wigilijne potrawy - 1039 przepisów (strona:28/70)

Kutia - bardzo zdrowa potrawa. 128

potrawy nie powinno zabraknąć na wigilijnym stole ! Nie jest może ona tania, zwłaszcza gdy ktoś nie ma własnych orzechów, ale zawiera mnóstwo cennych składników dla naszego zdrowia. Warto ją spożywać nie tylko podczas świąt Bożego Narodzenia.  Składniki : 20 dkg maku 20 dkg orzechów laskowych 20 dkg orzechów włoskich 20 dkg migdałów 20 dkg rodzynek miód płynny Sposób wykonania(...)suszonych moreli, wtedy twoja kutia będzie jeszcze smaczniejsza.    R ada : Gdyby rodzynki były zbyt twarde, możesz je namoczyć kilka minut we wrzątku, następnie osączyć i dodać do potrawy. :)                          Smacznego

Przepisy i porady kulinarne
Przepisy na Boże Narodzenie 2715

momencie przygotowywania tej listy zdałam sobie sprawę, że brakuje u mnie wigilijnych przepisów. Chyba zajęta przedświąteczną krzątaniną nigdy nie pomyślałam, żeby robić zdjęcia potrawom na Wigilię.  Może to dlatego, że od lat na kolacji wigilijnej zawsze jest to samo. Barszczyk, uszka, pierogi z pieniążkiem, kapusta z grzybami, karp, śledzie i oczywiście kompot z suszu :) Ta niezmienność wcale

Czerwona Porzeczka
Zupa pieczarkowa i grzanki z oliwkową pastą 112

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Jakie potrawy goszczą na Waszych stołach wigilijnych? Jeśli znudziły się Wam już te tradycyjne, polecamy zupę pieczarkową i grzanki z oliwkową pastą. Szybkie danie, które polubi każdy. Zupa pieczarkowa i grzanki z oliwkową pastą SKŁADNIKI: - 1,5L bulionu warzywnego - 500g pieczarek - 1 łyżka oleju - 3 ząbki czosnku

Związek na patelni
PRZEPISY NA WIGILIĘ I BOŻE NARODZENIE (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 552

gównie tradycyjne dania wigilijne i świąteczne oraz najlepsze kojarzące się z tym okresem wypieki i desery, czyli pierniki, ciasta i pierniczki. Zgodnie z tradycją na stole wigilijny powinno znaleźć się 12 potraw a tu zebrałam ponad 30 samych bezmięsnych inspiracji na karpia, śledzie i inne ryby czy potrawy faszerowane kapustą i grzybami, więc jest z czego wybierać

Ola la LCHF
Śledzie po szwedzku w sosie kawowym z musztardą 127

geograficznej. A dziś jeszcze zdrowsza wersja przepisu, który moja koleżanka dostała z Ambasady Szwecji. W oryginale było 300 g cukru, czyli tyle ile na całym moim wigilijnym stole, we wszystkich innych potrawach razem wziętych. Poza tym oryginalny przepis zakładał moczenie śledzie, żeby były mniej słone a potem solenie i cukrzenie ich, bo po moczeniu są bez smaku. Jakby

Ugotowane pozamiatane
Kokardki z makiem pod koglem moglem 138

formy i niewiele go widać na foto. Poza tym stwierdzam, że to danie sto razy  lepiej smakuje niż wygląda ;)  Ciekawa jestem bez jakiej potrawy Wy sobie nie wyobrażacie wigilijnej kolacji?   Składniki: makaron kokardki Lubella 50 g suchego maku  50 g masła 100 g miodu  100 g cukru  5 żółtek  kandyzowana skórka

Cynamonowe szczęście
Piernik przekładany budyniem dyniowym 182

Każde Święta Bożego Narodzenia są inne,każde niepowtarzalne i wyjątkowe. Chociaż co roku na kolację wigilijną powtarzają się te same potrawy,to magia Świąt sprawia,że barszcz co roku smakuje inaczej,że ryba smakuje lepiej i my uśmiechamy się bądź smucimy inaczej. W każdą potrawę wkładam całe swoje serce,by moim najbliższym podać to co najlepsze -moją miłość

Kolorowa kuchnia Elki
Piernik staropolski 158

Święta Bożego Narodzenia u mnie w rodzinie wyglądają baaaardzo tradycyjnie. Obowiązkowo na wigilijnym stole znajduje się 12 potraw, jedno z nakryć czeka na nieznanego gościa a w powietrzu unosi się zapach.. piernika! Nie wyobrażam sobie bez niego świąt. Przepis jest dość znany, ale mimo to postanowiłam go umieścić na blogu z moimi urozmaiceniami- dodaję do niego dwie łyżki

Wrzosowa Polana
zamiast ryby po grecku 165

kolejna potrawa, która może zastąpić standardy wigilijne. jeśli macie coś do duszonej marchewki, cebuli, pietruszki i selera, to zamiast ryby po grecku proponuję merluzzo alla livornese, czyli dorsza w stylu Livorno . po przepis kliknijcie w zdjęcie

Eksperyment sobotni
Śledzie po kaszubsku 158

zasmakuje :) Śledzie po kaszubsku podaje się na zimno. Mogą być dodatkiem do chleba, albo przystawką. Sprawdzają się na rodzinnych imprezach, a już szczególnie jako danie Wigilijne :) Istnieje wiele wariantów tej potrawy. Ja wykorzystuję śledzie matiasy, które marynuję przez noc, ale jeśli brak Wam czasu (lub ochoty :)) można wykorzystać śledzie w oleju i już ich nie marynować. Składniki: 6 filetów

Trzeci talerz
Bożonarodzeniowe życzenia! 103

okazji tych pięknych Świąt Bożego Narodzenia życzę Wam magicznego czasu, spędzonego w gronie najbliższych Wam osób.  Dużo miłości i szczęścia. Blasku świec przy Wigilijnym stole, melodii kolęd, tradycyjnych potraw, wzruszenia i szczerych uczuć! Wszystkiego najlepszego

Kuchnia Pani Wiosny
WIGILIJNA KAPUSTA Z GRZYBAMI 129

Kapusta z grzybami to coś, za czym w dzieciństwie nie przepadałam. Teraz jednak, nie wyobrażam sobie wieczerzy wigilijnej bez tego tradycyjnego przysmaku.  Potrawa jest bardzo prosta a warunkiem jej smaku jest dobra kapusta kiszona. Składniki: 600g kiszonej kapusty  2-3 listki laurowe ziele angielskie 1 łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku 2  cebule łyżka sklarowanego masła

Walijskie Pichcenie
Bliny żytnie na zakwasie z tatarem z wędzonego łososia 103

Wymyśliłam sobie, że w tym roku na naszym wigilijnym stole pojawią się dwie nowe potrawy. Jedną z nich prezentuję Wam dziś, kolejną za kilka dni. Uznałam, że całkiem ciekawą potrawą na wigilię mogą być właśnie bliny z tatarem z wędzonego łososia. Przepis na tatar jest inspiracją tego co kiedyś widziałam na warsztatach kulinarnych. Zbierałam się do zrobienia go ponad(...)Potrawa jest bardzo prosta do wykonania, nie mniej jednak do wykonania żytnich blin warunkiem koniecznym jest posiadanie zakwasu. Jest jeszcze opcja druga, mianowicie bliny pszenne lub gryczane, wówczas można je przygotować na drożdżach, kliknijcie w  ten  link jeśli potrzebujecie przepisu na bliny gryczane.  Bliny dobrze smakują na ciepło i na zimno, co podczas przygotowywania kolacji wigilijnej

Mango Papaja
Nie jedz tego, to jest na święta 148

fakt, że jest z dodatkiem majonezu, najlepiej jeśli będzie przygotowywana jak najpóźniej. Wieczór przed Wigilią to już ten czas.  Kompot z suszu, smażona ryba Wigilijny poranek to najlepszy czas na te ostatnie potrawy. A poza tym wszystko już powinno być gotowe, więc wystarczy udekorować stół i wszystko odgrzać.  -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Powiązane posty: Moje wigilijne menu

bastalena