Panpepato to włoskie korzenne ciasto pełne orzechów, podobne do piernika z mnóstwem bakalii, zbliżone do Panforte , ale mniej ciągnące, a bardziej miękkie. Jeśli
Rozpustne gotowanieŚledzie schodzą u nas jak ciepłe bułeczki. Jedne się kończą a ja robię następne. Tym razem połączyłam śledzie z sosem tatarski. Sos ten jest świetnym dodatkiem
Monia miesza i gotujeDla mnie ten przepis to zaskoczenie roku. Moskaliki wydawały mi się zawsze bardzo pospolite i nie spodziewałam się, że można je podać w tak wykwintny sposób
babka w formieMój ulubiony świąteczny deser, który mogę jeść cały rok to gruszki w winie. Pyszne są też w syropie i te nadziewane orzechami, ale dużym plusem tego
Ugotowane pozamiataneKeks w moim domu jest jednym z tradycyjnych ciast pieczonych na Boże Narodzenie. Wykwintny (być może dlatego że pieczony raz do roku), a jednak łatwy do
babka w formieNiezwykle oryginalny i efektowny sposób podania tradycyjnego śledzia, a jednocześnie bardzo łatwy do przygotowania. Śledź z orzechami prezentował się znakomicie na wigilijnym stole i z pewnością
babka w formieŚledziowa sałatka warstwowa świetnie sprawdzi się jako sałatka wigilijna i postna. Jednak dla smakoszy filetów śledziowych może być przygotowywana przez cały rok. Może nie wygląda zachęcająco
Pasja SmakuPierogi z kapustą i grzybami nie należą do moich ulubionych, ale raz w roku obowiązkowo muszą pojawić się na stole. Samo ich przygotowanie jest dużo bardziej
W kuchni KatiePieczenie i ozdabianie pierniczków to nasz domowy wieloletni zwyczaj, a naszą rodzinną mistrzynią jest Monika. Ozdabia pierniczki z ogromną precyzją, co roku
To co kochamZ okazji świąt Bożego Narodzenia, przepełnionych nadzieją i magią wigilijnej nocy, kierujemy do Was, czytelników naszego bloga płynące z serca życzenia radosnych
To co kochamA oto, co można jeszcze wyczarować z ciasta piernikowego oprócz pierniczków – torcik bakaliowy, pachnący świętami o smaku pomarańczy i cynamonu. Składniki
To co kochamSKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO SPÓD (1 blaszka) 140g mąki pszennej tortowej 70 g masła 35 g cukru pudru 2 g proszku do pieczenia (pół łyżeczki) szczypta
ClauditteMissCookingPierogi owe pochodzą z Podlasia i były serwowane na stołach wigilijnych kresów wschodnich. Ja również zrobiłam je w tym roku i były pyszne, kruchutkie, z aromatycznym
Moje Małe CzarowaniePyszny czerwony barszczyk z dodatkiem suszonych grzybków i domowego zakwasu. Bez torebek i kupnych zakwasów, po prostu domowy. Bez niego nie ma u nas wigilijnej kolacji
Monia miesza i gotuje500 g maku 1 szkl. mleka 100 g miodu daktyle figi skórka pomarańczowa sok z cytryny orzechy laskowe aromat migdałowy łyżka masła kawałek pszennej słodkiej bułki
Gotowanie jest łatwe