wielkanocne przepisy - 4644 przepisów (strona:207/310)

Baba drożdżowa dla debiutantów 102

chciałby mieć na swoim świątecznym stole tradycyjną babę wielkanocną pieczoną na drożdżach, a brak mu w tej kwestii doświadczenia, może spróbować upiec ją wg poniższego przepisu, który jest bardzo prosty i zawsze się udaje. Trzeba tylko przestrzegać dwóch podstawowych zasad : drożdże muszą być naprawdę świeże, a mleko użyte do przygotowania zaczynu nie może być za gorące ( jego temperatura nie powinna

Wiem co jem
Wykwintna babka pomarańczowa 111

pyszna babka już od dobrych kilku lat robi u nas za babę wielkanocną. Moje dzieci tak ja polubiły, że nie wyobrażają sobie świąt bez niej. Jest naprawdę wyśmienita. Delikatna i aromatyczna. Polecam". Czytaj więcej

Wiem co jem
Ciasto czekoladowo-waniliowe 141

roku na naszym stole wielkanocnym oprócz sernika z białą czekoladą , tortu cappuccino, babek i mazurków znalazło się ciasto czekoladowo-waniliowe. Do jego wykonania zainspirował mnie przepis znaleziony na tej stronie . Ja nieco go zmodyfikowałam, szczególnie jeśli idzie o zawartość żółtek w kremie. W oryginale do wykonania tego ciasta potrzeba 12 jajek. Białka wykorzystujemy do ciasta, żółtka do kremu

Wiem co jem
Wielkanocna baba migdałowa 119

Bardzo soczysta i aromatyczna babka, doskonała na nasz wielkanocny stół. Sekretem jej udanego wypieku jest dobre jakościowo masło i bardzo drobno zmielone migdały. Można to zrobić w młynku, rozdrabniaczu lub malakserze. Warunek jest jeden – migdały muszą być dobrze wysuszone. Najlepiej sparzyć je i obrać z łupiny dwa dni wcześniej. Następnie rozłożyć na papierowym ręczniku i zostawić do wyschnięcia. W międzyczasie

Wiem co jem
Teryna drobiowa 128

kamionkowym naczyniu w kąpieli wodnej. Zrobiłam ją z chudego mięsa drobiowego, boczku i orzechów pistacjowych. Przesycona zapachem czosnku, tymianku i białego wina. W tym roku zagościła na naszym stole wielkanocnym." Czytaj więcej

Wiem co jem
Skórka pomarańczowa 126

Smażona w cukrze przyda się do wielkanocnych wypieków i nie tylko. Jest jeszcze trochę czasu do świąt, w sklepach pomarańczy pod dostatkiem, zachęcam więc do zrobienia sobie kilku słoiczków. Nie jest to trudne, wymaga tylko trochę czasu. Najlepsze do tego są pomarańcze z grubą skórką. Ideałem byłoby gdyby były też z uprawy ekologicznej. Ale i te z supermarketu też mogą

Wiem co jem
Baba szafranowa 126

Wiadomo, że jeśli idzie o baby drożdżowe to najlepiej udają się te oszczędne z małą ilością jaj i masła, ale one bardziej nadają się do niedzielnej kawy niż na wielkanocny stół. Jeżeli zatem złapaliśmy już trochę wprawy w pieczeniu ciast drożdżowych warto pokusić się o upieczenie na święta bardziej wyrafinowanego ciasta. Ja w tym roku postanowiłam zmierzyć się ze starym

Wiem co jem
Jajka otulone wędzonym łososiem z musem z awokado 129

wielkanocną przystawkę proponuję przygotować jajka nadziewane musem z awokado w szaliczkach z wędzonego łososia. Danie proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy połówki jajek ugotowanych na twardo owinąć paskami wędzonego łososia i nałożyć na nie porcje musu z awokado. Dla lepszego efektu dekoracyjnego dodałam do musu troszeczkę żelatyny. Nie rozlewa się wówczas na boki i daje się ładnie wyciskać z worka

Wiem co jem
Babka jogurtowa 98

smaczna i soczysta babka w tym roku zagościła na naszym stole wielkanocnym. I chociaż wydawać by się mogło, że będzie to dość ciężkie ciasto, w rzeczywistości babka jest delikatna, lekka i wilgotna. Z powodzeniem można ja upiec wcześniej gdyż długo zachowuje świeżość. Gotową babkę oblałam lukrem zrobionym z cukru pudru i jogurtu. Nie jest on wtedy taki przezroczysty

Wiem co jem
Jajko faszerowane galaretką z dodatkiem szynki i koperku 186

przepis pochodzi z ubiegłego roku, ale pomyślałam, że w związku ze zbliżającymi się Świętami Wielkanocnymi warto go przypomnieć :) Ilość składników potrzebnych na galaretkę jest uzależniona od ilości jajek. Na jedno jajko potrzeba około 1,5 łyżki płynu. Galaretka w jajkach Składniki: jajka szynka konserwowa kawałek marchewki z rosołu świeży koperek rosół z kurczaka żelatyna w ilości 2 łyżeczki

Kuchenne zapiski Edyty
Jajka faszerowane pieczarkami pod pierzynką z nowalijek 459

który chciałam przedstawić, jest autorstwa mojego Taty - oczywiście otrzymałam od niego zgodę na jego opublikowanie :) Tak przygotowane faszerowane jajka od jakiegoś czasu stały się w domu Rodziców nieodłącznym elementem Wielkanocnego Śniadania, a ponieważ są bardzo smaczne, mam nadzieję, że w tym roku również ich nie zabraknie na stole. Jajka faszerowane pieczarkami Składniki: 12 jajek 30 dag pieczarek 1/2 – 1 łyżka

Kuchenne zapiski Edyty
Życzenia świąteczne 149

Kochani, składam Wam najserdeczniejsze życzenia radosnych i spokojnych Świąt Wielkiej Nocy, smacznego jajka, mokrego dyngusa, wielkanocnych pyszności w rodzinnym gronie. Wiosny w sercu i pogody ducha :) Edyta

Kuchenne zapiski Edyty
Pasztet wieprzowo-drobiowy z owocami 193

czas szybko leci, dopiero co były Święta Wielkanocne, a tu już połowa kwietnia! Najwyższa pora na dodanie reszty świątecznych przepisów. W pierwszej kolejności na domowy pasztet wieprzowo-drobiowy z owocami. W zasadzie to wcale nie zamierzałam go piec, ale po przejrzeniu zapasów w zamrażarce uznałam, że da się z nich wykombinować coś smacznego. I udało się, a oto mój pasztet

Kuchenne zapiski Edyty
Wesołych Świąt! 90

okazji Świąt Wielkanocnych życzę wiele radości i spokoju, Smacznego Święconego w gronie najbliższych i wesołej zabawy w Lany Poniedziałek. Niechaj wiosenny nastrój tych Świąt pozwoli oderwać się od trudów codzienności oraz zachowa w nas optymizm i pogodę ducha na kolejne dni roku

Kuchenne zapiski Edyty
Babka cytrynowo-limonkowa 157

wielkanocnym stole nie może zabraknąć babki, dlatego poniżej zamieszczam przepis na babkę... z 7 Up-em, który pełni tu rolę spulchniacza. Moja propozycja nie jest pracochłonna, a efekt końcowy bardzo smaczny :) Babka jest puszysta, cudownie wilgotna, słodka, z orzeźwiającym posmakiem cytrynowo-limonkowym. Polecam serdecznie. Składniki: 340 g masła 3 szklanki * cukru (dałam trochę mniej) 5 jajek 3 szklanki mąki pół

Domowa Cookierenka Agi