Propozycja doskonała na wielkanocne śniadanie lub jako przystawka zaostrzająca apetyt przed daniem głównym. Delikatne, kruche ciasto francuskie z nadzieniem z białej kiełbasy, polanej pachnącym ziołami sosem serowo-śmietanowym. Wbrew pozorom ser pleśniowy zawarty w masie wcale nie ma dominującego charakteru ani zapachu. Sam sos jest bardzo aksamitny i delikatny. Całość jest naprawdę szybka w przygotowaniu i efektowna :) A do tego
MyCookBook.plwyobrażam sobie wielkanocnego stołu bez pięknej, wysokiej i wytwornej baby. Przepisów na ten pyszny i charakterystyczny dla świąt Wielkiej Nocy wypiek jest mnóstwo i z pewnością każdy ma swój ulubiony, z którego co roku pieczołowicie przygotowuje to ciasto. Jednak być może zachęcę Was do wypróbowania czegoś nowego :) Przepis na tę babkę znalazłam w jednym z numerów magazynu „Kuchnia”. Upiekłam
MyCookBook.plpasztety regularnie na różne sposoby, to już kolejny pasztet, który został zrobiony, tym razem z gęsi, pasztet jest kremowy, pachnący gałką muszkatołową i majerankiem Inne przepisy na pasztety: Pasztet wielkanocny pasztet drobiowy z wiśniami przepis na pasztet pieczony Przepis na Gęsi pasztet z żurawiną: 80 dag ugotowanej gęsiny (skrzydła i mięso z korpusu) 250 g surowego boczku 250 g wątróbki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjelita, przekręcając je co 12cm. Na śląsku surową, białą kiełbasę zapieka się w cieście (tzw. murzyn), zaś gotowaną dodaje do żurku. Zgodnie z tradycją nie może jej zabraknąć na Wielkanocnym stole. Polecam ją również ze względu na fakt, iż dokładnie wiemy jakie składniki się w niej znajdują. Mamy pewność, że jest ona prawdziwa i soczysta. Pełna aromatów i zapachów
Kuchnia Pani WiosnyMurzyn" jest tradycyjnym daniem na Śląsku Cieszyńskim, bez którego nie obędzie się żadne Wielkanocne Śniadanie. Stanowił on kiedyś obok kolorowych pisanek swoistego rodzaju rewanż za mokry dyngus. Jego smak trudno sobie wyobrazić, jeśli nigdy się go nie próbowało. Jest to bardzo efektowne danie, mimo iż nie wymaga zbyt dużych umiejętności kulinarnych. Podaje się go głównie na zimno. Choć prosto
Kuchnia Pani Wiosnyminut by jeszcze trochę "urosło". Pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez ok. 1h. Babkę wyjmujemy z formy ciepłą. Wyjątkowo dobrze smakuje z masłem i kubkiem ciepłego kakao. Polecam na wielkanocny, zimowy wieczór. Przed kominkiem oczywiście! A na zdjęciach przesyłam uchwycone wczorajsze słoneczko. Było tylko chwilę, ale u nas zagościło;) Wszystkiego najlepszego raz jeszcze
Kuchnia Pani Wiosnyżył naprawdę :) Świadomie. Byś nie kończył swojej historii na porażce, nie palił mostów. Byś znalazł czas dla drugiego człowieka. Czas na przebaczenie. Życzę Ci cudownych i pełnych optymizmu Świąt Wielkanocnych. Ciesz się nimi. Uśmiechaj się więcej i bądź szczęśliwy! :) Składniki: 500g mąki pszennej 50g świeżych drożdży 250ml ciepłego mleka 50g roztopionego masła 50g cukru 4-5 łyżki miodu 150g rodzynek
Kuchnia Pani Wiosnyprzy przenoszeniu z poprzedniego bloga nam się zawieruszył. Muszę wszystko dokładnie posprawdzać z mamą, bo stary blog wkrótce zupełnie zostanie skasowany. Mama była na szkoleniu z Mazurków Wielkanocnych i przepis na ten mazurek również przyniosła ze szkolenia z panią Bożeną Sikoń. Składniki wystarczają na dwa okrągłe mazurki o średnicy 18 cm. Ten mazurek
Lili w kuchnijeszcze sto innych rzeczy na głowę mi wchodzi i jak już się dorwę do pisania to zapominam przepisy. Dlatego dodaję przepis świeżutki - dziś wypróbowany. Idealny na okres przed wielkanocny bo postny a pożywny. Przepis przede mną sprawdziła moja Ciocia Tereska więc jest sprawdzony podwójnie i podwójnie wart polecenia. Warzywny gulasz z dorszem Składniki: dorsz tusza lub filet z dorsza
sierotka maRysia w kuchniwyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez drożdżowej babki polanej dużą ilością polewy kakaowej. Moją ulubioną babką jest taka z ogromną ilością rodzynek - zawsze robi ją Mama ale w tym roku postanowiłam sama nauczyć się przyrządzać ten smakołyk. W momencie przeczytania w starej książce kucharskiej, że babkę trzeba wyrabiać 60 minut (!) zwątpiłam... przecież mi ręce odpadną! Ja wymiękam już po 3 minutach
sierotka maRysia w kuchnikwietnia 2014 roku 4. Imiona i nazwiska zwycięzców zostaną przekazane agencji reklamowej Synertime i to ona wyśle prezenty do szczęśliwców 5. Zadaniem konkursowym jest napisanie do jakiej potrawy Wielkanocnej użyjesz Cacao DecoMorreno 6. Zwycięscy w ciągu 3 dni od ogłoszenia wyników zobowiązani są do przesłania swoich adresów na adres Sierotkamarysiawkuchni@gmail.com. Jeśli w tym czasie nie otrzymam adresu nagroda zostanie przekazana
sierotka maRysia w kuchnifaworyzować tych którzy podali przepis na bardzo wykwintne i czasochłonne ciasta. Ryś losować nie chciał... więc zrobiły to koty Zwycięzcami w konkursie zostają..... Kamila Pycha Ciasta za przepis na Wielkanocną babkę piaskowo marmurkową Anna PL za przepis na Murzynka !!!! Proszę o wysłanie adresów na mojego maila (podany jest po prawej stronie) Gratulacje
sierotka maRysia w kuchniŚwiąteczny barszcz biały... Podany z białą kiełbasą i jajkami. Z dodatkiem podsmażonego boczku i cebuli. Lekko kwaśny, chrzanowy. Mocno majerankowy. Zabielony kwaśną śmietaną. Pyszny, nie tylko
Gospodyni Miejskacharakterystycznym kwaśnym smaku. Pojawia się najczęściej na naszych stołach na Wielkanoc. Jego zapach rozchodzi się wtedy rozkosznie po całym domu. Wprawdzie do świąt jeszcze bardzo daleko... przynajmniej tych wielkanocnych, ale nic nie stoi na przeszkodzie,żeby zjeść tę pyszną zupkę tak po prostu bez okazji. Składniki: 0,5 l. zakwasu z mąki włoszczyzna pół cebuli 4 ząbki czosnku
potrawyregionalneKochani życzę Wam Zdrowych, spokojnych,radosnych, spędzonych w rodzinnym gronie Świąt Wielkanocnych. Pełnych wiary, nadziei i miłości. Radosnego, wiosennego nastroju. Pysznych i smacznych Świąt Życzy
potrawyregionalne