wielkanocne przepisy - 4644 przepisów (strona:196/310)

Szynka z pastą jajeczną 117

Najlepsza i najprostsza przekąska wielkanocna - szynka konserwowa nadziana pastą jajeczną. Szybka i łatwa do przygotowania. Jeżeli macie ochotę na inne nadzienie to przygotujcie szynkę konserwową w galarecie z dodatkiem chrzanowego farszu .  Składniki na porcję dla 2 osób: 4-5 plasterków szynki konserwowej 4 ugotowane na twardo jajka sól, pieprz 1 łyżka majonezu szczypiorek (wg uznania) kiełki do dekoracji Jajka

Ugotować
Żurek Wielkanocny na wędzonce 95

potrawy nie wyobrażam sobie świąt Wielkanocnych. Składniki: 1 szklanka zakwasu 1 pęczek włoszczyzny ½ szklanki śmietany 1 łyżka mąki 3 ząbki czosnku sól do smaku 30 dag wędzonki majeranek do smaku gotowane jaja Wykonanie: Do garnka wlać 1 litr wody, wrzucić wędzonkę i ugotować wywar. Po czym wyjąć wędzonkę, zebrać nadmiar tłuszczu, włożyć włoszczyznę z czosnkiem i sól do smaku

Tradycyjna Kuchnia
Klops z jajkiem i szpinakiem 152

Przypominam ulubione przeze mnie wielkanocne danie. Klops według tego przepisu jest przepyszny i co roku nie wyobrażam sobie bez niego świąt. Jakby było mało, to oprócz tego, że super smakuje to rewelacyjnie prezentuje się na stole. Składniki: 1 kg mięsa mielonego, 2 cebule, 7 jajek, 25 dag szpinaku, 2 ząbki czosnku, 10 dag fety, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki tartej

Pobite gary Barbary
Warsztaty kulinarne "Gotuj z E. Wedel" 83

Uwielbiam bezy - któż ich nie uwielbia ? - dlatego bardzo przypadł mi do gustu mój przydział . Mistrz zdradził nam kilka sekretów związanych z upieczeniem idealnej bezy. Zbliżają się Święta Wielkanocne, więc to będzie dobry moment, aby upiec bezę w domu, a tym sprawdzić czy byłam uważną uczennicą... ? Nasze bezy prezentowały się rewelacyjnie, były pełne kolorowych owoców

Kulinarne przygody Gatity
Babeczki jajeczne... 127

Babeczki jajeczne... Trochę wiosny tej zimy ;) Babeczki jajeczne, w sam raz na śniadanie, w sam raz na wielkanocny stół 🐥 🐥 🐥 Na 6 babeczek potrzebne będą: 3 jajka 2 łyżki mleka 3 plastry szynki bez skórki grubszy plaster sera (ok. 0,5 cm) 1/4 średniej papryki 1/4 cebuli kopiasta łyżka natki pietruszki sól, pieprz Jajka solimy, pieprzymy, dolewamy mleko

Pelusiowa Kuchnia
4. numer Magazynu Aromat 123

Gosi Łaniak z bloga Modern Taste.   W wiosennym numerze znajdziecie m.in.: przepisy na wiosenne śniadania i obiady pomysły na czekoladowe pyszności informacje o tym jak hodować kiełki zwyczaje wielkanocne na świecie recenzję restauracji Armenia, którą osobiście przetestowałam Czytaj dalej... Artykuł 4. numer Magazynu Aromat pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Przepis na szybką sałatkę z zielonym groszkiem, szynką, serem i koralikami. 163

szybką sałatkę. Sałatka powstała spontanicznie, jednak z takich składników które lubią niemal wszyscy. Sałatka jest z kolorowa, taka lekko.. hmmm.. wiosenna i sprawdzi się także jako sałatka wielkanocna... i ma lekko czosnkowy posmak :-) Nie będę rozwodzić się długo na jej temat, wystarczy spojrzeć na składniki by stwierdzić, że jest pyszna :-) Składniki na dwie spore salaterki: 30 dag żółtego

Poezja Smaków - blog kulinarny
Wielkanocna sałatka 776

Taka sałatka będzie w sam raz na zbliżające się Święta Wielkanocne. Możecie dodać więcej jajek bo to święta jajeczne jak to niektórzy mówią. Ale według mnie takie proporcje są w sam raz. Sałatka jest smaczna i szybo się ją robi. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Zakwas na żur i zakwas na barszcz biały 211

kupować gotowce w proszku czy w butelce, skoro to aż tak proste? Żur i biały barszcz to dwie bardzo podobne do siebie, kwaśne zupy. Obie obecne na naszych wielkanocnych stołach, ale smakują świetnie przez okrągły rok. Obie podawane zarówno z kiełbasą jak i jajkiem ugotowanym na twardo. Gdzie więc jest różnica?   Barszcz biały jest bardziej kremowy, jasny, „miękki

Karo in the Kitchen
Bezglutenowy mazurek czekoladowy Pawła Małeckiego 141

bardzo czekoladowy mazurek mistrza Pawła Małeckiego, który mieliśmy okazję upiec podczas warsztatów kulinarnych. Mazurek bez mąki i spulchniaczy, żeby był puszysty trzeba dobrze ubić białka (nie za szybko).  Wielkanocne wypieki z Lidlem mogą być bardzo proste, w ofercie świątecznej znajdziecie wszystkie potrzebne produkty spożywcze, bakalie, kolorowe lukry, polewy, świąteczne foremki... i bardzo dużo fajnych gadżetów do dekorowania, dzięki którym

SzczyptaSmaQ
Kokosanki szafranowe 136

piramidkach czuć go intensywnie. Jednocześnie nie zabija on smaku kokosowego. Całość to idealna, mała słodycz do kawy. No i ten złoty kolor! Myślę, że idealnie będą pasowały na naszym wielkanocnym/świątecznym stole. Przepis jest na 10 małych kokosanek ale radzę podwoić ilość składników i użyć wtedy 0,5 g szafranu. Znikają szybko! SKŁADNIKI / 10 piramidek: *100 g wiórków kokosowych

Mohiella
Babka migdałowa na drożdżach 105

Szukając w starych książkach kulinarnych pomysłu na wielkanocne baby, znalazłam przepis na babkę migdałową na drożdżach, w książce   Marii Disslowej „Jak gotować – praktyczny poradnik kucharski” z 1930 roku. 250 g mąki, 40 g drożdży, 250 ml mleka, 100 g masła, 150 g cukru pudru, 100 g migdałów, 1 laska wanilii, 3 jajka, sól, Do oryginalnego przepisu dodałam większą ilość

królestwo garów
Babka Migdałowo - kokosowa 132

smaku, a tuż po wystudzeniu zaskoczy was nie tylko swoją esencjonalnością, ale i strukturą, która sprawi że będziecie chcieli więcej ... i więcej. U mnie będzie gościła z pewnością na wielkanocnym stole. Zatem zapraszam do degustacji :). Składniki : 200 g masła 180 g drobnego cukru do wypieków 3  jajka (duże) 4 łyżki kwaśnej śmietany 12%/ 18 % 100 g mąki pszennej

vaniliowoczekoladowa
Kresowa sałatka śledziowa 234

sałatki były odpowiednie na świąteczny stół. Dzisiaj proponuję Wam sałatkę śledziową z jabłkiem, fasolą i kaparami. Smaki te doskonale się komponują, tworząc smaczną, niebanalną sałatkę. Może w najbliższe Święta Wielkanocne podacie bliskim coś nowego? Polecam :) Przepis pochodzi z książki „Kuchnia kresowa”. Składniki: kilka śledzi w occie 1 puszka czerwonej lub białej fasoli 1 kwaśne jabłko (jeśli nie macie słodkie jabłka

Trzeci talerz
Życie ze smakiem - trzeci numer magazynu 147

niebawem Wielkanoc. Pora na kolejny numer magazynu "Życie ze smakiem".  Jak zawsze, udostępniamy wersję do przeglądania oraz z możliwością pobrania. Ten numer poświęcony jest wiośnie i nadchodzącym świętom wielkanocnym. Wraz z pozostałymi autorkami życzymy Wam miłej lektury oraz korzystania z przepisów. "Życie ze smakiem nr 3" - do pobrania "Życie ze smakiem nr 3" - do przeglądania

Codzienna kuchnia niecodzienna