Mama ostatnio była na szkoleniu z Mazurków Wielkanocnych i przepis na ten mazurek przyniosła ze szkolenia z panią Bożeną Sikoń. Składniki wystarczają na jeden mazurek o wymiarach 16 * 16 cm. Pracy jest przy nim troszeczkę, ale jest tego wart, bo jest wspaniały. Składniki : Spód kruchy: 350 g mąki krupczatki (jest najlepsza do ciasta kruchego) lub pszennej
Lili w kuchniKoryciński "Swojski" - Czesławy Zarzeckiej trafił do na dzięki uprzejmości pani Zarzyckiej, która podarowała na prośbę mamusi sery na charytatywny Kiermasz Wielkanocny. Zaskoczyło nas bardzo pozytywnie to że mama poprosiła o jeden ser, a producentka wysłała do nas aż 3 różne sery. Wśród nich: - Ser Koryciński naturalny - Ser Koryciński z czarnuszką - Ser Koryciński z suszonymi
Lili w kuchnimaliny w cukrze. A my z mamusią polecamy wam szczególnie maliny w lukrze. Są idealne w zimowe chłodne wieczory do herbaty, lub potem do deserów. Na Charytatywnym Kiermaszu Wielkanocnym maliny były hitem, który rozszedł się błyskawicznie. W tym roku niestety maliny są dość drogie więc nie będziemy ich miały w nadmiarze. Składniki: 1 kg malin (najlepiej ładnych suchych
Lili w kuchniPeru i Meksyku. Ciasto bowiem wypiekała pewna babcia Lietta która była pół peruwianką a pół meksykanką i wypiekała je w kształcie babki. Przepis znalazłam tutaj [ klik ] jako babkę wielkanocną ale zapewniam Was że ja jej na Wielkanoc nie piekłam tylko teraz i jest znakomita. Polecam gorąco, będzie pysznie. Peruwiańskie ciasto pomarańczowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieTaki sernik gości na moim wielkanocnym stole w tym roku Składniki Ciasto -1 szklanka mąki - 1/2 szklanki cukru pudru - 1/2 szklanka mleka w proszku - 1 żółtko - 125 g masła - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa - 1 kg sera - 2 jajka - 10 białek - 2 budynie śmietankowe - 1/2 szklanki mleka w proszku - 200 g masła - 300 g cukru - 2 łyżeczki cukru
W królestwie smaków Beatysterty, ale już taka jestem, że lubię sobie wszystko wcześniej zaplanować, poukładać w głowie, mieć czas na wypróbowanie jakichś nowych potraw. Choć fakt jest taki, że i tak Święta Wielkanocne są mniej "opasłe" niż Bożego Narodzenia, to i tak należy czymś pysznym rodzinę (czytaj teściową) zachwycić. Mama mojego męża piecze naprawdę dobre ciasta, toteż i poprzeczka zawieszona jest wysoko
Rozpustne gotowaniewyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez drożdżowej baby, sernika i strojnych mazurków. Staram się je zawsze ładnie udekorować (z różnym skutkiem), a jak wiemy najlepiej dekoracje przygotować samemu. Dzisiaj przygotowałam kandyzowaną skórkę z cytryn, która jest wręcz nieporównywalna z tymi sklepowymi, a jednocześnie bardzo prosta w przygotowaniu, a więc do dzieła! Składniki na kandyzowana skórkę cytrynową 2 cytryny 0,5 szklanki
Rozpustne gotowaniepozostaje nam już tylko przemienić orzeszki w jajeczka i pięknie je przyozdobić. Warto do tego projektu zaangażować dzieci, bo zabawa jest przednia :-) Polecam!!! Składniki na słodkie jajeczka, czyli wielkanocne pralinki orzeszki z nadzieniem kokosowym lub migdałowym 200 g marcepanu wiórki kokosowe, cukier puder, cukrowe pisaki, kakao, kolorowe posypki, cukrowe perełki lub inne ozdoby Marcepan dzielimy
Rozpustne gotowaniewyobrażam sobie Świąt bez sosu tatarskiego i ćwikły. Delikatne jajeczko z dodatkiem takiego sosu to jedna z moich ulubionych Wielkanocnych przekąsek;-) Sos jest pyszny! Korniszony i grzybki skąpane w kremowym majonezie, do tego trochę zielonego groszku, który swą słodyczą równoważy smak kwaśnego sosu i nadaje mu nowego wymiaru. Polecam!!! Składniki na sos tatarski z groszkiem 1 mały słoiczek marynowanych grzybków
Rozpustne gotowanieBardzo ładnie wyrosło i apetycznie się zarumieniło, ale dopiero po przekrojeniu ukazało swoją niesamowitą urodę. Wszyscy zgodnie stwierdzili, że ciasto ma idealny, wręcz świąteczny, smak. Sprawdzi się w Święta Wielkanocne i Bożego Narodzenia, choć w wersji świątecznej warto do masy makowej dodać garść drobno posiekanych orzechów. Szczerze polecam! Składniki na wieniec drożdżowy z makiem na formę o średnicy
Rozpustne gotowanieWielkanocne Święta już niedługo, więc czas najwyższy zastanowić się nad wyborem ciast na tę okazję. Oczywiście jednym z ważniejszych wypieków jest babka i właśnie dziś przedstawię Wam przepis na jedną z nich, czyli na babkę marmurkową. Warto upiec tę babeczkę, gdyż jest puszysta, mięciutka, łatwa do przygotowania i zawsze się udaje. Porcja ciasta jest spora i wystarczy na przygotowanie dużej
Rozpustne gotowanienaprawdę to ciasto jest mazurkiem czekoladowym z masą karmelową i bakaliami. Pomimo tego, że jest dość wysokie i puszyste, pieczone jest na kruchym spodzie, a w wersji wielkanocnej fistaszki zamieniamy na kompozycję bakaliową. Niemniej jednak ciasto to można piec przez okrągły rok i jest wspaniałym dodatkiem uświetniającym każdą okazję. Co do samego wypieku to muszę przyznać, że jest idealnie skomponowane
Rozpustne gotowanieminut, a i tak okazał się za długi. Bardzo polecam Wam na te Święta! A korzystając z okazji chcę Wam, moi kochani, życzyć wspaniałych, ciepłych Świąt Wielkanocnych, spędzonych w gronie rodziny i najbliższych, przy suto zastawionym stole. Jedzcie, pijcie, bawcie się!!! Składniki na masę kajmakową kakaową: 1 kg cukru 500 ml wrzącego mleka 50 g ciemnego, gorzkiego
Rozpustne gotowaniefantazyjne esy-floresy), możemy posypać wierzch orzechami bądź suszonymi owocami. Gotowe ciasto zostawiamy w chłodnym miejscu do stężenia. Gotowe! Jeszcze raz życzę Wam wesołych Świąt Wielkanocnych
Rozpustne gotowanieautorstwa Pawła Małeckiego. Pan Paweł zebrał w jednym miejscu wiele znakomitych przepisów na smakowite ciasta i apetyczne desery. Książka zawiera także receptury na wypieki świąteczne, zarówno bożonarodzeniowe jak i wielkanocne. Znajdziemy tam też pomysły na domowe przetwory oraz pieczywo. Gorąco zachęcam do zapoznania się z tym wydawnictwem. Gwarantuję, że każdy - bez względu na stopień zaawansowania cukierniczego - znajdzie coś na swoją
Chocolate Muffin Blog