Kolejna propozycja ciasta idealnego na Wielkanocny stół. Do jego wykonania zainspirowała mnie masa krówkowa kukułka , którą dostałam od firmy Helio. W smaku przypomina cukierki kukułki, które mi osobiście przypominają dzieciństwo. Jeden taki osobnik po spróbowaniu chciał mi ją wyjeść z puszki, ale dzielnie ją obroniłam i znalazła się w cieście. Idealnie skomponowała się z bitą śmietaną, lekkim czekoladowym biszkoptem
Cynamonowe szczęściewiem jak Wy ale dla mnie święta Wielkanocne nie istnieją bez jajek w przeróżnej postaci. Najczęściej są to właśnie jajka faszerowane pieczarkami i one smakują każdemu. Nie mniej jednak znam wiele innych wariacji, równie pysznych, które oczarują niejedną osobę. Jednak te jejka są przepyszne! Warto wypróbować ten właśnie przepis w Święta. Składniki: 6 jaj 250 gram pieczarek 1/2 cebuli
Mango Papajatypu pie, babek, pierników, chleba oraz ciast na różne okazje. PapilArt, to wspaniałe formy, foremki, papilotki, które doskonale nadadzą się do codziennych, jak i świątecznych wypieków . Na Święta Wielkanocne możemy w szybki i prosty sposób przygotować ulubione keksy, babki, pasztety, a nawet jajeczka lub baranki. Zapraszam Was serdecznie do zapoznania się z ofertą firmy: http://papilart.pl/ Już niedługo
Słodkie okruszkidodatkiem majonezu! :) To wcale nie żart! Babka z tego przepisu wychodzi idealna, mięciutka, pulchniutka i rozpływająca się w ustach, a majonezu nie czuć wcale. Wspaniale będzie się prezentować na Wielkanocnym stole i z pewnością zaskoczycie swoich gości. Przepis znalazłam na blogu Gotuję bo lubię! . Zapraszam do przygotowań! Składniki na ciasto: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 płaskie
My Culinary ArtŚwięta wielkanocne zbliżają się dużymi krokami, więc opublikuję Wam przepisy na tę okazję. Pierwsza moja propozycja to babka herbaciana. Pyszne i aromatyczne ciasto, długie zachowujące świeżość. Przepis zasięgnęłam z gazetki "Ciasta za grosik" i oczywiście go zmodyfikowałam trochę. Już od jakiegoś czasu mam postanowienie i robię na święta bardzo mało potraw. Przeważnie człowiek sporządzi za dużo jedzenia i potem musi
Zakątek rozkoszy kulinarnychWyrazisty tuńczyk świetnie komponuje się z delikatnym smakiem jajek i lekko pikantnej rzeżuchy. Świetnie sprawdzą się nie tylko na wielkanocnym stole ale też jako lekka przystawka. Składniki: 6 jajek puszka tuńczyka w sosie własnym (200g odsączonej ryby) 2 łyżeczki pesto pomidorowego 2 łyżki majonezu sól, czarny pieprz opcjonalnie papryczka chilii rzeżucha Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo w wodzie
Pyry na GazWielkanocnym stole nie może zabraknąć u mnie mazurka. Za każdym razem staram się aby był inny, nie tylko w smaku ale też w wyglądzie. Tym razem przygotowałam mazurek, który w smaku przypomina trochę blok czekoladowy (który uwielbiam) z mnóstwem bakalii. Wyszedł baaardzo słodki ale jaki pyszny :) Ciasto kruche: 1 szkl mąki krupczatki Młynomag 1 1/3 szkl mąki pszennej luksusowej
Smakołyki AsiKolejny ciekawy i prosty przepis Pawła Małeckiego przetestowany podczas "Wielkanocnego wypiekania z Lidlem ", bardzo udana wariacja nt. tradycyjnej paschy. Do dekoracji Paweł wykorzystał suszone owoce i gotowe elementy dekoracyjne, dostępne w świątecznej ofercie Lidla, oraz spaghetti z białej czekolady, które możecie przygotować sami. Trzeba mocno schłodzić płaski kamień do wypieków lub talerz, białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przelać
SzczyptaSmaQMało co tak się kojarzy ze świętami wielkanocnymi, jak jajko. Dlatego postanowiłam najbliższe niespełna trzy tygodnie mu poświęcić. Ale nie świątecznej odsłonie, będę raczej szukać nowych zastosowań lub nieortodoksyjnie traktować już znane (jak np. dzisiejsze jajko sadzone). Pod każdym przepisem pojawi się banner ułatwiający przeglądanie wszystkich mocno jajecznych przepisów, które do tej pory znalazły się na blogu. placuszki
Eksperyment sobotniWielkanoc tuż tuż, dlatego z tej okazji na blogu pojawią się wkrótce przepisy na wielkanocne przysmaki. Na świątecznym stole nie może zabraknąć jajek. Oto pierwsza jajeczna propozycja - jajka faszerowane musem z wędzonego łososia. Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 50 g wędzonego łososia, drobno pokrojonego 150 g gęstego kremowego twarożku 2 łyżki gęstej śmietany ½ łyżeczki soku z cytryny szczypta
Czerwień i błękitOstatnio coś dużo jajek na blogu ;) No cóż...taki urok Świąt Wielkanocnych! Dzisiaj mam dla Was kruche jajeczka przełożone dżemem. Wyglądają uroczo i smakują bajecznie. Serdecznie polecam! Składniki: Ciasto kruche: 125 g zimnego masła 180 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 1 jajko 50 g cukru pudru 1 łyżeczka esencji waniliowej Dodatkowo: dżem morelowy
Nastoletnie Wypiekanieprzygotowywać przed świętami ton jedzenia, więc musicie przejrzeć wpisy z roku ubiegłego :) Na początek jednak serwuję coś bardziej ostrego z przysłowiowym "jajem" ;) Świąteczna zupka, która śmiało może zastąpić nam wielkanocny żurek lub barszcz biały. Podana ze świeżym pieczywem, jajkiem i kiełbaską stanowi bardzo syty posiłek. Składniki: Dla 6 osób: 1,5 litra bulionu drobiowo-warzywnego 3 kiełbaski białe 4 duże
Kuchnia w czekoladzieserka mascarpone, śmietany i chałwy to strzał w dziesiątkę. Wyszło idealnie. Koniecznie spróbujcie i upieczcie na święta, albo na weekend jako tartę. A w kolejce czeka dla Was kolejne wielkanocne ciasto. Ciasto 250 g mąki 125 g masła 125 g śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru Masa chałwowa 200 g śmietany kremówki cukier puder do smaku
O kuchni z uczuciemminut. Przestudzić w formie 10-15 minut, następnie wyjąć, obracając do góry spodem. Podawać na ciepło lub po wystudzeniu. Smacznego! Jak myślicie, ładnie by taka babeczka wyglądała w wielkanocnym koszyczku
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBłyskawiczny sos chrzanowy z dodatkiem jabłka, to propozycja której nie może zabraknąć na stole wielkanocnym. Doskonale komponuje się z wędlinami, jajkami czy faszerowanym kurczakiem. Jest smaczny a do tego banalnie prosty w przygotowaniu, wystarczy wszystkie składniki posiekać a potem wymieszać. składniki na 3 porcje 3 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka 3 jajka ugotowane na twardo 1 jabłko
Smakowite Dania