Przygotowanie: 1. Ugotowane jajka obieramy ze skorupek, przekrajamy na pół i delikatnie wyjmujemy z nich żółtko tak by nie poszkodzic białka. Tak, zgadza się-mi w ferworze wielkanocnych przygotowań, jajka się troszkę przegotowały. W tym daniu jednak to nie będzie nam przeszkadzało. 2. Żółtka rozdrabniamy widelcem 3. Pieczarki ścieramy
Kulinarnie z Polką na Kresachwiosnę ciast z owocami nigdy nie jest za wiele. Tym razem aromatyczne, ucierane ciasto z brzoskwiniami zatopionymi w śmietankowej piance, w sam raz na wielkanocny stół. Ciasto jest wilgotne i puszyste, a masa śmietankowa ze słodkiej i kwaśniej śmietany idealnie podkreśla słodycz brzoskwiń. Wikwintnego charakteru nadaje mu również opruszenie gorzkim kakao. Za przepis dziekuję Camilce! Cmok!! Ciasto fanta z brzoskwiniami
Mia Cucina SofietaSernik orzechowy o smaku białych Michałków - absolutny hit tegorocznych Świąt Wielkanocnych! Cudowny, kremowy, w sam raz słodki, nie za ciążki, ale też nie kruszący się - po prostu sernik idealny! Najlepszy jaki w życiu jadłam (i nie tylko ja) :) Nie należy ani do najprostszych, ani tym bardziej do najtańszych - ale wierzcie mi, wart jest swojej ceny i każdej poświęconej mu minuty
Kto ugości moich gości?Kochani, z okazji Świąt Wielkanocnych chciałabym życzyć wam, zdrowych spokojnych świąt, w gronie ciepła rodzinnego, dużo miłości, słodyczy. By Święta były pogodne, dyngus mokry choć troszkę i by każde następne dni tętniły radością
Garnkowe fanaberieWesołych Świąt! Kochani życzę Wam zdrowych, spokojnych i ciepłych Świąt wielkanocnych, spędzonych w gronie najbliższych przy pysznie zastawionym stole:)) Wesołego Alleluja
Z miłości do słodkościAromatyczna zupa wielkanocna w wersji wegańskiej. Bez kiełbasy i jajek oraz śmietany też mogą być święta! :) Składniki: 0,5 l domowego zakwasu z żytniej mąki przepis na zakwas 1 l wywaru warzywnego (włoszczyzna jak do rosołu) 3 liście laurowe 4 ziela angielskie 4 ząbki czosnku 1 opalona duża cebula 1 dodatkowa cebula do podsmażenia w kostce
Bon Appetit MałgorzatyJutro niedziela wielkanocna, więc nie może rano zabraknąć tradycyjnego żurku. Moim zdaniem żurek powinien być treściwy - gęsty od zawartości mięsa i mieć zdecydowany kwaśnawy smak. Taki właśnie żurek lubię i taki polecam. Jego przygotowanie nie jest ani pracochłonne, ani trudne, a efekt jest bez porównania wobec proszkowych podróbek prawdziwego żurku. Do przygotowania dania użyłem: 150 gram wędzonego boczku, 300 gram
Wyprawy kulinarnePublikuję kolejny przepis na rewelacyjny krem do muffinek- tym razem o smaku czekoladowym. Podczas świąt Wielkanocnych tak udekorowaliśmy nasze muffinki a nimi stół. Polecam! Czekoladowy krem do muffinek Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
paapilotkaaWbrew pozorom jego przygotowanie jest banalnie proste, jednak bardzo czasochłonne. Jeżeli nie macie, aż tylu wydmuszek możecie poniższy deser przygotować w silikonowych formach lub pucharkach. Kolorowe jajeczka to idealny wielkanocny deser. Skorupki do przygotowania poniższych jajeczek możecie zbierać przy okazji. Najlepiej za pomocą noża zrobić małą dziurkę, delikatnie wyjąć część skorupki. Całość przechylić i wylać białko wraz z żółtkiem
UgotowaćProsta, smaczna przekąska idealna na wielkanocne śniadanie. Składniki: 4 jajka 80 g wędzonego łososia 1,5 łyżki gęstego majonezu /plus do dekoracji sól , pieprz, papryka ostra /do smaku liście świeżej sałatki, kapary i czerwony pieprz/do dekoracji Wykonanie: -Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. P rzekroić na pól, wyjąć żółtka. -Żółtka utrzeć z majonezem na gładką
Zakamarki mojej kuchniDziś szybka wizyta na blogu, żeby złożyć wielkanocne życzenia. Jedzenie już przygotowane, ogród wstępnie uporządkowany, wszyscy siedzą w domu i powoli wsiąkają w świąteczną atmosferę. Powsiąkajmy razem:) Jestem jedną z tych osób, dla której Wielkanoc nie ma takiej magii jak Boże Narodzenie. A jak może pamiętacie i z atmosferą bożonarodzeniową miewam problemy;-). Ale zawsze uważam, że okazja do przygotowania czegoś
les mirabellesokazji Świąt Wielkanocnych dużo zdrowia, wiosennego optymizmu, wszelkiej pomyślności oraz radosnej atmosfery przy świątecznym stole życzę wszystkim czytelnikom mojego bloga
Magiczne Życie Martyzdjęcie z internetu) Moi Kochani Czytelnicy :) Chciałabym Wam życzyć zdrowych, pogodnych i radosnych Świąt Wielkanocnych, smacznego barszczu, jajek i wszystkich słodkości a także bardzo mokrego Śmigusa Dyngusa i WIOSNY ciepłej i słonecznej! Tego z całego serducha życzy Wam Wasza BLONDYNKA
Blondynka GotujeJeśli masz ochotę na coś nowego, coś innego i coś smacznego, co nada się idealnie na Wielkanocny stół, zapraszam! Chrupkie, złoto - rumiane jajka polane aromatycznym sosem estragonowym. Ugotowane jajka panierowałam dwukrotnie w bułce tartej i smażyłam na głębokim tłuszczu, a następnie serwowałam z sosem estragonowym na mleku i wywarze drobiowym. Jajka s makują wyśmienicie natychmiast po przygotowaniu
Szybko Szybkowargościom. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki Serdecznie polecam;) A teraz życzenia ;) Moi Drodzy chciałam Wam życzyć wesołych, zdrowych, pełnych odpoczynku i spędzonych z rodziną i najbliższymi Świąt Wielkanocnych. Smacznych wypieków i jajeczkek a także mokrego dyngusa ;) Składniki: 150 g masła 120 g cukru 2 jajka 150 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka
Krakowskie smaki Ani