wielkanocne przepisy - 4644 przepisów (strona:222/310)

Chałka drożdżowa z powidłami 358

jest różnie nazywana, na Podhalu to kukiełka, na Górnym Śląsku plecionka, w centralnej Polsce chałka. Zazwyczaj robi się ją bez dodatków, jak już to najczęściej z rodzynkami. Klasyk na wielkanocne śniadanie. Dzisiejsza propozycja chałki w całości upieczona jest z mąki orkiszowej z nadzieniem owocowym. Składniki : 500 g mąki orkiszowej jasnej 630 200 ml mleka 50 g cukru 50 g miękkiego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mini pascha z migdałami i morelami 161

Mini pascha z migdałami i morelami to taka wielkanocna odsłona innej wersji sernika na zimno, tylko że bez dodatku żelatyny. Moja mini pascha to uproszczona wersja tradycyjnej paschy, po pierwsze każdy dostaje dla siebie porcję, gdyż przygotowałam paschy w małych, ozdobnych foremkach. Po drugie pascha jest przygotowana bez masła, bez mleka i śmietany. Można powiedzieć, że jest to pascha

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mazurek pomarańczowo-marcepanowy 111

Tradycyjnym ciastem wielkanocnym jest mazurek, bardzo proste w wykonaniu, jego jedyna trudność to  pomysł na jego udekorowanie i właśnie ta czynność jest najbardziej pracochłonna, ale sukces zawsze murowany. Efekt przy odrobinie chęci na pewno wynagrodzi nam czas jaki przy nim spędziliśmy, zresztą spójrzcie sami, czyż nie pięknie wygląda?, a jak smakuje!, to jest właśnie Wielkanoc!... Składniki: 30 dag mąki

kgwjanczewo
Szpinakowy, słodki biszkopt Stasi 166

zostałam ugoszczona, jest bardzo proste do wykonania. Na mój blog w sam raz :) Przepis podaję za Stasią, która to ciacho upiekła . Dzielę się nim, bo warto zrobić na Święta Wielkanocne. Nie wymaga wiele pracy, a jest efektowne. Dziękuję Stasiu ! Składniki na biszkopt : 450 g mrożonego szpinaku 1 i 1/3 szklanka cukru 3 jajka 1 i 1/3 szklanka oleju np. rzepakowego

Proste Potrawy
Mazurek czekoladowy z migdałami 157

się z warstwy delikatnego ciasta kruchego, nadzienia oraz pięknej okazjonalnej dekoracji. W niektórych domach nie ma tradycji przygotowywania tego deseru, w zamian za to robi się babki i paschy wielkanocne. Jeśli nigdy nie próbowaliście upiec mazurka, warto spróbować w te święta. Przepis jest banalnie prosty i naprawdę bezproblemowy :) Składniki na pisankę o wymiarach 22 x 15 cm* : 87 g mąki

Chocolate Muffin Blog
Polewa toffi do dekoracji ciast. 141

połam na kawałki, wsyp do śmietany. Rozpuść na małym ogniu, ciągle powoli mieszając. Letnią polewą oblej ciasto i pozostaw do wystygnięcia.   Polewa ta doskonale nadaje się do dekoracji wielkanocnych babek, babeczek i mazurków.  Do polewy możemy dodać 3-4 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych. Orzechy dodajemy do polewy na końcu, gdy nasza polewa jest już gotowa

Przepisy i porady kulinarne
JAK ZROBIĆ RÓŻOWE JAJKA NA TWARDO 174

Patent na różowe jajka na twardo dostałam od koleżanki z Liverpoolu, którą serdecznie pozdrawiam (bidula ma złamaną nogę i jest uziemiona). Takie kolorowe jajka będą pięknie wyglądać na wielkanocnym stole :). Instrukcja jest troszkę na oko, ponieważ czas moczenia jajek i ilość koncentratu buraczanego zależy od subiektywnych preferencji. Im dłużej jajka będą w płynie, tym różowy kolor będzie intensywniejszy i jego

Przepisy Aleksandry
Pasztet z królika 164

Jako że na wielkanocnym stole zabraknąć pasztetu nie może nie muszę nikogo przekonywać. My lubimy pasztety wszelakie i te mięsne i te bezmięsne jednak ten z królika wiedzie prym nad wszystkimi pasztetami. Jest numerem 1 wśród pasztetów. Przepis na pasztet to przepis mojej babci, robiła go często bo dziadek hodował króliki. Niezapomniany smak z dzieciństwa, popróbujcie. Pasztet z królika. ROZWIŃ

Moje Małe Czarowanie
Jak uniknąć przejedzenia w święta? 128

Święta Wielkanocne tuż, tuż. Na stołach mnóstwo dań m.in: mazurki, babki, jajka z majonezem, żurki... Czy nasz żołądek wszystko to pomieści? Większość osób mówi, że dwa razy w roku można sobie pozwolić. Można, można, ale jak uniknąć przejedzenia?  Kilka dobrych rad dotyczących zbyt dużego objadania się w święta: kilka minut przed posiłkiem należy napić się ciepłej niegazowanej wody zaczynami

Truskawkowa Fiesta
Babka z limonką 125

wielu blogach trwa teraz przegląd babek wielkanocnych. Przed świętami to chyba nic dziwnego. To też i jak przedstawiam Wam moją propozycję na królową świątecznego stołu. Prosta, z lekką nutą limonki i słodkim lukrem, który sprawia, że babka smakuje jeszcze lepiej. Babka limonkowa składniki: 150 g mąki 3 jajka 100 g cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 2 łyżki soku z limonki

Przysmaki Karolki
Baba Polska drożdżowa z lukrem 189

Babka Polska drożdżowa, klasyka sama w sobie.  Do koszyka ze święconym i na stół Wielkanocny.... Składniki: 45 dag mąki pszennej 4,5 dag drożdży 1 jajo 6 łyżek cukru 1/2 łyżeczki soli 3 łyżeczki wody 2 łyżeczki likieru lub wódki 1/2 szklanki rodzynek 1/2  szklanki wiśni kandyzowanych skórka otarta z całej cytryny Lukier: 2 łyżki soku z cytryny

Apetyczna babeczka
Jajka cytrynowo-koperkowe z wędzonym pstrągiem 155

wędzonych ryb, najbardziej smakuje mi pstrąg. Nie mogło go zabraknąć w wielkanocnych propozycjach. Dzisiaj przepis na faszerowane jajka z kawałkami wędzonego pstrąga. Składniki: 5-6 jajek 1-2 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny 2 gałązki posiekanego koperku sól, pieprz ok. 50 g wędzonego pstrąga koperek do dekoracji Jajka ugotować na twardo (najlepiej w mocno osolonej wodzie, wtedy łatwiej

Czerwień i błękit
Pieczona biała kiełbasa 161

Pyszna, lekko spieczona z zewnątrz biała kiełbasa, zapiekana z czosnkiem i cebulką. Idealna na Wielkanocny stół :) Zapraszam do pieczenia! Składniki dla 3-4 osób: 600 g surowej białej kiełbasy 3 ząbki czosnku w łupinkach 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki 1 duża cebula pokrojona w piórka 3 łyżki oleju 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonego majeranku

My Culinary Art
Jajka barwione naturalnie 211

Poniżej znajdziecie kilka sposobów na pofarbowanie wielkanocnych jaj w sposób naturalny. Najjaśniejsze jajko jest niefarbowane - chciałam pokazać, mniej więcej w jakim kolorze jajek używałam. Oczywiście białe jajka chwycą kolor szybciej i będzie on intensywniejszy - nawet po 15 minutach - więc warto je sprawdzać od czasu do czasu :) Zapraszam do zabawy! Jajka czerwone (miedziane): 1 litr wody, 2 łyżki octu winnego, łupinki

My Culinary Art
MAZUREK CYTRYNOWY (Z LEMON CURD) 739

MAZUREK CYTRYNOWY (Z LEMON CURD) Moja druga propozycja na wielkanocny mazurek. Tym razem w cytrynowej wersji, z lemon curd. Ten pyszny, cytrynowy krem zrobiłam tym razem na odrobinie oleju, aby uniknąć dodatku kolejnej porcji masła, która i tak już znajduje się w spodzie ciasta. Taki lemon curd jest równie pyszny, a na pewno zdrowszy i mniej kaloryczny, ale jeśli jesteście

Słodko-Słony Świat Ilony

Proponowane wyszukiwania