Wielu z Was pewnie kończy śniadania lub zasiada do Wielkanocnego stołu. W związku z tym chciałabym Wam złożyć najserdeczniejsze życzenia, zdrowia, szczęścia i obfitości od Zmartwychwstałego Pana! Kochani, Zmartwychwstał!!! Wesołego Alleluja!!! Dziś przepis na pysznego Murzynka
Gotuję Testujęzabijać solą. Do tego pikantne kiełki, cytryna , czarny pieprz i tworzą naprawdę ciekawe i oryginalne połączenie. Dowodzi też, że wcale nie potrzebujemy wymyślnych składników aby nasze wielkanocne przekąski były smaczne, inne i wzbudzały zainteresowanie. A przy tym nie kipiały od nadmiaru kalorii
Dieta moja pasjawątróbki indyczej 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Kawałek pora 1 duża cebula 3 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Tradismak 8 ziaren pieprzu Przyprawa do pasztetu wielkanocnego Tradismak Sól, pieprz Przyprawa Smaczuś Tradismak 2 kajzerki 2 jajka 100 gram suszonej żurawiny 100 gram suszonych śliwek 150 ml. wywaru z gotowanej kaczki Olej do smażenia Foremki aluminiowe Sposób
Bajeczna Kuchniasojonez były w moim jadłospisie dość szybko wprowadzone (zapewne za sprawą ciągoty do tych smaków), o tyle o paście nawet nie pomyślałem, ale do czasu.. w minione święta wielkanocne przy stole zasiadłem z siostrą oraz mamą (obie są również wegankami). Co prawda wierzący nie jesteśmy, ale sentyment i tradycja skłaniają do kultywowania tego wspólnego śniadania. Siostra przygotowała bardzo smaczną
Blendmanwyobraża sobie święta Wielkanocne bez babki? Ja nie :) Pyszna, maślana i bardzo wilgotna. Suche babki zdecydowanie nie są w moim guście. Przepis jest dość specyficzny bo nie macie podanej dokładnej ilości składników tylko tyle ile zaważy 6 jaj tyle bierzemy pozostałych składników. A i mam do niej sentyment bo jest to pierwsze ciasto jakie upiekłam jako dziecko sama
Biały fartuszekŚwięta Wielkanocne to królestwo jaj w wielu odsłonach. Warto przy tym przypomnieć sobie dawne babcine sposoby sprawdzenia ich świeżości. Jajka psują się łatwo, przez pory w skorupie wnikają do jaja bakterie, które znajdują tam dla siebie doskonałą pożywkę. Rozmnażając się szybko, bakterie powodują w jaju różne szkodliwe zmiany. Jajo podczas przechowywania częściowo wysycha i wskutek tego komora powietrza powiększa się
Z notatnikaCiekawą propozycją na stół wielkanocny jest rolada ze szpinaku z łososiem, nie wymaga zdolności kulinarskich, a prezentuje się i smakuje wyśmienicie. Składniki: 450 g mrożonego szpinaku 200 g wędzonego łososia 200 puszystego serka śmietankowego do smarowania 3 ząbki czosnku 4 jajka 4 łyżki ostrego chrzanu sól Przygotowanie: Mrożony szpinak wystarczy przełożyć na patelnię teflonową i bez tłuszczu na małym ogniu
Z notatnikaCIASTO Z BEZĄ CZEKOLADOWE CIASTO Z CUKINIĄ KURCZAK Z CZERWONYM RYŻEM W SOSIE Z KOLENDRĄ PASZTET Z KASZY JAGLANEJ I FASOLI, PACHNĄCY GRZYBAMI BABKA Z MAKIEM I KAKAO JAJKA WIELKANOCNE BUŁKI DROŻDŻOWE Z SEREM ROLADA BISZKOPTOWA Z CYNAMONEM I ŚMIETANĄ JAJKA W KILKU ODSŁONACH BUŁKI Z GRZYBAMI BABECZKI Z PIECZARKAMI I KAPUSTĄ CZEKOLADOWE MUFFINKI Z BURAKAMI SEROWY CHLEB CHACZAPURI KASZA
harrisawielkanocny barszcz biały i żurek jest tak wiele przepisów, że trudno ustalić jaki jest ich jedynie słuszny skład tych zup;) Zamieszczam przepis na najprostszy jaki znam barszcz biały. Ugotowany na bulionie warzywnym i pszennym zakwasie z dodatkiem chrzanu i śmietany. Barszcz biały podaję z gotowanym jajkiem i parzoną białą kiełbasą. Tym razem dla odmiany nie dodałam do zupy białej
Codziennik Kuchennyupiekłam, zjedliśmy prawie wszystkie w ciągu kilku minut. Przeżyła jedna - została zjedzona następnego dnia rano. Była równie pyszna, aczkolwiek czekolada nie była już płynna. Do wykonania użyłam formy wielkanocnej w kształcie jajek - kupiłam ją parę dni temu w Kauflandzie za 7,50zł. Możecie użyć formy na muffinki lub upiec je bez foremek - będą bardziej płaskie, ale nie wpłynie
Gotowanie i blogowaniekulki pomagające w leczeniu bezsenności i regulowaniu ciśnienia? Piękne, jędrne, o absolutnie wspaniałym zapachu i smaku...MARAKUJE! :D Dziś zaprezentują się na lekkim musie kokosowym- świetnym i orzeźwiającym! Uwielbiam Wielkanocne potrawy, zapachy i całą wiosenną otoczkę tych Świąt, ale tym razem ciekawostką na stole może być prosty, niezbyt związany z tradycją, ale jakże pyszny i ciekawy w smaku mus! Polecam
Kuchnia w Słońcu Skąpanasama zmierzyłam się z tym tematem, podważając odrobinę tradycyjne składniki mleczkiem kokosowym, które pozostało mi z innej potrawy. Zrobiłam, uszczknęłam kawałeczek, coby zobaczyć, czy poradziłam sobie z tradycyjnym wypiekiem wielkanocnym wywodzącym się z Polski, czy jednak mnie przerósł. Nie chwaląc się...oniemiałam! To, jak wspaniale komponują się smaki porzeczki z kokosem i odrobiną czekolady, wykrzykiwały moje kubeczki smakowe w przestrzeni
Kuchnia w Słońcu Skąpanawielkanocnym przejedzeniu ( zaiste, kilka wieczności spędzę w piekle za obżarstwo) pora chwilę przystopować, chociaż wciąż chętnie sięgam po świąteczne pozostałości z lodówki. Żeby się nie zmarnowały, rzecz jasna. No i to wszystko jest takie pyszne! ;D I ciężko sobie odmówić, tego ostatniego kawałka mazurka, albo plasterka maminej pieczeni z cynamonem. A jeszcze ciężej pozbyć się później tych wszystkich nieprzyjemnych dolegliwości
Kuchnia w Słońcu Skąpanamiło, jeśli zostawisz komentarz. To pomysł dla małego niejadka – kwiat z jajek i sałatki owocowo warzywnej . W taki dekoracyjny sposób możemy zachęcić niejadka do spożycia posiłku w święta Wielkanocne i nie tylko Wersja 1. Wersja 2. Jajka marynowane w zalewie buraczkowej babci Basi ( patrz przepis ), wersja 3. w formie bukietu, Składniki na kwiat : 2 jajka gotowane, kawałek ogórka zielonego
Pysznosci Babci Basi