wielkanocne przepisy - 4644 przepisów (strona:169/310)

Żurek w chlebie 154

razowej mąki żytniej. Często podawany jest z wędzonym boczkiem, kiełbasą, żeberkami lub też z dodatkiem białej kiełbasy. Żurek ma charakterystyczny kwaśny smak. W Polsce żurek jest tradycyjnym daniem wielkanocnym. Polecam przyrządzać w specjalnych chlebkach, wyglądem i smakiem zachwyci każdego. Składniki: Włoszczyzna 2 ząbki czosnki Gałązki natki pietruszki 500 ml zakwasu żytniego 500 g surowej białej kiełbasy Śmietana kremówka 30% Przyprawy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Babka pomarańczowa 135

obiecałam wrzucam kolejny przepis na Wielkanocne słodkości. Tradycyjnie u mnie w domu nie mogło zabraknąć babki wielkanocnej.Przepis jest bardzo prosty, a przygotowanie nie zabiera dużo czasu. Do dzieła ! Czytaj więcej

Czekoladowa muffinka
Ciasto "Zielono mi" 168

Ciasto z galaretką w wersji wiosennej. Z pewnością będzie ozdobą na Wielkanocnym stole i zasmakuje każdemu miłośnikowi słodkości. Jest lekkie i proste w przygotowaniu. Do dzieła :) Czytaj więcej

Czekoladowa muffinka
Marzenie o Macchu Picchu 123

Moje marzenie o podróżach wciąż się realizuje i spełnia I zaowocowało obejrzeniem większości miejsc, o których marzyłam – czy to Tikal, czy zapomnianych miast Majów w dżungli gwatemalskiej, czy Wyspy Wielkanocnej. Ale wciąż myślę, żeby za jakiś czas wrócić do Macchu Picchu, znowu poczuć ten spokój, może przejść tym razem Szlakiem Inków. Choć też zastanawiam się – czy można spełnić jeszcze

Krzywa Prosta
Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski - Ziołowy Zakątek - część II 129

Ewie, a potem o sękaczu ;) Ewa Mitowska w swoim gospodarstwie agroturystycznym , prowadzi warsztaty plastyki obrzędowej (kwiaty z bibuły, wycinanki z opłatka i papieru, ozdoby na choinkę, pisanki, palmy wielkanocne), jak również pokazy pieczenia sękaczy i chleba. Pani Ewa prowadzi pokazy pieczenia sękacza również na festynach. Jeździ z „podręcznym” paleniskiem i stara się pokazać jak powstaje sękacz, skąd biorą się sęki

królestwo garów
WEGAŃSKA WIELKANOC - tofu-jajka, pasztet z kaszy, ciasto z bakaliami 133

Przyznaję, że nie posiadam doświadczenia w przygotowywaniu wielkanocnych przyjęć, ale myślę, że poniższe propozycje mogą stanowić alternatywę dla tradycyjnej kuchni świątecznej (lub być wykorzystywane na co dzień ). SŁODKIE "JAJKA" :) Czytaj więcej

Kasia Sarna
Naleśniki z pieczarkami i cebulą 176

Zazwyczaj naleśniki z pieczarkami robię na święta wielkanocne, są takim odpowiednikiem pierogów z kapustą i grzybami, które robimy na Boże Narodzenie.  Ale ostatnio zostało mi trochę pieczarek więc upiekłam dwie pieczenie na jednym ogniu :) Usmażyłam więcej naleśników i przy okazji zrobiłam dla dzieci na podwieczorek naleśniki z dżemem i serkiem homogenizowanym. A wracają do naleśników z pieczarkami i cebulą

Kuchnia Viki
Polędwica wieprzowa z suszonymi pomidorami i mozzarellą 159

świąteczny stól. Wiele przepisów znajdziecie w Zakładce DANIA MIĘSNE , DANIA Z DROBIU a także w zakładce WIELKANOC . Ale postanowiłam zrobić coś nowego, na taką szczególną okazję jaką są Święta Wielkanocne. Mam nadzieję,   że ta propozycja na obiad spodoba się Wam i znajdzie się na niejednym świątecznym stole             Składniki: 1 polędwica wieprzowa 1 kulka

Kuchnia u Krysi
Bezglutenowe mini mazurki z kremem marcepanowym z quinoy i kajmakiem 133

Wiem, że niektórym z Was błyszczą oczy na hasło "wielkanocne słodkości", więc specjalnie z myślą o tych osobach przygotowałam bezglutenowe mazurki. Nawet taki słodyczowy sceptyk jak ja ma swoich faworytów - marcepan i kajmak są na liście moich słabości (nie będę udawać, że jest inaczej) ;) Jakże mogłoby ich zabraknąć w tym przepisie? Natomiast kruchy spód jest absolutnie genialny i polecam

Quinoa Raz!
Pieczeń rzymska z quinoą, przepiórczymi jajami i suszonymi pomidorami 123

wcześniej nie robiłam pieczeni rzymskiej, to mój debiut. U mnie w domu się jej po prostu nie robiło, ale wiem, że w wielu rodzinach jest to obowiązkowe danie na wielkanocnym stole. Postanowiłam więc poeksperymentować i opracować swoją wersję, oczywiście z quinoą, ponieważ do tej pory, wszelkie kompozycje tego ziarna z mielonym mięsem, doskonale się sprawdzały. Tym razem pieczeń, którą zaplanowałam

Quinoa Raz!
Świąteczny tort z Advoccatem 173

wielkanocnych stołach królują baby. Zdetronizować je może tylko jakiś “chłop”;) Postanowiłam więc wymyślić takiego chłopaka.   Elegancki, z zawodu advoccat i już po pierwszym spotkaniu nie daje o sobie zapomnieć. Jest po prostu.. do zjedzenia! 😉 Oto Pan Tort.. Chwilowo nie ma imienia, może ktoś podpowie? 🙂 Roboczo nazwałam go TuliPAN. Poznajcie się : […] Artykuł Świąteczny tort z Advoccatem pochodzi

Wiszniówka
Chlebowe lale 116

finał mojej akcji EXTRAVielkanoc. Przez ostatnie trzy tygodnie starałam się pokazać Wam, jak można uatrakcyjnić świąteczny stół, stawiając na nim coś innego niż dotychczas, zarazem nie rezygnując z wyjątkowych, wielkanocnych smaków. Wszystkie zebrane przepisy możecie przejrzeć, klikając w banerek obok. Na deser przygotowałam coś wyjątkowego: […] Artykuł Chlebowe lale pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
Babka waniliowo-kakaowa 136

roku w sezonie Wielkanocnym postanowiłam skupić się na babkach. Mam zamiar przetestować wiele przepisów i tymi trafionymi chcę się z Wami podzielić. Podejrzwam, że są wśród czytelników tacy, którzy nie mają czasu na takie testy, a babkę dobrą chcieliby jeść 🙂 Zatem – babko babko, udaj się!     Ta babka powstała […] Artykuł Babka waniliowo-kakaowa pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
KANAPKA Z ŁOSOSIEM I JAJKIEM SADZONYM 201

Podgrzewanie bułek na patelni, to dobra metoda na odświeżanie pieczywa. Jeśli bułki zamienimy na bagietkę pokrojoną w cienkie kromeczki, otrzymamy świetną i elegancką przystawkę dla gości lub przekąskę na wielkanocne śniadanie, czy imprezę typu finger food. SKŁADNIKI/2 porcje 2 bułki 2 jajka sadzone 4 plastry wędzonego łososia / użyłam  takiego garść świeżych kiełków np. brokułu 2 łyżki śmietankowego twarożku

cool and minty
PASTA JAJECZNA 122

pieprz.   Podałam ją na połówkach opieczonej pełnoziarnistej bułki. Przed podaniem skropiłam sokiem z cytryny i oprószyłam różowym pieprzem. Sprawdzi się zarówno na weekendowe śniadanie, jak i na wielkanocny stół.  SKŁADNIKI / 2 porcje 2 jajka  2 suszone pomidorki ze słoiczka / pokrojone w drobną kostkę 1 łyżka pokruszonej fety 1 łyżka posiekanej natki pietruszki SOS MAJONEZOWY 2 łyżeczki

cool and minty