Jajka faszerowane z bryndzą 252Jeszcze jeden pomysł na faszerowane jajka. Pasta z bryndzy i żółtek jest bardzo wyrazista. Koperek znakomicie ją uzupełnia. Polecam składniki 4 jajka 3 - 4 łyżki posiekanego
Stare Gary
Jaja faszerowane ze szczypiorkiem 213Bardzo proste do wykonania, efektowne i smaczne jajka ze szczypiorkiem. składniki 6 jajek duży pęczek szczypiorku 3 spore łyżki majonezu sól, pieprz, papryka w płatkach
Stare Gary
Śledź w oleju z pieczonymi burakami 291Klasyczny śledź na Wigilię ? Oczywiście, że śledź w oleju z cebulką. Przecież to wie każdy, nawet dziecko. Postanowiłam nieco urozmaicić tę klasyczną pozycję świątecznego menu
Kulinarne przygody Gatity
Czerwona (modra) kapusta świąteczna 377Dzisiaj w nowej świątecznej odsłonie nasza modra kapusta. Z dodatkiem żurawiny, śliwek, wina to jej nowa odsłona, bardziej królewska niż codzienna, niedzielna. Pyszny dodatek do świątecznej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Keks świąteczny,biszkoptowy -najlepszy 242Wczoraj przezylam chwile grozy.Dwie foremki wypelnione ciastem keksowym,przygotowane do pieczenia,wkladam do nagrzanego piekarnika,klik i ciemno.Piekarnik przestal grzac,wszystkie swiatelka pogasly,tylko zegar funkcjonuje
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zakwas na żur-niezawodny i jego właściwosci zdrowotne 206Jesli sie zastanawiacie czy warto samodzielnie w domu zrobic zakwas na zurek,podpowiadam po stokroc,ze warto.Co prawda polki sklepowe pelne sa zurku w sloikach,butelkach
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pochwała jajka-to warto wiedzieć 180Jajko to symbol zycia i Swiat Wielkanocnych,a tradycja malowania pisanek siega w Polsce tysiaca lat.Teraz przy okazji Swiat Wielkanocnych mam sposobnosc napisac pare slow
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowy majonez-zawsze sie udaje 370Sprobuj raz zrobic majonez samodzielnie,a skoncza sie dylematy Winiary,czy moze Kielecki? Naprawde warto go zrobic, bo plyna z tego same korzysci.Teraz w okresie Swiat
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mazurek kokosowy 202Pochodzacy z "tureckiej " kuchni specjal Polacy nazwali mazurkiem i od wiekow jest on wielka osobliwoscia wielkanocnej kuchni polskiej.Wymyslono dziesiatki przepisow na polskie mazurki,jednak glowna zasada
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Babka na bialkach-last minute-prosta i szybka 178Ta babka to swietny pomysl na wykorzystanie bialek pozostalych po wypiekach drozdzowych.I chociaz za babkami nie przepadam - to jak mam do wyboru fure przeslodzonych bezow i
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pieczone roladki schabowe 264Miały być roladki panierowane ale tyle razy już były w ten sposób robione, że chciałam coś innego. Co prawda zawsze są z innym farszem ale dziś
Ewa w kuchni
Szafranowo - waniliowy sernik 176W paczce z przyprawami Kamis był między innymi szafran. Kiedyś miałam okazję piec babkę szafranową a dziś szafran dodałam do sernika. A do tego domowy cukier
Ewa w kuchni