wielkanoc - 15663 przepisów (strona:880/1045)

Jajka faszerowane z bryndzą 252

Jeszcze jeden pomysł na faszerowane jajka. Pasta z bryndzy i żółtek jest bardzo wyrazista. Koperek znakomicie ją uzupełnia. Polecam składniki 4 jajka 3 - 4 łyżki posiekanego

Stare Gary
Jaja faszerowane ze szczypiorkiem 213

Bardzo proste do wykonania, efektowne i smaczne jajka ze szczypiorkiem.  składniki 6 jajek duży pęczek szczypiorku 3 spore łyżki majonezu sól, pieprz, papryka w płatkach

Stare Gary
Śledź w oleju z pieczonymi burakami 291

Klasyczny śledź na Wigilię ? Oczywiście, że śledź w oleju  z cebulką. Przecież to wie każdy, nawet dziecko. Postanowiłam nieco urozmaicić tę klasyczną pozycję świątecznego menu

Kulinarne przygody Gatity
Czerwona (modra) kapusta świąteczna 377

Dzisiaj w nowej świątecznej odsłonie nasza modra kapusta. Z dodatkiem żurawiny, śliwek, wina to jej nowa odsłona, bardziej królewska niż codzienna, niedzielna. Pyszny dodatek do świątecznej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Keks świąteczny,biszkoptowy -najlepszy 242

Wczoraj przezylam chwile grozy.Dwie foremki wypelnione ciastem keksowym,przygotowane do pieczenia,wkladam do nagrzanego piekarnika,klik i ciemno.Piekarnik przestal grzac,wszystkie swiatelka pogasly,tylko zegar funkcjonuje

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zakwas na żur-niezawodny i jego właściwosci zdrowotne 206

Jesli sie zastanawiacie czy warto samodzielnie w domu zrobic zakwas na zurek,podpowiadam po stokroc,ze warto.Co prawda polki sklepowe pelne sa zurku w sloikach,butelkach

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pochwała jajka-to warto wiedzieć 180

Jajko to symbol zycia i Swiat Wielkanocnych,a tradycja  malowania pisanek siega w Polsce tysiaca lat.Teraz przy okazji Swiat Wielkanocnych mam sposobnosc napisac pare slow

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowy majonez-zawsze sie udaje 370

Sprobuj raz zrobic majonez samodzielnie,a skoncza sie dylematy Winiary,czy moze Kielecki? Naprawde warto go zrobic, bo plyna z tego same korzysci.Teraz w okresie Swiat

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mazurek kokosowy 202

Pochodzacy z "tureckiej " kuchni specjal Polacy nazwali mazurkiem i od wiekow jest on wielka osobliwoscia wielkanocnej kuchni polskiej.Wymyslono dziesiatki przepisow na polskie mazurki,jednak glowna zasada

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Babka na bialkach-last minute-prosta i szybka 178

Ta babka to swietny pomysl na wykorzystanie bialek pozostalych po wypiekach drozdzowych.I chociaz za babkami nie przepadam - to jak mam do wyboru fure przeslodzonych bezow i

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pieczone roladki schabowe 263

Miały być roladki panierowane ale tyle razy już były w ten sposób robione, że chciałam coś innego. Co prawda zawsze są z innym farszem ale dziś

Ewa w kuchni
Filet z fetą i szpinakiem 449

Rozwiń i czytaj przepis :

Ewa w kuchni
Szafranowo - waniliowy sernik 176

W paczce z przyprawami Kamis był między innymi szafran. Kiedyś miałam okazję piec babkę szafranową a dziś szafran dodałam do sernika. A do tego domowy cukier

Ewa w kuchni
Sernik orzechowy 178

Rozwiń i czytaj przepis :

Ewa w kuchni