Z okazji pierwszej rocznicy założenia bloga zrobiłam iście świąteczny sernik :) puszysty, rozpływający się w ustach. Obiecałam opublikować przepis wczoraj, ale niestety miałam w kuchni mały wypadek
Delicious TitbitsZupełnie smaczny twór, który powstał w dawnych czasach po to, aby zagospodarować resztki poświątecznych, wędlin. Tak przynajmniej było u mnie. Faszerowane w ten sposób jaja
Stare GaryKolejny klasyczny przepis na faszerowane jajka. Tym razem pieczarkami. Można użyć brązowych pieczarek, które są nieco bardziej, moim zdaniem, aromatyczne niż białe. Ale z każdymi będzie
Stare GaryTym razem przepis na jajka z ziołami i zielonym majonezem z awokado. Estragon ma bardzo charakterystyczny smak, świetnie komponujący się z
Stare GaryJeszcze jeden pomysł na faszerowane jajka. Pasta z bryndzy i żółtek jest bardzo wyrazista. Koperek znakomicie ją uzupełnia. Polecam składniki 4 jajka 3 - 4 łyżki posiekanego
Stare GaryBardzo proste do wykonania, efektowne i smaczne jajka ze szczypiorkiem. składniki 6 jajek duży pęczek szczypiorku 3 spore łyżki majonezu sól, pieprz, papryka w płatkach
Stare GaryKlasyczny śledź na Wigilię ? Oczywiście, że śledź w oleju z cebulką. Przecież to wie każdy, nawet dziecko. Postanowiłam nieco urozmaicić tę klasyczną pozycję świątecznego menu
Kulinarne przygody GatityDzisiaj w nowej świątecznej odsłonie nasza modra kapusta. Z dodatkiem żurawiny, śliwek, wina to jej nowa odsłona, bardziej królewska niż codzienna, niedzielna. Pyszny dodatek do świątecznej
Bernika - moj kulinarny pamietnikWczoraj przezylam chwile grozy.Dwie foremki wypelnione ciastem keksowym,przygotowane do pieczenia,wkladam do nagrzanego piekarnika,klik i ciemno.Piekarnik przestal grzac,wszystkie swiatelka pogasly,tylko zegar funkcjonuje
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jesli sie zastanawiacie czy warto samodzielnie w domu zrobic zakwas na zurek,podpowiadam po stokroc,ze warto.Co prawda polki sklepowe pelne sa zurku w sloikach,butelkach
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jajko to symbol zycia i Swiat Wielkanocnych,a tradycja malowania pisanek siega w Polsce tysiaca lat.Teraz przy okazji Swiat Wielkanocnych mam sposobnosc napisac pare slow
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Sprobuj raz zrobic majonez samodzielnie,a skoncza sie dylematy Winiary,czy moze Kielecki? Naprawde warto go zrobic, bo plyna z tego same korzysci.Teraz w okresie Swiat
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pochodzacy z "tureckiej " kuchni specjal Polacy nazwali mazurkiem i od wiekow jest on wielka osobliwoscia wielkanocnej kuchni polskiej.Wymyslono dziesiatki przepisow na polskie mazurki,jednak glowna zasada
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ta babka to swietny pomysl na wykorzystanie bialek pozostalych po wypiekach drozdzowych.I chociaz za babkami nie przepadam - to jak mam do wyboru fure przeslodzonych bezow i
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Miały być roladki panierowane ale tyle razy już były w ten sposób robione, że chciałam coś innego. Co prawda zawsze są z innym farszem ale dziś
Ewa w kuchni