wielkanoc - 15663 przepisów (strona:888/1045)

Puszysty sernik 410

Z okazji pierwszej rocznicy założenia bloga zrobiłam iście świąteczny sernik :) puszysty, rozpływający się w ustach. Obiecałam opublikować przepis wczoraj, ale niestety miałam w kuchni mały wypadek

Delicious Titbits
Jajka faszerowane z szynką - klasyka 215

Zupełnie smaczny twór, który powstał w dawnych czasach po to, aby zagospodarować resztki poświątecznych, wędlin. Tak przynajmniej było u mnie.  Faszerowane w ten sposób jaja

Stare Gary
Jajka faszerowane z pieczarkami 202

Kolejny klasyczny przepis na faszerowane jajka. Tym razem pieczarkami. Można użyć brązowych pieczarek, które są nieco bardziej, moim zdaniem, aromatyczne niż białe. Ale z każdymi będzie

Stare Gary
Jajka faszerowane z estragonem i majonezem z awokado 219

Tym razem przepis na  jajka z ziołami i zielonym majonezem z awokado. Estragon ma bardzo charakterystyczny smak, świetnie komponujący się z

Stare Gary
Jajka faszerowane z bryndzą 172

Jeszcze jeden pomysł na faszerowane jajka. Pasta z bryndzy i żółtek jest bardzo wyrazista. Koperek znakomicie ją uzupełnia. Polecam składniki 4 jajka 3 - 4 łyżki posiekanego

Stare Gary
Jaja faszerowane ze szczypiorkiem 157

Bardzo proste do wykonania, efektowne i smaczne jajka ze szczypiorkiem.  składniki 6 jajek duży pęczek szczypiorku 3 spore łyżki majonezu sól, pieprz, papryka w płatkach

Stare Gary
Śledź w oleju z pieczonymi burakami 213

Klasyczny śledź na Wigilię ? Oczywiście, że śledź w oleju  z cebulką. Przecież to wie każdy, nawet dziecko. Postanowiłam nieco urozmaicić tę klasyczną pozycję świątecznego menu

Kulinarne przygody Gatity
Czerwona (modra) kapusta świąteczna 300

Dzisiaj w nowej świątecznej odsłonie nasza modra kapusta. Z dodatkiem żurawiny, śliwek, wina to jej nowa odsłona, bardziej królewska niż codzienna, niedzielna. Pyszny dodatek do świątecznej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Keks świąteczny,biszkoptowy -najlepszy 151

Wczoraj przezylam chwile grozy.Dwie foremki wypelnione ciastem keksowym,przygotowane do pieczenia,wkladam do nagrzanego piekarnika,klik i ciemno.Piekarnik przestal grzac,wszystkie swiatelka pogasly,tylko zegar funkcjonuje

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zakwas na żur-niezawodny i jego właściwosci zdrowotne 154

Jesli sie zastanawiacie czy warto samodzielnie w domu zrobic zakwas na zurek,podpowiadam po stokroc,ze warto.Co prawda polki sklepowe pelne sa zurku w sloikach,butelkach

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pochwała jajka-to warto wiedzieć 123

Jajko to symbol zycia i Swiat Wielkanocnych,a tradycja  malowania pisanek siega w Polsce tysiaca lat.Teraz przy okazji Swiat Wielkanocnych mam sposobnosc napisac pare slow

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowy majonez-zawsze sie udaje 294

Sprobuj raz zrobic majonez samodzielnie,a skoncza sie dylematy Winiary,czy moze Kielecki? Naprawde warto go zrobic, bo plyna z tego same korzysci.Teraz w okresie Swiat

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mazurek kokosowy 157

Pochodzacy z "tureckiej " kuchni specjal Polacy nazwali mazurkiem i od wiekow jest on wielka osobliwoscia wielkanocnej kuchni polskiej.Wymyslono dziesiatki przepisow na polskie mazurki,jednak glowna zasada

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Babka na bialkach-last minute-prosta i szybka 116

Ta babka to swietny pomysl na wykorzystanie bialek pozostalych po wypiekach drozdzowych.I chociaz za babkami nie przepadam - to jak mam do wyboru fure przeslodzonych bezow i

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pieczone roladki schabowe 193

Miały być roladki panierowane ale tyle razy już były w ten sposób robione, że chciałam coś innego. Co prawda zawsze są z innym farszem ale dziś

Ewa w kuchni