wielkanoc - 15663 przepisów (strona:888/1045)

Makowiec japoński 418

Składniki na blachę o wymiarach 30 cm x 20 cm Składniki: 1 puszka masy makowej (850g) 3 duże jabłka 4 jajka 9 łyżek kaszy manny 1

Emcia Pichci
Kaczka pieczona świąteczna 328

Święta za pasem. Z tej okazji chciałam wam zaproponować przyrządzenie najprostszej pod słońcem kaczki w całości z pysznym sosem, idealnym np do klusek. Chyba nie ma

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Domowa szynka wędzona 278

Nie ma jak pyszna domowa wędzona szyneczka. Jej przygotowanie nie jest trudne, ale wymaga czasu no i musimy mieć potem gdzie to mięsko uwędzić. Taką szyneczkę

Monia miesza i gotuje
Sernik pomarańczowy 249

Sernik to klasyczne wigilijne i świąteczne ciasto. Rokrocznie gości na naszym stole. Tym razem troszkę je  odmieniłam, nadałam nowego charakteru, wzbogaciłam o pomarańczową nutę. Przecież

Kulinarne przygody Gatity
PASZTET Z KASZY JAGLANEJ Z BOCZNIAKAMI 336

   Dziś druga wersja pysznego pasztetu z kaszy jaglanej . I jak to w życiu bywa gdy coś zmieniamy, to staramy się by była to zmiana

Smaczne Zdrowe
Wiosenny sernik z mascarpone 372

Dziś ostatni dzień konkursu na Mikserze , w sieci więc całe mnóstwo serników. I ja postanowiłam wykorzystać tę ostatnią chwilę, i jeszcze coś przygotować. Choć z zasady

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka marchewkowa i życzenia 254

Wielkanocne menu już zaplanowane? Ja ciągle się waham... Jest tyle możliwości, tyle najróżniejszych pyszności - które wybrać...? Ciężka sprawa... Jeszcze przed wyjazdem, tydzień temu niemal, upiekłam babkę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka drożdżowa po sezonie 194

Babka drożdżowa to typowo wielkanocny wypiek. Mi się tak przynajmniej kojarzy. Z dawien dawna przygotowywana na kopie żółtek, symbolizowała odrodzenie i dobrobyt. W dzisiejszych kuchniach gospodynie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pasztet jajeczno - pieczarkowy 433

Pasztet w wersji bezmięsnej.  Delikatny, kremowy i pyszny.  Idealny na ciepło i na zimno.  Zachwyci nawet smakoszy mięsa. Spróbujcie sami! Składniki : 10 jaj

Gospodyni Miejska
Zakwas na żurek 257

Zakwas na żurek... Kwaśny, czosnkowy, aromatyczny. Na mące żytniej razowej. Niezastąpiony składnik każdego domowego żuru!   Składniki: 750 ml przegotowanej, letniej wody; 3/4 szklanki mąki żytniej

Gospodyni Miejska
Żurek na zakwasie 252

Żurek na zakwasie... Lekko kwaśny, z delikatną nutą czosnku. Doprawiony śmietaną i chrzanem. Nieco inny niż tradycyjny żur staropolski. Podany w domowej roboty chlebie. Niebo w

Gospodyni Miejska
Chlebki do żurku. Żurek w chlebie 270

Chlebki do żurku... Okrągłe miseczki domowej roboty. Idealne do zjedzenia wraz z zupą! Smaczny sposób na podanie żurku. Składniki: 650 g mąki pszennej; 2 łyżeczki soli

Gospodyni Miejska
Zakwas na barszcz biały 289

Zakwas na barszcz biały... O słodko-kwaśnym aromacie i smaku. Doprawiony czosnkiem, liściem laurowym i ziarnami pieprzu. Idelany do barszczu białego z dodatkiem jajka i/lub białej

Gospodyni Miejska
Barszcz biały na zakwasie 289

Barszcz biały na domowym zakwasie... Kremowy, lekko kwaśny i chrzanowy. O pięknym czosnkowym zapachu. Z dodatkiem jajka i/lub białej kiełbasy. Mocno majerankowy. Pyszny! Składniki: 1 duża

Gospodyni Miejska