wielkanoc - 15663 przepisów (strona:894/1045)

Pieczona kaczka faszerowana wątróbką 144

Przepis na polskiego, nadziewanego kurczaka to kurczak z wątróbkami. Ale jeszcze lepiej smakuje tak przygotowana kaczka :) Była u mnie w drugi dzień świąt :) Składniki na farsz

Bon Appetit Małgorzaty
Konfitura z czerwonej cebuli 145

Przygotowałam konfiturę z czerwonej cebuli jako dodatek do mojego domowego pasztetu z kurczaka. Jeszcze dziś wieczorem dodam przepis na ten dietetyczny pasztet :) Składniki: 4 duże czerwone

Bon Appetit Małgorzaty
Odchudzony pasztet drobiowy z karmelizowaną cebulą 425

Domowe pasztety i inne mięsne wyroby są o niebo lepsze od tych sklepowych. Przede wszystkim dlatego, że doskonale wiemy z czego one są zrobione. Pasztet

Bon Appetit Małgorzaty
Antybakteryjna zupa cytrynowo - chrzanowa 160

Cytryna, czosnek, cebula, chrzan, mają właściwości rozgrzewające i antybakteryjne. Czyli ta zupa jest stworzona na zimową porę. A tak naprawdę to postanowiłam zrobić ten

Bon Appetit Małgorzaty
Jajka ukryte w białej kiełbasie 220

Dziś przedświąteczna próba wielkanocna. Na śniadanie zrobiłam jajka ugotowane na twardo, obtoczone w surowej kiełbasie i panierce a następnie usmażyłam. Przepis podpatrzony od innych z

Bon Appetit Małgorzaty
Mazurek na andrucie (dla leniwych) 159

Dodaj napis Jest to propozycja dla leniwych takich jak ja :-P w smaku jak tradycyjny, wielkanocny mazurek a jednak prosty w wykonaniu, ponieważ zrobiony jest na

Bon Appetit Małgorzaty
Łopatka wieprzowa gotowana na parze (do kanapek) 206

Mięso gotowane na parze jest bardzo soczyste a cały tłuszcz z niej wypłynął. czas gotowania uzależniony jest od rodzaju mięsa. Możemy przygotować również szynkę

Bon Appetit Małgorzaty
Jajka po benedyktyńsku (w koszulce z sosem holenderskim) 165

Według jednej z wersji historii, pomysłodawca potrawy był Lamuel Benedict, XIX-wieczny broker z Wall Street. Lamuel był człowiekiem miasta - bywającym w towarzystwie, zawsze nienagannie ubranym

Bon Appetit Małgorzaty
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami, fetą i marchewką 176

Na Wielkanocnym stole obowiązkowe są faszerowane jajca. Dziś odsłona z cudownymi pomidorami suszonymi oraz fetą. Ładny kolor jajka zawdzięczają marchwi oraz paście paprykowej. Następne planuję zrobić

Bon Appetit Małgorzaty
No to klops! Ale z cukinią w środku :) 152

Znudziły Wam się tradycyjne pieczenie rzymskie z jajkiem w środku? Potrawa ta wymyślona na święta specjalnie pod mojego pana, który nie lubi gotowanych jajec. Oto klops

Bon Appetit Małgorzaty
Domowy zakwas na żurek z receptury dziadka-piekarza 182

Domowy zakwas na żurek to   sfermentowana   mąka żytnia z wodą i odrobiną przypraw. Są w niej bakterie kwasu mlekowego. Jakiej mąki użyć ?   Dziś

Bon Appetit Małgorzaty
Jajka faszerowane awokado, wasabi i oliwkami 202

Kolejna wielkanocna odsłona faszerowanych jajek, tym razem z awokado, oliwkami i wasabi. Jeśli ktoś obawia się wasabi - można w przepisie pominąć. Ale wasabi to nic innego

Bon Appetit Małgorzaty
Rzeżuszanka - włoska zupa z polskim akcentem 184

RZEŻUSZANKA...jak to wdzięcznie brzmi :) nie uwierzycie, ale jest to oryginalna włoska zupa podawana zimą lub wiosną, której głównym składnikiem jest... rzeżucha, spożywana na ciepło lub

Bon Appetit Małgorzaty
Wielkanocny żurek na domowym zakwasie 169

jeśli szukasz przepisu na rzeżuszankę, kliknij:  tutaj Podstawa świąt: żurki, barszcze i jajca :) przepis na mój domowy zakwas na żurek znajdziecie  tutaj Składniki: 

Bon Appetit Małgorzaty
Jajka z kawiorem, gruyèrem i łososiem na trawce z rzeżuchy 198

Eleganckie podanie jajek bo z czarnymi diamentami morza...czyli z kawiorem. Ser  Gruyère  jest to rodzaj szwajcarskiego sera z mleka krowiego. Smak tego sera

Bon Appetit Małgorzaty