Nie spotkałam nikogo, kto powiedziałby kremówce twarde i zdecydowane Nie Czyż można się oprzeć tak pysznemu połączeniu delikatnego kremu i ciasta francuskiego??? W różnych krajach
UgotujmyTo.plPogoda za oknem taka, że psa by nie wyrzucił z domu… Przydałoby mi się coś na polepszenie nastroju. Ale co? No cóż… może
UgotujmyTo.plCzasami mam ochotę zrobić jakieś ciasto ale wydaje się ono tak pracochłonne, iż obawiam się, że efekt końcowy może nie zrekompensować poniesionych trudów i odkładam
UgotujmyTo.plTak sobie pomyślałam, że już dawno nie robiłam biszkoptu i że powinnam to zmienić ;). Ale nie byłabym sobą jakbym nie spróbowała tego ciasta w jakiejś innej
UgotujmyTo.plZastanawiałam się jaki przepis dodać na koniec tygodnia i wyszło mi, że powinno to być coś słodkiego na zakończenie ciężkiego tygodnia pracy i w oczekiwaniu na
UgotujmyTo.plOd czasu do czasu dobrze jest zrobić jakieś mięso w sosiku….do ziemniaczków, ryżu czy kaszy gryczanej… Najczęściej wtedy kupuję karkówkę i przygotowuję ją
UgotujmyTo.plPo ciężkim tygodniu pracy należy się człowiekowi jakieś ukojenie… Zamarzyło mi się ciasto czekoladowe… ale nie takie zwykłe tylko takie wypasione, poczwórnie czekoladowe! Ciasto
UgotujmyTo.plPrzeglądając swoje przepisy wpadły mi w oko dwie bardzo pożółkłe kartki… pisane ręką mojej ukochanej – niestety nieżyjącej już – Cioci Mirki. Ciocia była Mistrzynią
UgotujmyTo.plProwadzenie bloga sprawia, że rozwijam swoje umiejetności kulinarne i wzbogacam smaki przygotowując nowe potrawy, ale też chętnie wracam do tych już od lat wypróbowanych. Jednym z
UgotujmyTo.plŚwięta już za kilka tygodni, a ja jeszcze nie wiem co będę na nie przygotowywać ani nawet gdzie będę je spędzać… wszystko uzależnione od różnych
UgotujmyTo.plCo zdobić jak zostają nam białka po przygotowaniu np. kruchego ciasta? Proponuję przygotować super szybkie makaroniki kokosowe, które znikają równie szybko jak się je przygotowuje…
UgotujmyTo.plŁosoś marynowany Gravlax to tradycyjne danie kuchni skandynawskiej, które jest przyrządzane z surowego łososia peklowanego w soli z dodatkiem cukru i koperku. Nazwa dania (dosłownie „
UgotujmyTo.plPasztet domowy każdy z nas lubi ale nie każdy sam robi… a szkoda… bo jego przygotowanie wbrew pozorom nie jest skomplikowane, a smak takiego
UgotujmyTo.plNie ma to jak kawałek dobrego ciasta drożdżowego! Postanowiłam więc zrobić włoskie ciasto drożdżowe panettone, które kiedyś, gdzieś już próbowałam i bardzo mi wtedy smakowało. Jest
UgotujmyTo.plKiedyś bigos był obowiązkowym daniem na każdej uroczystości rodzinnej a teraz – mimo, że bardzo go lubię – robię tylko większą porcję na Święta i część
UgotujmyTo.pl