Pochwała jajka-to warto wiedzieć

Pochwała jajka-to warto wiedzieć

Pochwała jajka-to warto wiedzieć

Jajko to symbol zycia i Swiat Wielkanocnych,a tradycja  malowania pisanek siega w Polsce tysiaca lat.Teraz przy okazji Swiat Wielkanocnych mam sposobnosc napisac pare slow  o jajku.W latach 70-tych zrobiono istna nagonke na spozycie jajek,glownie z powodu zawartosci cholesterolu.Akcje wspieral przemysl farmaceutyczny,by podbic sprzedaz lekow antycholesterolowych i przemysl tluszczowy ,by sprzedawac jak najwiecej margaryny. Jedno jajko zawiera go az 216 mg.Niestety nie ma zadnych naukowych dowodow,... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Jak sprawdzić czy jajka są świeże?

Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd

Czytaj dalej...

Gotowanie jajek na miękko, półtwardo, twardo i w koszulce

Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.