wegetarianskiego - 1765 przepisów (strona:51/118)

Krem marchewkowy z imbirem 215

Pomysł na tę zupę podsunęła mi Mamusia :) Delikatny i rozgrzewający krem z marchewki. Można go podać z paluszkami grissini lub - żeby był bardziej treściwy- z drobnym

My Culinary Art
Ziemniaki, kartofle, pyry, bulwy ,pulki... 214

różne nazwy nosi to popularne warzywo w naszym kraju, ale jedno się nie zmienia. Jak dotąd ziemniak nie został zdetronizowany przez żadne kasze, makarony czy ryż

Kulinarny karnet Christophera
Świeże daktyle w zapiekanym bakłażanie. 190

Daktylowce  należą do najstarszych drzew owocowych na świecie. Na temat składników odżywczych daktyli, nie będę się rozpisywał. Arabowie twierdzą, że dostarczają tylu składników odżywczych ile

Kulinarny karnet Christophera
Brukselka smażona w cieście, mój przebój sezonu ! 198

Brukselka, ta delikatna i smaczna kapustka została wyhodowana 200 lat temu przez belgijskich ogrodników. Chwała im za to ,bo jest warzywem bardzo cennym dla naszego organizmu

Kulinarny karnet Christophera
UFO – Latający talerz. 126

Supergwiazda jesienna, dynia, to niekwestionowana piękność ogrodów. Duża, złocista, wprost promieniuje radością i smakiem. Pojawia się i znika, a naprawdę warto ją pokochać. Można z niej

Kulinarny karnet Christophera
Kapuściany pasztet. 158

Wielki rarytas dla wegetarian i nie tylko. Elegancki, delikatny ,smaczny na zimno, ale i na ciepło. Stanowi wykwintną przystawkę, dodatek do dania obiadowego albo składnik 

Kulinarny karnet Christophera
Prezenty od Christophera - kto chce OBA MA 201

Święta już za pasem. Czy prezenty są już kupione,pięknie opakowane i...dobrze schowane? Kiedyś tak dobrze schowałem prezencik dla żony ,że znalazła go dopiero na

Kulinarny karnet Christophera
Bakłażan czyli gruszka miłości 247

Składniki: 3  bakłażany 20 dkg groszek zielony blanszowany 1 papryka czerwona pokrojona w kostkę 1 duża cebula pokrojona w kostkę 1 pomidor pokrojony w kostkę

Kulinarny karnet Christophera
Cukinia grillowana z wkładką. 160

Składniki : 1 średnia cukinia 1 opakowanie sera koziego lub feta 1 puszeczka filecików z anchovies 2 pomidory dojrzałe 1 mała cebula 25 g parmezanu bazylia sól

Kulinarny karnet Christophera
Mielone z cukinii i ziemniaków - placuszki. 216

Nazwa może trochę przewrotna, ale te placuszki, robi się podobnie jak mielone, z tą tylko różnicą, że zamiast mielenia, ścieramy na tarce. Składniki na 12 placuszków

Kulinarny karnet Christophera
Jarmuż z jabłkami. 154

Jarmuż z jabłkami. Co roku z wielka niecierpliwością czekam na jarmuż. Jest to jedna z najstarszych form użytkowych roślin kapustnych. Jego ojczyzną jest rejon Morza Śródziemnego

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka z kozim twarożkiem. 142

Salad with goat cheese and avocado. Słonawy kozi twarożek, świetnie koresponduje z łagodnym smakiem awokado. Pamiętamy, że awokado szybko ciemnieje i należy je skropić cytryną. Składniki

Kulinarny karnet Christophera
Roszponka z jajkiem i skwarkami. 209

Lamb's lettuce with egg. Składniki. 150-200g roszponki 2 cebule 100g boczku 2 jajka na twardo Sos: 1 ząbek czosnku 1 łyżka aceto balsamico

Kulinarny karnet Christophera
Koszyk Alicji ze szpinakiem i serem favita. 195

Alice's basket with spinach. Składniki: 1 opakowanie ciasto francuskie 25 dag świeży szpinak 1 opakowanie sera favita 3 ząbki czosnek 1 cebula 50 ml. mleko

Kulinarny karnet Christophera
Potrawka z pora na kwaśno. 197

Fricassee with leek. Będzie trochę smaków tureckich, które chodzą za mną po ostatnim pobycie w tym aromatycznym kraju. Potrawka z pora zachwyciła mnie swoim odmiennym smakiem

Kulinarny karnet Christophera