wegetarianskiego - 1765 przepisów (strona:52/118)

Cukinia grillowana z wkładką. 136

Składniki : 1 średnia cukinia 1 opakowanie sera koziego lub feta 1 puszeczka filecików z anchovies 2 pomidory dojrzałe 1 mała cebula 25 g parmezanu bazylia sól

Kulinarny karnet Christophera
Mielone z cukinii i ziemniaków - placuszki. 198

Nazwa może trochę przewrotna, ale te placuszki, robi się podobnie jak mielone, z tą tylko różnicą, że zamiast mielenia, ścieramy na tarce. Składniki na 12 placuszków

Kulinarny karnet Christophera
Jarmuż z jabłkami. 132

Jarmuż z jabłkami. Co roku z wielka niecierpliwością czekam na jarmuż. Jest to jedna z najstarszych form użytkowych roślin kapustnych. Jego ojczyzną jest rejon Morza Śródziemnego

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka z kozim twarożkiem. 120

Salad with goat cheese and avocado. Słonawy kozi twarożek, świetnie koresponduje z łagodnym smakiem awokado. Pamiętamy, że awokado szybko ciemnieje i należy je skropić cytryną. Składniki

Kulinarny karnet Christophera
Roszponka z jajkiem i skwarkami. 182

Lamb's lettuce with egg. Składniki. 150-200g roszponki 2 cebule 100g boczku 2 jajka na twardo Sos: 1 ząbek czosnku 1 łyżka aceto balsamico

Kulinarny karnet Christophera
Koszyk Alicji ze szpinakiem i serem favita. 169

Alice's basket with spinach. Składniki: 1 opakowanie ciasto francuskie 25 dag świeży szpinak 1 opakowanie sera favita 3 ząbki czosnek 1 cebula 50 ml. mleko

Kulinarny karnet Christophera
Potrawka z pora na kwaśno. 171

Fricassee with leek. Będzie trochę smaków tureckich, które chodzą za mną po ostatnim pobycie w tym aromatycznym kraju. Potrawka z pora zachwyciła mnie swoim odmiennym smakiem

Kulinarny karnet Christophera
Marynowana sałata rzymska. 264

Romaine lettuce marinated. Składniki. 2 sałaty rzymskie mini sól koperek do posypania Marynata. 1 pomarańcza-sok 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego 1

Kulinarny karnet Christophera
Peynirli Sigara Boregi - cygara tureckie. 142

Cigars Turkish. Druga propozycja arabskiego ciasta, którego większość  Arabów nie robi sama, tylko kupuje gotowe to yufka. Wachlarz wykorzystania yufki jest szeroki .Są dwa rodzaje

Kulinarny karnet Christophera
Fajitas z rybą. 175

Fajitas with the fish. Chociaż tradycyjnie do tej potrawy używano czerwonego mięsa, pochodzące z kuchni meksykańskiej fajitas  (wym.fahitas) przyrządza się również z marynowanych kurek, owoców

Kulinarny karnet Christophera
Wielkanocne śniadanie - awokado z jajkiem. 181

Avocado with egg. Przepis na tak podane jajka, znalazłem na blogu Kulinarna fuzja [TUTAJ] . Od razu wiedziałem, że jest to pomysł, który wykorzystam podając na śniadanie

Kulinarny karnet Christophera
Czas na sałatki. 2564

Sałatka z rzepy "Thurow".   Składniki. 20dag rzepy 2 ogórki konserwowe 2 jajka ugotowane na twardo 1 łyżka kaparów 1/2 szklanki majonezu 1 łyżka keczupu 1

Kulinarny karnet Christophera
Proste i smaczne - makrela z mozzarellą. 161

Simple and delicious - mackerel with mozzarella.   Składniki. 2 kule mozzarelli 1 makrela wędzona 100g sera twarogowego 2 łyżki jogurtu 1 garść listków bazylii pieprz, sól

Kulinarny karnet Christophera
Wykwintna zupa rabarbarowa z lodami w migdałowym krokancie. 124

Rhubarb soup with almond ice cream. Zupa o ciekawej kompozycji i bardzo interesującym smaku związanym z lodami. Majowy przebój - rabarbar. Rabarbar pochodzi prawdopodobnie z południowo-wschodniej

Kulinarny karnet Christophera
Zupa sabaudzka. 155

Soup in cabbage leaves. Składniki. 1 marchew 1 pietruszka 1/4 selera 12 cm por 70g szynka wędzona 1/2 szkl.groszku zielonego 100g sera ementaler 1/2 szkl.orzechów

Kulinarny karnet Christophera