Zdarza się, że coraz więcej naszych znajomych czy bliskich przechodzi na kuchnię wegetariańską czy wegańską. Podczas planowania spotkania z rodziną czy znajomymi należy tak obmyślić menu
Smaki Na TalerzuTaką surówkę bardzo często można spotkać w barach i mniej wyszukanych restauracjach. Wiele osób przyrządza ją też w domu – po prostu, do obiadu. Pasuje niemal
Kulinarna PolskaMelasa nadaje chlebowi niezwykły słodki posmak. Niektórzy go uwielbiają, inni nie do końca. Ja zdecydowanie należę do tych pierwszych! W połączeniu ze smakiem słonecznika i zakwasu
Chleby RolfaNajprawdziwszy chlebowy “comfort food”. Idealna bagietka z chrupiącą skórką i sprężystym wnętrzem. Nie wymaga wstawania bardzo wcześnie rano, bo fermentuje w nocy w lodówce. Rano trzeba
Chleby RolfaMój ulubiony chleb. Klasyczny, pszenny, z dziurami i idealną skórką. Wygląda przepięknie, a smakuje jeszcze lepiej. Jest to zdecydowanie chleb, który piekę najczęściej! Wymaga trochę pracy
Chleby RolfaPierwszy chleb, jaki upiekłem w życiu. Polecił mi go mój kolega, który podzielił się też ze mną zakwasem. Chleb jest przepyszny i bardzo tolerancyjny na wszystkie
Chleby RolfaNajpiękniejszy chleb świata! Portugalski Broa de Milho to jedyny w swoim rodzaju chleb, który jest wykonany głównie z mąki kukurydzianej. Wyróżnia się cudownie popękaną skórką, żółtym
Chleby RolfaChleb potrójnie żytni: za zakwasie żytnim, z mąki żytniej chlebowej, z mąki żytniej razowej. Przepyszny i bardzo zdrowy. Długo zachowuje świeżość. Idealnie pasuje do hummusu, serów
Chleby RolfaBajgle to pieczywo pochodzenia polsko-żydowskiego, rodem z krakowskiego Kazimierza (zresztą bliski krewniak obwarzanka). Na dobre jednak bajgle zostały spopularyzowanie w Stanach Zjednoczonych, przez przybyłych z
Chleby RolfaPszenny, klasyczny, czteroskładnikowy chleb. Niezwykle popularny na południu Europy, najczęściej kojarzony z Włochami i Hiszpanią. Idealny do tapasów i bruschetty, ale przyznam, że jest tak smaczny
Chleby RolfaGrubsze niż tradycyjne, naleśniki biszkoptowe z dodatkiem świeżego szpinaku. Do tego plastry pomidora, przekładane plastrami mozzarelli, odrobina ziół oraz ketchup. Jak dla mnie – pycha! Szpinakowe
Smaki Na TalerzuLassi to napój wywodzący się z Indii, którzy przygotowywany jest na bazie jogurtu. W Indiach tradycyjnie przygotowuje się go tak, by był słony i bardzo
Z notatnika dietetykaDanie to przyrządzamy od lat, a przepis przywieźliśmy z wyprawy do Grecji. Dziś chcemy się z wami nim podzielić. Jest niezwykle proste, ale zarazem nieprawdopodobnie pyszne
Kulinarna PolskaSurówka to obowiązkowy dodatek do każdego obiadu. To nie tylko skarbnica witamin i składników mineralnych, ale też bardzo fajne wizualne uzupełnienie talerza - w końcu surówka
Z notatnika dietetykaHej! Ostatnio szczególnie upodobałam sobie wędzone tofu i chciałabym się podzielić z Wami fajnym przepisem. Co powiecie na curry z tofu, cukinią i brokułem? Brzmi smakowicie
Moja pasja smaku