wege - 7821 przepisów (strona:224/522)

Sałatka warstwowa z tofu- sałatka a’la Gyros 130

Zdarza się, że coraz więcej naszych znajomych czy bliskich przechodzi na kuchnię wegetariańską czy wegańską. Podczas planowania spotkania z rodziną czy znajomymi należy tak obmyślić menu

Smaki Na Talerzu
Surówka “barówka” z kapusty pekińskiej. Kolorowa i zdrowa. PRZEPIS 220

Taką surówkę bardzo często można spotkać w barach i mniej wyszukanych restauracjach. Wiele osób przyrządza ją też w domu – po prostu, do obiadu. Pasuje niemal

Kulinarna Polska
Chleb z melasą 132

Melasa nadaje chlebowi niezwykły słodki posmak. Niektórzy go uwielbiają, inni nie do końca. Ja zdecydowanie należę do tych pierwszych! W połączeniu ze smakiem słonecznika i zakwasu

Chleby Rolfa
Bagietka 114

Najprawdziwszy chlebowy “comfort food”. Idealna bagietka z chrupiącą skórką i sprężystym wnętrzem. Nie wymaga wstawania bardzo wcześnie rano, bo fermentuje w nocy w lodówce. Rano trzeba

Chleby Rolfa
Chleb z idealną skórką 120

Mój ulubiony chleb. Klasyczny, pszenny, z dziurami i idealną skórką. Wygląda przepięknie, a smakuje jeszcze lepiej. Jest to zdecydowanie chleb, który piekę najczęściej! Wymaga trochę pracy

Chleby Rolfa
Chleb podstawowy 129

Pierwszy chleb, jaki upiekłem w życiu. Polecił mi go mój kolega, który podzielił się też ze mną zakwasem. Chleb jest przepyszny i bardzo tolerancyjny na wszystkie

Chleby Rolfa
Portugalski chleb kukurydziany (Broa de Milho) 135

Najpiękniejszy chleb świata! Portugalski Broa de Milho to jedyny w swoim rodzaju chleb, który jest wykonany głównie z mąki kukurydzianej. Wyróżnia się cudownie popękaną skórką, żółtym

Chleby Rolfa
Chleb potrójnie żytni 128

Chleb potrójnie żytni: za zakwasie żytnim, z mąki żytniej chlebowej, z mąki żytniej razowej. Przepyszny i bardzo zdrowy. Długo zachowuje świeżość. Idealnie pasuje do hummusu, serów

Chleby Rolfa
Bajgle 139

Bajgle to pieczywo pochodzenia polsko-żydowskiego, rodem z krakowskiego Kazimierza (zresztą bliski krewniak obwarzanka). Na dobre jednak bajgle zostały spopularyzowanie w Stanach Zjednoczonych, przez przybyłych z

Chleby Rolfa
Pszenny chleb południowy 124

Pszenny, klasyczny, czteroskładnikowy chleb. Niezwykle popularny na południu Europy, najczęściej kojarzony z Włochami i Hiszpanią. Idealny do tapasów i bruschetty, ale przyznam, że jest tak smaczny

Chleby Rolfa
Szpinakowe naleśniki Caprese 126

Grubsze niż tradycyjne, naleśniki biszkoptowe z dodatkiem świeżego szpinaku. Do tego plastry pomidora, przekładane plastrami mozzarelli, odrobina ziół oraz ketchup. Jak dla mnie – pycha! Szpinakowe

Smaki Na Talerzu
Mango lassi 126

 Lassi to napój wywodzący się z Indii, którzy przygotowywany jest na bazie jogurtu. W Indiach tradycyjnie przygotowuje się go tak, by był słony i bardzo

Z notatnika dietetyka
Pomidory pieczone z serem feta. Mała grecka uczta. PRZEPIS 142

Danie to przyrządzamy od lat, a przepis przywieźliśmy z wyprawy do Grecji. Dziś chcemy się z wami nim podzielić. Jest niezwykle proste, ale zarazem nieprawdopodobnie pyszne

Kulinarna Polska
Surówka z kiszonych ogórków z sosem słodko-kwaśnym 114

 Surówka to obowiązkowy dodatek do każdego obiadu. To nie tylko skarbnica witamin i składników mineralnych, ale też bardzo fajne wizualne uzupełnienie talerza - w końcu surówka

Z notatnika dietetyka
Curry z tofu, cukinią i brokułem 116

Hej! Ostatnio szczególnie upodobałam sobie wędzone tofu i chciałabym się podzielić z Wami fajnym przepisem. Co powiecie na curry z tofu, cukinią i brokułem? Brzmi smakowicie

Moja pasja smaku