Po pierwszym dniu praktyk nie mogę być bardziej zadowolona! Luźna atmosfera, przyjemni pacjenci oraz wspaniali pracownicy sprawili, że 7 godzin minęło mi bardzo szybko. W dodatku
Be Fit Be StrongDzisiaj pierwszy dzień praktyk w nowym miejscu. Z jednej strony nie mogę się doczekać, jednak z drugiej chciałabym jeszcze trochę poleniuchować. Przez weekend niestety nie odpoczęłam
Be Fit Be StrongWegańska bita śmietana Bita śmietana jest czymś wspaniałym. Bardzo mobilna w użyciu. Pasuje zarówno do świeżych owoców, wszelakich deserów, ogórków kiszonych w ciąży, jak i do mięsa… oczywiście nie takiego dosłownego mięsa. Miałem tu na myśli, rzecz jasna, ciało partnera lub partnerki (co kto lubi), a nie zwierzęce szczątki – nie bądźmy obleśni. Do czego byśmy jej nie użyli(...)miksera), umieść wszystkie składniki w misce (z mleka kokosowego tylko „twardą” część) i miksuj przez minutkę. Wstaw do lodówki na kilkanaście minut i używaj. I voilà. Twoja wegańska bita śmietana jest już gotowa. Używaj na czym chcesz lub na kim chcesz. Smacznego! Artykuł Wegańska bita śmietana pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy z użyciem blendera
BlendmanWegański parmezan Dla wielu osób ser kojarzony jest z cierpieniem… dla osób nietolerujących laktozy zjedzenie kojarzone jest z bólem brzucha, dla niedzielnych kucharzy i kucharek, chcących być jak serowar, powoduje ból głowy spowodowany trudami wykonania, natomiast dla wegan jest to cierpienie zwierząt. Na szczęście jest możliwe uniknięcie każdej z tych bolączek wykorzystując wegański ser. W dzisiejszym wpisie będzie(...)Płatki drożdżowe – 5 łyżek Chili – szczypta Sól – 1 łyżeczka + do smaku Wykonanie: Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera i zmiksuj na sypko. Smacznego! Artykuł Wegański parmezan pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy z użyciem blendera
Blendmanwegański to produkt bez-mleczny, będący roślinnym substytutem tradycyjnego sera. Taki ser robi się z orzechów, kokosów, fasoli itp. Aby uzyskać lekko kwaskowy smak sera, można fermentować go z wykorzystaniem bakterii mlekowych (podobnie jak tradycyjny ser z mleka). Ser wegański nie przechodzi jednak etapu dojrzewania, nie będzie miał więc tak bogatego smaku, jak prawdziwy ser dojrzewający. Ser wegański jest(...)odpowiedni dla osób z nietolerancją laktozy Źródło przepisu: cheesemaking.com Do zrobienia sera wegańskiego będziemy potrzebować: 2 szklanki orzechów nerkowca (niesolonych) Około 1-1.5 szklanki dowolnego zboża (ja użyłem jęczmienia); można użyć również białej (niepalonej) kaszy gryczanej, wtedy ser będzie również bezglutenowy szczyptę soli ewentualnie ulubione zioła i/lub przyprawy Przygotowanie startera z bakteriami mlekowymi (rejuvelac
Przepisy na domowy ser i chlebMasa kajmakowa – wegański kajmak Czy jest możliwe zrobienie kajmaku bez gotowania? Jasne! Ten przepis właśnie jest jednym z takich. Nigdy więcej pilnowania czy się czasem nie przypala! To jest jeden z tych przepisów, który pokazuje, że weganizm wcale nie musi być zdrowy i wartościowy w witaminy i minerały. Masa kajmakowa według tego przepisu to wysokowęglowodanowa i bardzo kaloryczna maziaja(...)słodkie, a jakie pyszne! Wy w dzieciństwie też zajadaliście się mlekiem zagęszczonym w tubkach lub kajmakiem? Składniki: Napój ryżowy w proszku – 115g (sprawdź czy na pewno produkt jest wegański) Cukier trzcinowy – 130g Mleko sojowe – 120ml (lub inne roślinne) Olej kokosowy – 30g Sól – szczypta Wanilia – 1-2 łyżeczki (opcjonalnie) Wykonanie: Cukier wraz z napojem
BlendmanWegański twaróg Przepis na twaróg urodził się w mojej głowie na myśl o kanapkach z twarożkiem, posmarowanych powidłem śliwkowym lub z pomidorkiem i szczypiorkiem. Pyszne. Zaraz potem moje myśli zaczęły galopować. Zastanawiałem się co bym mógł z takiego serka zrobić, gdyby był wegański, jak by wyglądał… Jedynym warunkiem, w tym przypadku, było użycie wyłącznie produktów łatwo dostępnych, bo jednak(...)Wtedy bez problemu odejdzie. Użyj jako masy serowej do sernika, zamiast twarogu na kanapki lub zrób swoje własne pasty, takie jak pasta bezrybna czy pasta z ziołami. Smacznego! Artykuł Wegański twaróg pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy z użyciem blendera
Blendmansłoika majonezu W konsystencji najbardziej przypomina mi majonez kielecki. Ja nie wykorzystywałbym sojonezu do dekoracji. Świetnie natomiast sprawdzi się na kanapki, do sałatek jarzynowych, pasty bezjajecznej czy w towarzystwie wegańskich kiełbasek. Dla mnie majonez, poza Wielkanocą, kojarzy się mocno z wypadami w dzieciństwie na narty. W przerwie między zjazdami schodziłem wraz z ciocią i wujkiem zjeść coś ciepłego oraz napić(...)też, dzięki temu przepisowi, mogę cofnąć się do tamtych czasów i zasmakować tego, co myślałem, że przechodząc na weganizm utraciłem bezpowrotnie. Jest to oczywiście jedna z wielu wersji na wegański majonez. Można zrobić go również z wody spod ciecierzycy, białka grochu, kalafiora, fasoli… postaram się w przyszłości przedstawić ich jak najwięcej. Sojonez to klasyka, która mam nadzieję przypadnie
BlendmanQuesadillas to nic innego jak dwa placki tortilli (lub jeden złożony na pół) wypełnione, jak w tym przypadku, chili con carne z roztopionym serem. Farszem może
Be Fit Be StrongPrzepis ten czekał już baardzo długo na opublikowanie, ale w końcu nadszedł jego dzień. Jest to jedno z tych mięsnych dań, które lubię najbardziej. Nie jest
Be Fit Be StrongSoczewica curry z groszkiem, marchewką, batatem i cukinią Składniki: - ryż jaśminowy
Wegańska kuchnia orientalnaMix dal curry z brokułem Składniki: - ryż jaśminowy
Wegańska kuchnia orientalnaTagine z batatem, cukinią, cieciorką i rodzynkami Składniki: - ryż jaśminowy
Wegańska kuchnia orientalnaNa początku, z tego miejsca, chciałabym życzyć Wam wspaniałych świąt. Aby wszystkie tradycyjne potrawy i wypieki udały się doskonale i uświetniły rodzinne świętowanie. Aby te Święta
Be Fit Be StrongKochani, witajcie 21 marca, w ten symboliczny pierwszy dzień wiosny. To dla mnie zawsze czas na odświeżenie, odnowienie, czas na wzięcie głębokiego oddechu i zebranie nowych
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE