Kuchnia włoska z polską mają sporo wspólnego - dużo, smacznie i domowo. Co prawda daleko nam do tych rytuałów, posiłków w gronie rodzinnym, które
W kuchni Karmel-itkiZe smutkiem przyznaję, że wakacje powoli dobiegają końca. Czas wracać do trybu pracy, szkoły i badań naukowych. Czas zacząć zbierać materiały i pisać kolejną pracę dyplomową
Be Fit Be StrongZnowu na słodko... Desery i ciasta to chyba najbardziej fotogeniczne smakołyki, które można przygotować. Pięknie wychodzą na zdjęciach, a do tego osłodzą każdą, nawet
W kuchni Karmel-itkiKasza jeszcze do niedawna stanowiła raczej zapomniany produkt niż głównego bohatera stołu. Jeżeli już się pojawiła, była dodatkiem do całej reszty, jak ziemniaki z
W kuchni Karmel-itkiMożna by rzec, że klasyka jest nudna. Ile to już razy jedliśmy sprawdzony sernik mamy czy babci, ulubiony biszkopt z owocami i galaretką, tartę
W kuchni Karmel-itkiJeszcze do niedawna uwielbiałam bawić się w kuchni, ślęczeć przy garnkach godzinami i zatracać się w zapachach, smakach i odgłosach dochodzących ze skwierczącej patelni
W kuchni Karmel-itkiWakacje mijają tak szybko.. stanowczo za szybko. Dziś już połowa sierpnia, a na palcach mogę zliczyć dni, w których pogoda w Trójmieście dopisała tak, by
Be Fit Be StrongPogoda w Trójmieście niestety nie dopisuje.. nie można wyjść ani na ulubione rolki, rower, czy pobiegać… Całe szczęście już lada dzień wylatuję na Sycylię
Be Fit Be StrongWegański gulasz z kaszy gryczanej i batata (lub po prostu kaszotto) to danie które zaskoczyło mnie swoją kremowością i aromatycznym smakiem. Przypomina nieco curry, ale inaczej się je przyprawia. Wędzona papryka (najważniejsza przyprawa) cudownie podkręca słodycz batata. W towarzystwie posypki kokosowej, która ciekawie przełamuje strukturę, gulasz jest bardzo sycący – nawet mięsożercy będą zadowoleni. Podczas przygotowań najdłużej zajmuje upieczenie słodkiego(...)zrobić wcześniej (wtedy należy trzymać go do 2 dni w lodówce). Samo przygotowanie kaszottoo jest bardzo proste. Jestem pewna, że nie znaliście kaszy gryczanej w takiej egzotycznej roli. Wegański gulasz z kaszy gryczanej i batata: 1 szklanka kaszy gryczanej (białej, niepalonej) 1 duży batat 1-2 łyżki oliwy z oliwek 2-4 cebule szalotki 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki białego
Poezja smakuW weekend miałam ogromną przyjemność uczestniczyć w festiwalu dla twórców blogowych – See Bloggers w Gdyni, gdzie brałam udział w wielu wspaniałych warsztatach kulinarnych, licznych prelekcjach
Be Fit Be StrongWegańskie kluski leniwe Ta nazwa naprawdę zobowiązuje. Jedni nazywają je pierogami a inni, tak jak ja, kluskami leniwymi – bezsensu, bo i tak wyglądają jak kopytka . Nie ważne jakiej nazwy użyjesz, to i tak będą one szybkie i proste. W związku z tym, że kopytka które ostatnio robiłem ( z bobu , z buraków , z batatów ) bardzo Wam przypadły do gustu, pomyślałem(...)wizualnie podobne, wegańskie kluski leniwe , również mogą okazać się dla Was ciekawą propozycją. Co je wyróżnia? Z pewnością użycie tofu zamiast twarogu. Dodatkowo, żeby większe grono mogło skorzystać z przepisu, użyłem mąki ryżowej i skrobi ziemniaczanej i dzięki temu uzyskałem nie tylko wegańskie, ale jednocześnie bezglutenowe kluski leniwe ! Artykuł Wegańskie kluski leniwe pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendmandzieło sztuki abstrakcyjnej? Nie, ale coś równie szalonego! Wegański boczek z kokosa, czyli kokosowy bekon to nietuzinkowy pomysł na posypkę do dań wegeteriańskich i wegańskich. Papryka wędzona zapewnia „mięsny posmak” i konkretność, a chrupkość płatków kokosowych urozmaica dania o jednolitej strukturze np. gęste zupy kremy, curry czy gulasze. Choć nie umywa się do prawdziwego boczusia, to całkiem nieźle(...)kokosa możemy przygotować sobie wcześniej i przechowywać szczelnie zamkniętą do miesiąca. Używamy jej mało – jest baaardzo sycąca. A może macie własne pomysły do jakiego dania jej użyć? Wegański boczek z kokosa (kokosowy bekon) – posypka: 1 szklanka płatków kokosowych (kokosowych chipsów – wiórki się nie nadają) 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
Poezja smakuDzisiaj deser 100% wege! Wegańska beza, wegańska bita śmietana i owoce. To było moje kolejne podejście do wegańskiej bezy, bo wcześniejsze okazały się klapą i to dosłownie! Sekretem wegańskiej bezy jest wykorzystanie schłodzonej aquafaby - wody po ciecierzycy oraz długie jej ubijanie. Długie tzn min 30 minut! Wiem, wiem długo ale uwierzcie mi, że warto! Składniki: * beza: - 1 szklanka schłodzonej
CookYourselfStało się! Wreszcie wykonałyśmy nasz pierwszy wegański tort! Owszem mamy sporo wege przepisów ale kilka wiadomości z zapytaniem konkretnie o torty skłoniły nas do jego wykonania. Według nas biszkopt na jajkach jest banalnie prosty, nawet jeśli używa się mąk bez glutenu, to już nie sprawia nam żadnego problemu. Jednak biszkopt wegański to wyższy level! Trzeba znać cechy różnych mąk, które(...)jest bardzo wilgotny i zbożowy, pralinki słodkie, marcepanowe oraz chrupiące a pistacje w karmelu to wręcz poezja! Jesteśmy z tego przepisu wręcz dumne, dlatego bardzo go polecamy 😍 Składniki: Wegański biszkopt (śr: 18cm) -170g mąki orkiszowej typ 700 -75g mąki owsianej -60g mąki z ciecierzycy -220ml napoju ryżowego -½ szklanki oleju rzepakowego lub płynnego oleju kokosowego
Candy PandasKiedy temperatura nas rozpieszcza (naszym zdaniem za bardzo) sugerujemy nie uruchamiać piekarników 😊 Proponujemy Wam deser bez pieczenia, bez cukru, glutenu, laktozy i wegański a do tego z dawką proteinek aby mógł stanowić świetny deser po treningu 💪 Jak widzicie zdecydowaną większość składników możecie nabyć w sklepie cosdlazdrowia.pl za bardzo przyzwoite ceny 😉 Polecamy zrobić ten deser raz a na pewno zrobicie(...)konfitury z czarnej porzeczki Pięć Przemian ( nasza recenzja ) „sernik” proteinowy -500g jogurtu sojowego naturalnego (polecamy „K-take it veggie”- Kaufland) -30g nasion chia Vivio -4 łyżki odżywki wegańskiej ryżowej (można pominąć) -1 łyżeczka agaru + ¼ szkl. wody -ksylitol Vivio Proteinowe batony porzeczkowe -2 łyżki mąki kokosowej Vivio -2 łyżki mąki migdałowej Vivio -2 łyżki odżywki wegańskiej ryżowej (można pominąć
Candy Pandas