Upały azjatyckie mamy. Ciężko, duszno, gorąco. Najchętniej człowiek by spał w hamaku, słuchając oceanu. Zamiast tego musi sapać w tramwaju, słuchając zgiełku miasta i różnych mądralińskich
slodkokwasnaplBardzo lubię nalewki, z rodzinnego domu wyniosłam w tradycję ich wyrobu. Mój Tata zawsze ma w barku kilka różnych nalewek własnej produkcji. Malinówka, jest bardzo
Codziennik KuchennyWITAJCIE ! Macie ochotę na sałatkę Grecką ale nie spożywacie nabiału ? Teraz to już nie problem ! Wystarczy kilka składników aby wyczarować z tofu ser typu
Marcepanowa kuchniaPORA NA CUKINIE W ramach cyklu "Pora na... " dziś zapowiadana wcześniej w poście Cukinia prosto z patelni Cukinia w cieście , czyli ta bardziej skomplikowana wersja
Dieta Rozdzielna i ZdrowieFalafele z bobu to żaden hipsterski wynalazek. Takie falafele popularne są w Egipcie, nazywa się je taameyya i robi z bobu suszonego. To właśnie z bobu
Chilli Czosnek i OliwaKolejna odsłona deseru z nasionami chia. Tym razem wykorzystałem czerwoną porzeczkę, która aktualnie dostępna jest w sklepach i to w całkiem niezłej cenie. Dzięki niej deser
Programista w kuchniWarzywa to podstawowy produkt, który utrzymuje i reguluje funkcjonowanie naszego organizmu. Patrząc na fakty historyczne (np. szkorbut) człowiek może żyć bez mięs, ryb i innych białek
Dieta Rozdzielna i ZdrowieW mojej okolicy w tym roku owoców jak na lekarstwo, więc ludzie ratują się jagodami. Nie było czereśni i wiśni, a nie będzie jabłek, grusz i
Weekendy w domu i ogrodzieKalafior, pomidory, rozmaryn i sos który dopełnia całość. Odrywaj na nowo smaki lata, ciesz się nimi, eksperymentuj i zobacz co nowego jesteś w stanie wyczarować w
Apetyt na ZieloneKiszone pomidory i ogórki, mają ciekawy smak. Kiszone ogórki znamy wszyscy, ale ukiszone pomidory potrafią zaskoczyć smakiem. Pomidory zawierają w środku nieco bąbelków gazu, dlatego lekko
Codziennik KuchennyRóż na talerzu! Można by pomyśleć, że to jakieś sztuczne barwienie, a to tylko burak :) Czytaj więcej »
Kasia SarnaDziś na blogu gości klasyczna sałatka jarzynowa, tym razem jednak zrobiłam ją w wersji nieco lżejszej, bo za oknem straszny upał, więc ciężki majonez wydał mi
Kulinarne przygody GatityTo ciasto jest przepyszne i robi wrażenie na gościach (bez jajek, mleka, sera, a takie dobre?!?!?!). Koniecznie trzeba je wstawić do lodówki na kilka godzin przed
Qlinarnie i QlinarnieSałatka pasterska (Çoban Salatasi) to klasyka kuchni tureckiej, ale podejrzewam, że wielu z nas podobną surówkę przygotowuje latem kilka razy w tygodniu. Miesiące wakacyjne to idealny
Weekendy w domu i ogrodzieMajonez z fasoli Wiele osób sądzi, że przejście na weganizm to niekończące się pasmo ograniczeń. Ja odbieram to zupełnie inaczej. Dla mnie weganizm otworzył drzwi, których
Blendman