warzywa - 14856 przepisów (strona:717/991)

OGÓRKI Z PAPRYKĄ W SŁODKO OCTOWEJ ZALEWIE 402

Czas na przetwory! Ogórki pięknie rosły na krzaczkach...ale do czasu jak zostały własnoręcznie  przeze mnie zerwane w towarzystwie słodko kąsających komarów

potrawyregionalne
PLACKI Z CUKINII 142

Proponuję na dzisiejszy dzień placuszki z cukinii. Zdrowe,szybkie i łatwe w przygotowaniu.  Składniki: cukinia 2 jajka szklanka mąki garść startego parmezanu (bądź inny ostry

potrawyregionalne
DOMOWY PASZTET PIECZONY / FASZEROWANE PIECZARKI 218

Zapach pieczonego pasztetu    kojarzy mi się ze świętami i choć daleko jeszcze do nich - to postanowiłam go dziś upiec. Żaden kupiony pasztet nie zastąpi

potrawyregionalne
KOTLETY SOJOWE 140

O właściwościach i zaletach soi pisałam przy flaczkach sojowych . Oprócz tego,że jest zdrowa -  to bardzo prosto się ją przyrządza. Zamiast tradycyjnych kotletów schabowych

potrawyregionalne
LASAGNE ZE SZPINAKIEM I BROKUŁAMI 167

Kupiłam piękny szpinak, świeżutki i taki zielony. I widocznie to dziś nadszedł ten dzień, w którym powinnam w końcu zrobić lasagne z tymi zielonymi liśćmi. Robiłam

potrawyregionalne
FASZEROWANE BAKŁAŻANY PO PROWANSALSKU 158

Bakłażany  gościły już na moim blogu pod paroma postaciami. Przepis na nie zaczerpnęłam z kuchni francuskiej. Danie jest bezmięsne,lekkie i naprawdę bardzo smaczne. A

potrawyregionalne
SAŁATKA JARZYNOWA 163

Nie ma chyba osoby, która nie jadła by na różnego rodzaju  imprezach rodzinnych  sałatki jarzynowej. Podawana jest prawie zawsze z okazji świąt-jest nieśmiertelna

potrawyregionalne
CAPONATA SYCYLIJSKI GULASZ Z BAKŁAŻANA 146

Dziś proponuję Wam fantastyczny, sycylijski gulasz z bakłażanów. Danie to pochodzi z południowych Włoch. Można go jadać na ciepło, jako dodatek do dania mięsnego albo na

potrawyregionalne
SAŁATKA Z RUKOLI Z KOZIM SEREM 163

Rukola należy do rodziny kapustowatych. Rośnie dziko we Włoszech i we Francji oraz Azji Wschodniej. W Polsce znana pod nazwą Rokietta Siewna. Rukola ma bardzo mało

potrawyregionalne
SAŁATKA GYROS Z KURCZAKIEM 175

Mając niedawno w rękach przyprawę do gyros przypomniało mi się , że jadłam kiedyś sałatkę z tą mieszanką przypraw. Na wspomnieniach nie skończyło się i postanowiłam ją

potrawyregionalne
SAŁATKA WARZYWNA Z TOFU 129

Ojczyzną tofu są Chiny. Budzi się ono do życia, kiedy zanurzamy je w przyprawach. Tofu jest niskokaloryczne, zawiera mało tłuszczów nasyconych i węglowodanów, dlatego jest wartościowym

potrawyregionalne
MAKARON ZAPIEKANY Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM, BROKUŁAMI I MOZZARELLĄ 143

Zapraszam dziś na pyszną zapiekankę z makaronem. Pyszne danie wegetariańskie z wędzonym łososiem i brokułami. Idealnie nadaje się na obiad,kolację czy spotkania w gronie przyjaciół

potrawyregionalne
SAŁATKA Z MANGO 152

      Mango jest jednym z najwykwintniejszych owoców tropikalnych na świecie  ze względu na przyjemny smak, zapach i kolor. Miąższ mango jest żółty,kremowy

potrawyregionalne
SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z CZOSNKIEM 428

Sałatka ziemniaczana   jest idealna dla miłośników ziemniaków i czosnku. Pasuje do mięs, grilla ale oczywiście może być podawana jako samodzielne danie. Tylko cztery składniki

potrawyregionalne
SAŁATKA Z KURCZAKIEM SZPINAKIEM I ROSZPONKĄ 291

Zdrowo i kolorowo. Sałatka ze świeżymi liśćmi szpinaku i roszponką w roli głównej. Można ją podawać jako przystawkę, albo samodzielne danie. Kawałki kurczaka dopełniają dzieła ;-) Składniki

potrawyregionalne