warzywa z kurczakiem - 2895 przepisów (strona:110/193)

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 140

łyżka miodu 3 łyżki sosu sojowego 4 łyżki octu ryżowego sok z 1 limonki olej sezamowy sól do smaku ugotowany na sypko ryż do podania * PRZYGOTOWANIE Piersi z kurczaka umyj, oczyść i pokrój w paski lub kostkę. Następnie dodaj otarte ząbki czosnku i imbir, słodką paprykę, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki octu ryżowego, miód i sok z połowy limonki(...)cebulę, później wrzuć marchewkę, następnie paprykę, a gdy warzywa będą już miękkie ananasa. Zawartość patelni zalej pastą pomidorową, wlej pozostały sok z limonki, 2 łyżki octu ryżowego, 1 łyżkę sosu sojowego i dodaj cukier oraz sól do smaku. Wymieszaj i dopraw w razie potrzeby większą ilością przypraw. Sos połącz razem z kurczakiem. Danie podawaj z ugotowanym na sypko ryżem

Food Square
Chutney z rabarbaru. Słodko-kwaśny sos po polsku 157

zarówno owoce jak i warzywa. Spotkacie bardziej płynne lub bardziej gęste jego wariacje, chutney bardzo kremowe i gładkie lub o zróżnicowanej, grubszej fakturze – jak ten. Bazą zawsze są wybrane warzywa bądź owoce, czosnek i cebula, a dodatki smakowe, czyli przyprawy, dobierane są w zależności od regionu powstania sosu czy użytego składnika bazowego. W polskich sklepach najszybciej znajdziecie chutney z owoców(...)klasycznych zimnych wędlin jak szynka czy baleron, pasztetów, jak i do mięsa drobiowego – kurczaka, indyka czy kaczki, do mięsa białych ryb, a już wyjątkowo sprawdzi się jako dodatek do wieprzowiny w każdej postaci. Możecie używać go również na kanapki, podawać jako dip do warzyw, np. pieczonych ziemniaków czy batatów. Ogranicza Was tylko smak – próbujcie! Ja lubię go też na kanapce

Karo in the Kitchen
Obiad za 10zł - krem z orzechów smażonych z pieczarkami z kurczakiem i grzankami. 212

dzień. Cóż wyszło na dobre, bo przy okazji ekonomicznego gotowania, pokaże Wam kolejny raz, jak nie marnować nic w kuchni. Wczoraj mieliśmy gości na obiedzie. Zrobiłem kurczaka i rosół. Zostało tego sporo, więc wykorzystam wszystko. Ciężko będzie mi oszacować koszty, ale rękawica została rzucona i podjąłem się wyzwania. Czego nam potrzeba i ile za zapłacimy? -bulion 1,5l litra(...)15zł, z warzywami w sumie około 20zł, dlatego przyjmuję, że mój dziś wykorzystany to około 3,75zł. -pieczarki 350 gram; koszt 6,49zł/kg; koszt wykorzystany 2,27zł -por część biała 0,27gr -garść orzechów włoskich; 26,99zł/kg; koszt zużytych ok. 1,04zł -masło klarowane łyżka; 21,98zł/kg; koszt 0,33zł -sól, pieprz -kurczak pieczony, koszt 1,77zł

BaRepas
Kurczak w białym sosie z żurawiną 193

właśnie, podczas rzadkich spotkań rodzinnych. KURCZAK W BIAŁYM SOSIE Z ŻURAWINĄ Składniki mięsno-rosołowe: - 1 kurczak - 3 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - 1 cebula - pół łyżeczki pieprzu kolorowego ziarnistego - 4 ziarenka ziela angielskiego - 3-4 liście laurowe - sól Przygotowanie: Mięso porcjujemy i czyścimy. Warzywa obieramy i opiekamy nad palnikiem lub na suchej patelni. Wszystko umieszczamy w garnku i zalewamy zimną

Życie zamknięte w smaku
Fast-food po rosyjsku - Блинная 176

muszę przyznać, że przeżyłam rozczarowanie - w wielkim naleśniku miałam olbrzymią ilość majonezu, trochę mięsa z kurczaka i baardzo niewielką ilość sałaty. Jak dla mnie majonez zabił wszystko, nie wiem, może to po prostu przez upały tu panujące, ale niesamowicie brakowało mi we wnętrzu warzyw. Muszę przyznać, że odkąd jestem w Moskwie nie udało mi się jeszcze zjeść blina, który

psgotujemy
Musztarda przy obiedzie 239

zasadzie do obiadu. Wiele zup gotuję na udkach z kurczaka i nie zawsze mam ochotę podawać je potem w jakimś sosie. Czasem jest tak, że z bulionu czy innej czystej zupy odlewam po filiżance do popicia , a warzywa i mięso podaję z taką właśnie ,,musztardą ,,. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Stir fry z kurczakiem 195

garść kiełków fasoli mung kilka różyczek brokuła sos sojowy czarny pieprz olej do smażenia Wykonanie: Kurczaka kroimy w cienkie paseczki, delikatnie skrapiamy sosem sojowym, pieprzymy i mieszamy. Cebulę i marchewkę obieramy, cebulę kroimy  w piórka, a marchewkę kroimy we wstążki używając obieraczki do warzyw. Pieczarki kroimy w plastry. Na jednej mniejszej patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy na nim mięso

Kulinarne przygody Gatity
Nóżki wieprzowe w galarecie 194

Wszystkie składniki znajdziecie tutaj  Przygotowanie: Nóżki z kurczakiem dobrze oczyszczamy. Do garnka wkładamy ćwiartki kurczaka i nóżki, wlewamy ok 3 l zimnej wody, dodajemy liści laurowy, ziele angielskie i jałowiec, gotujemy ok 2 - 3h na wolnym ogniu. Po tym czasie dodajemy oczyszczone warzywa i gotujemy jeszcze ok 1h następnie delikatnie doprawiamy solą i pieprzem - mięso musi być mięciutkie

Niezły Młynek
KOTLETY Z PIERSI KURCZAKA TROCHĘ INACZEJ 917

mąki lub bułki tartej do zagęszczenia oliwa do smażenia A jak to zrobić: Piersi z kurczaka umyć i pokroić w drobną kostkę razem z pieczarkami, cebulą i papryką. W misce roztrzepać całe jajka do uzyskania lekkiej piany. Dodać pokrojone w kostkę mięso i warzywa, doprawić sosem sojowym, solą i pieprzem. Zagęścić mąką lub bułka tartą. Ewentualnie można dodać odrobinę świeżej

Kuchnia w opałach
Drobiowe szaszłyki z małych roladek 182

szaszłyki muszą być zawsze nadziewane na przemian, np. mięso, warzywo, itp... Jak się okazuje: NIE !  Przedstawiam Wam nowy pomysł i sposób na efektywne szaszłyki z mini roladek, jak Wam się podobają takie szaszłyki? ;) Składniki: 2 podwójne piersi kurczaka, 1 por, 1/2 czerwonej papryki, 4 suszone pomidory w oleju, 1 kabanos, 2 plasterki żółtego sera, 4 łyżeczki przyprawy do drobiu

Aga w kuchni
Warsztaty - Kobieca kuchnia makaronowa - relacja 181

dziwnego, że mężczyzn wśród uczestników nie było. Za to było dużo mięsa i makaronu, oraz warzyw, które każda z nas z przyjemnością dodawała do poszczególnych dań. fot. Joanna Gralik ( Różowa kuchnia ) Było kilka stanowisk, a na nich różne rodzaje mięsa: m.in.: pierś z kurczaka, łosoś, kaczka czy polędwica wieprzowa. Miałyśmy za zadanie podzielić się na grupy i stworzyć danie

Pasja Smaku
17 SANTE znaczy zdrowie - Koreczki z mięsnymi kuleczkami 166

Dobre mięso plus warzywa to idealne połączenie. Dzisiaj u mnie propozycja na koreczki z mięsnymi kuleczkami. Typowo karnawałowo ale i zdrowo. Składniki : * 60dag mięsa mielonego z szynki wieprzowej i fileta z kurczaka * 2 łyżki otrębów pszennych Sante * duża cebula * ząbek czosnku * jajko  * 5 łyżek ketchupu - najlepiej pikantnego * różowa sól himalajska Sante , pieprz , ulubione przyprawy  * papryka czerwona * oliwki * korniszony

Magiczne Życie Marty
Domowe haburgery 369

680g mąki pszennej 200ml mleka 200ml wody łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 7g drożdży suszonych lub 14g świeżych 2 łyżki masła jajko do posmarowania sezam Kotlet podwójna pierś z kurczaka (600-700g) 2 łyżki musztardy miodowej lub francuskiej jajko sól, pieprz posiekana natka pietruszki   Dodatki: sałata pomidor cebula łyżka sosu sojowego ser camembert ogórek kiszony musztarda ketchup(...)Następnie na "dolnej" połówce układamy sałatę i mięso, smarujemy sosem lub ketchupem. Dalej układamy warzywa i ser, przykrywamy drugą połówką bułki. A na koniec... cieszymy się własnoręcznie wykonanym hamburgerem :D SMACZNEGO!   Rozliczenie: Mąka- 1,80zł Drożdże- 0,20zł Mleko- 0,50zł Reszta składników-2zł Kurczak- 12zł Reszta składników do kurczaka- ok.2zł Sałata- 1,50zł Ser camembert- 4zł Pomidor

Czerwona Porzeczka
Faszerowany filet z kurczaka z sosem pomidorowym i brukselką 223

natką pietruszki do dekoracji) przyciąga uwagę i działa na zmysły. Poza tym stanowi ono dobrze sprawdzoną kompozycję smaków – wędzonego boczku, pomidorów, brukselki, żółtego sera i mięsa z kurczaka. Być może pewne obawy niektórych może budzić brukselka – ma ona bowiem w Polsce niezasłużenie złą sławę czegoś niekoniecznie smacznego. Doświadczenie uczy jednak, że negatywne doświadczenia z brukselką wiążą się zwykle(...)tylko każdorazowo sprawdzamy jej stan smakując wyłowione z wody warzywo. Mrożona brukselka potrafi być gotowa do jedzenia już po ok. 6 minutach, a świeża – po 10-15. W dodatku czasy gotowania podane na opakowaniach z mrożoną brukselką potrafią wprowadzać w błąd poprzez zawyżenie tej wartości… Faszerowany filet z kurczaka z sosem pomidorowym i brukselką

Kulinarna Pokusa
Pasztet idealny 192

przepisu mojej Mamy. Sekret smaku tkwi w różnorodności mięs, a dzięki dodatkowi warzyw, pasztet nie jest suchy tylko mięciutki i wilgotny. Zdjęcia nie są zbyt piękne, bo niestety nie zabrałam ze sobą aparatu :( Składniki na 2 keksówki: 40 dag łopatki 40 dag karkówki 1 udko z kurczaka, bez skóry i kości podwójna pierś z kurczaka, oczyszczona 40 dag podgardla(...)godzinę do namoczenia. Przecedzamy. W małym garnuszku rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy wątróbkę, podlewamy odrobiną wody i dusimy 15 minut. Przecedzamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 3. Mięsa wraz z warzywami i namoczoną bułką mieszamy z wątróbką. Mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa na średnich oczkach. Dodajemy jajka, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Bardzo dokładnie mieszamy. 4. Dwie keksówki wykładamy

My Culinary Art

Proponowane wyszukiwania