rozpocząć na blogu cykl poświęcony tylko i wyłącznie przepisom z dynią. Dynia nie tylko pięknie wygląda, ma niesamowity kolor, przed jak i po ugotowaniu, ale też jest warzywem, które łączy się z wieloma przyprawami, często z tymi rozgrzewającymi jak imbir, chili czy pieprz. Można ją przyrządzać na słodko, słono czy kwaśno. Jeżeli tak jak ja lubicie(...)się z Wami podzielić zdjęciami dyni jaką otrzymała moja mama, była olbrzymia i wystarczyła dla trzech kobiet w mojej rodzinie i na wiele, wiele dań! Ogromna prawda? ;-) KURCZAK W SOSIE DYNIOWO- GRUSZKOWYM Z GOŹDZIKIEM I KOLENDRĄ! - 8szt pałeczek kurczaka - dynia pokrojona w dużą kostkę - 3 gruszki pokrojone w ósemki - 6 goździków - kolendra -owoc jałowca (około 4 sztuki
SMYKWKUCHNIkurczaka kroimy w kostkę, obsmażamy w głębokiej patelni na oliwie z oliwek i posypujemy pieprzem. Gdy mięso się zetnie, zrzucamy je na jedną stronę patelni, a na drugiej szklimy posiekaną cebulę i por pokrojony w pół talarki. Następnie wrzucamy pokrojoną w paseczki paprykę i mrożonki. Podlewamy 1/2 szklanki przegotowanej gorącej wody i dusimy razem około 20 minut, aż warzywa będą
Kolorowy Przepisowniknaszej ulubionej knajpce wietnamskiej każde z nas ma swoje ulubione dania. Mój Mąż zamawia(ł) zawsze "kurczaka specjalnego po chińsku", czyli kąski z piersi w chrupiącej panierce z sosem sojowo - warzywnym, stąd tytuł wpisu. Ja z kolei mam kilka dań - pewniaków. Ogólnie uwielbiam kuchnie chińską, wietnamską i japońską - generalnie wszelkie orientalne smaki są mi bliskie. I choć moja wiedza(...)małe ząbki czosnku, odrobinę imbiru oraz wrzuciłam te same ostre specyfiki. Kiedy warzywa były miękkie wystarczyło zagęścić sosy mąką i gotowe. Niestety nie doszłam jeszcze jak w naszej knajpce przygotowują pyszną, chrupiącą panierkę do mięsa - dlatego mojego chińczyka podaję z typowo polskim kotletem "schabowym" z piersi kurczaka ;) Tyle tylko, że do przyprawienia mięsa oprócz soli i pieprzu używam sproszkowanego kokosa
Kuchnia po mojemukremy, nawet bardziej niż zwykłe zupy, moja propozycja to krem jarzynowy, na obiad zarówno ten codzienny jak i dla gości czy małych niejadków.Polecam. Składniki: 2 skrzydełka z kurczaka 1/2 małego kalafiora 4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 pora 3 łyżki masła 10 dag serka topionego śmietankowego liść laurowy jarzynka lub sól do smaku szczypta czarnego pieprzu(...)przygotowania: Ziemniaki skrobiemy kroimy w grubą kostkę, wkładamy do garnka razem z umytymi skrzydełkami, zalewamy wodą około 1,5 litra, dodajemy listek laurowy i gotujemy 25 minut. Pozostałe warzywa obieramy por kroimy w pół krążki a pietruszkę i marchewkę trzemy na tarce jarzynowej.Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy warzywa i dusimy do miękkości. Do gotującej się zupy dodajemy w trakcie
Wanilia i Kardamonkojarzy się z dzieciństwem i pysznymi obiadkami u mamy. Krupnik Składniki: udko z kurczaka, 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej, 3-4 ziemniaki, 2-3 marchewki, pietruszka, mały seler, 5 ziarenek pieprzu, 2 ziela angielskie, 1 liść laurowy, łyżeczka wegety, sól, pieprz, woda, natka pietruszki. Wykonanie: Warzywa (oprócz ziemniaków) i udko obieramy ze skóry, myjemy i gotujemy do miękkości (około
paapilotkaakurczaka Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na patelni, pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek. Kurczaka i pieczarki zmielić za pomocą blendera. Dodać serek naturalny, cebulę z czosnkiem, wymieszać. Paprykę, suszone pomidory, ser pokroić w paski. Farsz mięsny nabierać łyżką i rozsmarowywać na placku. Dodać ulubione warzywa i ser, zawinąć. Podawać na zimno lub zgrillowane z sosem jogurtowo - pietruszkowym
cooklifesmaku (ok 1/2 łyżeczki) mąka do podsypywania Farsz: obrane mięso z rosołu/pieczonego kurczaka bulion - tyle, żeby mięso zrobiło się wilgotne przyprawy do smaku: sól, pieprz, ostra papryk, słodka papryka, oregano, majeranek, czosnek ewentualnie uduszona cebulka, marchewka z rosołu itp. 1. Mięso (oraz ewentualnie warzywa) zmielić w maszynce do mięsa. Dolać bulion, doprawić. 2. Ziemniaki również zmielić, dodać mąkę ziemniaczaną
Kto ugości moich gości?cebulkę w drobną kostkę, obrany imbir i czosnek zetrzeć na najdrobniejszej tarce tarce.Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.W wysokiej patelni lub szerokim garnku z grubym dnem rozgrzać olej rzepakowy, wrzucić pokrojone mięso, podsmażyć, dodać starty imbir i czosnek, podsmażyć, dodać świeże warzywa, podsmażyć, dodać mrożone warzywa i podsmażyć.Następnie wlać 2/3 szklanki wody, doprowadzić do wrzenia
Mix smakuŚwietna zupa. Bardzo delikatna, łosoś jest dodatkiem, który nadaje zupie lekki rybny smak. Myślę, że ci, którzy za zupą rybną nie przepadają, a lubią ryby, mogą
Stare Garycebulkę pokrojoną w drobną kostkę i jeszcze sekundę smażymy. Po chwili wszystko zalewamy bulionem, kurczak powinien się gotować na wolnym ogniu. W tym czasie kroimy paprykę, marchewkę i bambusa w paski o szerokości 0,3-0,5 cm. W międzyczasie zalewamy grzyby mun wodą. Dodajemy warzywa do bulionu. Potem robimy mieszkankę z octu, cukru i soku z limonki i dodajemy
Mango PapajaPostanowiłam zrobić coś całkiem innego niż dotychczas . Delikatny naleśnik z usmażonym mięskiem drobiowym do tego pyszne warzywa . Jednym z warzyw w naleśniku jest kalarepa wzmacnia odporność, usuwa toksyny, reguluje krążenie, trawienie i metabolizm, wzmacnia wzrok i serce oraz obniża poziom cholesterolu. Składniki na naleśniki : 3 szklanki maki tortowej 2 szklanki wody gazowanej 1 szklanka mleka szczypta(...)Wykonanie farszu : Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w drobną kostkę posypujemy papryką mieloną czerwoną dodajemy sól i pieprz . Zostawiamy na około 30 minut w lodówce . Pomidory sparzymy i kroimy w paski ( jak się uda). Paprykę kroimy w drobne paseczki Kalarepę kroimy w paseczki. Warzywa wkładamy na patelnie i smażymy
Różowa kuchniajedzenie krajowych warzyw korzeniowych. Po dodaniu chudego mięsa można wyczarować pyszne jedzonko, choć niektórzy uważają, że nie jest to możliwe bez boczku, słoniny, podgardla lub innych tłuszczów będących nośnikami smaku. Zaprzeczeniem tej teorii jest kuchnia tajska, jedna z najlepszych na świecie, smaczna, aromatyczna i dietetyczna. Odchudzony pasztet drobiowo-warzywny przygotowałam z podudzi kurczaka wolno gotowanych z włoszczyzną(...)dodatkiem przypraw do zupy pho. Gorąco polecam. Czas przygotowania: 2,5 godz. Składniki: 1 kg podudzi kurczaka, 200 g wątróbki drobiowej, 200 g pieczarek, 1,5 szklanka płatków owsianych, 3 jaja, 4 marchewki, 2 pietruszki, 2 cebule, 2 łodygi selera naciowego, 1/2 dużego selera, 1 por, 2 czerwone chili, 4 ząbków czosnku, 5 ziaren ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki
SzczyptaSmaQKolorami to danie przypomina mi lato. Słoneczne kluski śląskie, a do nich pyszna i delikatna pierś z kurczaka to bardzo dobry pomysł na obiad. Czas wygonić
Pasja SmakuTo już chyba 6-ta czy 7-ma wersja faszerowanych ziemniaków. Robiłam z grzybami, białą kiełbasą, mięsem z kurkami, kurczakiem. W sosie grzybowym, pieczarkowym , śmietanowo-tymiankowym
Buniabaje w kuchnizupami. Ogórkowa wg mnie ma same zalety. Jest pyszna, zdrowa, ma mnóstwo witamin i dobrze rozgrzewa :) Idealna po sobotniej nocy ;) Na garnek średniej wielkości potrzebne są: 2 podudzia z kurczaka 4 duże marchewki 3 piertuszki 1/2 selera 1/2 pora 1 cebula 5 małych ziemniaków natka pietruszki koperek słoik kiszonych ogórków ( wraz z wodą ) 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe(...)ziela angielskiego sól pieprz ( zawsze świeżo mielony ) szczypta cukru. Z udek, liści laurowych i ziela angielskiego zagotować bulion. Cebulę podpiec na płomieniu gazu. Wrzucić do zupy. Wszystkie warzywa korzeniowe zetrzeć na grubej tarce i dorzucić do zupy. Następnie dodć pokrojony w plastry por oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Jak ziemniaki będą już lekko ugotowane dodać starte
Jemy Pijemy