warstwowa - 2236 przepisów (strona:51/150)

Sałatka ziemniaczana ze śledziem w śmietanie 159

kostkę – można użyć surowej cebuli, można jak ja to zwykle robię przelać ją wrzątkiem na sicie – staje się wtedy delikatniejsza w smaku i bardziej lekkostrawna. Finalnie w słoiku układamy warstwowo cebulę, śledzie, sos śmietanowy i tak do wykończenia składników. Tak przygotowane śledzie odstawiamy na 1-2 dni lub co najmniej na 3-4 godziny by smaki przegryzły się. Teraz czas

Dorota Smakuje
Wrapy ze śledziem 87

kostkę – można użyć surowej cebuli, można jak ja to zwykle robię przelać ją wrzątkiem na sicie – staje się wtedy delikatniejsza w smaku i bardziej lekkostrawna. Finalnie w słoiku układamy warstwowo cebulę, śledzie, sos śmietanowy i tak do wykończenia składników. Tak przygotowane śledzie odstawiamy na 1-2 dni lub co najmniej na 3-4 godziny by smaki przegryzły się. Drobno poszatkowaną

Dorota Smakuje
Sękacz z Borsuk – Wiesi i Marka 58

mieszamy całość z ubitymi białkami. Na wałek nakładamy porcje ciasta. Do pieczenia sękacza potrzebne jest specjalne palenisko, drzewo do palenia i specjalny rożen z długim wałkiem.   Sękacz to warstwowe ciasto biszkoptowe-tłuszczowe, pieczone nad otwartym ogniem. Warstwy tworzą się przez polewanie płynnym ciastem wałka, obracanego jak rożen. W pieczeniu powinny uczestniczyć minimum dwie osoby. Gdy warstwy nabierają ciemnozłotego koloru

Tajemnice Smaku
Śledzie cytrusowo korzenne 58

soku dodajemy łyżeczkę soli, zalewamy śledzie. Marynujemy w lodówce 48 godzin. Po tym czasie odsączamy śledzie z marynaty. Szalotkę kroimy w drobne piórka. W moździerzu rozgniatamy przyprawy. Śledzia układamy warstwowo w misce, pojemniku szklanym, posypujemy przyprawami i szalotką. Całość zalewamy olejem, tak aby wszystko było przykryte. Ponownie wstawiamy do lodówki i czekamy …. tym razem 24 godziny już wystarczy Niestety

Tajemnice Smaku
Śledzie w zalewie octowej z gorczycą 72

korzystnie jest natychmiast przykryć i pozostawić do wystygnięcia, w innym przypadku po domu rozejdzie się mało przyjemny octowy zapach :-). Śledzie kroimy w około 2 centymetrowe kawałki. Układamy w słoiku warstwowo na przemian z szalotką, gorczycą i zalewamy resztą zalewy. Przechowujemy w lodówce. Najlepsze są po około 3 dniach marynowania.     Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Tajemnice Smaku
Galareta Wielkanocna Baba z kurczaka i indyka 77

balsamicznym. Formy do galarety smarujemy olejem. DEKORACJA Mięso obieramy z kości, rozdrabniamy i rozkładamy do foremek lub misek. Dekorujemy plastrami ugotowanego jajka, ugotowanej marchewki, natką pietruszki i groszkiem. Przekładamy warstwowo, zwracając uwagę na to, że to co ułożymy na samym dnie, po wyłożeniu na talerz będzie naszą dekoracją. Do foremek delikatnie wlewamy ostudzony wywar z żelatyną. Całość wkładamy do lodówki

Tajemnice Smaku
Pachnąca pachnotka – sałatka z pachnotką, ciecierzycą, pomidorkami i jajami przepiórczymi 74

łyżeczki miodu sól, pieprz do smaku Wykonanie Warstwy sałatki układamy w podanej powyżej kolejności – najlepiej prezentują się w przezroczystej misce. Wszystkie składniki na sos mieszamy i polewamy ułożoną warstwowo sałatkę. Całość obsypujemy pokrojonymi w cienkie paski listkami pachnotki. Najładniejsze listki zostawiamy do dekoracji

Tajemnice Smaku
Domowa granola z kakao, miodem, olejem kokosowym… 64

się podpiekły. Studzimy w wyłączonym piekarniku z otwartymi drzwiczkami. Po ostudzeniu kruszymy w dłoniach i przesypujemy do dużego słoja. Granolę możemy jeść z mlekiem, jogurtem, możemy użyć jej do warstwowych deserów. Znam takich co podjadają ją bezpośrednio ze słoika… Smacznego

Tajemnice Smaku
Sałatka warstwowa – buraczki, jogurt, quinoa, feta, roszponka, mangold czerwony… 68

nowością i niektórzy uważają je za chwilową modę. Trzeba zaopatrzyć się również w długi widelec, żeby dostać się do dna słoika… to prawda.  Ale żeby zabrać taką warstwową sałatkę do pracy, musimy ją w coś zapakować. Możemy do tego wykorzystać rozmaite pojemniki ze szczelnymi pokrywkami, lunch boxy, ale przecież w słoiku najlepiej się prezentuje… Jest ryzyko

Tajemnice Smaku
Słoik z musem z orzechów brazylijskich z figami i borówkami 79

źródło selenu, warto więc  wprowadzić je do naszej  diety. Mus orzechowy z jogurtem, kakao, syropem z agawy jest naszą propozycją, jak możemy wykorzystać orzechy brazylijskie np. w warstwowych słoiczkach śniadaniowych. Składniki na dwa słoiki, każdy o pojemności 350 ml 100 g orzechów brazylijskich 1 łyżeczka kakao 2 łyżki syropu z agawy 150 ml jogurtu naturalnego 3 figi

Tajemnice Smaku
Słoik z owocami nieśplika japońskiego, płatkami jaglanymi, quinoa i jogurtem 73

błonnika, potasu i magnezu.  Spożywamy je na surowo lub w formie przetworów, czyli dżemów, galaretek, jak również likierów, nalewek i win. Nieśplik japoński jest świetnym dodatkiem do warstwowych słoiczków, szczególnie dla amatorów słodko-kwaśnych smaków. Składniki na dwa słoiki, każdy o pojemności 250 ml 10 łyżek jogurtu naturalnego 3 łyżki płatków jaglanych 2 – 3 łyżki syropu klonowego

Tajemnice Smaku
Słoik – wiśnie, banan, granola, jogurt – deser czy śniadanie? 75

razem wiśnie i banany w roli głównej. To kolejny pomysł na warstwowy deser lub śniadanie. Co prawda, sezon na wiśnie dopiero za jakiś czas, ale od czego mamy zamrażarkę i zapasy z poprzedniego roku?  Jednak  potrzebne  jest miejsce na świeże zbiory, więc  uszczęśliwiamy rodzinę wiśniowymi deserami: ciasta, kisiele, koktajle… no i nasze ulubione słoiczki. Kwaśne

Tajemnice Smaku
Słoik deserowy lub śniadaniowy z mango, granatem, marakują… 67

Warstwowe słoiki to nie tylko pomysł na zdrowe i smaczne danie, ale również możliwość wykorzystania produktów z lodówki, tzw. resztek. Tak powstał ten deser, trochę zwariowany w doborze składników, ale dzięki temu nic się nie zmarnowało! Połówka mango, granatu, resztka serka ricotta, trochę innych dodatków i tadam! Prezentujemy kolorowe słoiczki deserowe lub śniadaniowe. Składniki na 2 słoiki o pojemności

Tajemnice Smaku
Leśny mech, runo leśne… z owocami leśnymi, z kremem z ricotty i śmietanki 87

obficie posypujemy pokruszonym zielonym ciastem*. Na koniec dekorujemy leśnymi owocami. Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego! * Możemy trochę zielonej kruszonki zostawić i wykorzystać ją do przygotowania deserów w szklankach, np. Warstwowy deser z leśnym mchem, mango, granatem… , albo Leśny mech w słoiku

Tajemnice Smaku
Mus z mango z orzechami nerkowca, jogurtem i quinoa 70

Kolorowe, warstwowe słoiczki! Ten deser to kolejny pomysł, jak możemy wykorzystać produkty z lodówki, które przygotowaliśmy i nie wykorzystaliśmy dzień, czy dwa dni wcześniej. Tym razem jest to  czarna komosa ryżowa, która nie jest tanim produktem, więc nie może się zmarnować ani jedno ziarenko. Danie to możemy zjeść na  szybkie śniadanie, przygotowane dzień wcześniej  wieczorem lub potraktować

Tajemnice Smaku