warstwowa - 2236 przepisów (strona:52/150)

Jabłkowa granola z żurawiną, ekspandowanym amaratusem, orzechami… 67

dodajemy suszoną żurawinę oraz ekspandowany amarantus, mieszamy. Studzimy na blasze, następnie kruszymy w dłoniach i przesypujemy do dużego słoja. Granolę podajemy z mlekiem, jogurtem, możemy użyć  jej do warstwowych deserów lub podjadać prosto ze słoika… Smacznego

Tajemnice Smaku
Przepis na domowy smalec z boczkiem i jabłkiem 112

jeżeli spodobał Ci się ten przepis będzie mi miło za polubienie strony. Karkówka duszona w sosie własnym Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą Pieczone ziemniaki z piekarnika Sałatka warstwowa gyros – Ksiega-smaku.pl Artykuł Przepis na domowy smalec z boczkiem i jabłkiem pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Cynamonowe oponki serowe 96

pudrem. Smacznego.  Garnki to jedno z podstawowych akcesoriów wyposażenia naszej kuchni. Postarajmy się, aby służyły nam na lata. Obecnie używam garnków MAXIMA marki La Bonita , które posiadają 5-warstwowe kapsułowe dno ze stali, aluminium i żelaza, które zapewnia szybkie i równomierne nagrzewanie oraz utrzymanie temperatury.  Smażenie i gotowanie staje się czystą przyjemnością.  Garnki posiadają miarkę wewnątrz, szklane

kulinarnyJa
Śmietanowiec na herbatnikach 86

dłużej lub dla większej ilości osób. Ja dodatkowo polałam go jeszcze mleczną czekoladą, aby rozpusta była jeszcze większa. Bardzo też mi się podoba wygląd tego śmietanowca. Lubię takie ciasta warstwowe, które mimo iż nie są kolorowe to pięknie wyglądają na stole.Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 400g herbatników kakaowych ok. 750ml śmietany 30% 3 śmietan-fixy 1 łyżka cukru

Waniliowe Improwizacje
Afganistan - Bakłażan w jogurcie po afgańsku (Borani banjan) 94

Gotowe plastry odkładamy na talerz.  4) Na tej samej patelni podsmażamy cebulę i czosnek z przyprawami, aż cebula zmięknie. Następnie dodajemy bakłażana i dokładnie mieszamy.  6) Podajemy warstwowo: bakłażan, sos jogurtowy, bakłażan, sos jogurtowy, itd. Polecamy jeść jako dodatek do ryżu, pity lub bagietki

Roślinożerni urlopowicze
Warstwowa sałatka z wieprzowiną 129

Warstwowa sałatka z wieprzowiną to sałatka, która wyglądem i sposobem przygotowania przypomina bardzo popularną w ostatnich latach sałatkę gyros. Podstawą mojej sałatki jest jednak wieprzowina, a dokładnie schab zamiast piersi z kurczaka. Byłam bardzo ciekawa jak takie mięso zachowa się w sałatce, więc postanowiłam to wypróbować. Muszę przyznać, że schab spisuje się równie dobrze. Dobrałam do niego podobne warzywa

Waniliowe Improwizacje
Sałatka z tortellini 130

salaterki i wstawiłam na kilka godzin do lodówki, aby się dobrze schłodziła, a smaki przegryzły. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do wypróbowania pozostałych moich przepisów na sałatki, np.: sałatkę warstwową z wieprzowiną (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/warstwowa-saatka-z-wieprzowina.html), sałatkę fasolową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/saatka-z-biaa-fasola.html), sałatkę makaronową z groszkiem konserwowym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/saatka-makaronowa-z-groszkiem.html), sałatkę brokułową z kurczakiem

Waniliowe Improwizacje
Szarlotka z pianką 255

całym rokiem. Przepisów na szarlotkę jest mnóstwo. Można zrobić szarlotkę z tartych jabłek, szarlotkę z prażonych jabłek ze słoika, z jabłek krojonych na plasterki tzw. tatrzańską. Można zrobić szarlotkę warstwową tzw. sypaną, można zrobić szarlotkę na biszkopcie, szarlotkę bez pieczenia, lub szarlotkę z pianką. Ja właśnie zdecydowałam się dziś na tą ostatnią, czyli szarlotkę na kruchym cieście, z tartymi jabłkami

Waniliowe Improwizacje
Zapiekanka z Mięsem Mielonym i Brukselką 91

paprykę, jajko, sól i pieprz. Całość dokładnie wyrabiamy. 4. Do jogurtu naturalnego dodajemy śmietanę, koper, jajka, sól, pieprz. Całość dokładnie mieszamy. 5. W formie żaroodpornej o wymiarach 19cmx28cm układamy warstwowo: ziemniaki - 1/3 mięsa mielonego - 1/3 sosu - brukselka - 2/3 mięsa mielonego - 2/3 sosu - ser żółty. 6. Całość zapiekamy w temperaturze 180* około 45minut

Dziś Ja gotuje
Dwa oryginalne pomysły na świątecznego śledzia 104

kostkę. Na drobną kostkę, trzeba również pokroić ziemniaki, cebulę i ogórki. Buraki zetrzyj natomiast na grubej tarce, podobnie jak jajka i ser. Śledź pod szubą, to typowa sałatka warstwowa. Na dnie naczynia, ułóż warstwę śledzi, dwie łyżki majonezu posypane pieprzem, cebulę, ogórki i ziemniaki, pokrojone w kostkę, a następnie, kolejne warstwy w tej samej kolejności, aż do wyczerpania składników

Okiem Blondynki by McBlondi
ciasto orzechowiec 916

Pyszne, warstwowe ciasto na każdą okazję. Orzechowe blaty przełożone kremem budyniowym zwieńczone chrupiącymi orzechami w karmelu. Ciasto pozornie pracochłonne ale tak naprawdę przygotowanie orzechowca nie sprawi Wam kłopotu. Ciasto warto przygotować dzień lub nawet dwa przed planowanym podaniem, aby dobrze zmiękło. I choć trudno wytrzymać, to jednak warto poczekać, aż nabierze pełni smaku. składniki: 500  g mąki pszennej

babka w formie
Herbatnikowa delicja 115

Delikatne ciasto przekładane, na maślanych herbatnikach z warstwą porzeczkowego dżemu oraz ciasteczkowym kremem Lotus. Dla amatorów warstwowych ciast bez pieczenia, słodziutką masę wspaniałe przełamuje kwaśny dżem porzeczkowy. Najsmaczniejsze na drugi i trzeci dzień po przełożeniu jak smaki się przenikną. Ciężko odmówić sobie dokładki. Krem lotus*podany w przepisie kupicie  tutaj Blaszka 24/24 cm Składniki: 30 dag herbatników maślanych

Wanilia i Kardamon
Gołąbki bez zawijania 813

gołąbki dokładnie wymieszać oraz doprawić do smaku. Następnie z masy uformować okrągłe kotleciki, które należy obsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem. Na dnie garnka ułożyć liście kapusty i warstwowo ułożyć gołąbki. Na końcu dodać plasterki marchewki, listki laurowe oraz ziele angielskie. Całość zalać bulionem/osoloną wodą, a wierzch przykryć liściem kapusty. Dusić do miękkości kapusty, czyli około 40-50 minut

Di gotuje
sałatka z chipsami 260

wystudzenia. Pora kroimy w półplasterki, przelewamy wrzątkiem i mieszamy z mięsem. Kapustę pekińską siekamy, papryki i ogórki kroimy w kostkę. Majonez mieszamy ze śmietaną oraz ziołami. W salaterce układamy warstwowo: 1/2 część kapusty pekińskiej, 1/2 część sosu majonezowo śmietanowego, mięso wymieszane z porem, parę łyżek ketchupu, kukurydza, ogórki, papryki, pozostała część sosu wymieszana z 1-2 łyżkami ketchupu, pozostała część

Domowy Smak Jedzenia
Podsumowanie roku 2019 111

Biszkopt makowy z pianką i ananasem 3. Ryba po japońsku 4. Surówka z białej kapusty (jak w chińskiej knajpce) 5. Ciasto Coca-Cola z galaretką 6. Zielono-biała sałatka warstwowa 7. Zapiekane rożki z tortilli 8. Fasolka szparagowa po katalońsku 9. Rolada serowa z jajkami i szynką 10. Ptasie mleczko z galaretką 11. Piernik z orzechowym kremem 12. Cytrynowiec

Smaki Na Talerzu