uszka z mięsem - 229 przepisów (strona:8/16)

Uszka z kapustą i grzybami 173

nadchodzi czas na przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia. Lubię tak sobie wszystko porozkładać w czasie, żeby na sam koniec nie stresować się, że czegoś nie zdążę. Dziś czas na uszka. Zaczynamy od przygotowania farszu. Grzyby przełożyć do niewielkiej miseczki i zalać wrzącą wodą. Przykryć pokrywką lub talerzykiem i odstawić, żeby dobrze zmiękły. Kapustę kiszoną wypłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą(...)minutach od rozpoczęcia smażenia doprawić farsz solą, pieprzem, listkiem laurowym i zielem angielskim. Odstawić do ostudzenia. Kiedy farsz będzie już zimny przemielić wszystko razem przez maszynkę do mięsa. Teraz należy przygotować ciasto pierogowe. Wsypać mąkę do miski. Zrobić dołek i wbić do niego jajko, dodać sól i tyle wody, aby zagnieść niezbyt twarde ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i rozwałkowywać

Świat Domowej Kuchni
Pielmieni 516

Pielmieni to jedna z najbardziej znanych i lubianych potraw kuchni rosyjskiej. Jej korzenie sięgają Syberii, dlatego też pielmieni często nazywane są syberyjskimi. To tradycyjne pierożki, kształtem przypominające nasze uszka, nadziewane surowym farszem mięsnym, który w trakcie gotowania w zalepionym pierogu delikatnie się ścina, ale pozostaje bardzo soczysty. Podajemy je z dodatkiem gęstej, kwaśnej śmietany, octu lub musztardy rosyjskiej. Mogą być(...)ząbki czosnku 1 cebula 1/4 szklanki wody lub rosołu sól, pieprz gotowanie: 1 litr wody 1 liść laurowy 1/2 cebuli ziele angielskie sól Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania farszu. Mięso mielimy i łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, startą na grubej tarce cebulą, solą i pieprzem. Dodajemy wodę lub rosół i wyrabiamy miękki i wilgotny farsz. Z mąki i wody wyrabiamy

Smakowity Blog Kulinarny
Uszka z grzybami do świątecznego barszczyku 144

małych uszek) Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej pół szklanki ciepłej wody szczypta soli 1 żółtko Farsz: 2 spore garści suszonych grzybów 1 średnia cebula pół szklanki mleka i wody szklanka esencjonalnego wywaru wołowego (w ogromnej ostateczności z kostki) łyżka stołowa drobnej bułki tartej masło klarowane do smażenia sol, pieprz 1. Grzyby moczymy w w szklance wody i mleka (pół(...)następnie gotujemy przez kwadrans w wywarze wołowym. Cebulę siekamy bardzo, bardzo drobno i szklimy na maśle. Ugotowane grzyby odcedzamy, kroimy w malusieńką kostkę lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa i dorzucamy je do zeszklonej na patelni cebuli. Przesmażamy wszystko razem przez około 3 minut, doprawiamy solą oraz pieprzem i łączymy z bułka tartą. 2 . Z podanych składników zagniatamy ciasto

Kuchenna Kontrrewolucya
Karkówka duszona w sosie grzybowym 202

skromnego zapasiku, który trzymam na święta do uszek i pierogów. Cztery małe grzybki nadały sosikowi wspaniały aromat. składniki: 700 g karkówki 2,5 szklanki gorącej wody 1 cebula 4-5 suszonych grzybków (ja dałam 4 duże kapelusze podgrzybka) 3 listki laurowe 2 łyżki mąki pszennej Karkówkę pokroić w grubsze plastry. Następnie plastry mięsa obsmażyć z obu stron, jeśli chcemy uzyskać

Monia miesza i gotuje
Pierożki vonton w aromatycznym rosole 254

czosnek zeszklić na oliwie, dodać do mięsa. Dodać pozostałe składniki, wymieszać, doprawić dodatkowo sosem sojowym i czosnkiem. pierożki Ciasto wałkować bardzo cienko - najwygodniej używać maszynki do makaronu, wałkować do najcieńszego ustawienia. Wycinać kwadraty ok 7x7 cm, posmarować białkiem aby łatwiej było sklejać, na środku każdego kwadratu  ułożyć farsz i sklejać jak uszka, lub tak jak nam wygodnie. Pierożki

Stare Gary
Uszka z grzybami prawie wigilijne 128

jeszcze trochę czasu, ale aby uprzyjemnić ten nieznośny dla dzieciaków czas oczekiwania wspólnie ćwiczymy świąteczne przepisy. I tak oto pojawiły się na dzisiejszym obiedzie prawie świąteczne uszka jako dodatek do domowego barszczyku. Uszka prawie świąteczne ponieważ w tych prawdziwie świątecznych występują dodatkowo grzyby suszone a miejsce podgrzybków zajmują prawdziwki.SKŁADNIKI (na ok 80 szt.)Cisto25 dkg mąki1 żółtkook(...)przekładam do niej ciasto, przykrywam ściereczką i odstawiam aby ciasto odpoczęło (około 1 godziny).W czasie gdy ciasto odpoczywa przygotowuję farsz. Rozmrożone wcześniej grzyby mielę w maszynce do mięsa. Cebulę drobno siekam i podsmażam około 3 minut na maśle. Do podsmażonej cebuli dodaję zmielone grzyby i razem podsmażam do momentu odparowania płynu. Następnie dodaję bułkę tartą i dosmaczam solą

Magiczna kuchnia Darii
Paszteciki z mięsem z ciasta twarogowego 134

coś, czego przygotowanie nie zajmie nam całego dnia. Mam pomysł na wykorzystanie mięsa, na którym gotujemy rosół , takie mięso będzie odstawom do przygotowania pasztecików . Farsz jest niezwykle łatwy do zrobienia, wystarczy oddzielić mięso od kości i drobniutko posiekać lub zmielić w maszynce do mięsa wraz z warzywami. Mięso z warzywami i przesmażoną cebulką mieszamy z odrobiną rosołu i doprawiamy przyprawami(...)chwili podgrzewamy je w piekarniku lub mikrofalówce. Mam nadzieję, że przepis na ciasto wykorzystacie również do innych pomysłów kulinarnych, ma ono wielki potencjał ! Jeśli nie macie czasu na przygotowanie uszek do barszczu , co jest niewątpliwie pracochłonną czynnością, możecie skorzystać z poniższego przepisu na ciasto i wypełnić je farszem z kapusty z grzybów. Przepis na wegetariańską kapustę znajdziecie tutaj . Proponuję przygotować

SprawdzonaKuchnia.pl
Uszka z suszonymi grzybami 92

wyobrażam sobie Wigilii bez czerwonego barszczu z uszkami, bo odkąd siegam pamięcią zawsze gościł na wigilijnym stole w mojej rodzinie. Prawdę mówiąc nigdy nie jadłam innej zupy w Wigilę i nie zamierzam zmieniać tradycji. Mistrzynią grzybowych uszek jest w naszej rodzinie moja mama, ale ponieważ spędza Wigilię w tym roku(...)pamiętam minę mojego syna Michała, który był bardzo zdegustowany i zawstydził mnie mówiąc, że babcia by takich uszek nie podała na Wigilię. Więc oto są – pracochłonne uszka z grzybów suszonych, robione tylko raz w roku, wtedy też smakują najlepiej. Pewnie dla niektóych będzie ciekawostką, że do farszu dodaję kapustę słodką

To co kocham
Razowe pierogi z jarmużem i wędzonym twarogiem 209

Zwykle na wigilijną wieczerzę przygotowujemy tradycyjne i sprawdzone przepisy, zwykle co roku te same, na które czeka się przez cały rok, bo w ten magiczny wieczór

Czerwień i błękit
Barszczyk czerwony z marynowanych buraczków. 211

czosnkiem. Gdy warzywa i mięso jest już miękkie, do wywaru dodaję wyjęte ze słoiczka i pokrojone na ćwiartki buraczki marynowane,całość przyprawiam domową wegetą, roztartym majerankiem i mielonym kminkiem. Gotuję około 3 minuty i na koniec wlewam zalewę z buraczków. Mieszam i wyłączam gaz. Zupka jest gotowa. Podaję z ziemniakami,jajkiem,lub uszkami. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Pielmieni 742

pochodząca z kuchni rosyjskiej.   To rodzaj pierogów z luźnym farszem mięsnym. Ich kształt charakteryzuje się specjalnym zlepieniem pierożków, które tworzą coś na kształt odwróconej korony, przypominającej trochę nasze uszka do barszczu. Pielmieni zadomowiły się w u nas na dobre i serwowane są w różnych restauracjach, zwłaszcza tych z daniami kuchni wschodniej. Podczas ostatniego naszego pobytu w Szczecinie z moim(...)Składniki: 3000 g mięsa wieprzowego ( np. od szynki) 2500 g mięsa wołowego (np. zrazówka) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku ½   120 ml śmietany sól pieprz świeżo zmielony Wykonanie: Mięso umyłam, oczyściłam z błon i zmieliłam razem z pokrojoną cebulą i posiekanym czosnkiem. Do mięsa wsypałam majeranek, posoliłam, oprószyłam pieprzem do smaku. Mięso nabierze wspaniałego smaku, zapachu

Kuchnia u Krysi
Sałatka z kurczaka z selerem naciowym 213

uszka, muszelki, kokardki), 1 puszka kukurydzy, pęczek dymki (zielona część), przyprawa do smażenia kurczaka (np. gyros), kilka łyżek majonezu, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania sałatki z kurczaka z selerem naciowym: Filet z kurczaka płucze, kroję w kostkę i podsmażam z dodatkiem przyprawy do kurczaka do momentu aż mięso

Gotuj Się Kto Może
Kotleciki z suszonych grzybów 127

przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Masę grzybową łączymy z podsmażoną cebulką oraz jajkiem. Jeżeli jest zbyt rzadki można zagęścić go bułką tartą. Wszystko doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Z masy formujemy kotleciki, które panierujemy w bułce tartej. Grzybowe kotleciki smażymy na oleju, na dobrze rozgrzanej patelni. Kotleciki grzybowe można podawać do barszczu (zamiast uszek), jako dodatek do kapusty

Korniszonki
Kotleciki z suszonych grzybów 129

przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Masę grzybową łączymy z podsmażoną cebulką oraz jajkiem. Jeżeli jest zbyt rzadki można zagęścić go bułką tartą. Wszystko doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Z masy formujemy kotleciki, które panierujemy w bułce tartej. Grzybowe kotleciki smażymy na oleju, na dobrze rozgrzanej patelni. Kotleciki grzybowe można podawać do barszczu (zamiast uszek), jako dodatek do kapusty

Gotujemy i jemy
Uszka z grzybami do barszczu wigilijnego 156

Witam serdecznie, święta coraz bliżej więc najwyższy czas aby przygotować uszka. Jeżeli ktoś jeszcze nie robił uszek lub nie wybrał przepisu na uszka, to polecam wypróbować mój przepis na uszka :). Do przygotowania uszek będziemy potrzebowali: z porcji wyjdzie około 100 uszek (w zależności od wielkości) na farsz: 80 g suszonych grzybów 2 cebule (około 140 g) olej do smażenia(...)ciasto: 500 g mąki pszennej 2 żółtka (jajka L) 200 ml letniej wody 2 łyżki oleju (około 30 ml) szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Uszka z grzybami Przygotowanie: Najpierw przygotuję farsz: Dokładnie wypłukane grzyby przekładam do miseczki, zalewam zimną wodą i odstawiam na kilka godzin do namoczenia. Po kilku godzinach grzyby razem z wodą

Uwaga Babcia Gotuje

Proponowane wyszukiwania