uszka z mięsem - 229 przepisów (strona:7/16)

Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Barszcz czerwony z pełnoziarnistymi uszkami 199

kapustą kiszoną, jest mniej aromatyczny niż ten grzybowy, ale również smakowity. Barszcz czerwony z pełnoziarnistymi uszkami (ok. 3 litry, ok. 30-40 uszek) 200 g zupy: Energia – 49 kcal, Białko – 1,9g,Tłuszcz – 0,2 g, Węglowodany – 12,5 g, IG - 48 40 g uszek czyli 4 sztuki – Energia – 54 kcal, Białko – 2,2 g, Tłuszcz – 1,5 g, Węglowodany(...)leśnych mrożonych 1 sztuka cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju/oliwy sól, pieprz *opcjonalnie do farszu można dodać kapustę kiszoną (patrz farsz do pełnoziarnistych pierogów z kapustą i grzybami) Uszka:   Z mąki, jajka i wody, zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w folię spożywczą, odkładamy na około 30 minut do lodówki. Grzyby suszone zalewamy wodą i moczymy ok. 1h lub całą

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pierogi z kaszą gryczaną 198

Pierogi z kaszą gryczaną to klasyczne pierogi w połączeniu z białym serem i kasza gryczaną. Farsz można dowolnie zmieniać – nie ma ograniczeń, można śmiało eksperymentować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Prosty czerwony barszcz (bez zakwasu) 104

smaku się ładnie przegryzły. Taki czerwony barszcz wyśmienicie smakuje z tortellini, uszkami, pierogami, krokietami lub pasztecikami. Ja go lubię również pić od tak w kubeczku, gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza. Barszcz wspaniale rozgrzewa. Jeśli szukacie przepisu na pyszne drożdżowe paszteciki, to polecam Wam te: Drożdżowe paszteciki z mięsem Paszteciki na przyjęcie – z serem, papryką i pieczarkami Kapuśniaczki, czyli(...)potrawę zawsze próbujemy Rada: Barszcz najlepiej ugotować dzień wcześniej, aby smaki ładnie się przegryzły.  Przed podaniem barszcz podgrzewamy i przecedzamy. Tak przygotowany barszcz idealnie smaku w towarzystwie tortellini, uszek, krokietów lub pasztecików. Smacznego

Słodkie okruszki
Sałatka śledziowa na pumperniklu 207

soleniu każdej warstwy warzyw). Zobacz także: Puddingi yorkshire do mięs w sosie Na obiad mięso w sosie. Co by do niego podać? Tłuczone ziemn... Sałatka z malinami i fetą Sałatka z malinami i fetą skropiona słodkim, malinowym kreme... Barszcz na zakwasie Tradycyjny, najlepszy barszcz na zakwasie z uszkami. Esencjo... Ciasto czekoladowe z burakami (Buraczek) Buraczek to ciasto czekoladowe z nietypowym

Poezja smaku
Pierś kurczaka faszerowana grzybami, serem i jarmużem 160

szef kuchni były suszone borowiki, ser podpuszkowy parmigiano reggiano, oraz różowy pieprz ziarnisty. Dość szybko wpadliśmy na pomysł, co można przygotować z tych produktów. Jako, że kochamy wszelakie mięsa padło na …. faszerowaną grzybami pierś kurczaka . W ciągu godziny powstało bardzo pyszne danie, zapraszamy po przepis na pyszną pierś kurczaka z aromatycznym nadzieniem z grzybów i sera z dodatkiem jarmużu(...)wigilijnych uszek , czy faszerowanych rogalików. Składniki (na 2 porcje), czas przygotowania: 60 minut, stopień trudności:łatwe. 2 pojedyncze piersi kurczaka 20 g suszonych borowików 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki klasycznej Ramy Smaż jak szef kuchni (to mix olejów roślinnych: oleju rzepakowego i słonecznikowego) + 1 łyżka Ramy Smaż jak szef kuchni do pieczenia mięsa 2 łyżki sera parmigiano

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wigilijne uszka z kapustą i grzybami 131

Gotowanie na Wigilię rozpoczęte- dziś USZKA Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI . Do tej pory korzystałam z gotowych uszek, ale zdecydowałam, że W tym roku będą własne. Troszkę się bałam, czy wyjdą, ale udało się. SKŁADNIKI: 2 szkl. mąki 1 jajko 2/3 szkl. wody ciepłej 40-50 g suszonych leśnych grzybów 50 dag. kapusty kiszonej 1 cebula sól, pieprz ziele angielskie, liść(...)maszynce do mięsa o grubych oczkach,dodaję do cebuli, doprawiam solą i pieprzem ( ma być pikantne), smażę około 5-10 min., zostawiam do wystudzenia, przygotowuję ciasto: mąkę, jajko, wodę zagniatam na gładkie ciasto (wodę dolewam stopniowo), ciasto musi być elastyczne, ciasto rozwałkowuję, nakładam farsz, wykrawam księżyce(lub kwadraty), łączę rogi, wywijam brzeg- uszka gotowe Wykrawanie uszek na zdjęciach: ciasto rozwałkować

Kuchnia Beaty
Szybkie uszka z grzybami 122

Bardzo lubię robić uszka tym sposobem,robi się je szybko i w prosty sposób. Składniki: Farsz: ok.150 gram suszonych grzybów 1 kilogram pieczarek 2 duże cebule sól,pieprz olej  kilka łyżek bułki tartej Ciasto: 1 kilogram mąki 2 szklanki ciepłej wody 1 jajko i żółtko 1/4 szklanki oleju odrobina soli Sposób przygotowania:   Grzyby suszone zalać gorącą wodą(...)mielenia mięsa na największym sitku.Dodać bułkę tartą i doprawić do smaku solą i pieprzem.   Z podanych składników zagnieść ciasto,podzielić na mniejsze części.Rozwałkować cienko na wielkość formy,obsypać mąką.   Ciasto ułożyć na formie obsypanej mąką.Za pomocą małej łyżeczki nakładać farsz w zagłębienie. Przykryć drugim krążkiem ciasta i rozwałkować , do momentu aż uszka oddzielą się

Bajeczna Kuchnia
Uszka z pasztetem z jeleniem i barszczem czerwonym. 174

zjawią się bliscy. Wigilia to zazwyczaj te same tradycyjne dania, ale co z kolejnymi świątecznymi daniami?  Ja mam propozycję na uszka,ale nie te wigilijne z grzybami ale świąteczne z pasztetem. Zapraszam!  Składniki na uszka; 19 dag pasztetu z jeleniem  - polecam DUDA 35 dag maki pszennej 1 jajko ok. pół szklanki ciepłej wody szczypta soli 2 łyżki(...)liść laurowy, ziele angielskie, dwa goździki i gotujemy do miękkości warzyw i mięsa. Gotujemy na bardzo małym ogniu, co jakiś czas dolewamy wody jeśli zajdzie taka potrzeba. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku, dorzucamy starty czosnek, majeranek i kilka łyżek koncentratu buraczanego jeśli barszcz jest blady. Wyjmujemy mięso, uzupełniamy wodą i gotujemy jeszcze kilka minut. Barszcz powinien stać z całą

Radość kipiąca uśmiechem.
Domowe tortellini nadziewane mięsem z boczniakiem duszonym na maśle . 200

tortellini ciasto; 3 szkl mąki 2 jajka sól ciepła woda nadzienie; mięso mielone jajko sól pieprz sos sojowy hyzop suszone pomidory duszone boczniaki 400 g boczniaka 1 cebula (duża) 2 łyżki klarowanego masła sól pieprz pieprz ziołowy staropolski szczypta estragonu szczypta suszonych pomidorów szczypta bazylii Mięso wymieszać z przyprawami i jajkiem. Ciasto zagnieść , wałkować cienko, pokroić w kwadraty o boku(...)nakładać małe porcje nadzienia i sklejać po przekątnej a następnie ściągnąć dwa rożki i skleić małe tortellini (uszka) Ugotować w osolonym wrzątku. Boczniaka pokroić w paski, cebulę w półplasterki. W rondelku rozpuścić masło podsmażyć cebulę i dodać boczniaka, po 5 min smażenia, podlać wodą, dodać przyprawy i dusić ok 30 min aż do miękkości boczniaka, Przed podaniem pierożki dodać

Gotowanie jest łatwe
Uszka z grzybami 575

Dziś jeszcze coś z menu świątecznego, czyli moje ulubione uszka z grzybami. Na blogu Smak zdrowia udało mi się znaleźć idealne proporcje. Zmieniłam tylko nieznacznie sposób przygotowania uszek. Z podanego przepisu zrobiłam ok. 55 uszek.Składniki:Ciasto:150 g mąki pszennej90 ml ciepłej wody1 płaska łyżeczka soliFarsz:20 g suszonych grzybów2 cebule1 łyżeczka bułki tartejsól i pieprz do smakuSposób przygotowania(...)Następnego dnia gotujemy grzyby do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły. Wywaru z grzybów nie wylewamy, zostawiamy do przygotowania barszczu czerwonego. Grzyby przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.2. Cebule obieramy, drobno siekamy, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Cebulę mieszamy z grzybami, dodajemy bułkę tartą i doprawiamy solą i pieprzem.3. Przygotowujemy ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto

Kuchnia domowa Ani
Rożki mięsne do barszczu 23943

Macie jeszcze jakąś porcję gotowanego mięsa, ukrytego w czeluściach zamrażarki? A może pozostało Wam gdzieś na dnie pułki nieotwarte opakowanie rożków do lodów? Przyda się też mielony filet z kurczaka i kilka innych drobnych rzeczy, by móc przygotować takie apetyczne rożki! Robi się je zdecydowanie szybciej niż krokiety czy uszka, więc warto sobie zapisać przepis i skorzystać gdy będzie taka(...)bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na 12 sztuk: 12 rożków waflowych 250g fileta z kurczaka 250g mięsa drobiowego z rosołu 200g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku Sól, pieprz do smaku Tłuszcz do smażenia- olej rzepakowy Dodatkowo do panierowania: 2 jajka Bułka tarta Sposób przygotowania: Na łyżce

Kuchnia w czekoladzie
Świąteczne przepisy – potrawy na Wigilię i święta Bożego Narodzenia 2146

Zebrałam w jednym miejscu wszystko, co możemy zaliczyć do świątecznych przepisów. Znajdziecie tu postne potrawy na Wigilię i te z mięsem, na święta Bożego Narodzenia. Nie zabrakło napoi i deserów. Kolejne przepisy będę jak zawsze dodawać i do bloga, i do tej listy na bieżąco. Smacznego! Żeby przenieść się do dowolnego przepisu – klikamy jego tytuł. Zdjęcia powiększają się dopiero(...)domowym zakwasie z buraków Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia Czysty, aromatyczny barszcz czerwony Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami Wigilijne uszka z kapustą i grzybami Szynka pieczona w rękawie – szynka 2w1 Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia Leśny pasztet wegański – z czerwonej soczewicy, kaszy jaglanej i suszonych grzybów Chrupiąca

Karo in the Kitchen
Barszcz na zakwasie 202

Idealna zupa na Wigilię Bożego Narodzenia, jednak na moim stole gości nie tylko w święta. Zakwas Buraki Włoszczyzna Cebula Czosnek Miód Ziele angielskie Liście laurowe Kmin

MarcinChef
Polskie specjały. Pierogi, pierożki, uszka. Niebo w gębie 84

zwanego farszem. Może być farsz z gotowanego mięsa, grzybów, kapusty, kaszy gryczanej, soczewicy, soi, sera, owoców, powideł, ziemniaków z serem, szpinaku, a nawet ryb. I to nie wszystkie jeszcze rodzaje farszu, bo pomysłowość kucharzy polskich nie ma ograniczeń. Pierogi mogą posiadać różną wielkość. Od dość dużych do maleńkich, które pospolicie zwane są uszkami. Mogą też mieć różny kształt. Od stożka

ProstePesto.pl
Kaszotto z dynią, indykiem i fetą 77

Dziś mam dla Was ostatni przepis z wykorzystaniem dyni, a w kolejne dni zasypię Was przepisami na świąteczne przysmaki, między innymi na najlepsze pierogi i uszka z przepisu mojej babci Krysi, pierogi ruskie, barszcz z zakwasu, czy paszteciki z kapustą i grzybami. Jeśli tylko czas pozwoli, chciałabym podzielić się z Wami przepisami na prezenty DIY (do it yourself – zrób(...)chwilę tostujemy, po czym wlewamy wino. Kiedy kasza wchłonie całe wino, wlewamy bulion. Doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i gotujemy przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na łyżce oliwy, na osobnej patelni na złoty kolor. Mięso i kawałki upieczonej dyni dodajemy do kaszy, mieszamy. Pestki dyni prażymy

Be Fit Be Strong

Proponowane wyszukiwania