uszka z mięsem - 229 przepisów (strona:5/16)

Co zrobić z mięsem z rosołu? Najlepiej pyszne kołduny! PRZEPIS 117

aromatycznym rosole są po prostu pyszne. Robiąc je, sprytnie wykorzystasz mięso, które zostało po gotowaniu. Przepis na wyjątkowo aromatyczny rosół znajdziecie tutaj , a na pyszne i elastyczne ciasto na pierogi tutaj . Zostaje więc tylko zrobienie farszu i ulepienie kołdunów. Przepis na kołduny z mięsem z rosołu Zrób tak: mięso (do gotowania rosołu, jak w naszym przepisie, zawsze używamy całego kurczaka(...)konieczności dopraw solą i pieprzem. Z ciasta wytnij krążki na każdy nakładaj łyżeczkę farszu i zlep w kształt uszek. Kołduny gotuj w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia. Ułóż kilka na dnie każdego talerza, zalej gorącym rosołem. Artykuł Co zrobić z mięsem z rosołu? Najlepiej pyszne kołduny! PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie

Kulinarna Polska
Taurus - ich pierogi i nie tylko 156

drugim zakładem produkcyjnym firmy „Taurus”. Powstał w Tuchowie w roku 2006, poszerzając tym samym profil produkcji firmy o wyroby garmażeryjne: pierogi, uszka, łazanki, krokiety, knedle, naleśniki, gołąbki, pierożki pieczone, klopsiki oraz pizzę. Zakład powstał w pomieszczeniach byłej hurtowni mięsa i wędlin. Zakład jest nowoczesny, dobrze wyposażony, jednak kluczem do sukcesu są dobre produkty,  oraz ludzka ręczna praca. Przepisy

królestwo garów
Przepisy na wigilię: Barszcz grzaniec 139

Barszcz do picia jest o wiele bardziej wyrazisty od barszczyku z uszkami. Ma charakter, ostrość, potężny aromat i moc, jak dobry trunek. Oto przepis na rozgrzewający

Niedzielny kucharz
Kurczak w ziołach 392

widać, w przerwie między lepieniem uszek i pierogów oraz pieczeniu piernika, znalazłam czas, by przygotować niedzielny obiad dla rodzinki :) Palce lizać!  Porcja soczystego mięsa w zacnym towarzystwie świeżych ziół prosto z ogródka, a do tego aromaty unoszące się po całym domu! Oj, tak - zdecydowanie bardzo za tym tęskniłam! :)  Z czystym sumieniem mogę zakasać rękawy i dalej szaleć

Sajkofanka smaku
Czerwony Barszcz Zabielany 179

Dobrze smakuje z ugotowanymi ziemniakami polanymi smalcem ze skwarkami. Często gotuję barszcz czerwony, który podaje w pierwszy dzień czysty z uszkami lub innym dodatkiem, a z kolei w drugi dzień w postaci barszczu zabielanego z ziemniakami. Składniki: kawałek dowolnego mięsa lub kość na wywar. Ja wykorzystuję porcję królika z kością 1 mała cebula 1 marchewka 1 pietruszka pół selera

Mama Gotuje
Carpaccio z kiszonego buraka, oscypka i pestek dyni 131

Pamiętacie zakwas z buraków , który przygotowywałam jako podstawę wigilijnego barszczu czerwonego z uszkami? Zakwas został w całości wykorzystany, zostały za to buraki. Dzisiaj proponuję Wam co

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Warzywne kołduny zamiast makaronu 177

rosole). U mnie przede wszystkim marchewka, trochę korzenia pietruszki, mięso z króliczego mostka Wykonanie: Do miski przesiej mąkę, dodaj sól i wlej wodę. Wyrób sprężyste, miękkie ciasto, a następnie jak najcieniej je rozwałkuj. Kieliszkiem (u mnie większy o średnicy ok. 6 cm) wykrawaj kółka.  Miękkie warzywa rozgnieć widelcem, mięso drobno posiekaj, dopraw wg uznania. Całość wymieszaj. Na środek ciasta(...)łyżeczką farsz, zlep jak pieroga i sklej końcówki. Nie umiem w ładny sposób (i nie lubię) kleić pierogów, a tym bardziej  uszek, więc posiłkuję się „specjalistycznym sprzętem”, czyli foremką do lepienia uszek. W dużym garnku zagotuj wodę, posól, do wrzątku wrzucaj pierożki i gotuj ok. 5 minut do czasu ich wypłynięcia. Smacznego! P.S. Tak moje rosoły

gutfut
Kołduny wołowe 175

kiwnęłam w kuchni nawet małym palcem. No nie, skłamałam raz przygotowałam kawę i pokroiłam ciasto do niej Kołduny wołowe gotuje się na rosole, a lepi się je podobnie jak uszka z grzybami do barszczu wigilijnego. Składniki: na ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki gorącej, osolonej wody Na farsz: 500 g posiekanej przerośniętej wołowiny wraz z tłuszczem 1 cebula sól(...)wody wyrabiamy elastyczne ciasto (ja to robię mechanicznie), nakrywamy ściereczką i odkładamy aby odpoczęło. Posiekane mięso wołowe mieszamy z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem, doprawiamy przyprawami, wyrabiamy z kilkoma łyżkami rosołu. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy małe krążki, po nałożeniu kuleczek farszu zlepiamy je jak uszka. Kołduny kładziemy na wrzący rosół i gotujemy partiami na małym ogniu aż wypłyną. The post

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Karp wigilijny – skąd wziął się zwyczaj spożywania karpia na wigilię? 174

Karp na wigilię wpisał się do Polskiej tradycji tak samo, jak uszka do barszczu, jednak skąd wziął się zwyczaj spożywania karpia w czasie świąt Bożego Narodzenia

PysiaGotuje.pl
wigilijny barszcz z fasolą 135

górach tradycyjnie zamiast uszek do barszczu dodaje się dużą białą fasolę. Taki barszcz moja mama robi zawsze na Wigilię, dlatego do wywaru nie dodaje mięsa. Ja robię go przez cały rok, ale tylko w święta smakuje wyjątkowo.  Składniki: 2 litry wywaru warzywnego szklanka białej fasoli 3-4 buraczki czerwone marchewka ( z wywaru) liście laurowe ziele angielskie pieprz ziarnisty

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pierogi z fetą i szpinakiem 102

Pierogi z fetą i szpinakiem, to dla mnie klasyk jak ruskie czy z mięsem i choć z uwagi na składniki goszczą one  u nas rzadziej

Gosia gotuje
Chinkali z mięsem 205

jest dodanie wody do mięsnego farszu z pietruszką lub kolendrą, podczas gotowania naturalne soki z mięsa łączą się z wodą tworząc bulion. Ciasto jest bardziej elastyczne niż na pierogi. Wykrawa się z niego ok. 7-8 cm krążki, kładzie na środku kulkę z mięsa i zawija do góry, tworząc zakładki na górze tzw. czubek. Całość musi być szczelna aby tworzący(...)się w środku bulion nie wypłynął podczas gotowania chinkali. Polecam też mój przepis na kołduny wołowe . lub uszka z grzybami . Przepis na Chinkali: fot. Jolanta Perz-Straga Składniki*: 500 g mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 50 g roztopionego masła Mielona wieprzowina: 200 g Mielona wołowina: 200 g Mielona baranina: 200 g 1 szklanka bulionu lub wody 2 cebule

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Uszka z grzybami 787

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Uszka z grzybami tuż obok pierogów z kapustą i grzybami są niezastąpionym elementem na naszym wigilijnym stole. Idealnie komponują się z barszczem czerwonym :) Uszka z grzybami – Składniki: Na farsz: 100g suszonych grzybów 2 małe cebule (140 g) olej rzepakowy do smażenia pieprz, sól do smaku Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (ok. 300 g) szczypta soli(...)nieco więcej – w zależności od chłonności mąki)   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Uszka z grzybami – Wykonanie: Grzyby ugotować w wodzie z odrobiną soli. Odcedzić, pokroić w kosteczkę. Na patelni zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, następnie dodać grzyby. Ostudzić, zmielić w maszynce do mielenia mięsa (ewentualnie farsz może pozostać w formie pokrojonej w kosteczkę, ale ja zdecydowanie wolę farsz zmielony

Kulinarne Przeboje
Wigilijny barszcz z uszkami 179

zawsze są dwie zupy: grzybowa i barszczyk z uszkami. Jest to spóźniony wpis ponieważ uszka kleję z mamą w Wigilię a po chwili zasiadamy do stołu, więc wcześniej nie było czasu by zaktualizować blog :)Dziś odsłona barszczu. Zupa gotowana na sposób postny czyli bez mięsa ale za to z grzybkami. Składniki na barszcz(...)wymieszać z przecedzonym wywarem buraczanym .Doprawić octem, cukrem, sola i pieprzem. Następnie nie gotować tylko podgrzać i podawać z uszkami.Składniki na uszka:Ciasto:2 szklanki mąki2 jajkawodaNadzienie:około 20 suszonych grzybów1 duża cebulałyżka masłasól, pieprzFarsz na uszka: Grzyby namoczyć w zimnej wodzie około 30 minut do godziny

Bon Appetit Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania