uszka do barszczu czerwonego - 349 przepisów (strona:20/24)

Wigilijny barszcz z pieczonych buraków 233

Wyjątkowy, wigilijny barszcz z pieczonych buraków z dodatkiem suszonych grzybów i pieczonych jabłek. Bardzo aromatyczny, esencjonalny i intensywny w kolorze. Pieczenie buraków i jabłek w mundurkach

Moja Delicja
uszka z prawdziwkami suszonymi... 158

żółtko, 2/3 szklanki gorącej wody, szczypta soli na farsz grzybowy: 350 gram ugotowanych grzybów suszonych prawdziwków, 1 średnia cebula, sól, pieprz - ile potrzeba, 1-2 łyżki bułki tartej, barszcz czerwony - ile potrzeba na ciasto mąkę z solą przesiać do miski, wlać letnie, stopione masło, żółtko i wyrabia w robocie, porcjami dolewać gorącą wodę, ciasto powinno być miękkie i podobne(...)kwadraty, na kwadrat nałożyć odpowiednią ilość farszu, każdy kwadrat z nadzieniem złożyć po przekątnej na pół w trójkąt, zlepić dobrze brzegi ciasta brzegi i zlepić rożki razem, uszka układam na desce lub tacy na ściereczce, porcjami wkładać uszka na wrzącą, osoloną wodę i po wypłynięciu gotować na mniejszym ogniu z 2 minuty, cedzakiem wyjmować na talerz i podać z czerwonym

W Mojej Kuchni Lubię
Barszczyk czerwony z marynowanych buraczków. 239

Barszcz czerwony przygotowuję na różne sposoby, dziś proponuję chyba najlepszy z nich. Barszczyk z marynowanych buraczków. Buraczki zamarynowałam niedawno,dzisiejszy barszczyk jest z buraczków przetworzonych w poprzednim sezonie. Polecam :) Składniki - słoik marynowanych buraczków* - żeberka surowe wieprzowe ok. 30-40 dkg - kawałek wędzonego boczku ( lub innej wędzonki ) - marchewka, pietruszka, kawałek selera - cebula, czosnek - ziele angielskie,listek laurowy - domowa wegeta, sól, pieprz(...)wegetą, roztartym majerankiem i mielonym kminkiem. Gotuję około 3 minuty i na koniec wlewam zalewę z buraczków. Mieszam i wyłączam gaz. Zupka jest gotowa. Podaję z ziemniakami,jajkiem,lub uszkami. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Barszcz czerwony prosty jak.. barszcz (bez zakwasu) 221

ugotować pyszny barszcz bez niego. Moja Mama najczęściej robiła właśnie barszcz bez zakwasu i był wspaniały. Ja do tego ułatwiłam sobie jeszcze sprawę i barszcz gotuję tylko kilka chwil. Zupa wychodzi bardzo esencjonalna i nie ma obawy, że straci kolor. Zanim sięgniecie po torebkę z proszkiem, może wypróbujecie przepis na barszcz prosty jak... barszcz ;). Jeżeli wolicie Barszcz czerwony na zakwasie(...)przepis jest tutaj- klik Składniki na ok. 4 litry: 2 kg czerwonych buraków 1 marchewka 1 pietruszka 2 kwaśne jabłka 6-8 śliwek wędzonych z pestką 3 ząbki czosnku 1 czubata łyżka majeranku 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 6-8 ziaren czarnego pieprzu 4 łyżki octu jabłkowego lub więcej do smaku sól czarny pieprz Buraki, marchewkę, pietruszkę obrać

Pełny talerz
"Wytrawne potrawy wigilijne 2016" - podsumowanie akcji 208

czas Wigilii :) Przepisy posegregowałam na zupy, pierogi i uszka, śledzie, ryby inne niż śledzie, krokiety i paszteciki oraz inne, które nie zmieściły się w żadnej z poprzednich kategorii. ZUPY Zupa rybna ; blog Pysznie i zdrowo Zimowa Zupa Grzybowa ; blog rabarbarowo Barszcz biały z grzybami ; blog Czerwień i błękit PIEROGI i USZKA Pierogi z soczewicą ; blog Weekendy w domu i ogrodzie(...)kapustą i grzybami ; blog W kuchni Katie Pierogi z karpiem ; blog MarcinChef Pierogi smażone ; blog Moje domowe kucharzenie Pieczone pierożki z tapenadą ; blog SZÓSTE NIEBO Uszka do barszczu wigilijnego ; blog Barbara Maria w kuchni Uszka z oscypkiem i żurawiną ; blog SZÓSTE NIEBO ŚLEDZIE Śledzie po kaszubsku w formie roladek ; blog Weekendy w domu i ogrodzie Śledzie z koperkiem ; blog Moje

Weekendy w domu i ogrodzie
Barszcz na zakwasie 251

Barszcz czerwony na zakwasie, to obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole . Jest aromatyczny, a jego zapach unosi się w całym domu. Jestem pewna, że podbije serca Waszych gości. Przepis na zakwas znajdziecie TUTAJ . Pamiętajcie, że gotowego barszczu z zakwasem nie można ponownie zagotować, ponieważ straci piękny kolor i aromat. Barszcz można jedynie podgrzewać, ale nie doprowadzać do wrzenia . Barszcz na zakwasie(...)sitko do innego garnka, aby został sam barszcz bez warzyw. Przelany barszcz postaw znów na kuchence i podgrzewaj. Dolej do niego 500 ml zakwasu z buraków. Pamiętaj, że barszczu z zakwasem nie można ponownie zagotować, ponieważ straci swój kolor i aromat. Barszcz z zakwasem można wyłącznie podgrzewać. Gotowy barszcz podawaj z uszkami. Wartości odżywcze (1 porcja): Kcal: 50 | Białko

Przepisy na widelcu
Wigilijny barszcz z pieczonych buraków 128

Wyjątkowy, wigilijny barszcz z pieczonych buraków z dodatkiem suszonych grzybów i pieczonych jabłek . Bardzo aromatyczny, esencjonalny i intensywny w kolorze. Pieczenie buraków i jabłek w mundurkach

Moja Delicja
USZKA Z GRZYBAMI 153

USZKA Z GRZYBOWYM FARSZEM  Jak zrobić wigilijne uszka z grzybami - sprawdzony przepis krok po kroku. Z tej ilości składników wychodzi bardzo dużo uszek z grzybami. Podaję przepis według którego ja przygotowuję uszka i jeżeli już je robię (a zazwyczaj jedynie na Wigilię), to robię ich naprawdę wiele :) Polecam! Pięknie pozdrawiam :) K.K. Przepis na czerwony barszczyk znajdziecie tutaj(...)mocno zaciskamy wokół palca. Układamy uszka na posypanej mąką stolnicy. Gotujemy w osolonej, z dodatkiem łyżki oleju wodzie, gdy wypłyną, zmniejszmy ogień i gotujemy jeszcze przez 2 minuty.   Po wyjęciu uszek łyżką cedzakową można je delikatnie posmarować tłuszczem, np. masłem, aby się zbyt mocno nie skleiły. Podajemy zalane bardzo gorącym barszczem. Smacznego

Moja Książka Kucharska
Barszcz czerwony czysty 170

  Świetny nie tylko na Wigilię, ale też na co dzień do obiadu np. z ziemniakami lub pierożkami Często bywa podawany też na imprezach, komuniach i

Kulinarny S.O.S.
Barszcz czerwony czysty 170

  Świetny nie tylko na Wigilię, ale też na co dzień do obiadu np. z ziemniakami lub pierożkami Często bywa podawany też na imprezach, komuniach i

Kulinarne S.O.S.
Przepisy na wigilię: Barszcz grzaniec 172

Barszcz do picia jest o wiele bardziej wyrazisty od barszczyku z uszkami. Ma charakter, ostrość, potężny aromat i moc, jak dobry trunek. Oto przepis na rozgrzewający barszcz grzaniec. Kiedy za oknem nastaje słota, nadciąga zimna, wilgotna jesień, w naszym domu stałym gościem, aż do wiosny zostaje grzaniec – rzadziej robiony na bazie wina, częściej jako kufelek rozgrzewającego, aromatyzowanego korzeniami(...)pół kieliszka wytrawnego wina. Barszcz grzaniec przyjmie wszystko, bez obawy, że sam zgubi gdzieś swój smak, bo zrobiony jest na bazie esencjonalnego wywaru z buraków i jabłek. Przepis na czysty barszcz znajdziecie tutaj . Polecamy Wam również przepis na kapuśniaczki drożdżowe idealne do barszczu – grzańca. Składniki na barszcz grzaniec: 1 litr czystego barszczu Gwiazdka anyżku Kawalek kory cynamonowca

Niedzielny kucharz
Czerwony barszczyk z pieczonymi buraczkami 133

Bardzo intensywny w smaku czerwony barszcz. Jest nieco czasochłonny ale warto raz na jakiś czas taki barszcz ugotować. Pierwszy raz dodałam do barszczu koper. To znakomity pomysł, warto w sezonie zamrozić sporo koprowych baldachów, zimą będą jak znalazł. W oryginalnym przepisie  Magdy Gessler , barszczyk nie jest dodatkowo zakwaszany kwasem buraczanym. Ja przepis nieco zmodyfikowałam, a na koniec doprawiłam(...)Dodać 3 ząbki  czosnku i skórkę z 1 kwaśnego jabłka. Odstawić barszcz na noc w chłodne miejsce, aby nabrał smaku. Rano  zupę dokładnie przecedzić, podgrzać, doprawiamy do smaku sokiem z kiszonych buraczków i solą. Nie dopuszczamy do zagotowania. Podawać z ulubionymi dodatkami - fasolą, pasztecikami, uszkami. Smacznego

Stare Gary
Szczaw – poznaj wyjątkowe właściwości tego niedocenianego przysmaku! 225

Szczaw, wielu osobom do dziś kojarzy sięz niesmaczną zupą ze szkolnej stołówki. Stąd też zapewne wynika niezbyt duża popularność tej rośliny na polskich stołach – a

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami suszonymi / Polish Pierogi with Cabbage 138

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami suszonymi  Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami suszonymi to pyszna, tradycyjna, polska potrawa na święta. Wspaniale smakują jako dodatek do czerwonego barszczu, zarówno te prosto z wody jak i odsmażane. Łatwy przepis na pierogi do zamrożenia przyda się na kilka tygodni przed Bożym Narodzeniem - warto też mieć je zawsze w zamrażarce(...)początkującym, czyli zlepianie brzegów pierogów widelcem. Jeśli zostało Wam trochę farszu lub ciasta na pierogi, możecie je zamrozić i użyć przy innej okazji. Z tego samego przepisu przygotujecie też uszka z kapustą i grzybami (albo wykorzystajcie tylko ciasto i ulepcie uszka z samymi grzybami lub pieczarkami).  Tradycyjne przepisy na święta mogą być onieśmielające dla osób, które dopiero zaczynają przygodę

Lekcje w kuchni
Barszcz czerwony na zakwasie 234

W ostatnich dniach mam wewnętrzne zapotrzebowanie na buraki. Przywiozłam od mamy zakwas do barszczu i postanowiłam zrobić sobie małe święta. Barszcz nie Wigilijny, bo na rosole

Emskie Smaki