Barszcz czerwony, buraczany jest chlubą staropolskiej kuchni. Nie wiadomo dokładnie kiedy pojawił się po raz pierwszy na polskich stołach. Najstarszy zachowany przepis pochodzi z początku XVI w. Przygotowuje się go na wywarze z jarzyn lub mięsa. Na Wigilię musi być oczywiście wersja postna czyli na jarzynach i naturalnym kwasie buraczanym. Trzeba jednak pamiętać, żeby tydzień wcześniej zakisić(...)mamy jakieś sprawdzone źródło. Do przygotowania barszczu wykorzystuję zazwyczaj wywar, który zostaje po ugotowaniu jarzyn na sałatkę jarzynową i wywar z grzybów potrzebnych do przygotowania uszek. Oddzielnie gotuję buraki. Obieram je i ścieram na tarce o dużych otworach. Ma on wtedy ładny intensywny kolor i nie ma posmaku surowizny." Barszcz czerwony czysty (przepis własny) Składniki : 2,5l wywaru
Wiem co jemBARSZCZ CZERWONY Jeden z bohaterów wigilijnej kolacji. Jest pyszny i aromatyczny. Wygląda bajecznie. Trudno wyobrazić sobie Wigilię bez barszczu czerwonego. Tradycyjn y czerwony barszcz ma wytrawny i szlachetny smak, kolor głębokiego burgundu, ten wigilijny jest niezwykle klarowny. Podajemy go do krokietów lub z uszkami z grzybowym farszem. SKŁADNIKI: 4 buraki (około 1 kg lub więcej) cebula
Moja Książka Kucharskaszkl. suszonych grzybów leśnych 10 suszonych śliwek 8 suszonych, wędzonych śliwek 2 marchewki 3 łyżki suszonej żurawiny 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szkl. czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki miodu 8 listków laurowych 10 ziaren jałowca 10 ziaren czarnego pieprzu 15 ziaren ziela angielskiego 4 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki cząbru 1 łyżeczka tymianku(...)czarnym pieprzem i ewentualnie dodać suszonych ziół wedle gustu. Smacznego KILKA PRZEPISÓW NA TRADYCYJNE POTRAWY WIGILIJNE: Barszcz czerwony wigilijny (Wege) Zupa grzybowa (Wege) Czysta zupa grzybowa z wędzoną śliwką (Wege) Pierogi z kapustą i grzybami leśnymi (Wege) Uszka z grzybami (Wege) Karp smażony z sosem szarym Wigilijna kapusta z grochem (Wege) Suszone grzyby
Codziennik KuchennyZupa grzybowa to w wielu domach nieodłączny element wigilijnego stołu. Jedni zajadają się podczas wieczerzy barszczem z uszkami, inni zupą grzybową. Ja zatęskniłam za zupą grzybową i postanowiłam przygotować taką wersję bogatszą, którą bez pardonu mogę objadać się już dziś! Zupa grzybowa z soczewicą to pyszna, lekko gęsta zupa o niesamowitym grzybowym aromacie z doskonałym smakiem podsmażonej na rumiano kiełbasy(...)nogi niejednego zmarzlucha! Potrzebujemy: 1 litr wywaru z suszonych podgrzybków (20 g suszonych podgrzybków zalewam wrzątkiem na 30 minut) 3 pętka kiełbasy śląskiej z szynki Henryk Kania 1 czerwona cebula 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 3 łyżki śmietany 30% 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki 1 liść laurowy 2 łyżki oliwy sól, pieprz makaron tagliatelle Kiełbasę kroimy w półplasterki, cebulę również
MamaOskarkawyobrażam sobie aby na Wigilii mogło zabraknąć czerwonego barszczu. Tu obok mojej ulubionej grzybowej musi pojawić się właśnie on. Barszcz Wigilijny gotowany jest na postnym bulionie z prawdziwkami i zazwyczaj uszkami. Można jednak uszka zastąpić genialnymi, aromatycznymi ciasteczkami. Ciasteczka są kruche i pyszne dzięki dodatkowi rozmarynu i cytryny. Składniki: CIASTECZKA: 100 g margaryny 1/2 szkl. jogurtu 1/3 łyżki oliwy
Kuchnia w oparachjuż mamy ukiszony barszcz to zrobienie barszczu czerwonego zajmuje nam chwilkę. Ja lubię taki czysty barszcz szczególnie na rozgrzewkę. Lubię też jako dodatek do krokietów, pasztecików jak i z uszkami. Jednak musimy pamiętać, że nie możemy zagotować barszczu ponieważ straci swój piękny kolor. Składniki: 1 buraczek 1 pietruszka 2 marchewki kawałek selera 2 liście laurowe Kamis
Ala piecze i gotujeBarszcz z kiszonych buraków – prosty przepis. Czy Wy również lubicie czerwony barszcz? Przyzna Wam szczerze, że jako dziecko za nim nie przepadałam. Ale teraz go uwielbiam i przygotowuję nie tylko na święta. Idealny do uszek z grzybami , krokietów, pierożków lub od tak w kubku do picia np. do pysznej smażonej ryby. Przygotowanie barszczu z kiszonych buraków jest naprawdę proste
Słodkie okruszkiNajsmaczniejszy barszcz czerwony czysty, to barszcz ugotowany na burakach ćwikłowych z dodatkiem domowego zakwasu buraczanego i kilku grzybów suszonych. Taki barszcz dobrze smakuje z fasolą, jak również z uszkami z kapustą i grzybami nie tylko w Wigilię. W filiżance można go podawać do pasztecików i krokietów. Czytaj dalej
Przepisy KulinarneBarszcz czerwony- zupa, która wyśmienicie smakuje na co dzień, jednak większość z Nas kojarzy ją głównie z potraw na wigilijnym stole, ponieważ jest ona nieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia. O ile u teściowej króluje równie świąteczna klasyka jak zupa grzybowa, tak w moim rodzinnym domu nie może zabraknąć właśnie barszczyku! Barszczyku o wyrazistym i zdecydowanym smaku, ale idealnie wyważonym(...)barszczem w formie koncentratu- wystarczy do wrzącej wody wlać zawartość butelki, a po kilku minutach cieszyć się smakiem idealnie doprawionej zupy. Oprócz uszek, pasztecików, krokietów czy kulebiaków, fajnym dodatkiem są także aromatyczne kluseczki grzybowe- z suszonych grzybów, na kaszy mannie, która spulchnia całość i sprawia, że kluseczki są mięciutkie i na pewno... warte wypróbowania! 😊 * koncentrat barszczu czerwonego Krakus
Kraina Miodem Płynącabarszczu podane są pierogi albo uszka z grzybami i kapustą. Ja jednak dzisiaj chce was zachęcić do podania ekspresowego kulebiaka mięsno-kapuścianego, dla tych którzy postu w wigilie nie praktykują. Zresztą taki kulebiak z przyjemnością można zjeść także przy innych okazjach, pięknie się prezentuje i smakuje na uroczystych obiadach podany oczywiście z czerwonym barszczem. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikGrudzień! Mój ulubiony, zagoniony miesiąc w roku :) Uwielbiam przygotowania do świąt, zapachy, miłą i czasem nerwową atmosferę. I uwielbiam wigilijne i świąteczne gotowanie :) A uszka sa według mojej Kochanej Mamy, która zawsze gotuje więcej grzybów aby część dodać do kapusty :* Składniki: ok 30dag suszonych grzybów duża cebula sól i pieprz 0,5kg mąki 250ml+60ml gorącej wody(...)nakładamy łyżeczka farsz. Ciasto z farszem składamy na pół i zlepiamy ze sobą brzegami. Tak przygotowane uszka wrzucamy do wrzącej osolonej wody z łyżką oleju i gotujemy od momentu wypłynięcia na wierzch ok minuty. Rozkładamy tak, aby się nie zlepiły. Podajemy zalane barszczem czerwonym. Pycha - smak świąt
ChilliJemyTradycyjnie wśród 12 wigilijnych potraw na stole powinien znaleźć się czerwony barszczyk lub zupa grzybowa. Do barszczyku najczęściej robi się uszka z kapustą i grzybami albo krokieciki (paszteciki w różnych regionach nazywane też kapuśniaczkami). Co prawda za samym barszczem nie przepadam, ale uszka albo krokiety z kapustą i grzybami jem zawsze nawet solo. PASZTECIKI Z KAPUSTĄ i GRZYBAMI Składniki: (około
Bon appetit mon amieproste w wykonaniu domowe pierożki z pieczarkami . Takie pierożki to świetna alternatywa dla uszek i pierogów z grzybami. Pierożki są małe, bardzo zgrabne i ekonomiczne w przygotowaniu. Ciasto jest bardzo plastyczne, dobrze się z nim „współpracuje”. Pierożki z pieczarkami idealnie smakują z barszczem czerwonym. Możesz je podać również z przesmażoną cebulką jako dodatek do postnej kapusty. Pierożki
Kuchnia Na Wypasieprzepisy. Było pysznie. Szkoda, że nie należę do osób, które lubią lepić uszka. Do pierogów jeszcze mam cierpliwość i to by było na tyle. Lepiłam, lepiłam i lepiłam. Dobrze, że Boże Narodzenie jest raz do roku :). Ale żeby nie było, efekt finalny - cudny. Przepis na barszcz czerwony: Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 1 l zakwasu z buraków(...)około 15 minut. Po tym czasie do bulionu dorzucamy buraki, gotujemy na małym ogniu 10 minut. Następnie dodajemy majeranek, ocet, zakwas, sól, pieprz i cukier, całość gotujemy 10 minut. Barszcz odcedzamy przez gęsto sito. Przepis na kapustę z grzybami: Składniki: 600 g kiszonej kapusty 3 garści suszonych grzybów 1 duża cebula 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego
Kardamonovywiem jak Wam, ale mi czerwony barszcz zawsze kojarzy się z Wigilią, chociaż świetnie sprawdza się podczas różnych imprez, obiadu czy kolacji. Podstawą barszczu czerwonego jest duża ilość buraków oraz odpowiednia ilość wody. Ja zawsze na litr wody daję kilogram buraków. Barszczyk wychodzi idealny. Barszczyk możemy podać z różnymi dodatkami: pierogami, pasztecikami, krokietami czy ziemniakami z patelni. Jednak(...)Wigilię barszczyk smakuje najlepiej z uszkami. Przepis na uszka znajdziecie tutaj Zapraszam!!! Składniki: 1 kg buraków, 1 cebula, 1 marchewka, 1 korzeń pietruszki, kawałek selera, 2 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 5 szt. ziela angielskiego, 1 łyżeczka majeranku, 2 łyżeczki octu, 1 łyżeczka cukru, sól Wykonanie: Buraki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy litrem wody. Gotujemy
Passion of Cooking