ponadto: tłuszcz do wysmarowania formy, bułka tarta do podsypania formy, świeża zielona pietruszka, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Babka: Kurczaka dzielimy na porcję, z piersi i udek ściągamy skórę, mięso myjemy i gotujemy na nim ulubiony rosół. Ugotowanego i ostudzonego kurczaka oddzielamy od kości i skóry, kroimy drobno, będziemy potrzebować ok. 400 g czystego mięsa. Kaszę gryczaną
Moniki SmakołykiSkładniki: ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki letniej wody 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli farsz: 2 udka z kurczaka 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka sól. pieprz, majeranek Sposób wykonania: Ciasto: Składniki dokładnie połączyć i zagnieść ciasto. Farsz: Mięso ugotować z oczyszczoną marchewką, pietruszką i cebulą. Gdy będzie miękkie wyjąć z wywaru, zemleć. Cebulę obrać, posiekać
Prosto i Smacznie z Anetąplanowałam przygotować. Przerażał mnie jednak czas przygotowania. Teraz wiem, że warto poświęcić ten czas bo zupa jest naprawdę smaczna! Składniki: Wywar: 500 gram gęsi bez piersi 400 gram udek drobiowych 400 gram wołowiny z kością 3 marchewki 1/2 selera 1 por 5 ząbków czosnku 1 cebula 4 cm imbiru 3 pietruszki 3 gałązki rozmarynu trawa cytrynowa kilka grzybów
Mango PapajaDziś mamy Sylwester. Niektórzy już przygotowują się na imprezy. Inni zapraszają znajomych do siebie. Ja przygotowałam na moją małą imprezę sylwestrową udka pikantne, zapiekane gruszki pod kruszonką, sangrię cytrusową, paluszki grissini oraz sałatkę z kukurydzy i wędzonej piersi z kurczaka. Sałatka jest pyszna i szybko się ją robi. Idealna na spotkania z rodziną lub z przyjaciółmi. Sałatkę podałam w szklaneczkach
Zakątek rozkoszy kulinarnychtego mięsa,czas przygotowania zupy też nie jest prędki, jak na zupe zajmuje sporo czasu jednak smak wynagrodzi wszystko Skala smaku: 10/10 Flaczki z kurczaka Składniki 3 duże udka z kurczaka 1 pierś z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 3 ząbki czosnku kawałek pora seler 1 łyżka masła 2 łyżki mąki 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego
Kubki smakusmak mięsa . Do pasztetu dobrze jest zrobić sos żurawinowy (można go tez kupić w słoiczku), który idealnie się komponuje smakowo. Przepis na sos żurawinowy w następnym poście. Składniki: 7 udek drobiowych 0,5kg boczku 400g wątróbki drobiowej 5 jajek zależności od wielkości 1 bułeczka/kajzerka 4 ziarenka ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu 3 duże liście laurowe 2 średnie cebule sól
Kubki smakuprzepis. Składniki (na 4-5 porcji): 1/2 szklanki ryżu (użyłam czerwonego) + 1 szklanka wody 5-6 plastrów ananasa 150 gram kukurydzy konserwowej 250 gram wędzonego kurczaka (może być udko lub pierś) 2 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego sól i pieprz Ryż gotujemy w podanej ilości wody, do momentu aż ten całkowicie wchłonie płyn i będzie miękki. Jeśli jest
Mango PapajaMini zapiekanki z francuskiego ciasta z daktylami i pleśniowym serem Zapiekane pieczarki z chevre Nuggets z awokado Kruche pierogi z grzybami Przekąska z klopsików i francuskiego ciasta Dania mięsne Udka z kurczaka w musztardzie Klopsiki z parmezanem Mini kebab Pieczone żeberka Wołowy woke Sałatki Sałatka z kaszą i kalafiorem Sałatka ziemniaczana Sałatka makaronowa z indykiem Sałatka z kurczaka i awokado
codojedzeniapozostałości piór odcinamy kuper i nadmiar tłuszczu, dokładnie płuczemy i wrzucamy do garnka zalewamy wodą ponad poziom perliczki dorzucamy sól, ziela angielskie pieprz i wkładamy pod pod każde udko po 4 liście laurowe. Perliczkę trzymamy w solance min 24 h. Po tym czasie wyciągamy perliczkę z solanki i płuczemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Przygotowujemy marynatę. Do miski przeciskamy czosnek
Piekielna Kuchnia Patigodziny w dymie ok 55 st. Po wędzeniu zawinęłam ściśle w folię spożywczą i parzyłam przez godzinę w wodzie o temp 80 st z wahaniem do 85 st. Udka na dobę moczone w solance 80 g soli na litr wody. Wędzone 4,5 godziny , parzone ok 35 min w temp 80 st. Udziec indyczy. Solanka 80 g soli na litr
Gotowanie jest łatwerazem zachęcam Was do przygotowania domowej wędliny z łopatki wieprzowej. Cała masa jest zwarta i bardzo smaczna. Jednak bardziej posmakowała mi wędlina z udek kurczaka , ponieważ była mniej tłusta i bardziej delikatna w smaku. Wędlinę z łopatki możecie pokroić na plasterki i zamrozić. Dzięki temu, zawsze będzie mieć awaryjną porcję mięsa na kanapki. Składniki na szynkowar o pojemności
Ugotowaćmięknie, ale żeby kapusta zachowała swój piękny kolor danie trzeba nieco zakwasić octem lub cytryną. Taka jarzynka doskonale pasuje do pieczonych mięs - będzie się idealnie komponowała np. z pieczonymi udkami z kaczki . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaprzygotowana kaczka też może być świątecznym daniem. Składniki 4 udka kacze 2 limonki jabłko po 1/2 łyżeczki oregano i lubczyku sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie Wycisnąłem sok z jednej limonki, utarłem z ziołami na pastę, natarłem nią mięso. Skropiłem olejem, odstawiłem na dwie godziny do lodówki. Drugą limonkę i jabłko po dokładnym umyciu, pokroiłem w plastry
R'n'G Kitchenczosnek, pieczarki i grzyby, oprószyć solą. Podsmażyć ok. 7 minut. Dodać tymianek, doprawić do smaku. Pokruszyć chleb, wymieszać razem. Wnętrze kaczki wypełnić farszem grzybowym. Zszyć lub spiąć wykałaczkami, związać udka. Naczynie do pieczenia wysmarować masłem. Ułożyć w nim kaczkę piersią do dołu. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30 minut. Obniżyć temperaturę do 160°C piec kolejne 30 minut
Pełny talerzulubionych zup wielu z nas. Rosół jest również bazą do wielu innych potraw. Zapraszam na aromatyczny, pyszny domowy rosół. Składniki: 2,5 litra wody porcja rosołowa 2 skrzydełka udko 2 płaskie łyżeczki domowej Vegety (suszone warzywa) liść laurowy 10 ziaren ziela angielskiego 20 ziaren pieprzu czarnego sól do smaku mały seler i latem 3 duże świeże liście selera
Smak mojego domu