udka - 4428 przepisów (strona:212/296)

Kurczak duszony w zalewie miodowo - musztardowej 216

potrzebujemy: udka /podudzia / ćwiartki z kurczaka ok. 6 szt Zalewa: 3 łyżki miodu 2 łyżki musztardy sarepskiej 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka octu 1 łyżka oleju sól (Składniki zalewy łączymy i podgrzewamy aż do rozpuszczenia miodu) Kurczaka myjemy i układamy w żaroodpornym naczyniu, Polewamy zalewą i odkładamy

Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...
Ryż jaśminowy po tajsku 230

jajeczna się zetnie. Doprawiamy do smaku sosem sojowym i sokiem z limonki. Inspiracja – Kwestia Smaku . Ryż jaśminowy po tajsku może stanowić samodzielny posiłek lub być dodatkiem, np. do udek z kurczaka po tajsku (to będzie temat kolejnego wpisu), dań z ryb , czy krewetek . Zaletą kuchni tajskiej jest bardzo swobodna kompozycja potraw. Używamy składników takich jakie lubimy i w takiej

mojewypiekiinietylko
Rosół 260

pozostałości po filetowaniu, pieczeniu czy gotowaniu ryb na parze potencjalnie niejadalne części zwierząt – szyje, ogony, kolana, kręgosłupy, nogi, łapy… mięso z kośćmi – np. żeberka, kurze skrzydełka, udka – w przypadku, gdy nie mamy dostępu do samych kości odpady przy gotowaniu – pozostałości z oczyszczania mięsa, resztki ugotowanych lub upieczonych mięs – żeberka, głowy rybie, kurze kadłuby

PaleoSMAK
Klopsiki drobiowe w liściu pory 159

dopiero przepysznym smakiem! Polecamy je na wystawny obiad, na pewno oczaruje gości, jest proste, aczkolwiek imponująco wygląda i dlatego niech zachęci do przyrządzenia takich  zachwycających klopsików! Składniki: 4 udka z kurczaka 1 jajko 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 cebule po szczypcie kurkumy, papryki ostrej, tymianku sól,  pieprz ziołowy 5 dag sera żółtego 1 duży por 100 g pieczarek

kgwjanczewo
Skórki z kurczaka faszerowane i zapiekane 105

skórek z udek 1 szkl ryżu 300 g mięsa mielonego 1/4 cebuli sól pieprz pół papryki szczypta bazylii szczypta oregano oliwa 3-5 pomidory suszone z oliwy 2 łyżki konfitury z jarzębiny 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany Skórki oczyścić i osuszyć. Ryż ugotować w 2 szkl wody , przestudzić. Do ryżu dodać mięso, posiekaną paprykę i cebulę, przyprawić solą

Gotowanie jest łatwe
Kurczak pieczony z warzywami 256

Szybki i mało pracochłonny obiad. Wystarczy wszystkie składniki włożyć do naczynia do zapiekania i poczekać, aż się upiecze. Składniki: kurczak (w moim przypadku dwa skrzydełka, dwa udka i pierś) 5-6 ziemniaków spora marchew 2 cebule 2 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego ciemnego papryka wędzona, papryka ostra, sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa do kurczaka Przygotowanie Kurczaka dzielimy na porcje

e-PrzepisyKulinarne
Gęsie nogi pieczone na kiszonej kapuście 182

czosnku majeranek sól pieprz 800 - 1000 g kiszonej kapusty kminek solanka  - 60 g soli na 1 l wody dodatkowo 2 jabłka majeranek przygotowanie W wieczór poprzedzający pieczenie umyć udka, osuszyć . Przygotować solankę. Sól rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, uzupełnić zimną, do potrzebnej objętości. Całkowicie wystudzoną solanką zalać nogi i wstawić na noc do lodówki. Przed pieczeniem mięso osuszyć

Stare Gary
Szybki kurczak w glazurze z masła orzechowego i pomarańczy / Easy peanut orange chicken 230

smaku (np. tabasco) 1 1/2 łyżki mąki kukurydzianej lub skrobii kukurydzianej posiekane i uprażone na suchej patelni orzeszki ziemne do podania posiekana dymka do podania 6 porcji mięsa z udek kurczaka (lub 4 piersi) Przygotowanie: W średniej misce wymieszaj składniki sosu i odstaw. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. W malej miseczce wymieszaj wszystkie składniki mieszanki przyprawowej

karmelowy
Kurczak duszony w zalewie miodowo - musztardowej 216

potrzebujemy: udka /podudzia / ćwiartki z kurczaka ok. 6 szt Zalewa: 3 łyżki miodu 2 łyżki musztardy sarepskiej 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka octu 1 łyżka oleju sól (Składniki zalewy łączymy i podgrzewamy aż do rozpuszczenia miodu) Kurczaka myjemy i układamy w żaroodpornym naczyniu, Polewamy zalewą i odkładamy

Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...
Schab pieczony (w boczku i z nadzieniem śliwkowym) 231

pieczonych w jednym kawałku i podawanych w tradycyjnym zawiesistym sosie. Kiedy zapraszam teściów na obiad, kombinuję tak, żeby było w miarę tradycyjnie, a zarazem smacznie. Najczęściej więc jest... kurczak. Udka kurczaka, piersi kurczaka albo pałki kurczaka :) Bo zawsze się boję, że taki schab będzie za suchy, karczek przerośnięty a żeberka twarde. I tak od dłuższego czasu chodziły mi te wszystkie

bistro mama
Risotto z suszonymi grzybami i kurczakiem 185

kremowy smak i gładkość. Po piąte: świeżość. Danie należy jeść bezpośrednio po przygotowaniu. Zimne lub odgrzewanie jest niesmaczne.   150-200g ryżu 150g mięsa kurczaka (piersi, filetów z udek; wg gustu) 1 duża cebula 2 garstki suszonych grzybów (wg gustu) 300 ml bulionu 2 łyżki oleju 2 łyżki masła 40g parmezanu papryka w proszku sól (opcjonalnie), pieprz Pokrojoną cebulę

Di gotuje
Koperkowa z Duszonym Suszonym Koprem i Ziemniakami 170

duszonym na maśle suszonym koprem z ziemniakami. Zupa nieco zapomniana a bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu. Nie dodaję śmietany tylko jogurt naturalny 0%. SKŁADNIKI: 2.5 l Wody 1 Udko z Kurczaka 2 Marchewki  6 Ziemniaków 4 Ziarenka Ziela Angielskiego 2 Liście Laurowe 1 kostka rosołowa Pieprz i Sól  10 łyżek suszonego domowego kopru ( można dać świeży siekany

Gotowanie Patki
Piersi kurczaka z melisą i jabłkami 114

Propozycja na szybki obiad. Bardzo soczyste i aromatyczne piersi kurczaka obtoczone w suszonej melisie i pieczone z cząstkami jabłek. W ten sam sposób można przygotować także udka (jabłka można pominąć) :) Składniki: 3 piersi kurczaka 2 torebki melisy (takiej do przygotowania naparu) jabłko sól pieprz Dodatkowo: odrobina oleju Wykonanie: Piersi kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Posypać solą, pieprzem oraz melisą. Ułóżyć

MyCookBook.pl
Pałki indycze w jabłkach 78

godziny obracając je co jakiś czas. Gdy mięso będzie już w miarę miękkie, wkładamy rondel do piekarnika nagrzanego do temperatury 180st i zapiekamy około 30 minut, aż udka nabiorą pięknego brązowego koloru

Gotowanie moimi oczami
Kurczak w sosie kokosowo-brokułowym 113

Składniki filet z udka kurczaka, 500g brokuł, 200g cebula, 1 sztuka czosnek, 2-3 ząbki bulion drobiowy, 300ml mleczko kokosowe, 160g skrobia kukurydziana, 2 łyżeczki sól, pieprz bazylia świeża, 5-7 listków Przygotowanie Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy opłukane mięso, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki i cebulę w pióra. Smażymy 10 minut, aż mięso się przyrumieni. Zalewamy filety gorącym bulionem

Gotowanie moimi oczami

Proponowane wyszukiwania