pszennej szczypta soli i pieprzu 1 szklanka ciepłej (nie gorącej!) wody 40 g świeżych drożdży 3 łyżeczki cukru 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju 1/4 czerwonej papryki wędzone udko z kurczaka – u mnie tzw. „Kęski piwne” Duda opcjonalnie kilka plasterków kiełbasy np. żywieckiej lub innej ulubionej (można pominąć, mój mąż dodał ) 6-7 pieczarek gęsty
Słodkie okruszkifont-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Po prostu zakochacie się ;) Składniki: 500 g filetów z udka kurczaka 1 czerwona papryka 1 cebula 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka kukurydzy 4 łodygi selera naciowego 1 mały seler korzeniowy 100 g boczniaków 2 marchewki 1 pietruszka 3 ziemniaki
R'n'G Kitchensię z Wami jedną z moich ulubionych kompozycji smakowych. Miodowa marynata do mięsa z grilla idealnie komponuje się zwłaszcza z karkówką, ale udka i polędwiczka wieprzowa również chętnie przytulą się do tej bejcy Składniki: 500 g karkówki w plastrach 2 łyżki miodu faceliowego (ja użyłem miodu
kuron.com.plkotletem Pożarskiego lub kotletem à la Pożarski. To panierowany kotlet mielony z mięsa kurzego lub mieszanego kurzego i cielęcego. Pierwotnie był przyrządzany z rozbitej piersi kurzej, uformowanej na kształt udka kurczęcia, z włożoną w środek kostką. W polskich przepisach z II połowy XIX wieku kotlety pożarskie przygotowywano, nadziewając kurzą pierś farszem z cielęciny lub wątróbki. Potrawa pochodzi z kuchni rosyjskiej
W mojej kuchniSkładniki: udka kurczaka bez kości i skóry 6 porcji, przyprawa do karkówki grill Prymat 1 łyżka, pieprz kolorowy młynek Prymat 1/2 łyżeczki, sól czosnkowa Prymat 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy 6 łyżek, cebula 6 sztuk, olej rzepakowy 4 łyżki, przyprawa do karkówki grill Prymat 1 łyżka, papryka zielona 2 sztuki, pieczarki 50 dag mniejsze, przyprawa do karkówki grill Prymat 1 łyżka
W Mojej Kuchni Lubięgroszek, mieszamy, gotujemy. Gdy djuvec będzie gotowy przekładamy ryż do małych misek, ubijamy lekko, odwracamy i przekładamy na talerze, dekorujemy natką pietruszki. Ja podałam czerwony ryż Djuvec do pieczonych udek kurczaka. Porady: Gotując Djuvec ryż możemy dodać tartą marchewkę. Wodę można zastąpić sokiem pomidorowym, dzięki czemu potrawa stanie się aromatyczna i bardziej czerwona. Aby ryż wyglądał bardziej atrakcyjnie na talerzu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmięso gęsi z rosołu lub pieczenia, proponujemy pyszną alternatywę potrawki, którzy wszyscy dobrze znają. Robi się w oka mgnieniu, w oka mgnieniu znika z talerzy. Składniki: 2 ugotowane udka gęsi 250 ml rosołu drobiowego 2 puszki pieczonej fasolki w pomidorach sól, pieprz Przygotowanie: Mięso oddzielamy od kości. Przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, podgrzewamy. Do gęsiny dodajemy fasolę wraz zalewą pomidorową
R'n'G Kitchenzasmażki można dodać np. smalczyku z mięskiem * zasmażka nie jest konieczna, mi zwyczajnie ten bigos z zasmażką bardziej smakuje * można bigos z cukinii ugotować na wywarze np. z udka i mięsko wdrobić w danie * przyprawić wedle własnego smaku * zanim cukinia puści soki w garnku, można dolać 1/3 szklanki wody, nie za dużo tylko Smacznego! Lidka
Pieprzyć z FantazjąJedna z tych pysznych sałatek, którą robi się raz dwa! Polecam, jak zawsze! Co nam trzeba? główka sałaty masłowej 100g czarnych oliwek 10 suszonych pomidorów 2 wędzone udka kurczaka 3 świeże ogórki gruntowe 2 czerwone cebule kulka mozzarelli sos: 4 łyżki oliwy z oliwek plus łyżka soku z cytryny, łyżeczka musztardy, łyżeczka miodu, po pół płaskiej łyżeczki soli, pieprzu ziołowego
Latosiowydomwiadomo, co zrobić na obiad, to pada na kurczaka. Jakaś nowa kombinacja przypraw lub ciekawa marynata i już mamy coś nowego. Tym razem była to przyprawa curry. Składniki: 6 udek z kurczaka 1 łyżka przyprawy do kurczaka 1 łyżka curry 3 ząbki czosnku 4 gałązki świeżego tymianku 4 gałązki świeżego oregano olej Sposób wykonania: 1. Mięso umyć, wysuszyć, natrzeć przyprawą
Kuchnia domowa Anioknem prawdziwe lato. Gotować się nie chce, ale jeść trzeba. Przygotowałam więc szybką i sycącą zupę letnia. 1 udko z kurczaka 200 g ravioli Arc Pol z mięsem 3 łodygi selera naciowego 1 marchewka kilka liści pora 1 cebula 1 puszka kukurydzy papryczka chilli sól pierz śmietana (opcjonalnie) W 3 l wody gotować 40 minut pokrojoną pierś z kurczaka, pokrojoną
Kuchnia w oparachMoże pora przerobić „stary” rosół „kurzęcy” na coś bardziej zdrowszego? Zauważycie różnicę, nie tylko w samym smaku ale i aromacie. Składniki: 1 gicz cielęca (około 800 g) 2 udka gęsi 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2 łodygi lubczyku 1 cebula 5 marchewek 1 seler 2 pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Gicz cielęcą płuczemy, zalewamy wodą (około 3 litrów ), dodając
R'n'G Kitchenrekomendacja sama w sobie, cmokanie i zachwyty męża także. Prosty, pyszny, prawie jednogarnkowy i w sumie przygotowany w jakieś 30 minut. Składniki (na 3 porcje): 500g mięsa z udek z kurczaka puszka pomidorów 500g małych, młodych ziemniaków 1 średnia cukinia 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 250ml bulionu warzywnego 2 łyżki siekanego, świeżego oregano lub płaska łyżeczka suszonego sól
Smaczna Stronaminimum dwie sztuki. Składniki (na 6 małych calzone): 300g mąki i 2 łyżki dodatkowo 15g świeżych drożdży 150ml letniego mleka 2 łyżki oliwy szczypta soli Na farsz: 2 ugotowane udka z kurczaka -np. z rosołu 300g drobnych pieczarek 1 duża cebula 1 opakowanie gęstego serka wiejskiego kulka mozzarelli 1/3 szklanki tartego parmezanu sól i pieprz do smaku łyżka masła żółtko
Smaczna Stronaniż te, które robiłam kiedyś, ale tak samo pyszne. Domownikom bardzo smakowały :) Polecam podawać je z sosem tzatziki. Składniki: * 40 dkg mięsa surowego z kurczaka (np. z udek) * 1 jajko * 4 - 5 łyżek startego sera żółtego * 3-4 pieczarki *1 mała cebulka * 1 łyżka mąki * przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy * mąka do obtoczenia * olej
Pieprzyć z Fantazją