udka - 4428 przepisów (strona:153/296)

Kotlety pożarskie 108

barach mlecznych w PRL-u. Nazwa pochodzi od karczmarza o nazwisku Pożarski, który takie kotlety podawał w swojej karczmie. Na początku miały formę zmielonego drobiowego mięsa, uformowanego na kształt udka na kostce z kruczaka. Dziś proponuję nieco bardziej elegancką wersję. Kotleciki są delikatne i pulchne. Smak wzbogaciłam prawdziwym masłem, a puszystość uzyskałam za sprawą ubitych białek, które dodałam do potrawy

Krylowa Kuchnia
Kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem z rosołu 89

ugotowanych ziemniaków 2,5 szklanki mąki pszennej (szklanka o poj. 250 ml) 1 jajko XXL lub dwa mniejsze sól Na Farsz: mięso obrane z wołowego szpondra 1 udko gotowane z rosołu 1 marchewka z rosołu 1 mała pietruszka z rosołu 1/2 pora z rosołu 2 cebule pieprz sól bułka tarta do obtaczania olej rzepakowy do smażenia Na sos pieczarkowy

Krylowa Kuchnia
Pasztet z mięsa rosołowego z boczkiem 153

ziele angielskie liść laurowy 2 gałązki świeżego rozmarynu  Marchew, pietruszkę, seler i por umyć i obrać-włożyć do garnka. Cebulę opalić wrzucić do garnka. Do garnka włożyć również udka, ziele angielskie, liść laurowy i sól. Zalać zimną wodą i gotować do miękkości mięsa. Mięso ostudzić oddzielić od kości i razem z boczkiem przemielić trzykrotnie na drobnych oczkach maszynki

Krylowa Kuchnia
Zupa paprykowa z kurczakiem i serkiem topionym 86

naprawdę niesamowicie smaczna! Możecie ją również zblendować lub doprawić większą ilością ostrej papryki. Polecam! Zupa paprykowa z kurczakiem i serkiem topionym  - składniki: mięso drobiowe na wywar (u mnie udka) 3 ziemniaki (średnie) 1 papryka (można użyć po połowie różnych kolorów) 1 marchewka 1 pietruszka kawałek pora kawałek selera 3 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe domowa przyprawa rosołowa (opcjonalnie

Di gotuje
Kanapkowa pieczeń, szpikowana mięsem drobiowym, prosta wędlina 94

zdrowiutko, a ja siedzę w domu i tworzę dla Ciebie.. składniki: 1 kg mięsa mielonego, wieprzowego z łopatki 0,5 kg dowolnego mięsa drobiowego bez kości i skóry (udka,piersi,może być indyk lub kaczka) 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki 1 łyżka ostrej, mielonej papryki lub słodkiej jeśli wolisz łagodnie 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżka brązowego

Ogrodnik w podróży
Rosół z kaczki 98

Rosół z kaczki powstał przy okazji dzielenia jej na części. Udka i piersi zostały upieczone, zaś z korpusy, skrzydełek i szyi zrobiliśmy aromatyczny rosół. Jest on bardziej tłusty od tego gotowanego na kurze czy kurczaku, ale warto poznać jego wyrazisty, głęboki smak. Jak to zwykle u nas bywa, część rosołu z kaczki została zamrożona – będzie doskonałą bazą do innych

niecodziennikpary
Paszteciki z mięsa z rosołu 89

jego ugotowaniu mamy trochę mięsa, które czasami wykorzystujemy do zrobienia kolejnych potraw. W ten weekend zrobiliśmy paszteciki z mięsem i warzywami z rosołu , który gotowaliśmy z dodatkiem dwóch udek. Ponieważ mieliśmy sporo mięsa, ciasto drożdżowe zrobiliśmy z pół kilograma mąki, w efekcie czego otrzymaliśmy ponad 30 pasztecików z mięsem . Składniki na paszteciki z mięsa z rosołu Drożdżowe ciasto

niecodziennikpary
Gęś pieczona z jabłkami i cydrem 78

łyżka majeranku sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Jedno jabłko obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Gęś umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, usunąć nadmiar tłuszczu. Piersi i udka ponakłuwać ostrym szpikulcem, co pozwoli na lepsze wytapianie się tłuszczu. Gęś wewnątrz i na zewnątrz obficie natrzeć solą, pieprzem oraz majerankiem. Do środka gęsi włożyć kawałki jabłka, wlać 50 ml cydru

niecodziennikpary
Pieczona cała gęś 95

wstawić do lodówki na 12 godzin. Następnego dnia gęś wyjąć z lodówki 2 godziny przed rozpoczęciem pieczenia, aby nabrała pokojowej temperatury. Mięso ponakłuwać ostrym szpikulcem – zwłaszcza w okolicach udek oraz na piersi – co umożliwi lepsze wytopienie się tłuszczu. Bawełnianą nicią związać nogi oraz skrzydła, przełożyć do dużej, głębokiej blachy, układając piersią do dołu. Piekarnik rozgrzać

niecodziennikpary
Gęś pieczona w całości glazurowana miodem i sokiem z pomarańczy 88

lodówki. Następnego dnia schłodzoną gęś wyjąć na dwie godziny przed rozpoczęciem pieczenia, aby nabrała temperatury pokojowej. Tuszkę gęsi odwinąć z folii, ponakłuwać ostrym szpikulcem (zwłaszcza w okolicach udek), co umożliwi lepsze wytopienie się tłuszczu. Spiąć wykałaczkami lub zszyć nićmi bawełnianymi oba otwory, związać nogi oraz skrzydła. Przełożyć piersią do dołu na dużą i głęboką blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika

niecodziennikpary
Ciapkapusta 102

oboje mogliśmy spróbować po raz pierwszy tego regionalnego dania. Gdy po zakupach na bazarku zobaczyliśmy, że mamy trzy główne składniki na ciapkapustę , zmieniliśmy nasze kulinarne plany i do pieczonych udek z kurczaka zrobiliśmy ciaperkraut . Koniecznie musicie spróbować, jak dodatek kiszonej kapusty oraz boczku zmienia dobrze nam znany smak ziemniaków. Udostępnij Składniki na ciapkapustę 500 g ziemniaków (najlepiej mączystych

niecodziennikpary
Gęś owsiana pieczona w całości z piernikami 90

push({}); Wykonanie Gruszkę, śliwki i morele pokroić na mniejsze kawałki. Pierniki pokruszyć. Gęś umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Ze środka usunąć nadmiar tłuszczu, a mięso ponakłuwać szpikulcem, zwłaszcza w okolicach udek, co ułatwi wytapianie się tłuszczu. Z zewnątrz i wewnątrz gęś obficie natrzeć solą i pieprzem, w skórę wetrzeć również przyprawę do pierników. Do środka włożyć pokrojone owoce oraz pokruszone pierniki

niecodziennikpary
Gęś pieczona z pigwami i pomarańczami 77

środku natrzeć przygotowaną mieszanką przypraw, do środka włożyć połówki pomarańczy. Oba otwory spiąć wykałaczkami, nogi oraz skrzydła związać bawełnianym sznurkiem. Tuszkę gęsi ponakłuwać ostrym szpikulcem, zwłaszcza w okolicach udek, co umożliwi lepsze wytopienie się tłuszczu. Piekarnik nagrzać do 180 o C ( z termoobiegiem ). Gęś przełożyć do brytfanny lub dużej i głębokiej blachy, układając ją piersią do góry. Wstawić do piekarnika

niecodziennikpary
Tajska zupa z kurczakiem 194

potrawy, a będziemy mieli pewność, że danie jest zdrowe i smaczne. Śmietanka sprawi, ze zupa będzie kremowa i aksamitna w smaku, a dodatkowo złagodzi smak ostrych papryczek. Składniki 2 udka z kurczaka 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 3 cm imbiru olej sezamowy 1 nieduża cebula 250 ml śmietanki kokosowej La Mandorle 500 ml buliony warzywnego 2 papryczek chilli

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Surówka z kapusty pekińskiej i papryki 81

oliwa, sól, pieprz Przygotowanie: Kapustę siekamy, paprykę i pomidorki kroimy w kostkę, marchew ścieramy na tarce. Wszystko mieszamy z koperkiem, oliwa i przyprawami. Taka surówka świetnie będzie smakowała z udkami w marynacie miodowo musztardowej  LINK

zdrowo i aktywnie

Proponowane wyszukiwania