Ogórki można zastąpić papryką konserwową, wtedy będzie bardziej kolorowa. Składniki na sałatkę makaronową z kurczakiem i brokułem: 150 g makaronu kolanka lub innego niezbyt drobnego 360 g wędzonego kurczaka (dałam udka, mogą też być piersi) puszka groszku 3 ogórki konserwowe 100 g cebulek marynowanych brokuł 3 spore łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Brokuła dzielmy na niewielkie różyczki i gotujemy(...)soli i cukru. Następnie odcedzamy go i pozostawiamy do przestygnięcia. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i odcedzeniu, przelewamy go zimną wodą, aby się nie posklejał. Kurczaka i ogórki kroimy w kostkę. Cebulki przekrawamy na pół. Groszek odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski, dodajemy majonez i przyprawy. Mieszamy dokładnie. Odstawiamy do lodówki przynajmniej
e-PrzepisyKulinarneSkładniki : 6-7 pałki z kurczaka papryka słodka mielona maggi w płynie sól pieprz mielony Twoje ulubione zioła do kurczaka tłuszcz do smażenia Sposób wykonania : P ałki opłucz zimną wodą , oczyść, dokładnie osusz. Wymieszaj wszystkie przyprawy i natrzyj nimi dokładnie wszystkie pałki. Żaroodporne naczynie wysmaruj tłuszczem, ułóż mięso jedno obok drugiego tak, aby się nie stykało ze sobą. Piec(...)nagrzanym piekarniku przez około 40 minut w temperaturze 180-190 C. Podawaj gorące z ziemniakami, frytkami z zestawem surówek. W ten sam sposób możesz przygotować też udka z kurczaka, tylko wtedy musisz je dłużej piec
Przepisy i porady kulinarnepotrawka z jagnięciny z sosem koperkowym, ale ponieważ K. nie przepada za owieczką, a miał to być obiad dla nas obojga dlatego też zdecydowałam się na wersję z kurczakiem. Jednak jestem pewna, że jeszcze kiedyś wypróbuję przepisu z baraniną. Koperek zwany jest bazylią północy i bardzo często wykorzystywany jest w kuchni skandynawskiej. Innym charakterystycznym smakiem tamtejszej kuchni jest łączenie(...)przygotowałam. Słodko - kwaśny sos koperkowy okazał się fantastyczny i później wyjadałam go tylko z ryżem i muszę przyznać, że smakował wyśmienicie! Polecam! Składniki : 3-4 wyfiletowane udka z kurczaka (opcjonalnie pierś) 1 cebula duży pęczek koperku 250ml wody 90g cukru (można dać nieco mniej) 100ml białego octu 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 1 żółtko 120ml śmietany
Codzienne Gotowanienasyci w chłodne dni. Jest na tyle treściwa, że może stanowić samodzielne danie. Polecam szczególnie dla tych, co kochają jarmuż i cieciorkę. SKŁADNIKI: 1 porcja rosołowa lub udko z kurczaka 100g cieciorki 150g jarmużu 1 cebula 3 pomidory sól pieprz czarny pieprz ziołowy papryka słodka mielona 2-3 łyżki śmietanki 30% Cieciorkę namoczyć w wodzie i odstawić najlepiej na dobę
https:KKuchniaMniamrosole. U mnie jest do potrawa z cyklu dla dzieci , chorych i na diecie ( pomijam sos chrzanowy który można zastąpić innym np. koperkowym. Czas: 45 minut 1 ugotowane udko z kurczaka ( obrane ze skórki , kości i chrząstek) 1 jajko 1/4 szklanki rosołu 3 łyżeczki kaszy manny sól do smaku pieprz mielony do smaku 2 marchewki ugotowane w rosole 1 łyżka
Buniabaje w kuchniśredniej wielkości pokrojone w kostkę – ok. 500g 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego pół łyżeczki soli pół łyżeczki tymianku Składniki na kurczaka: 3 ćwiartki z kurczaka (3 udka + 3 podudzia) 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego sól i pieprz do smaku Dodatkowo(...)mozzarella 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 1 czubata łyżka masła 100ml przegotowanej wody kilka gałązek natki pietruszki do oprószenia dania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na kurczaka zapiekanego z ziemniakami i boczkiem: Kurczaka oprószyć solą i pieprzem. W każdej ćwiartce kurczaka zrobić po 3-4 nacięcia nożem. W miseczce wymieszać ze sobą oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek
Kulinarne Przebojeziemniaki duże 5-6 szt. korzeń selera 1/2 sztuki korzeń pietruszki 1 sztuka cebula 1 sztuka czosnek 3 duże ząbki suszona natka pietruszki 2 łyżki udka z kurczaka 2 sztuki sól 1 łyżeczka pieprz do smaku ewentualnie przyprawa uniwersalna do smaku szczypiorek posiekany 2-3 łyżki śmietana do zup i sosów 12 % 1/4 szklanki masło 2 łyżki ~~METODA(...)drobną kostkę. W garze rozpuszczamy masło. Wrzucamy pokrojoną w piórka lub kostkę cebulę. Smażymy na małym ogniu, aż zarumieni się. Dodajemy posiekany czosnek Gdy uwolnią się aromaty dodajemy udka, które zalewamy bulionem. Wrzucamy ziemniaki, seler i korzeń pietruszki. Doprawiamy solą. Gotujemy na małym ogniu, aż mięso i warzywa zmiękną. Wyłączamy zupę. Gdy lekko przestygnie miksujemy blenderem. Dodajemy śmietanę, natkę
Kuchnia Paulettescudownego Pizza na świeżych drożdżach wyrasta niesamowicie szybko. Jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Oczywiście jeśli chodzi o dodatki, to macie tu dowolność, jednak polecam Wam spróbować wersji z wędzonym kurczakiem. J a wykorzystałam pyszne „Kęski piwne” Duda. Uwielbiamy je. Tak, tak wiem że pisze „piwne”, ale posmakują każdemu czy to na pizzy czy jako dodatek(...)szczypta soli i pieprzu 1 szklanka ciepłej (nie gorącej!) wody 40 g świeżych drożdży 3 łyżeczki cukru 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju 1/4 czerwonej papryki wędzone udko z kurczaka – u mnie tzw. „Kęski piwne” Duda opcjonalnie kilka plasterków kiełbasy np. żywieckiej lub innej ulubionej (można pominąć, mój mąż dodał ) 6-7 pieczarek gęsty ketchup
Słodkie okruszkiWarte spróbowania! SKŁADNIKI Udka z kurczaka (u mnie dwa) 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka papryki słodkiej 0,5 łyżeczki soli Szczypta pieprzu Sos: 1 l bulionu 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 duża cebula (drobno posiekana) 1 średnia marchewka (pokrojona w kostkę) Łyżka koncentratu pomidorowego(...)pomidory z puszki 1 łyżka serka naturalnego kanapkowego, lub jogurtu greckiego Sól, pieprz Udka osuszamy i nacieramy wszystkimi przyprawami i oliwa. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Cebulę i marchewkę chwilę podsmażamy. Przekładamy do bulionu i gotujemy. Dodajemy koncentrat-doprawiamy. Udka chwilę smażymy z obu stron. Przekładamy do bulionu i dusimy na wolnym ogniu przez ok. 40 min Po tym czasie
Mamuśka wraca do formyWarte spróbowania! SKŁADNIKI Udka z kurczaka (u mnie dwa) 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka papryki słodkiej 0,5 łyżeczki soli Szczypta pieprzu Sos: 1 l bulionu 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 duża cebula (drobno posiekana) 1 średnia marchewka (pokrojona w kostkę) Łyżka koncentratu pomidorowego(...)pomidory z puszki 1 łyżka serka naturalnego kanapkowego, lub jogurtu greckiego Sól, pieprz Udka osuszamy i nacieramy wszystkimi przyprawami i oliwa. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Cebulę i marchewkę chwilę podsmażamy. Przekładamy do bulionu i gotujemy. Dodajemy koncentrat-doprawiamy. Udka chwilę smażymy z obu stron. Przekładamy do bulionu i dusimy na wolnym ogniu przez ok. 40 min Po tym czasie
Mamuśka wraca do formyszklanki 200g zimnego masła pół łyżeczki soli pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 2 łyżki zimnej wody Na pasztet: 1,5 kg łopatki wieprzowej 3 udka z kurczaka 500g surowego boczku wieprzowego 300g wątróbki drobiowej 3 jajka 3 czerstwe bułki 3 cebule pęczek włoszczyzny przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek Wykonanie: Ciasto: mąkę mieszamy z solą i proszkiem(...)wodę i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie. Ciasto owijamy folią i schładzamy w lodówce 30 minut. Pasztet: łopatkę i boczek kroimy w grubą kostkę, wkładamy do dużego garnka, dodajemy udka. Zalewamy zimną wodą tak, by przykryła mięso, dodajemy pęczek włoszczyzny, ziele angielski i liście laurowe i łyżeczkę soli. Wstawiamy na palnik o średniej mocy i gotujemy, aż mięso będzie miękkie
Smak mojej kuchnidnia odgrzać na obiad. Inspiracja: Danka pichci (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczak w jarzynach – Składniki: 1 duży kurczak – u mnie ok. 2kg (można też użyć poszczególnych części kurczaka – dowolnie: udka, piersi, podudzia – z tym, że ich wyjdzie wagowo mniej niż 2kg) 4 duże marchewki – ok. 600g 3 pietruszki 1 kawałek selera – ok. 200g 1 duży(...)papryka, majeranek ok. 1 kg małych ziemniaków (w zależności od potrzeb) 2-3 szklanki bulionu mięsno-warzywnego lub wody (ja gotuję warzywa wraz z korpusem, który został z porcjowania kurczaka – wg tego przepisu: Bulion warzywny – z tym, że po prostu dodatkowo wrzucam do garnka najpierw korpus z niewielką ilością mięska, zagotowuję, ściągam szumowiny, a następnie dodaję warzywa
Kulinarne Przebojeziołach i masełku ziemniakami i pieczonymi warzywami polanymi oliwą z oliwek albo olejem lnianym / ryżowym, np. wymieszane: cukinia, papryka, bakłażan, pomidory, cebulka. Składniki: 4 nogi z kurczaka (lub udka) sól, pieprz, suszone przyprawy do smaku: lubczyk, czosnek, majeranek, papryka słodka i ostra olej rzepakowy po łyżeczce masła na każdą nogę kilka plasterków zielonego grejpfruta 2 łyżki soku z cytryny(...)olejem, dobrze wymieszaj; nagrzej piekarnik do temp. 200C i piecz nogi na środkowej półce grzanie góra-dół bez termoobiegu 20 minut skórą do dołu, po tym czasie przekręć kurczaka skórą do góry, nałóż po łyżeczce masła na każdą nogę i piecz kolejne 20-25 minut, od czasu do czasu podlewaj powstałym sosem kurczaka, smacznego
Zasmakuj Kuchniefektowna propozycja podania klasycznego makaronu spaghetti z mocno pomidorowym sosem, soczystym kurczakiem, pachnącą świeżą natką, ciągnącym serem i aromatycznymi oliwkami. Składniki: 400g makaronu spaghetti 200g ugotowanego mięsa z kurczaka np. udko 250g pomidorów koktajlowych 100g czarnych oliwek 160 koncentratu pomidorowego 300g żółtego sera 1 cebula 1 pęczek natki z pietruszki 2 jajka 3 łyżki masła + 1 łyżka do wysmarowania formy(...)Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie i odcedzić. 2. Żółty ser zetrzeć na tarce, natkę drobno posiekać. 3. Pomidory, oliwki przekroić na połówki, a mięso z kurczaka pokroić w kostkę. 4. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać mięso z kurczaka, pomidory, oliwki, chwilę smażyć, dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i całość wymieszać. Następnie zdjąć z ognia
Szalona Kuchnia Ewelinyporcje) włoszczyzna: 1-2 sztuki marchwi, 1-2 sztuki pietruszki - korzeń, pęczek naci pietruszki, 20-30 g pora, 1/4 średniej wielkości selera 2 udka z kurczaka 1,5 litra wody pieprz i sól do smaku szczypta ziela angielskiego 2 liście laurowe 2-3 wyciśnięte ząbki czosnku 2-3 plasterki świeżego imbiru 5-6 plasterków suszonego jabłka(...)dużą kostkę, bądź plasterki, natkę poszatkować, czosnek wycisnąć 2. Zalać wodą i gotować, dodać liście laurowe, imbir i przyprawy. 3. Gdy warzywa będą w pół miękkie, dodać udka 4. Gotować aż mięso będzie gotowe: miękkie i białe, pod koniec gotowania dodać jabłka i gotować jeszcze około 5-10 minut 5. Nalewać rosół do małych kokilek napełnionych makaronem
KreatywnePiny