Bigos z dodatkiem suszonych śliwek i grzybów jest inny niż tradycyjny. Kwaskowo - słodkawy, jak dla mnie pyszny. Polecam przepis. SKŁADNIKI : 2 kg kiszonej kapusty 1 kg łopatki wieprzowej 2 udka z kurczaka 30 dkg boczku wędzonego 3 kiełbasy śląskie 1 duża cebula 10 suszonych śliwek garść suszonych grzybów 4 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego, kilka
Kulinarne Fantazje MarioliCiasto: 2 szkl mąki pszennej 3/4 szkl gorącej wody razem z 4 łyżkami mleka szczypta soli 1 łyżka oleju Farsz: mięso z rosołu z dwóch udek z kurczaka około 150-200 gr kapusty kiszonej wszystkie warzywa z rosołu 1/2 cebuli uduszonej na oleju 1/2 główki cebuli do kapusty około 3/4 szkl wody do kapusty olej do smażenia 1. Kapustę
Gotowanie...to proste !Doskonały pomysł na obiad - surówka robi się z mięsem. Propozycja nie tylko na schab, ale i drób - np. udka i skrzydełka z kurczaka. Polecam na pyszny obiad :) Składniki: 1/2 kg schabu bez kości 1/2 kg kapusty kiszonej 1 duża marchewka 3 łyżki oliwy z oliwek kilka liści laurowych kilka ziarenek ziela angieskiego do smaku: przyprawa uniwersalna gałka muszkatołowa sól
Kolorowy Przepisownikpyszny gorący kapuśniaczek. Nic tak nie stawia na nogi po ciężkim dniu pracy jak miska gorącej zupy. Do zupy użyłam Kapusty kiszonej Orzech oraz przypraw od firmy Becla. Zapraszam :) Składniki : 1 udko z kurczaka 2 marchewki pęczek włoszczyzny do zupy 1 łyżka Suszonego lubczyku Becla 1 łyżka suszonego selera Becla 3 ziarenka ziela angielskiego 1 liść
Sama słodycz i szczypta chiliwyszła mi na prawdę wyjątkowo smaczna i cały wielki garnek zupy zniknął w mgnieniu oka. Na garnek około 6-7 l: 2 udka z kurczaka ok 1/2 kg wędzonych żeberek wieprzowych 1 kg kiszonej kapusty 4 marchewki 2 większe pietruszki 1/2 pora 4 średnie ziemniaki 4 cebule 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka oleju gałązka maggi
Jemy PijemyCenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Składniki : 80 dag kapusty kiszonej, ok. 0,5 kg wędzonego mięsa, mogą być wędzone udka z kurczaka ( ja miałam żeberka), 2 marchewki, 1 pietruszka , 2 nieduże cebulki, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, 4-5 ziemniaków, 1 łyżka krupczatki
Pysznosci Babci Basikwintesencja polskiej kuchni. Zachwyca bogactwem składników i niepowtarzalnym zapachem leśnych grzybów i suszonych śliwek. Składniki: • 3 kg kapusty kiszonej • 1 główka kapusty białej ok. 3 kg • 1 kg kiełbasy wiejskiej pachnącej • 1 kg żeberek • 5 udek z kurczaka • 1/2 kg boczku wędzonego • garść grzybów suszonych ok. 2 dkg • 3 mrożone prawdziwki • 300 g śliwek suszonych • 8 liści(...)sztuk ziaren jałowca, pieprzu i ziela angielskiego • 3 torebki gotowej przyprawy do bigosu • 2 szklanki wina czerwonego wytrawnego Wykonanie: • Kapustę kiszoną wypłukać i gotować w wodzie do miękkości ok. 40 minut. • Kapustę białą poszatkować lub zetrzeć na grubej tarce i gotować w osolonej wodzie przez ok. 30 minut. • Grzyby suszone namoczyć
To co kochamdość pracochłonne, ale bardzo smaczne i wdzięczne. Nie potrzeba już do niego surówki, bo jej miejsce zajmuje kapusta. Mięso: 1/2 kg udek z kurczaka 2 łyżeczki musztardy sól, pieprz, papryka słodka Kapusta: 1 kg kiszonej kapusty 100g suszonych grzybów 100g suszonych śliwek 1 cebula olej sól, pieprz, majeranek, 4 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego(...)rozgrzanym oleju podsmażamy posiekane drobno: cebulę i śliwki. Smażymy chwilę, po czym dodajemy grzyby i kapustę. Zalewamy 1 szklanką wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól i pieprz. Dusimy pod przykryciem przez około 1 godzinę, do miękkości kapusty. 3. Z udek odcinamy skórę. Łączymy je z musztardą i przyprawami. Dokładnie mieszamy by mięso się z nich obtoczyło
Szefowa kuchniudkami. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na ok. 50 minut w temp. 180 st. C. Tak przygotowane udka są kruchutkie a jednocześnie wilgotne.Marchewka smakuje wyjątkowo.Dodatek surówki z kiszonej kapusty powoduje, że danie podane np. z ziemniakamismakuje wyśmienicie.Smacznego
Maminek kulinarnyJakiś czas temu zostaliśmy zaopatrzeni w czerwoną kapustę kiszoną. Od razu pomyśleliśmy o kapuśniaku, takim na wędzące, pełnym aromatu i smaku. I oto popełniliśmy go ;) Składniki 1 udko wędzonego kurczaka 250 g wędzonego boczku 2 pętka białej kiełbasy surowej 300 g pieczonej gęsi 1/2 łyżeczki soli wędzonej 300 g mrożonych prawdziwków 4 ziarna ziela angielskiego 2 owoce jałowca 4 liście(...)laurowe 2 marchewki 1 mały seler 4 ziemniaki średniej wielkości 300 g czerwonej kapusty kiszonej 1 łyżka cząbru 1 łyżeczka mielonego kminku 100 g smalcu wieprzowego 1 łyżka mąki sól, pieprz Przygotowanie Mięso wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą ( 2,5 litra ), dodajemy ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe, ½ płaskiej łyżeczki soli wędzonej. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy na wolnym ogniu
R'n'G Kitchenpietruszka 1 łodyżka selera naciowego 1/4 selera 3 ziemniaki 2 duże buraki 1 puszka fasoli (czerwonej lub białej) 2 łyżki odciśniętej kiszonej kapusty 0,5 kg wędzonych żeberek (lub dla wegetarian łyżka papryki wędzonej) + 1 udko 5 ziaren ziela angielskiego łyżka posiekanego koperku 1/2 łyżeczka majeranku sól i pieprz 3 liście laurowe łyżka masła ząbek czosnku ok 2 litrów
ChilliJemysię, lepije smakują i wyglądają. Pulpety z kaczki duszone w kiszonej kapuście Składniki: 600 g kiszonej kapusty z sokiem 2 łyżki miodu 2 cebule 4 ząbki czosnku 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka suszonego majeranku 600 g zmielonego mięsa z kaczych udek 100 g zmielonego łoju wołowego 150 g zmielonej łopatki wieprzowej 10 suszonych śliwek 1 jajko(...)grubo mielony pieprz, olej Sposób przygotowania: W dużym żaroodpornym naczyniu rozpuszczamy miód i przesmażmy do zeszklenia cebulę pokrojoną w kostkę i dwa posiekane ząbki czosnku. Dorzucamy odciśniętą i przesiekaną kiszoną kapustę (sok zachowujemy). Kiedy kapusta lekko się podpraży dolewamy pozostały sok od kiszonej kapusty. Do miski przerzucamy zmielone mięso z kaczych ud bez skóry, zmielony łój wołowy, zmieloną łopatkę wieprzową
WojnaNaSmaki.plzimę. Rozgrzewająca i tak syta, że nie przygotowuję już drugiego dania. Składniki: pół lub 3/4 słoika kapusty kiszonej 3-4 ziemniaki 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 200 g kiełbasy np. zwyczajnej ziele angielskie liść laurowy pieprz, sól, vegeta , majeranek *ewentualnie udko z kurczaka lub żeberka Nastawiamy bulion marchewkę kroimy w plasterki, ziemniaki w kostkę, wrzucamy(...)ziele angielskie, liść laurowy, vegetę, (*oraz jeśli chcemy zupę na mięsie dodajemy żeberka czy udko), zalewamy wodą i gotujemy. Na patelni smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, siekamy lekko kapustę i dorzucamy do cebuli, przyprawiamy pieprzem, solą, dodajemy czosnek i chwilę smażymy. Nie odciskam ani nie przepłukuję kapusty, gdyż uwielbiam kwaśny kapuśniak, często też podlewam kapustę sokiem ze słoika. Gdy warzywa
Na moim talerzuskładniki: (na 4 osoby) 4 gęsie nogi 4 duże ząbki czosnku majeranek sól pieprz 800 - 1000 g kiszonej kapusty kminek solanka - 60 g soli na 1 l wody dodatkowo 2 jabłka majeranek przygotowanie W wieczór poprzedzający pieczenie umyć udka, osuszyć . Przygotować solankę. Sól rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, uzupełnić zimną, do potrzebnej objętości. Całkowicie wystudzoną solanką zalać
Stare GarySprawdź inne wyszukiwania: