delikatna, o zdecydowanie wyczuwalnym smaku marynaty. Koniecznie musicie kiedyś spróbować. Do podania polecam ryż i upieczone warzywa. SKŁADNIKI 1 kaczka (lub 2 udka i 2 piersi z kaczki) 100 g suszonych śliwek 70 ml sosu sojowego ciemnego 70 ml miodu płynnego 50 ml octu balsamicznego 1 cytryna 4 ząbki czosnku 1 duże jabłko 1 duża gruszka świeżo mielony pieprz(...)zostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Udka i kacze piersi posypać delikatnie świeżo mielonym pieprzem kolorowym i majerankiem. Jabłko i gruszkę umyć, wykroić gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Śliwki przekroić na pół i przełożyć do garnuszka. Dodać sos sojowy, miód, ocet balsamiczny, sok wyciśnięty z całej cytryny, szczyptę chili, obrane
Passions hobbies lifeselera 1 pietruszka 1 papryczka chilli bez pestek 2 łyżki soku z cytryny 1 cebula 2 średnie marchewki 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki sosu sojowego sól pieprz 2 łyżki masła klarowanego Udka podzielić na dwie lub trzy części, skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą i pieprzem. Masło rozgrzać w rondlu i podsmażyć udka na rumiano z każdej
O kuchni z uczuciemDomowy kebab jest wyjątkowo smaczny, mięso dobrze doprawione i delikatne w dodatku przepyszne. Taka porcja jest idealna na przyjęcia i nie tylko. Polecam SKŁADNIKI : 7-8 udek kurczaka 1/4 szklanka oleju 1 łyżka soli 1 przyprawa do grilla ( 2-3 łyżki ) 1 łyżka słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka ostrej papryki 2-3 ząbki czosnku(...)DODATKOWO : placki tortilla sos czosnkowy, ketchup surówka PRZYGOTOWANIE : Mięso z udek należy wyfiletować. W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy z olejem. Następnie wlewamy do mięsa i nacieramy. Mięso odkładamy na 1 godzinę do lodówki. Mięso nabijamy na stojak do kebaba, skórą do góry. Na czubek wbijamy 1 cebulę lub pół. Mięso nakrywamy folia aluminiową i pieczemy
Kulinarne Fantazje Marioliszalotek, które karmelizują się w trakcie pieczenia w wysokiej temperaturze. Kurczaka trzeba piec w mocno rozgrzanym piekarniku. Nie dodawajcie do niego za dużo wina – udka nie powinny gotować się w sosie, ale piec na dobrze rozgrzanym rondlu. Przepis pochodzi z cookingnyt.com Składniki: 2 nogi z kurczaka 3 łyżki oleju roślinnego 6 ząbków czosnku 4-6 szalotek 2 łyżki ziół
Niedzielny kucharzbardzo sycące. Może stanowić dobry sposób na przemycenie niejadkom porcji warzyw. Zarówno kalafior jak i dynia podczas gotowania miękną tworząc smaczny i bogaty w smaku sos. SKŁADNIKI / 6 porcji 1 kg kurczaka (udka i nóżki) 100 g kiełbaski chorizo 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 pomidory ( ok 400 g) 125 ml bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego
cool and mintypodzielić mięso na kawałki. W kubeczku wymieszać jogurt, miód oraz estragon. Do miski włożyć sałatę, mięso z udek kurczaka, utarty na tarce o dużych oczkach ser oraz grubo krojone orzechy włoskie. Wymieszać delikatnie palcami po czym polać po wierzchu sosem z kubka. Sałatkę przed podaniem schłodzić(...)lodówce. Sałatka z pieczonym kurczakiem Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując sałatkę z pieczonym kurczakiem. Sałatka z pieczonym kurczakiem Aby stwierdzić czy udka są upieczone czy nie wystarczy je nakłuć widelcem. Nie dodawałam dodatkowej soli do sosu ale możecie to zrobić. Szczypta soli powinna wystarczyć, nie ma co przesalać. Sałatkę najlepiej polać sosem bezpośrednio przed jej podaniem. Lubisz dania
mecooksrobią się praktycznie same, jedynie z moją bardzo niewielką ingerencją, a są tak samo smaczne jakbym stała nad nimi godzinami. Taki właśnie jest ten kurczak. Pyszny, soczysty, w gęstym sosie miodowo-cytrynowym, który zachwyci wszystkich! Co więcej, przygotowuje się go w całości w jednej patelni Przepis ten znalazłam w książce “Simply Bill” jednego z moich ulubionych autorów Billa(...)miodem. Wymieszaj, zmniejsz ogień do małego, przykryj patelnię i gotuj przez około 20 minut lub do momentu aż kurczak przestanie być różowy w środku. Ponownie wyjmij udka z patelni, zwiększ ogień pod sosem i gotuj bez przykrycia aż zgęstnieje. Polej kurczaka sosem, ewentualnie posyp oregano i podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego! English version Braised chicken with honey and lemon
karmelowywylać na mięso i zapiekać całość tak długo by mięso było miękkie - około 60 minut, jednak najlepiej sprawdzić gotowość widelcem. Pierś będzie potrzebować 40 minut, udka około 70 minut. Jeżeli podczas pieczenia sos będzie się przypiekać, należy go pomieszać. Podawać gorące z ryżem. Smacznego! :-) Pozdrawiam ciepło. Facebook /// Instagram
Poezja Smaków - blog kulinarnypołączeniu z kukurydzą i chrupiącą papryką stanowi przepyszne danie. A do tego lekko pikantny sos curry – mniam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z gotowanym kurczakiem w sosie curry – Składniki: 250g gotowanego kurczaka (udek, podudzi, filetów z piersi; u mnie pozostałość po gotowaniu rosołu) pół puszki kukurydzy konserwowej – 140g po odsączeniu 1 średni ogórek zielony – 200g 1 mała(...)czubata łyżka pikantnego ketchupu 1 płaska łyżeczka przyprawy curry 3-4 średnie łodygi szczypiorku opcjonalnie sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z gotowanym kurczakiem w sosie curry – Wykonanie: Ugotowanego kurczaka podzielić na mniejsze części. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ogórka pokroić w kosteczkę. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i również pokroić w kosteczkę. Wszystkie powyższe składniki wrzucić
Kulinarne Przebojepomysłu? Fajnie smakują te w pomarańczach z dodatkiem miodu. Ich dodatkowym atutem jest szybkość ich przygotowania i to , że praktycznie robią się same. Składniki: 4 udka kacze sól,pieprz marynata: 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżki miodu- można dać 1 łyżkę jeśli chcemy mniej słodkie dodatkowo 1 pomarańcza do wyciskania w trakcie pieczenia Wykonanie
Z Majeczką w kuchniPodam Wam przepis na prosty sos do makaronu. Wystarczy szpinak, ser, udka, śmietanka i kilka innych składników, aby powstało przepyszne danie. Makarony chyba lubi każdy z nas, zwykle są szybkie w przygotowaniu, najlepiej smakują od razu po podaniu, sycą na długo. Potrzebujemy: 2 kacze udka 1/2 opakowania mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 200 ml śmietanki 30% 1 szklanka utartego(...)oscypka Wyroby Naturalne sól, pieprz 400 g makaronu linguine Udka dusimy na patelni do miękkości, co jakiś czas podlewając je wodą, aby się nie przypaliły. Kiedy mięso zaczyna odchodzić od kości, wyjmujemy je i odstawiamy, żeby nieco ostygły. Na tę samą patelnię dodajemy szpinak i rozgniecione ząbki czosnku. Całość podgrzewamy do momentu, aż cała woda nam odparuje
MamaOskarkawyluzowanych udek z kurczaka 3-4 łodygi selera naciowego ½ puszki kukurydzy ok. 200 g pomidorków koktajlowych 3 łyżki przyprawy gyros 2 łyżki oleju sos 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Udka umyć, osuszyć, przyprawić mieszanką gyros i polać olejem. Całość dokładnie wymieszać. Przyprawione mięso wstawić do lodówki. Najlepiej na całą noc (tak, aby mięso "przegryzło się(...)przyprawami"). Na drugi dzień udka pokroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnię przełożyć kawałki udek z kurczaka. Usmażyć i ostudzić. W międzyczasie kukurydzę odsączyć z zalewy. Pomidorki pokroić na połówki, a seler naciowy w półplasterki. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Na sam koniec dodać sos (jogurt wymieszać z majonezem) oraz całość przyprawić solą oraz pieprzem
Ugotowaćwymieniając za każdym razem któryś ze składników. Inny rodzaj mięsa, inny sos, makaron zamiast ziemniaków... Ale to oczywiście później - na początek pyszny kurczak z ziemniakami w sosie szpinakowym będzie najlepszy! :) Składniki: 4 udka z kurczaka 4 ziemniaki 150 g młodego szpinaku 300 g śmietanki 30% 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 1 łyżeczka soku z cytryny 2-3 łyżki startego(...)większym rondelku rozpuścić masło i dodać mąkę. Wymieszać i dodawać porcjami śmietankę cały czas mieszając. Dodać z grubsza posiekany szpinak oraz parmezan, wymieszać i podusić około 1 minuty. Sos doprawić sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem do smaku i przenieść do naczynia z kurczakiem i ziemniakami. Zapiekać pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 30 - 40 minut
zadanie-gotowaniedomowy obiad. Mięso można przyprawić ulubionymi przyprawami, ale do pieczarek najbardziej odpowiada mi tylko z solą i pieprzem. Podane z delikatnym sosem z duszenia, ziemniaczkami i buraczkami stanowiły bardzo sycący i apetyczny posiłek. Polecam serdecznie :) Składniki: 6 udek z kurczaka 250 g pieczarek 1 cebula 2-3 łyżki masła klarowanego sól, pieprz mąka do obtoczenia woda do podlania sosu natka(...)udka bez kości nałożyć porcję farszu pieczarkowego i zwinąć ciasno roladkę. Każdą roladkę obtoczyć w mące. W rondlu rozgrzać masło klarowane i obsmażyć roladki na złoto z każdej strony. Podlać wodą tyle, aby zakrywała mięso. Nakryć pokrywę, zmniejszyć moc palnika i poddusić aż mięso będzie miękkie, zajęło mi to 60 minut. Po tym czasie roladki wyjąć z powstałego sosu
Kocham..lubię..gotuję..jajko 3 łyżki mąki jaglanej sól pieprz pieprz ziołowy 1 łyżka kaparów 1 mała cebulka garść natki pietruszki sos pieczeniowy 1 szklanka ładnego wywaru z pod pieczeni szczypta suszonych grzybów sól pieprz 4 łyżki śmietany 1 łyżka mąki Udka umyć, zdjąć skórę, mięso oddzielić od kości. Mięso zemleć razem z chlebem, dodać drobno posiekaną cebulę, przyprawy i jajko, kapary można(...)wolno gotującej się wodzie przez 45-50 min. Wyjąć i przestudzić. Wywar z pod pieczeni wlać do rondelka, dodać grzyby, i zagotować, śmietanę rozmieszać z mąką, dodać gotującego się sosu i wymieszać by śmietana nam się nie zważyła. Mieszać energicznie rózgą. Kiedy sos jest już ładnie połączony, gotować jeszcze przez minutę ciągle mieszając. Mięso wyjąć z folii, kroić ukośne plastry
Gotowanie jest łatwe