udka gęsi - 69 przepisów (strona:2/5)

Noc Restauracji - Białystok 100

być jednym z lepszych dań Nocy Restauracji. Biorę również pod uwagę stosunek ceny do jakości. Ostatnim daniem był Libacom z gomboclami z dynią i konfiturą z czerwonej cebuli - gęsie udko nadziewane wołowiną z gomboclami (coś w rodzaju czeskich knedli) z dynią i konfiturą z czerwonej cebuli w Restauracji Tokaj . Danie przygotowane przez Szefa Attilę Totfh – Węgra. Niestety danie miało pecha(...)Było one na końcu naszej trasy – godzina była już dosyć późna, my po całym dniu spędzonym na degustacjach, cały czas pojawialiśmy się z opóźnieniem – a jak wiadomo dania z gęsi nie lubią czekać na gości, zdecydowanie lepiej się czują gdy to my na nie czekamy. Gęś odgrzewana niestety robi się sucha, pewnie z tej złości, że musiała czekać. Atmosfera

królestwo garów
Pierogi z gęsiną i śliwkami 152

dzisiejszy wpis;) Składniki (na ok 40 sztuk): 2,5 szklanki mąki 200ml gorącej wody szczypta soli 1 łyżeczka oleju nadzienie: 400g mięsa z gęsi (skrawki pieczonej gęsi, udek albo gotowanej gęsiny z rosołu)  1 cebula 100g suszonych śliwek 2 wędzone śliwki 3 łyżki oleju ok pół szklanki bulionu 1 łyżeczka domowej mieszanki warzywnej typu vegeta szczypta majeranku

Obiad gotowy
Gęś duszona w warzywach 119

gęsi w ten właśnie sposób powstał spontanicznie. Miała to być gęś z powidłami śliwkowymi , taka jak w zeszłym roku, miał być dodany chleb razowy i imbir. Jednak w trakcie duszenia tak mi danie zasmakowało, że nie chciałam w nim już niczego więcej. Składniki:  4 gęsie udka 2 pietruszki 2 marchewki kawałek selera 2 cebule 2 szklanki rosołu sól

Pobite gary Barbary
szybkowar-rosół i galaretka z drobiu mieszanego... 247

Składniki: skrzydełka kurczaka 6 sztuk, indycza szyjka 1 sztuka, gęsie udka 2 sztuki, kacze udka 2 sztuki, udka kurczaka 2 sztuki, włoszczyzna 1 pęczek, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kucharek 1,5 łyżki, kurkuma mielona 3/4 łyżeczki, woda 4 litry GALARETKA: żelatyna 5 łyżeczek, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, papryka - kolorowa, papryczka chili 1 mała, wywar drobiowy

W Mojej Kuchni Lubię
Rosół wołowo-drobiowy z chili 291

udka kurczaka, kaczki, gęsi lub indyka; – indyczy – pasują udka indyka, skrzydła, szyja, pałki z indyka; – z kaczki – przygotowuję z porcji rosołowej z kaczki, najczęściej wybieram udka lub piersi, niezbyt tłuste, inaczej rosół będzie zbyt tłusty. Można także przygotować rosół z perliczki, gęsi i pewnie jeszcze innych dobrych mięs, ale jeszcze ich nie robiłam. Składniki

Zasmakuj Kuchni
Rosół wołowo-drobiowy z chili 180

skrzydełka i udka kurczaka, kaczki, gęsi lub indyka; - indyczy - pasują udka indyka, skrzydła, szyja, pałki z indyka; - z kaczki - przygotowuję z porcji rosołowej z kaczki, najczęściej wybieram udka lub piersi, niezbyt tłuste, inaczej rosół będzie zbyt tłusty. Można także przygotować rosół z perliczki, gęsi i pewnie jeszcze innych dobrych mięs, ale jeszcze ich nie robiłam. Składniki

Zasmakuj Kuchni
Pieczona gęś 93

Najlepiej podawać z pieczonymi ziemniakami lub kluskami śląskimi. 🍗🍲😋 Składniki: - gęś (porcje: 2 udka i pierś) - 5 jabłek - garść żurawiny - parę suszonych śliwek i rodzynek - olej rzepakowy - 8 łyżek - liść laurowy  - ziele angielskie - sól himalajska - pieprz ziołowy - majeranek - zioła toskańskie (opcjonalnie) - 4 ząbki czosnku Sposób przygotowania: - porcje gęsi obtoczyć w oleju, posypać solą i pieprzem oraz majerankiem i ziołami

MintTaste
Confit z kaczki 180

soczyste. W tym przepisie klasyczny "confit de canard", ale z powodzeniem możemy wykorzystać tą metodę do przyrządzenia innych mięs. Obiecuję, że warto :) Składniki: kacze udka (warto przygotować od razu większą ilość) kaczy lub gęsi tłuszcz sól czosnek, tymianek, rozmaryn, liść laurowy Przygotowanie: Udka natrzeć solą i przyprawami, posypać pokrojonym w płatki czosnkiem. Marynować przez całą noc w lodówce

Piąty grzech główny
Ramen drobiowo- wołowy 170

długiego czasu planowałam przygotować. Przerażał mnie jednak czas przygotowania. Teraz wiem, że warto poświęcić ten czas bo zupa jest naprawdę smaczna! Składniki: Wywar: 500 gram gęsi bez piersi 400 gram udek drobiowych 400 gram wołowiny z kością 3 marchewki 1/2 selera 1 por 5 ząbków czosnku 1 cebula 4 cm imbiru 3 pietruszki 3 gałązki rozmarynu trawa cytrynowa

Mango Papaja
Gęś pieczona. 237

ósemki, wycinamy gniazda nasienne i umieszczamy w gęsi, następnie otwór zszywamy lub spinamy wykałaczkami (ja idąc za sposobem mojej mamy przekładam kość kończącą udko przez otwór wycięty w przeciwległej połaci skóry). Gęś odkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Rozgrzewamy piekarnik razem z gęsiarką (lub naczyniem żaroodpornym, w którym będziemy piec ptaszka) do temperatury 180 stopni

Rozpustne gotowanie
Pieczone kacze udka w pomarańczach 117

Te cztery piękne udka kacze aż się prosiły na stoisku drobiowym, aby je upolować. No więc kupiłam, zamarynowałam, upiekłam i zjadłam z ogromną

To co kocham
Odświętna gęś 190

Nowego Roku i wielu kulinarnych inspiracji!A jeśli nie macie pomysłu na świąteczny obiad to tutaj mała podpowiedź :)Składniki (na 4 porcje):pół gęsi pokrojone na 4 kawałki (lub np. 4 piersi lub 4 udka)3 ząbki czosnkusól, pieprz ziołowy2 łyżeczki majeranku2 łyżeczki tymianku1 łyżeczka rozmarynuziele angielskie2 liście laurowełyżka oliwy lub olejuPrzygotowanie:Kaczkę doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem, rozmarynem

Zakręcony Widelec
Spotkanie Przyjaciół Winiary – edycja 2013 133

którą przywiązuje się do ucha garnka.       Mogliśmy skosztować też przepysznych, przygotowanych przez Pana Jerzego Pasikowskiego dań  z kurczaka i gęsi: Waterzol (waterooi) z kurczaka, danie pochodzące z kuchni flamandzkiej, którego głównym składnikiem są: udka kurczaka, duża ilość porów i selera naciowego, wino białe typu Chardonnay, oraz śmietana 36 %, oraz dużej ilości żółtek, które służą do zaciągania

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
grillowanie 133

pstrąg z pieczarkami   stek z tuńczyka pierś z kurczaka z serem z pleśnią niebieską pałeczki z kurczaka szaszłyki z kurczaka udka z kurczaka roladki z indyka  pierś kaczki pierś z gęsi  kaczka z grilla T-bone z grilla  górka cielęca z grilla żeberka   karkówka karkówka z grilla II    polędwiczki wieprzowe schab

królestwo garów
Uda gęsie wolno pieczone z rozmarynem, czosnkiem i wędzoną papryką 155

Najlepsza gęsina na świętego Marcina! I rzeczywiście te pieczone udka są najlepsze . Dobrze doprawione, pachnące, mięciutkie mięso i chrupiąca skórka a do tego złociste ziemniaczki i duszona żurawina. Przepyszny obiad, daję słowo! Jesienią gęsina jest najsmaczniejsza bo gąski są już dobrze odchowane i tłuściutkie. Nie bójcie się gęsiego tłuszczu bo to najzdrowszy tłuszcz zwierzęcy . Jest łatwo przyswajalny i ma dużo(...)wartości odżywczych. A kalorie? Nimi się nie martwcie bo przecież nie je się go codziennie ani nie na kilogramy a samo mięso z gęsi jest bardzo chude. Tak więc jeśli tylko macie okazję to jedzcie gęsinę bo jest wspaniała. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza