uda z kurczaka - 1592 przepisów (strona:17/107)

Szybki makaron z kurczakiem z rożna 310

się do upadłego. Czasami jak nie dajemy rady zjeść całego na drugi dzień wymyślam z niego różne potrawy i oto jeden z moich eksperymentów - przyznam, że bardzo udany SZYBKI MAKARON Z KURCZAKIEM Z ROŻNA dla 2 osób 15 minut Skaładniki pierś z kurczaka z rożna (lub inna część mięsa) cebula 2 ząbki czosnku 3 suszone pomidory makaron (u mnie spaghetti

sierotka maRysia w kuchni
Kurczakowe oszczędności 640

Dodaję do masy majonez   bo mięso z piersi jest suche   a tak po usmażeniu pozostaje wilgotne . Podawać z ziemniakami puree i ziołową mizerią . Jak dzielę kurczaki to wycinam piersi , uda , i skrzydełka ( bez tej krótkiej części ) - zostaje korpus na zupę ( a mięsko potem na pierogi ) . Przy filetach z piersi są zawsze tzw. polędwiczki , jak równam piersi(...)sznycle lub do pieczenia to wszystkie małe kawałeczki składam razem .Z 2 kurczaków mam porcję na zmielenie i mogę zrobić z tego 4 nieduże kotleciki ( lub pulpety

Buniabaje w kuchni
Jednogarnkowe danie z ryżu i kurczaka 253

Całkiem niedawno udało mi się wygrać garnek, a właściwie patelnię elektryczną dlatego dziś przedstawię Wam szybkie danie jednogarnkowe z ryżu i kurczaka. Pomysł najprostszy, składniki popularne, a szybkość wykonania błyskawiczna. Po teście z garnka jestem bardzo zadowolona - mimo moich obaw rozgrzewa się błyskawicznie i praktycznie od razu po włączeniu jest gotowy do użycia. Zapewne przyda się na wyjazdy różnego rodzaju

peggiwkuchni
Kurczak pięć smaków. Taka to była dziwaczka 152

przyda się miękki, szczeciniasty pędzel. Pieczemy kolejne 30 minut i znowu smarujemy sosem. To samo powtarzamy po półtorej godziny pieczenia – znowu smarowanie. Sprawdzamy termometrem w najgrubszym miejscu (udo przy kości) czy kurczak już upieczony. Soki wypływające z mięsa powinny być przeźroczyste, a minimalna dopuszczalna temperatura gotowego, odchodzącego od kości mięsa to 75⁰C. Ja dla pewności przy całym kurczaku pieczonym

Karo in the Kitchen
Sos Bourbon do grillowanych kawałków kurczaka 166

pamiętać żeby zapobiegać ich wysuszaniu. W tym celu należy używać marynat, a równomiernie przycięte piersi z kurczaka grillować krótko i w wysokiej temperaturze. Podczas grillowania innych kawałków kurczaka takich jak, podudzia, uda, piersi ze skórą, będziemy potrzebować grillować te kawałki wolniej i w niższej temperaturze. Dobrym sposobem na ich grillowanie będzie używanie pośredniej metody grillowania. Nie będą one narażone(...)wtedy na bezpośrednie działanie ognia oraz unikniemy ich przypaleń. Kiedy myślimy o grillowanych kawałkach kurczaka od razu na myśl przychodzi nam sos. My dziś proponujemy wam sos Bourbon do grillowanych kawałków kurczaka . Składniki: 350 ml ketchupu 120 ml Bourbonu 120 ml brązowego cukru 80 ml startej cebuli 60 ml octu 2 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki sosu Worcestershire 1 łyżka

naRuszcie
Tarta z kurczakiem i fasolką szparagową 415

Fasolkę szparagową można jeść na wiele rozmaitych sposobów. Kiedy tylko zaspokoję swój pierwszy fasolkowy głód zaczynam z nią liczna eksperymenty. Jednym z bardziej udanych jest tarta z kurczakiem i mieszanką żółtej i zielonej fasolki szparagowej. Całość zapieczona ze śmietaną i jajkami. Wygląda wspaniale, pachnie cudownie, a smakuje niebiańsko. Polecam! Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Ilość porcji

Kolizje Smaków
Pieczony kurczak ze szparagami, ziemniakami i rzodkiewkami 118

dużą ilością czosnku i dodatkiem anchois. Wiedziałam, że będzie pyszny i aromatyczny. No i nie powiem – zaintrygowały mnie też pieczone rzodkiewki. Całość jak się spodziewałam bardzo udana, pieczone warzywa, chrupiący kurczak i aromatyczny sos. Danie niby proste ale świetnie się sprawdzi też na bardziej wystawnym obiedzie. A jeżeli chodzi o pieczone rzodkiewki to muszę przyznać, że są świetne! Chyba

Cooking for Emily
Sznycle z kurczaka w smakach Hiszpanii 176

którym pisałam poprzednio nie podałam oczywiście tylko ciastek :) W daniu głównym pozostałam przy smaku ananasa. A pod żółtym serem ukryłam inne składniki hiszpańskie. Niespodzianka naprawdę się udała :)   Składniki : podwójna pierś kurczaka 6 plastrów ananasa 6 plasterków chorizo; jeden kawałek miał podwójną ilość :) 6 plastrów żółtego sera bez dziur papryka wędzona w proszku kozieradka pieprz mielony sól olej Piersi kurczaka

Weekendy w domu i ogrodzie
Pierogi z kurczakiem z rosołu – wilgotne i dobrze doprawione 227

jeszcze nie próbowaliście doprawić tak swoich pierogów – pora to nadrobić. Do farszu dodajemy rosół – na początek wlejcie połowę – i farsz dokładnie mieszamy. Jeśli kurczak potrzebuje więcej nawilżenia, dodajcie więcej rosołu – nadzienie musi być mocno wilgotne, kurczak powinien wchłonąć cały płyn – u mnie to 150ml rosołu. Ciasto dzielimy na porcje, rozwałkowujemy, wycinamy i lepimy pierogi. Zawsze najpierw szykuję wszystkie pierogi, rozkładam(...)talerz. Uzupełniajcie olej w blaszce co jakiś czas.   Z tej ilości składników wychodzi mi zawsze 52-55 pierogów. NADZIENIE MIĘSNE DO PIEROGÓW 500g ugotowanego mięsa kurczaka z rosołu (u mnie uda, o TAKIE ) 250g cebuli -2 średnie sztuki 150ml rosołu 4 łyżki masła klarowanego lub oleju rzepakowego do smażenia 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej 2 płaskie łyżeczki pieprzu

Karo in the Kitchen
Francuski kurczak z 40 ząbkami czosnku oraz jesienna surówka 70

albo pastę z grochu łuskanego   albo przygotować prowansalską zupę czosnkową Francuski kurczak z 40 ząbkami czosnku W dzisiejszym wpisie mam dla Was kolejny, bardzo smakowity przepis z czosnkiem w roli głównej. Jest to klasyczna, francuska potrawa -  Sauté de poulet aux quarante gousses d'ail, czyli kurczak z 40 ząbkami czosnku. Nie przestraszcie się jednak tą ilością, ponieważ długie(...)Istnieje wiele wersji tego dania, w oryginalnym przepisie wykorzystuje się całego kurczaka pokrojonego na części. Ja jednak lubię upraszczać sobie życie, dlatego postanowiłam przygotować go na bazie udek z kurczaka, a że nie dostałam ich w sklepie, to ostatecznie wykorzystałam ćwiartki, które samodzielnie podzieliłam na udo i pałkę. Mięso z kurczaka najpierw obsmażone na maśle z oliwą, a potem duszone

Chilli Czosnek i Oliwa
Bulion drobiowy, to baza dla zup. 82

dokładam starań, aby był klarowny. Ważny jest mocny, głęboki smak.  Do tego wywaru użyłam skrzydełek kurczaków zagrodowych, ale równie dobrze nadają się korpusy z kurczaków.  Mimo, że ten bulion to ,,tylko" baza do dań, to wybieram mięso najlepszej jakości, jakie uda mi się kupić, czyli kurczaka zagrodowego lub ekologicznego. Koszt tego mięsa nie jest ruiną finansową

Codziennik Kuchenny
Kurczak po Seczuańsku 456

pewno wykorzystam go jeszcze nie raz. Tym postem chciałabym zapoczątkować nowość na blogu, a mianowicie testy i oceny wszelkich nowinek na półkach sklepowych, które uda mi się wyszukać.    Kurczak po Seczuańsku       Składniki: 2 małe piersi z kurczaka 1 słoik sosu Seczuańskiego Łowicz około 50g orzeszków ziemnych niesolonych ½ marchewki ½ papryki około 200 g fasolki mrożonej

Mania Gotowania
Pieczeń drobiowo-wieprzowa z majonezem 88

duet to wyjątkowo udane połączenie – schab wieprzowy i filety z piersi kurczaka, zapieczone z pachnącą, podsmażoną cebulką. Dodatek majonezu powoduje, że mięso jest bardzo kruche i rozpływa się w ustach. Inspirację znalazłam w starej gazetce z przepisami. Składniki: • 4 plastry schabu • 2 piersi kurczaka • 3 cebule • 100 g masła

To co kocham
Cytrusowy kurczak z pesto z bazylii i bakłażanem 78

kurczaka zapieczone w piekarniku z pomarańczami i cytrynami, podany na zielonym pesto z bazylii. Do tego sałatka z bakłażana i suszonych pomidorów. Soczyste i delikatne mięso z kurczaka to dobra opcja na udany obiad ze znajomymi czy rodziną. Uduszony w winie i cytrusach smakuje obłędnie. Nasza dzisiejsza propozycja to cytrusowy kurczak uduszony w winie, z dodatkiem papryczki chili, bazylii, masła

Ciasna Kuchnia