ty puch - 500 przepisów (strona:7/34)

Ciasto Kubanka 1016

mąką pszenną.  Resztę mleka podgrzewamy razem z cukrem. Gdy mleko będzie wrzało dolewamy mieszaninę żółtek, mleka i mąki. Mieszamy żeby nie powstały grudki. Studzimy. Masło ucieramy na puch za pomocą miksera. Następnie, ciągle miksując, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Miksujemy, aż powstanie gładka masa. Na koniec dodajemy Nutellę i mieszamy łyżką.   Nasączenie: Z podanych składników zaparzamy

Czerwona Porzeczka
ciasto francuskie z masą malinową 338

malinowego 500 ml mleka 2 budynie waniliowe cukier do smaku 250 g masła wykonanie: Z mleka, cukru i budyniu gotujemy budyń i odstawiamy do schłodzenia. Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo budyń oraz mus, miksujemy na gładką masę. Gotowe ciasta przekładamy masą malinową. Odstawiamy w chłodne do stężenia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. (inspiracja z przepisu s. Anastazji

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto ucierane ze śliwkami 158

łyżeczka proszku do pieczenia ok. 500 g śliwek   Wykonanie: Tortownicę (24 cm) wyłożyć na dnie papierem do pieczenia.  Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Masło utrzeć na puch z cukrem.  Dodawać po 1 żółtku i dalej ucierać.  Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko.  Utrzeć do wymieszania składników.  Białka ubić

Sto kolorów kuchni
Czarno białe ciasto ze śliwkami pod chmurką z bitej śmietany. 127

śliwek 3 łyżki kakao szkl. śmietany kremówki (36%) 15 dag serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka kakao Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch a następnie dodajemy po jednym jajku. Wsypujemy mąke wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części.  Do jednej dodajemy kakao. Sliwki myjemy i wyciągamy pestki

Radość kipiąca uśmiechem.
Piszinger, andrut, kajmak – wafle w 20 minut 338

cukrem zastępuje puszka gotowej masy krówkowej lub długo gotowana puszka słodzonego mleka. Samo przygotowanie trwa dosłownie chwilę. Miękkie masło, naprawdę musi być bardzo, bardzo miękkie, ucieramy mikserem na puch. Następnie dodajemy do niego połowę kakao i dalej ucieramy. Stale miksując, wrzucamy po łyżce masy krówkowej i miksujemy do połączenia. Każdą kolejną łyżkę masy dodajemy dopiero po całkowitym wymieszaniu

Karo in the Kitchen
Domowe lody czekoladowe 137

być bardzo dobrze utarte. Śmietankę i mleko wlej do garnka, postaw na płycie i doprowadź do stanu tuż przed zagotowaniem, ale masy nie możesz zagotować. Dodaj utarte na puch żółtka i od razu, za pomocą trzepaczki, ucieraj masę. Dodaj nutellę. Masę wymieszaj. Przelej do pojemnika i wstaw do zamrażarki. Co godzinę masę wyciągaj i miksuj blenderem. Co najmniej

SMYKWKUCHNI
Lekkie piankowe ciasto. 211

pianki i galaretka: 4 galaretki ( u mnie były: 2 x truskawkowa, 1 x brzoskwiniowa, 1 x wiśniowa), puszka mleka skondensowanego słodkiego. Przygotowanie: Biszkopt: jajka ubić z cukrem na puch. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i delikatnie łyżką połączyć z ubitymi jajkami. Ciasto wlać do formy silikonowej lub zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej

W kuchni u Moniki
Ślimak kokosowy 197

folię spożywczą. Z jednej strony posypać obficie kokosem i tą stroną położyć do spodu. 2. Kokos zalać gorącym mlekiem i dobrze wymieszać. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Dodawać po łyżce kokosu cały czas mieszając. Na koniec dodać spirytus lub wódkę. 3. Na rozwałkowane ciasto herbatnikowe nałożyć masę kokosową. Zwijać w roladę przez folię, dobrze dociskając

Kuchnia w czekoladzie
Torcik Babci Danusi 131

wzdłuż na całej długości. Wystarczy odciąć tylko cieniutką warstwę, tak by przełożyć ją między masę truskawkową, a śmietanową. 3. Masa truskawkowa: Margarynę ucieramy wraz z cukrem pudrem na puch. Dodajemy truskawki i ponownie ucieramy. 4. Śmietanę ubijamy mikserem na wysokich obrotach, dodajemy cukier puder oraz cukry waniliowe. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, mieszamy i pozostawiamy do napęcznienia

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto kokosowo- kawowe 155

przygotowania: 1. Galaretki rozpuszczamy w ilości wody podanej na opakowaniu i pozostawiamy do lekkiego stężenia. 2. Biszkopt ciemny: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na puch. Dodajemy cukier oraz żółtka, nadal ubijamy. Kiedy masa będzie jednolita dodajemy przesiane przez siteczko mąki, kakao oraz proszek do pieczenia. Mieszamy do połączenia składników, powoli drewnianą łyżką. Wylewamy

Kuchnia w czekoladzie
Suflet czekoladowy z wiśnią i chili 114

płaska łyżeczka chili + 1 szczypta Sposób przygotowania: 1. Kokilki smarujemy masłem i posypujemy cukrem pudrem. Odkładamy do lodówki. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na puch. 2. W kąpieli wodnej roztapiamy tabliczkę czekolady wraz z chili. Studzimy.   3. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy. Do gotującej się masy dolewamy mleko

Kuchnia w czekoladzie
Deser Zakochańców 150

łyżek mleka. Polewamy (jeszcze gorącą) warstwę herbatników. Jedną truskawkę przekrawamy na pół i koniec moczymy w czekoladzie, pozostawiamy do zastygnięcia. Pozostałe mleko ubijamy wraz ze Śnieżką na puch, dodajemy lody, miksujemy. Przygotowanym kremem przykrywamy warstwę czekolady, na niej układamy pokrojone w większe kawałki kolejne 2 truskawki. Przykrywamy kolejną warstwą pokruszonych herbatników, zalewamy pozostałą czekoladą i posypujemy, ale już

Kuchnia w czekoladzie
Naleśniki czekoladowo- miętowe z serem 173

Ciasto: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem 20ml mleka. Studzimy tak, by masa czekoladowa była nadal płynna. Resztę mleka wraz z jajkiem i białkiem ubijamy na puch. Dodajemy przesianą mąkę, cukier puder, olej oraz szczyptę soli. Na końcu dodajemy ostudzoną czekoladę oraz posiekaną miętę i mieszamy. Na patelni o śr. ok 26cm smażymy naleśniki. Jeśli nam przywierają

Kuchnia w czekoladzie
Orzechowe muffinki z czekoladą 144

smaku toffi (wedle upodobania) Ponadto: 4 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich 1,5 tabliczki białej czekolady 3 łyżki mleka Sposób przygotowania: Białka ubijamy ze szczyptą soli na puch. Dodajemy cukier, miksujemy do połączenia składników. Powoli dolewamy olej i mleko, miksując na najniższych obrotach. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia oraz startymi na wiór orzechami włoskimi. Przekładamy do masy

Kuchnia w czekoladzie
Muffinki marchewkowe z kremem śmietankowym 144

słodkiej śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru 1 serek śmietankowy (typu Almette) 30 g suszonej żurawiny Sposób przygotowania: 1. Jajka wraz z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy na puch. Stopniowo dolewamy olej, cały czas mieszając na niskich obrotach. Dodajemy dżem, marchewkę, rodzynki oraz czekoladę drobno posiekaną. Mieszamy. Do tak przygotowanej masy dodajemy wymieszane ze sobą i przesiane mąki

Kuchnia w czekoladzie