mąki daję 4-5 łyżek przyprawy i wtedy mam bardzo aromatyczne ciasto i w całym domu jeszcze długo pachnie pierniczkami. Wszystkie przyprawy mielimy bądź ucieramy na puch. Najlepiej robić to partiami. Jeśli mamy gałkę muszkatołową w całości to ścieramy ją na drobnej tarce. W misce połączcie przyprawy, cukier i sól. Sól przedłuży ważność przyprawy, a brązowy cukier złagodzi
ladykitchenłyżeczki proszku do pieczenia 2 jabłka szklanka posiekanych orzechów- krokant orzechowy z CUKIETERII pół szklanki rodzynek 1.5 szklanki cukru 2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: Jajka ucieramy na puch z cukrem. Dolewamy olej, wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy. Jabłka kroimy w kosteczkę, dodajemy razem z orzechami i rodzynkami do ciasta, mieszamy. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem
Z Majeczką w kuchnimleka, żółtka, mąkę, cukier, budynie Wylewamy na gotującą się masę jagodową i mieszamy do powstania gęstego budyniu. Budyń powstaje bardzo ciemny :-) Studzimy. następnie margarynę lub masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce jagodowego budyniu i już mamy gotowy krem :-) składniki na poncz mieszamy ze sobą. Blaty biszkopta ponczujemy i przekładamy kremem. Tort smarujemy masą, ozdabiamy według własnej inwencji
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokutruskawki) 100 g biszkoptów mocna kawa (3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej+3/4 szklanki wrzątku+1 łyżeczka cukru+50 ml wódki/amaretto) kakao Przygotowanie: Żółtka ubić z cukrem na puch, dodać mascarpone, dokładnie wymieszać. W szklankach/kieliszkach układać na przemian biszkopty nasączone kawą, owoce i krem, i tak do napełnienia kieliszków. Schłodzić w lodówce, przed podaniem posypać kakao. SMACZNEGO
Malinowo w kuchniBardzo łatwa i efektowna zarazem propozycja na wykorzystanie Pasztetu Wielkopolskiego firmy Profi - wytrawne eklery z kremowym musem i chili. Łódeczki z ciasta wypełnione po brzegi utartym na puch pasztetem z twarożkiem kremowym, chili i przyprawami. Do tego świeże warzywa i pyszna przekąska gotowa. Najfajniejsze w tym przepisie jest to, że smak i łatwość wykonania idą ze sobą
Słodko-Słony Świat IlonySkładniki na polewę cukier puder, 1 szkl sok cytryny, 5-6 łyżek Przygotowanie Obie mąki przesiewamy przez sito wraz z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło ucieramy na puch. Osobno ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Do miski z utartym masłem przekładamy pianę z jajek, dodajemy mąkę z proszkiem oraz sok z cytryny. Miksujemy całość do połączenia
Gotowanie moimi oczamicukru pudru 150 g masła 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 30 g 300 g truskawek Wykonanie: Ubijamy jaja cale na puch z cukrem i cukrem waniliowym( masa nam się potraja). Przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia dokładnie nad jajami i mieszamy łopatka do ostatniej mąki.Na końcu dodajemy rozpuszczone masło
Różowa kuchniakarmel będzie miał konsystencję gęstego kisielu. Odstaw do przestudzenia, a następnie dopraw solą. Ja wsypuję około ¼ łyżeczki. Karmel wystudź całkowicie. Krem karmelowy Masło utrzyj mikserem na biały puch. Następnie powoli wlewaj część karmelu, nie przerywając miksowania. Krem wstaw na kwadrans do lodówki, a następnie zmiksuj ponownie. Gotowy krem powinien być gęsty na tyle, by móc się rozsmarowywać
Food Squarezagęstnik do różnych potraw, zup, do pieczenia ciasteczek, naleśników, muffinek. MĄKA Z ŻÓŁTEGO GROCHU Mąka z żółtego grochu powstaje poprzez zmielenie nasion grochu. Jest naturalnie bezglutenowa. Konsystencja przypomina puch, bez żadnych grudek, dzięki czemu jest odpowiednia do zagęszczania żywności, panierowania, pieczenia naleśników, chleba, ciast. Z jej użyciem przygotujesz zarówno słone jak i słodkie wypieki. Mąka ta traci typowy
Zdrowie na języku :Pmąkę i dokładnie rozmieszać. Odstawić na kilka minut (10-15) do wyrastania. W misie miksera utrzeć jajka z ksylitolem i/lub cukrem trzcinowym, ksylitolem z wanilią i solą na puch. W kubeczku roztopić masło, odstawić na chwilę, następnie dodać do niego jogurt naturalny i zamieszać. Do misy miksera z utartymi jajkami dodajemy wyrośnięty zaczyn, jogurt z masłem oraz mąkę
Smaczne Zdrowewkładamy do rondla i zalewamy zimną wodą .Gotujemy do 3 godzin. Należy uzupełniać brakującą wodę. Kiedy minie czas, wyjmujemy puszkę i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy mikserem na puch. I dodajemy po łyżce mleka z puszki. Powstanie masa, którą przekałdamy wafle. Do masy możemy dodać advocata lub kakao. Dociskamy na wierzchu czymś ciężkim i zostawiamy do zastygnięcia. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnimomentu zagotowania). Studzimy. MASA ŚMIETANOWO-JAJECZNA: 2 duże jajka 1/4 szklanki cukru pudru 200 g śmietany kremówki (30%) Jajka ubijamy z przesianym cukrem pudrem na puch (około 5 minut), następnie wlewamy śmietankę i jeszcze chwilę ubijamy. KRUSZONKA: 3/4 szklanki mąki 1/3 szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli 70 g masła
Rozpustne gotowanietroszkę gęściejszego. Ugotowany budyń przykryłam folią spożywczą tak aby folia dotykała powierzchnię budyniu i odstawiłam do całkowitego wystudzenia. Kiedy budyń już wystygł w misce zmiksowałam masło na jasny puch, po czym łyżka po łyżce dodawałam budyń oczywiście cały czas miksując. Na końcu dodałam ekstrakt i miksowałam do momentu połączenia się składników. I teraz tak, gotowe ostudzone placki wyciągnęłam
Blondynka Gotujeminut w temp 175*c, studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika do momentu aż całkiem ostygnie. Krem budyniowy: Na mleku z cukrami gotujemy budyń, studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu aż do skończenia, pod koniec miksując wlewamy cienkim strumieniem likier waniliowy, całość mieszamy mikserem do połączenia. Warstwa wiśniowa: Wiśnie z syropem przelewamy do rondelka
Wanilia i Kardamon