było prawdziwą bajką. Tym razem Tom Hillenbrand bierze na tapetę światek sushi, który w ciągu ostatnich trzydziestu lat zmienił nasze nawyki żywieniowe, ale też przyczynił się do przetrzebienia populacji tuńczyka błękitnopłetwego i spadku jakości ryb na naszych stołach. W świecie, kiedy morza zaczynają świecić pustkami, właściciele restauracji sushi mają 2 opcje: albo zmienić profil restauracji, która do tej pory była(...)kurą znoszącą złote jajka, albo znaleźć alternatywne źródło tuńczyka, który nie będzie jednak ani zdrowy, ani bezpieczny. Podstawową obserwacją Hillenbranda jest coś, co zauważyłam na własnym przykładzie. Ludzie na całym świecie zaczynają jeść coraz więcej ryb i są to często te same gatunki jak łosoś czy tuńczyk. Popyt z roku na rok rośnie, a przecież ryb nie przybywa. Jestem jedną
Ugotowane pozamiataneróżny od smaku zwykłego makaronu. Może w tradycyjnych włoskich daniach wypadają różnie, jednak w sałatkach w towarzystwie dużej ilości warzyw smakują całkiem dobrze. Sałatka makaronowa z fasolką szparagową i tuńczykiem Składniki / dla 2 osób: 150 g makaronu kokardki 150 g fasolki szparagowej (u mnie mrożona) sos: 1 mały lub 1/2 większego ząbka czosnku, 1,5 łyżki białego octu winnego, sól(...)pomidorków koktajlowych 10-12 dowolnych oliwek (ja użyłam dużych, zielonych oliwek, z których usunęłam pestkę, następnie pokroiłam na małe kawałki) 3 duże garści paczkowanej mieszanki sałat 1 puszka tuńczyka w sosie własnym Przygotowanie sałatki makaronowej z tuńczykiem: Makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. Na 3-4 minuty przed końcem gotowania do tego samego garnka dodaj mrożoną fasolkę szparagową
Chilli Czosnek i Oliwachyba moja ulubiona sałatka Bardzo łatwa do wykonania, właściwie nie wymaga przyprawiania (tylko sól i pieprz). Sałatka niestety ma tendencję do podchodzenia wodą (ze względu na zawartość tuńczyka i pomidorów), dlatego najlepiej zjeść ją w dniu przygotowania. Przechowywać w lodówce. tuńczyk w sosie własnym (masa netto tuńczyka ok. 130 g) 1 pomidor 1 mała cebula 1 czerwona papryka 3/4 szklanki(...)kukurydzy konserwowej 2 jajka sól i pieprz do smaku Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pomidora, paprykę i jajka pokroić w nieco grubszą kostkę. Tuńczyka dokładnie odcisnąć z sosu i rozdrobnić widelcem. W misce wymieszać wszystkie przygotowane składniki, dodać kukurydzę i doprawić solą i pieprzem
Bullioefekt końcowy jest niesamowity. Oczywiście można zastąpić cukinię w tym daniu normalnym makaronem tagliatelle, jednak zapewniam Was z cukinią jest moc. Nie jeden gość nie wyobrażał sobie zjedzenia tuńczyka na ciepło w takiej postaci, po spróbowaniu prosił o dokładkę. Sądzę, że z Tobą będzie podobnie ;) 2 porcje Składniki : 2 średniej wielkości cukinie 2 puszki tuńczyka w sosie własnym jeden(...)zależności od temperatury, możemy w połowie czasu go lekko przemieszać. Następnie na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i wrzucamy do niej posiekane ząbki czosnku po czym dodajemy odsączonego tuńczyka. Pomidorki wraz z bazylią, ziołami prowansalskimi i kilkoma kroplami tabasco blendujemy, dodajemy do tuńczyka. Wszystko podsmażamy, aż woda lekko odparuje i sos się zredukuje. Dodajemy jeszcze do smaku sól i pieprz ewentualnie
Niezły Młyneksałatka z tuńczyka Składniki: czerwona papryka 4 ugotowane jajka 4-5 ogórków konserwowych puszka kukurydzy puszka tuńczyka w zalewie własnej pęczek zielonej pietruszki kilka łyżek majonezu i jogurtu naturalnego sól, pieprz , zielona czubryca i inne ulubione przyprawy. Wykonanie: Tuńczyk odsączyć z zalewy i rozdrobnić widelcem na drobne kawałki. Jajka ugotować na twardo, po wystygnięciu obrać(...)jogurtu naturalnego, do smaku dodać sól , świeżo zmielony pieprz , odrobinę zielonej czubrycy. Pęczek zielonej pietruszki opłukać i pokroić drobno, a następnie dodać do sałatki. Smacznego :-) sałatka z tuńczyka
Aromatyczne PodróżeTuńczyk grilowany Składniki: Steki z Tuńczyka 1 cytryna albo limonka pieprz,sol jeśli nie mas cytryny pod ręka możesz użyć pieprz cytrynowy oliwa Sposób: Tuńczyka przyprawiamy solą, pieprzem i , polewamy oliwą i sokiem z limonki ,cytryny (albo pieprz cytrynowy) Aby uzyskać piękny różowy kolor, tuńczyka smażymy około 3 min z każdej strony. Żeby był całkiem
Viola cooks with passionSkładniki: Filety z tuńczyka około 2 centymetrów grubości 2 łyżki octu winnego 1 ząbek czosnku 2 garści świeżej kolendry 2 garści świeżej natki pietruszki 1 łyżka świeżego koperku 10 łyżek oliwy z oliwek sól,pieprz do smaku. 1 łyżka soku z limonki Sposób: Oczyszczamy tuńczyka by nie było skóry i kości osuszamy, nakrapiamy sokiem z limonki,prószymy pieprzem i solą(...)Myjemy zioła i osuszamy,obieramy czosnek i włożyć musimy wszytko do miski miksera,szejkera .... dodać oliwę ocet winny miksujemy do uzyskania pożądanej masy. Tuńczyk smażymy po 2-3 minuty na każdej stronie na rozgrzanej oliwie,w zależności czy lubimy tuńczyka wysmażonego czy nie. Smacznego
Viola cooks with passionśledzik pod pierzyną czy Olivier. Najlepszą z nich jest mimoza. Obsypują ją się żółtkiem, które przypomina delikatne kwiaty mimozy. Jest do doskonały białkowy posiłek po treningu, bo zawiera jajka, tuńczyka i ser. Nie zawiera za to tych wszystkich tradycyjnych wypełniaczy typu ryż, których zwykle jest więcej w tego typu sałatkach, niż właściwych składników. Dobrze sprawdza się też jako alternatywa(...)żółtej sałatki podawanej gościom na imprezach. Składniki: 5 jajek na twardo – oddzielnie białka i żółtka 200 g sera żółtego 2 puszki tuńczyka dobrej jakości 1 duża cebula – drobno posiekana 1 łyżeczka octu puszka kukurydzy duże opakowanie jogurtu greckiego ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę (opcjonalnie) sól i świeżo zmielony czarny pieprz Jak przygotować mimozę? Sałatka to klasyczny warstwowiec. Najprostsza
Ugotowane pozamiatanechyba moja ulubiona sałatka Bardzo łatwa do wykonania, właściwie nie wymaga przyprawiania (tylko sól i pieprz). Sałatka niestety ma tendencję do podchodzenia wodą (ze względu na zawartość tuńczyka i pomidorów), dlatego najlepiej zjeść ją w dniu przygotowania. Przechowywać w lodówce. tuńczyk w sosie własnym (masa netto tuńczyka ok. 130 g) 1 pomidor 1 mała cebula 1 czerwona papryka 3/4 szklanki(...)kukurydzy konserwowej 2 jajka sól i pieprz do smaku Jajka ugotować na twardo i studzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pomidora, paprykę i jajka pokroić w nieco grubszą kostkę. Tuńczyka dokładnie odcisnąć z sosu i rozdrobnić widelcem. W misce wymieszać wszystkie przygotowane składniki, dodać kukurydzę i doprawić solą i pieprzem
BullioWprost zajadałam się gemistą w czasie mojego pobytu na wyspie Kos , a potem odtworzyłam przepis na gemistę w domu. Tym razem postanowiłam danie trochę urozmaicić dodając do farszu tuńczyka z puszki i skórkę otartą z cytryny. Przepis też trochę uprościłam. Wystarczy wydrążyć pomidory, na patelni podsmażyć szybki farsz, a potem wszystko podpiec z piekarniku. Powstała równie pyszna wersja, świetna(...)lekki obiad, a nawet na przystawkę, bo takie pomidorki możecie też podać na zimno. Pomidory faszerowane ryżem i tuńczykiem Składniki / na 8 pomidorów: 8 dużych pomidorów oliwa 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę 150 g ryżu basmati lub innego długoziarnistego 1 łyżeczka przecieru pomidorowego sól, pieprz 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, odsączonego z zalewy garść liści natki pietruszki, posiekanych
Chilli Czosnek i OliwaTaką wymyśliłam sałatkę dla męża do pracy. Miałam do wykorzystania tuńczyka w sosie własnym, więc dodałam do niego wszystko co miałam pod ręką i tak powstała sałatka ;) Składniki: na porcję sałatki, którą widać na zdjęciu: * pół puszki tuńczyka w sosie własnym * 2 jajka ugotowane na twardo * 2 łyżki kukurydzy konserwowej * 2 łyżki groszku konserwowego * 2 łyżki czerwonej fasolki w puszce(...)małej czerwonej papryki * 1 łyżeczka majonezu * 1 łyżeczka musztardy stołowej * sól i pieprz do smaku Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać ze skorupek i pokroić w drobną kostkę. Tuńczyka odsączyć z sosu, posiekać drobno, dodać do jajek. Odsączony z wody groszek, kukurydzę i fasolę czerwoną również dodać do jajek i tuńczyka. Ogórki konserwowe i paprykę czerwoną pokroić w drobną
Zrób to smaczniekuchni. Już niedługo upragnione wakacje, wyjazd, więc takich kolorowych letnich propozycji coraz więcej na moim stole. Dziś zapraszam Was na pyszną i zdrową sałatkę na bazie kaszy jęczmiennej z tuńczykiem, kukurydzą, papryką i pomidorkami paprykowymi. Do tego odrobina zieleni i… jest pysznie. Polecam Wam tą sałatkę! Składniki: 1 woreczek kaszy jęczmiennej perłowej (100 g) 1 puszka tuńczyka w sosie(...)łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Kaszę jęczmienną gotujemy w lekko osolonej wodzie około 20 minut (zgodnie z instrukcją producenta). Do miski przekładamy 1/2 puszki kukurydzy (odsączonej). Dodajemy odsączonego tuńczyka (rozdrobnionego uprzednio widelcem). Całość mieszamy. Następnie dodajemy przekrojone na pół pomidorki paprykowe, znów mieszamy. Paprykę kroimy w drobną kostkę, dorzucamy do reszty składników sałatki wraz z posiekanym koperkiem i zieloną pietruszką
Słodkie okruszkiSzybka w wykonaniu sałatka z tuńczykiem, którą z powodzeniem możecie sobie przygotować i zabrać w pudełku do pracy. Zdrowa, lekka i pyszna... to tylko kilka zalet takich tuńczykowych sałatek :) Składniki: * puszka tuńczyka w sosie własnym * 3 łyżki kukurydzy konserwowej * 3 łyżki groszku konserwowego * 4 jajka ugotowane na twardo * 2 większe ogórki konserwowe * 1 łyżka jogurtu naturalnego * sól, pieprz Wykonanie(...)Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek, pokroić w kostkę. Tuńczyka odlać z nadmiaru sosu, rozdrobnić na mniejsze kawałki, dodać do jajek. Kukurydzę i groszek odcedzić na sitku, dodać do jajek i tuńczyka. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę, odcisnąć z nadmiaru soku, dodać do pozostałych składników. Wymieszać. Dodać jogurt naturalny, sól, pieprz, ponownie wymieszać. Odstawić
Zrób to smacznieprzepis to coś pomiędzy sałatką, a dość lekkim daniem obiadowym. Nie ma ciężkiego sosu, makaron sprawia, że syci, a bób i tuńczyk nadają lekkości, stąd świetnie nada się do zabrania do pracy. Zainspirowałam się przepisem Biedronki z gazetki „Nowe przepisy prosto z Włoch”. Ps. Do swojego dania poza sezonem możecie wykorzystać także bób mrożony. Wtedy zależy w jakiej wersji(...)kupicie, jeżeli pozbawiony łupinek, to wystarczy wrzucić go na patelnię wraz z tuńczykiem, bez uprzedniego gotowania. Czasami jest dostępny w Biedronce. Gotowanie za głosowanie - klik Składniki na 2 porcje: 150-180g makaronu - u mnie ochi di lupo, możecie zastąpić penne 200g bobu 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek puszka tuńczyka w sosie własnym lub oleju 1 czerwona
Fabryka pomysłówOstatnio jakoś makaronowo u mnie, jak nie ma to nie ma, ale potem jak zrobię to seria leci ;)) Tym razem spaghetti z tuńczykiem i fetą. Warzywa, czyli kalafiora, cukinię żółtą i suszone pomidory zapiekłam wcześniej w piekarniku. Potem wszystko razem wymieszałam z tuńczykiem, dodałam makaron i fetę i gotowe :) Udanego weekendu Wam życzę :)) Składniki: makaron spaghetti 1/2 kalafiora mała żółta(...)cukinia suszone pomidory z pestkami dyni 1 puszka tuńczyka ser feta pomidorki koktajlowe sól różowa młotkowana kolendra z pieprzem olej kokosowy do smażenia/pieczenia Makaron ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Do naczynia żaroodpornego dałam troszkę oleju kokosowego i wrzuciłam do niego kalafiora, pokrojoną cukinię i suszone pomidory. Zapiekłam w 180 stopniach jakieś 20 minut. Do upieczonych warzyw dodałam wcześniej
kruche babeczki