tuńczyk - 4768 przepisów (strona:71/318)

Makaron z tuńczykiem 127

brzuchu burczy. Dodatkowo to idealna propozycja na pyszny obiad ze znajomymi, w której zasmakuje chyba każdy. Składniki (2 porcje): 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 1 puszka (180 g) tuńczyka w sosie własnym 2-3 łyżki oliwy z oliwek 0,5 cebuli 1 duży ząbek czosnku 1 garść liści świeżej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku sól świeżo mielony pieprz Dodatkowo(...)przez praskę lub posiekać i delikatnie zeszklić na rozgrzanej patelni z oliwą. 3) Dodać pomidory, doprawić solą oraz pieprzem i gotować kilka minut, aż sos zgęstnieje. 4) Dodać odsączonego tuńczyka, posiekane listki bazylii oraz tymianek i wymieszać (w razie potrzeby dodać jeszcze soli lub pieprzu). 5) Na koniec dorzucić ugotowany makaron i połączyć z sosem. 6) Podawać posypane startym parmezanem

Fitsweet.me
Sałatka z tuńczykiem, marynowaną papryką i ogórkami 245

Sałatka z tuńczykiem, marynowaną papryką i ogórkami. Pyszna, prosta w przygotowaniu, idealna na co dzień i od święta. Polecam wielbicielom sałatek z tuńczykiem. Dodatek papryki marynowanej i ogórka wspaniale wzbogaca smak całej sałatki. Jeśli nie lubicie koperku możecie dodać np. posiekaną zieloną pietruszkę. Spróbujcie. Do sałatki użyłam produktów „POLONAISE” Polecam.   Składniki: 1 puszka tuńczyka w kawałkach(...)majonezu 1 pełna łyżka posiekanego koperku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Do miski z jajkami dodajemy odsączonego z oleju tuńczyka w kawałkach. Marynowaną paprykę i ogórki konserwowe kroimy w kostkę i dodajemy do reszty składników. Następnie dodajemy posiekany koperek i majonez. Całość doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy składniki. Próbujemy

Słodkie okruszki
Makaron z tuńczykiem (bezglutenowy) 140

Dziś przedstawiam przepis na bardzo szybki i smaczny obiad i przede wszystkim bezglutenowy , ale to potrawka dla entuzjastów tuńczyka , którym i ja jestem właśnie. W przepisie używam zmielonego anyżu bez którego to danie się nie obejdzie, dlatego nie pomijajcie tego składnika. Mój anyż udało mi się kupić w sklepie zielarskim . * * * Składniki (proporcje dla trzech osób): 3 łyżki masła 2 puszki(...)tuńczyka w oleju (ok. 260 g) 150 ml kwaśnej śmietany tarta skórka z cytryny sól, pieprz czarny, zmielony anyż 250 g makaronu bezglutenowego (np. typu penne) natka pietruszki Wykonanie: 1. Masło rozpuszczamy na patelni. W międzyczasie gotujemy makaron jak zwykle. 2. Gdy masło się rozpuści to dorzucamy do niego tuńczyka, którego rozdrabniamy widelcem. 3. Następnie przyprószamy anyżem oraz tartą skórką

Kawa z mlekiem
Szybka sałatka z tuńczykiem, ryżem i mixem ziaren 188

Idealna do pracy, idealna na przyjęcie (wystarczy zwiększyć ilość składników), pyszna i prosta w przygotowaniu. Szybka sałatka z tuńczykiem, ryżem i mixem ziaren . Dodatek moich ulubionych ziarenek Moreso sprawił, że sałatka nabrała zupełnie innego charakteru. Polecam Wam spróbować zarówno sałatkę, jak i wszystkie rodzaje QUICK SNACK Moreso. Szybka sałatka z tuńczykiem, ryżem i mixem ziaren Zachęcam Was do odwiedzin oficjalnej(...)przekąski. Już niedługo wraz z marką Moreso będziemy mieli dla Was wspaniały konkurs. Dlatego zachęcam do aktywności   Składniki: około 5 łyżek ugotowanego ryżu (u mnie europejski) 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju roślinnym 170 g 1 opakowanie mix ziaren do sałatek Moreso 60 g 4 liście świeżej bazylii + do dekoracji 2 szczypty Ziół Małgorzaty do smaku Przygotowanie

Słodkie okruszki
Tuńczyk z pomidorami 111

się sprawdza ( połączenie z pomidorami )  Składniki 750 g świeżego tuńczyka 5 pomidorów 1 czerwona marynowana papryka 3 ząbki czosnku 1 cebula szklanka białego półwytrawnego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 40 ml oliwy z oliwek przyprawy ulubione do tuńczyka     Przygotowanie Cebulę i czosnek obrałem, pokroiłem plasterki. W rondlu rozgrzałem oliwę, zeszkliłem. Paprykę i pomidory pokroiłem na małe kawałki(...)Dodałem do cebuli i czosnku. Podlałem białym winem, dodałem koncentrat pomidorowy, dusiłem 15 minut. Tuńczyka skropiłem oliwą, posypałem przyprawami. Odstawiłem na 15 minut. Dodałem tuńczyka do rondla, dusiłem całość ok. 15 minut, aż sos zgęstniał. Podałem z bagietką

R'n'G Kitchen
Tuńczyk z sosem béarnaise i puree 173

mięsnych. Wbrew pozorom jest prosty do zrobienia. Trzeba tylko uważać żeby żółtko się nie zważyło. Jak dla mnie aksamitny, mogłabym go jeść łyżkami. Podałam go ze stekiem z tuńczyka i pure z zieloną pietruszką. sos béarnaise: 1 cebula 2 żółtka 100 g masła klarowanego 100 ml wina białego sól, pieprz estragon puree: 1/2 kg ziemniaków 1 łyżka masła(...)pęczka natki pietruszki 1/2 szklanki mleka 4 łyżki oleju ryba: 3 kawałki tuńczyka sól, pieprz czerwony przyprawa do ryb 1 cebula olej rzepakowy Tuńczyka przekładam do miski, dodaję cebulę pokrojoną, sól, pieprz, przyprawę do ryb i odstawiam na godzinę do lodówki. Sos: Cebulę kroję drobno, przekładam do rondelka, dodaję estragon pokrojony, wlewam wino białe i na wolnym ogniu gotuję

wesoła kuchnia
Filety z tuńczyka w sosie śmietanowo – pieczarkowym 116

Tuńczyk podany w tej wersji smakuje wybornie. Można podać go z ryżem.  Składniki 1 słoik (250 g ) filetów z tuńczyka w oliwie z oliwek 250 g pieczarek 125 ml śmietany 1 cebula 3 ząbki czosnku 100 ml mleka 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka musztardy natka pietruszki sól pieprz     Przygotowanie   Cebulę i czosnek obrałem, pokroiłem(...)dużej patelni ( użyłem również oliwę ze słoika z filetami ). Dodałem cebulę i czosnek oraz natkę pietruszki. Podsmażyłem na wolnym ogniu do zezłocenia cebuli. Dodałem w całości filety z tuńczyka. Pozostawiłem na patelni przez 2 minuty na wolnym ogniu. Dodałem zmieszaną wcześniej śmietanę z musztardą oraz mleko i pieczarki. Pozostawiłem na patelni pod przykryciem przez ok. 20 minut, co jakiś czas

R'n'G Kitchen
Sałatka z makaronem i tuńczykiem 124

Sałatka z zupek chińskich ..  Chyba każdy ją jadł, z każdym warzywem, sosem czy mięsem :) A moja, moja jest z rybą Tuńczykiem . Mięso z tuńczyka jest bogate w witaminy A i D :) ją na różne imprezki, wieczorki z przyjaciółkami czy tak po prostu dla siebie :)  Zapraszam do przepisu :) ; Składniki : 1 op zupki chińskiej 1 puszka tuńczyka w sosie własnym(...)Sól, pieprz  Sos: 2 łyżki majonezu 2łyżki śmietany 12% Pół pęczka posiekanego kopru Przygotowanie: Makaron z zupek chińskich przesypuje do miseczki i zalewam wrzątkiem żeby się zaparzył. Tuńczyka odcedzam z sosu i kroję go na średnie kawałki. Kapustę pekińską drobno szatkuje . Paprykę myję , osuszam i usuwam gniazdo nasienne. Kroję w średnią kostkę. Ogórka myję , obieram i kroję w średnią

Domowa Kuchnia u Mamy
Sałatka z tuńczykiem i kaparami 211

chleba? U mnie wędliny i sery już się przejadły więc robię różnego rodzaju sałatki. Często wracam do wypróbowanych przepisów klik ale eksperymenty też robię. Tak oto powstała sałatka z tuńczyka z dodatkiem kaparów. Kaparami zastąpiłam ogórki konserwowe i powiem wam, że wyszło coś pysznego. Składniki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym lub w oleju 3 jajka ugotowane na twardo(...)Jajka pokroić w kostkę. Kukurydzę i kapary odsączyć z zalewy.  Wszystkie składniki przełożyć do naczynia. Dodać majonez i wymieszać. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli tuńczyk jest w oleju można olej pominąć i dodać samego tuńczyka, majonez można zastąpić jogurtem naturalnym wtedy sałatka będzie mniej kaloryczna

Ala piecze i gotuje
Szybki ryż z tuńczykiem i pieczarkami 258

zabieganych, dla wielbicieli tuńczyka i dań z ryżu, dla każdego. Pyszny i szybki ryż z tuńczykiem i pieczarkami . Proste danie, które syci i smakuje. Polecam spróbować. Czasem w prostocie tkwi siła Składniki: około 1/2 opakowania ryżu – u mnie ryż amerykański Risana 2-3 pieczarki 1 puszka tuńczyka w oleju roślinnym (185 g) około 1 czubatej łyżeczki masła sól himalajska(...)Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na maśle doprawiając solą i pieprzem. Do podsmażonych pieczarek dodajemy ugotowany ryż, szybko mieszamy (zmniejszamy ogień na minimalny). Następnie dodajemy tuńczyka z olejem, szybko mieszamy (danie ma być ciepłe). Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Ściągamy z palnika i posypujemy całość posiekaną zieloną pietruszką. S macznego

Słodkie okruszki
Wegańskie sushi z „łososiem” z marchewki i „tuńczykiem” z buraka 137

przepis na „łososia” z marchewki. Już wtedy w głowie zaświtał mi pomysł: a jakby pójść krok dalej przygotować w analogiczny sposób również buraka i zrobić z niego wegańskiego „tuńczyka”, a wszystko na koniec zawinąć w ryż i nori, jak tradycyjne sushi? Dowodem na to, że ten eksperyment się udał, jest dzisiejszy przepis. Zamarynowana w glonach nori, sosie sojowym, wędzonej papryce(...)oleju lnianym marchew do złudzenia przypomina wędzonego łososia. Burak całkiem sprawnie przeistoczył się smakowo w tuńczyka (z dominującym jednak buraczanym aromatem, ale jakże pysznym!). Po zrollowaniu warzyw w tradycyjnie zakwaszony awaze-zu ryż i glony nori smakiem do złudzenia przypominają oryginalne sushi i nikt by nawet nie pomyślał, że nie zawierają w sobie ani grama ryby

Food Square
Kanapka ogórkowa z tuńczykiem 96

Alternatywa dla tradycyjnych kanapek z pieczywa  Składniki 2 świeże ogórki puszka tuńczyka w sosie własnym 2-3 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny pół pęczka natki z pietruszki sól pieprz pomidorki koktajlowe kilka czarnych oliwek bez pestek     Przygotowanie   Ogórki umyłem, przeciąłem na pół, odciąłem końcówki, usunąłem pestki, delikatnie wydrążyłem. Z jednej połówki(...)odciąłem cienki plaster, aby kanapka nie przewróciła się na talerzu. Tuńczyka osączyłem, delikatnie rozdzieliłem, wymieszałem z majonezem, startym czosnkiem, sokiem z cytryny i posiekaną natką. Doprawiłem niewielką ilością soli i pieprzu. Na dolną część ogórka nałożyłem trochę tuńczyka, przeciętne na połówki pomidorki i przekrojone oliwki. Przykryłem to odrobiną tuńczyka i drugą częścią ogórka

R'n'G Kitchen
Sałatka z makaronem i tuńczykiem 137

Zapraszam na sałatkę z makaronem i tuńczykiem z puszki. Taka sałatka może zastąpić obiad. Sałatka jest bardzo sycąca i smaczna. Składniki: kilka liści sałaty rzymskiej garść suchego makaronu w kształcie casarecce 1 jajko 1/3 ogórka zielonego kilka rzodkiewek 50 g tuńczyka z puszki w sosie własnym koperek sos:1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oleju sól, pieprz Przygotowanie: Makaron(...)zimnej wody. Myjemy warzywa i osuszamy. Sałatę rwiemy wprost na talerz. Na sałacie układamy makaron. Ogórek i rzodkiewki kroimy w plasterki i układamy pomiędzy makaronem. Na środku układamy odsączonego tuńczyka. Jajko obieramy ze skorupki i kroimy w grube plastry, układamy naokoło ryby. W tuńczyka wkładamy koperek. Sos:mieszamy składniki na sos i polewamy sałatkę przed podaniem

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Przepisy na zdrowe pasty kanapkowe 158

dobrych dodatków do pieczywa . Pierwszy z nich, czyli pasta z zielonego groszku, to coś dla fanów warzywnych smarowideł bez jajek i nabiału. Drugi to klasyk, czyli pasta jajeczna z tuńczykiem . Trzeci przepis to z kolei źródło dobrego tłuszczu i białka, czyli połączenie jajka z awokado . Na końcu wpisu znajdziecie także inne przepisy na pasty, które do tej pory ukazały się(...)Groszek przepłucz i odsącz, awokado przekrój na pół i wydrąż miąższ. Wszystkie składniki zblenduj lub rozdrobnij widelcem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką.   2. Pasta jajeczna z tuńczykiem SKŁADNIKI 3 ugotowane na twardo jajka 1 ogórek kiszony 1/2  czerwonej cebuli pół puszki tuńczyka w sosie własnym 1-2 łyżki jogurtu greckiego sól i pieprz do smaku Jajka

Powiedz dietom nie
Stek z tuńczyka i sałatka z rukolą, kaszą kuskus, awokado, orzechami i sokiem z granatu 113

Dziś bardzo prosta, ale jakże wykwintna propozycja. Danie pasuje zarówno na wiosenny obiad lub odświętną kolację. Tuńczyk wymaga minimum. W sałatce przewijają się różne akcenty smakowe, zaś połączenie tych dań zapewnia fantastyczne doznania na naszym podniebieniu. Próbujcie!         Składniki 300g świeżego tuńczyka 5 łyżeczek oliwy z oliwek sól, pieprz garść rukoli 1 jajko 100g kaszy kuskus(...)kawałki obranego awokado, plasterki pomidora i sera pleśniowego. Na sam koniec dodać kilka orzechów laskowych. Sałatkę oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, polać odrobiną oliwy i skropić sokiem z połowy granatu. Tuńczyka przełożyć na dobrze rozgrzaną patelnię. Smażyć po 3minuty z każdej strony, nie dodając już żadnego tłuszczu. Rybę podawać z sałatką, całe danie lekko skropić sokiem z cytryny i raz jeszcze

Raj dla Podniebienia