się unikać żywności puszkowanej. Nie mam tu nawet na myśli gotowych dań czy mięsnych lub rybnych wieloskładnikowych konserw – tych nie jadam w ogóle. Mowa tu o puszkowanych warzywach, strączkach, tuńczyku bądź mleku kokosowym. Przyznam, że posiadam niewielki, choć żelazny zapas wymienionych produktów. Korzystam z nich w chwilach absolutnego „kryzysu zaopatrzeniowego”, która zdarza się chyba każdemu – gdy lodówka świeci pustkami(...)warzywa i strączki w słoikach (dostępne w takiej formie są np. kukurydza, fasolka czy ciecierzyca), a jeśli już sięgamy po te puszkowane to róbmy to sporadycznie – jak w przypadku tuńczyka i czerwonej fasoli, które wykorzystane dzisiaj przeze mnie na kolację, nie wrócą na nasz stół przez długi czas. Przygotowane z nich kotlety są zwarte i sycące, świetnie nadają się również
Even Better FoodSAŁATKA Z PALUSZKAMI KRABOWYMI I TUŃCZYKIEM Cześć Wam, witam Was ponownie, po krótkiej nieobecności na blogu. Dzisiaj chciałabym Wam pokazać mój pomysł na sałatkę z paluszkami krabowymi i tuńczykiem. To jedna z sałatek, które często przygotowuje na rodzinny stół. Sprawdzi się jako pomysł na kolację, szybki lunch do pracy, uczelnię, czy też jako sałatka na imprezę. Sałatka jest bardzo prosta(...)kwestii i podzielić się z Wami kilkoma przepisami. Może przypadną Wam do gustu ;-)) Składniki: - 1 opakowanie paluszków "krabowych" - 1 puszka zielonego groszku - 1 torebeczka ugotowanego ryżu jaśminowego - 1 puszka tuńczyka w oleju - 4 ugotowane jajka rozmiar L - majonez do wymieszania - sól, pieprz Jajka i paluszki rybne kroimy w kosteczkę. Tuńczyka odcedzamy z nadmiaru oleju. Ryż po ugotowaniu studzimy całkowicie
SMYKWKUCHNIDziś dodaję przepis na sałatkę z tuńczykiem. Znalazłam go w sieci więc większość z Was już zapewne go widziała. Mimo to zapraszam! Składniki; 1 paczka krakersów (łącznie 36 krakersów) 5 jajek ugotowanych na twardo 1 puszka tuńczyka pół puszki kukurydzy 1 mała czerwona cebula 10 dag żółtego sera majonez sól, pieprz szczypiorek Przygotowanie; Jajka należy przekroić na pół. Żółtka(...)rozgniatamy widelcem, białka natomiast ścieramy na drobnych oczkach tarki i mieszamy z 2 łyżkami majonezu. Tuńczyka odsączamy z zalewy, dodajemy do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę i odsączoną kukurydzę. Mieszamy. Żółty ser ścieramy na tarce i mieszamy z 2 łyżkami majonezu. Możemy doprawić solą lub pieprzem do smaku. Na podkładce czy desce układamy 12 krakersów. Na nie delikatnie
Radość kipiąca uśmiechem.taka była potrzeba, można jednak zmniejszyć sobie proporcje. Składniki: • 60 sztuk krakersów • 8 jajek ugotowanych na twardo • 100 g sera żółtego • 8 łyżek majonezu • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym • 4 łyżki keczupu • sól, pieprz do smaku • 2 opakowania serka Filadelfia Dekoracja • 8 plastrów sera białego Capresi • kawałek papryki zielonej i czerwonej • koperek, pietruszka, pęczek szczypiorku(...)tarce o drobnych oczkach i wyłożyć na krakersy. • Na żółty ser położyć następne 20 sztuk krakersów posmarowanych majonezem od strony sera żółtego. Delikatnie docisnąć. • Tuńczyka osączyć z zalewy i wymieszać z keczupem, doprawić solą i pieprzem, położyć na krakersy. • Na tuńczyka wyłożyć ostatnią porcję krakersów. • Białka jajek zetrzeć
To co kochamSkładniki: 5 jajek 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 150g sera żółtego 1 puszka fasoli czerwonej konserwowej 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 mały por MAJONEZ KIELECKI firmy WSP "SPOŁEM" Sposób przygotowania: Jajka ugotować na twardo, obrać i oddzielić żółtka od białek. Tuńczyka, fasolkę i kukurydzę odsączyć z zalewy. Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki. Pora pokroić w pół talarki(...)Składniki układamy warstwowo: I białko jajka starte na grubych oczkach tarki II puszka tuńczyka III część pora IV majonez V kukurydza VI ser żółty VII fasolka VIII 2 puszka tuńczyka IX reszta pora X majonez XI starte na małych oczkach tarki żółtko jaj. Gotową sałatkę odstawić do lodówki na kilka godzin aby składniki "przegryzły się". SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z AnetąDzisiaj przepis na bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu sałatkę kijowską. Sałatka warstwowa składa się z jajek, sera i tuńczyka, podobna do śledzika pod pierzynką. Jest to wersja orginalna, przez to nie zawiera soli ani pieprzu. Jednajk są już jej udziwnienia jak dodatek ogórka, ketchupu i innych składników(...)SKŁADNIKI : 5-7 jajek ugotowanych na twardo 300 g żółtego sera 2 cebula czerwone lub por, biała część 2 puszki tuńczyka w zalewie olejowej około 300 g w sumie 6-7 łyżek majonezu
Kulinarne Fantazje Mariolikolacja a Wy zastanawiacie się czym zaskoczyć Waszych mężczyzn? Chcecie żeby było odświętnie i elegancko ale żeby nie trzeba było pół dnia spędzić w kuchni? Polecam błyskawiczne steki z tuńczyka na pierożkach tortellini. U mnie super się sprawdziło, mąż najedzony i mile zaskoczony. Pamiętajcie ze potrzebujecie na to góra 20-30 min więc najpierw róbcie się na bóstwo . Składniki(...)świeże steki z tuńczyka (był ostatnio w Biedronce) 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki rozmarynu sól z imbirem i trawą cytrynową (można zastąpić zwykłą) odrobina pieprzu cytrynowego łyżeczka soku z cytryny (w oryginalnym przepisie ja pominęłam ze względy na pieprz cytrynowy i sól) opakowanie tortellini ze szpinakiem i ricottą Wykonanie: Steki myjemy, suszymy i oprószamy z obu stron solą (ja miałam
Mama z miastaKolejna sałatka :) Najsmaczniejsza jest w tym samym dniu, bo później majonez i tuńczyk zaczynają wsiąkać w makaron. Składniki na sałatkę makaronową z tuńczykiem (około 6 porcji): puszka tuńczyka 3 garście makaronu kokardki puszka czerwonej fasoli łyżka posiekanej pietruszki 2 - 3 łyżki majonezu łyżka musztardy sól pieprz Ugotować makaron w osolonej wodzie. Przelać zimną wodą i ostudzić. Wrzucić makaron do miski(...)wsypać fasolę, dodać tuńczyk i wymieszać. Posypać posiekaną pietruszką. Dodać majonez i musztardę, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać po raz kolejny. Można podawać z kiełkami
Karola gotujejeść i na śniadanie i na kolację. Polecam, bo jest naprawdę świetny. Mi smakuje na chrupkim chlebku np. wazie, bo lubię kiedy mi coś chrupie w buzi. Składniki: tuńczyk w sosie własnym 2 puszki ryż 1 torebka sól, pieprz do smaku przecier pomidorowy 4-5 łyżeczek ketchup pikantny 2 łyżki papryka słodka mielona 1 łyżka natka pietruszki(...)świeżej melisy cytrynowej 1 garść majonez 1 łyżeczka sok z cytryny 1 łyżeczka Sposób przygotowania: 1. Ryż ugotować według wskazówek na opakowaniu. W tym czasie tuńczyka odsączyć z oleju. Przełożyć do wysokiej miseczki. 2. Dodać przecier, ketchup i zmiksować ręcznym blenderem. 3. Natkę i melisę posiekać
Kuchnia Pauletteskanapki. Dodatki to już kwestia gustu. Zazwyczaj to jest majonez, musztarda, ogórek konserwowy, kiszony, papryka lub jaja na twardo. Moja pasta jest nieco ostra, ale nie przesadnie. Składniki: tuńczyk w wodzie z puszki ( lub w oleju ) 2 puszki jaja ugotowane na twardo 3 szt. ogórek kiszony 2 szt. koperek świeży siekany 2 łyżki majonez 3 łyżki(...)tabasco 6 kropel ketchup pikantny 2 łyżki sól, pieprz do smaku Metoda: Tuńczyka odsączyć z wody (oleju), umieścić w misce. Rozdrobnić widelcem. Jaja i ogórki pokroić w drobną kostkę. Dodać do tuńczyka. Majonez, tabasco, ketchup wymieszać razem ze sobą, aż powstanie jednolity sos. Wlać do tuńczyka. Wymieszać. Wsypać koperek i doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać
Kuchnia Paulettesamatorem , który kocha jeść . I miłość do jedzenia , skłoniła mnie do tworzenia ;-) Bez marynowania to danie zajmuje nam całe 15 minut ;-) ViolaPassion Składniki: 4- 6 osób 200 g tuńczyka świeżego (steki) sok z połowy limonki 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oliwy truflowej albo oliwy z oliwek kilka grzybów shiro-shimeji 1 ząbek czosnku(...)łyżka masła garść zielonej Pietruszki drobno posiekanej Sposób: Kroimy Tuńczyka bardzo cienko od nas zależy jaka postać tuńczyk przybierze mogą być wielkie ale cienkie plastry albo zgrabne jak na zdjęciu i robimy marynatę. Sok z limonki , miód,sos sojowy,oliwa, łączymy i zalewamy naszego tuńczyka , delikatnie mieszamy tak by marynata pokryła nam rybę Odstawiamy na 2 godziny
Viola cooks with passionSKŁADNIKI: 200 g makaronu penne 1 puszka tuńczyka z wody oliwki ok 10 szt 2 szalotki 1 słoik pesto pomidorowe 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 10 dag sera żółtego tartego PRZYGOTOWANIE: Makaron gotuję tak jak na opakowaniu. W międzyczasie tuńczyka odcedzam z wody i przekładam do miski. Szalotki bardzo drobno siekam i dodaję do tuńczyka. Następnie dodaję kukurydzę(...)drobno pokrojone oliwki. Kiedy makaron sie ugotuje odcedzam z wody. Tuńczyka wraz z cebulą, oliwkami i kukurydzą przekładam do garnka o grubym dnie i dodaję pesto pomidorowe. Całość podgrzewam na dużym ogniu ok 3 min co jakiś czas mieszając. Następnie łącze z makaronem. Mieszam dokładnie. Posypuję tartym serem żółtym
Gotowanie Patkibyło prawdziwą bajką. Tym razem Tom Hillenbrand bierze na tapetę światek sushi, który w ciągu ostatnich trzydziestu lat zmienił nasze nawyki żywieniowe, ale też przyczynił się do przetrzebienia populacji tuńczyka błękitnopłetwego i spadku jakości ryb na naszych stołach. W świecie, kiedy morza zaczynają świecić pustkami, właściciele restauracji sushi mają 2 opcje: albo zmienić profil restauracji, która do tej pory była(...)kurą znoszącą złote jajka, albo znaleźć alternatywne źródło tuńczyka, który nie będzie jednak ani zdrowy, ani bezpieczny. Podstawową obserwacją Hillenbranda jest coś, co zauważyłam na własnym przykładzie. Ludzie na całym świecie zaczynają jeść coraz więcej ryb i są to często te same gatunki jak łosoś czy tuńczyk. Popyt z roku na rok rośnie, a przecież ryb nie przybywa. Jestem jedną
Ugotowane pozamiataneróżny od smaku zwykłego makaronu. Może w tradycyjnych włoskich daniach wypadają różnie, jednak w sałatkach w towarzystwie dużej ilości warzyw smakują całkiem dobrze. Sałatka makaronowa z fasolką szparagową i tuńczykiem Składniki / dla 2 osób: 150 g makaronu kokardki 150 g fasolki szparagowej (u mnie mrożona) sos: 1 mały lub 1/2 większego ząbka czosnku, 1,5 łyżki białego octu winnego, sól(...)pomidorków koktajlowych 10-12 dowolnych oliwek (ja użyłam dużych, zielonych oliwek, z których usunęłam pestkę, następnie pokroiłam na małe kawałki) 3 duże garści paczkowanej mieszanki sałat 1 puszka tuńczyka w sosie własnym Przygotowanie sałatki makaronowej z tuńczykiem: Makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. Na 3-4 minuty przed końcem gotowania do tego samego garnka dodaj mrożoną fasolkę szparagową
Chilli Czosnek i Oliwachyba moja ulubiona sałatka Bardzo łatwa do wykonania, właściwie nie wymaga przyprawiania (tylko sól i pieprz). Sałatka niestety ma tendencję do podchodzenia wodą (ze względu na zawartość tuńczyka i pomidorów), dlatego najlepiej zjeść ją w dniu przygotowania. Przechowywać w lodówce. tuńczyk w sosie własnym (masa netto tuńczyka ok. 130 g) 1 pomidor 1 mała cebula 1 czerwona papryka 3/4 szklanki(...)kukurydzy konserwowej 2 jajka sól i pieprz do smaku Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pomidora, paprykę i jajka pokroić w nieco grubszą kostkę. Tuńczyka dokładnie odcisnąć z sosu i rozdrobnić widelcem. W misce wymieszać wszystkie przygotowane składniki, dodać kukurydzę i doprawić solą i pieprzem
Bullio