Pasta tuńczykowo-pietruszkowa to pomysł na zdrową pastę na kanapki. Zielona pietruszka świetnie smakuje z tuńczykiem. Jestem pewna, że polubicie poniższą pastę, ponieważ jest błyskawiczna w przygotowaniu :) Składniki na porcję dla 2 osób: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (120 g po odsączeniu) połowa pęczka zielonej pietruszki (30 g) 3 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku sól, pieprz Tuńczyka(...)odsączyć. Pietruszkę umyć, osuszyć. Do kielicha blendera dodać pietruszkę i obrany ząbek czosnku. Wlać 1 łyżkę oliwy. Całość ze sobą zblendować. Tuńczyka przełożyć do miseczki, dodać pietruszkę zmiksowaną z czosnkiem. Wlać 2 łyżki oliwy. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Wszystko ze sobą wymieszać. Jeżeli masa jest zbyt sucha dolać trochę oliwy z oliwek. Podawać z ciemnym pieczywem
Ugotowaćkanapkową w sam raz na niedzielne śniadanie. Gładka konsystencja z chrupiącymi i soczystymi kosteczkami papryki... mmmm... :-) Pasta twarogowo-tuńczykowa PASTA TWAROGOWO-TUŃCZYKOWA 200g twarogu półtłustego 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (185g) 3 jaja 1 zielona papryka 1 czerwona cebula 1 ogórek konserwowy 3 łyżeczki miękkiego masła 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżka słodkiej papryki mielonej natka pietruszki(...)sól świeżo mielony pieprz Tuńczyka odsączamy. Jaja gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i drobno siekamy. Twaróg rozgniatamy mieszając z masłem, musztardą i mieloną papryką. Dodajemy tuńczyka i posiekane jaja - mieszamy. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne, cebulę obieramy, razem z ogórkiem kroimy w drobną kostkę. Posiekane składniki dodajemy do twarogu z tuńczykiem, doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki - mieszamy do połączenia
peggiwkuchnipuszka tuńczyka w sosie własnym 1 torebka ryżu (100 g) 3 jaja na ugotowane twardo 10 małych ogórków konserwowych z chili (lub dwa zwykłe) 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka groszku konserwowego szczypiorek 4 łyżki majonezu Ryż gotujemy wg przepisu z opakowania na sypko, studzimy. Tuńczyka odsączamy i rozdrabniamy. Kukurydzę i groszek odsączamy. Jaja ugotowane na twardo obieramy i wraz(...)korniszonami drobno siekamy. Szczypiorem myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Wszystkie składniki łączymy i mieszamy. Sałatka z tuńczyka i ryżu Sałatka z tuńczyka i ryżu SMACZNEGO
peggiwkuchniBardzo ciekawy smak tuńczyka, szybko się go przygotowuje. Nie wymaga specjalnych umiejętności, trzeba tylko bardzo krótko go smażyć. Z sosem szafranowym to było coś pysznego. Mięso tuńczyka pokroić na płaty o grubości 1,5 cm. Doprawić świeżo mieloną solą i pierzem. Posmarować płaty mięsa z dwóch stron oliwą. Patelnię grillową mocno rozgrzać. Dłoń przytrzymać nad patelnią, jak poczujecie ciepło(...)oznacza, że jest już wystarczająco gorąca. Mięso tuńczyka położyć na patelni i smażyć, aż ryba stanie się jasna do połowy. Wtedy obracamy i smażyć kolejne kilka sekund. Stan wysmażenia zależy od upodobań. Niektórzy lubią lekko surową w środku, wtedy smażyć krócej. Sos szafranowy – szafran zalać zimną wodą i zostawić na 10 minut. W garnku zagotować wodę i położyć
Kuchnia PokoleńSKŁADNIKI 4 jaja 3 łyżki keczupu puszka tuńczyka w oleju 4-5 łyżek majonezu 10 dag sera żółtego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jajka ugotować na twardo, oddzielić żółtka od białek, a następnie pokroić w kostkę. Osączyć tuńczyka z oleju i rozdrobnić go. Ser żółty zetrzeć na tartce o drobnych oczkach. Układać w salaterce warstwami: białko keczup żółtko tuńczyk(...)majonez białko żółtko keczup tuńczyk ser żółty
Przepisy KulinarnePyszne naleśniki w uroczym różowym kolorze z kontrastującym zielonym nadzieniem. Szpinak z groszkiem tuńczykiem i fetą stanowią świetne połączenie a całość jest wyśmienita :) duży upieczony burak (250-300g) 2 jajka 3/4 szklanki wody gazowanej 3/4 szklanki mleka 2% 1,5 szklanki mąki pszennej szczypta soli i pieprzu odrobina oleju do natłuszczenia patelni puszka tuńczyka w kawałkach(...)lekko natłuszczonej patelni smażymy naleśniki (10 sztuk). Cebulkę kroimy i podsmażamy na maśle. Dodajemy szpinak i groszek i dusimy aż rozmrożą się i zmiekną. Dodajemy odsączonego z oleju tuńczyka oraz rozdrobniony ser feta. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem. Dusimy jeszcze chwilkę aż smaki się połączą. Zestawiamy z ognia. Za pomocą małej foremki (np. w kształcie serduszka
Mienta blogciasto (kruche albo drożdżowe) oraz farsz, który może się składać, z czego dusza zapragnie. W Hiszpanii najczęściej nadziewa się je pisto - rodzajem leczo z bakłażana, cukinii i pomidorów oraz tuńczykiem, sardynkami, bobem albo kurczakiem. Następnie pierożki piecze się w piecu ( al horno ) lub w rozgrzanym oleju ( fritas ). Moja dzisiejsza propozycja to autorskie empanadillas z tuńczykiem oraz zielonymi warzywami, które(...)jednymi z moich ulubionych. * SKŁADNIKI na 20 pierogów Farsz: 1 cukinia 1 zielona papryka 1 por 1 pęczek szczypiorku wraz z cebulkami 2 szklanki mrożonego groszku 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 ząbek czosnku 2 łyżki kaparów ½ łyżeczki czarnuszki 1 łyżka oliwy z oliwek świeżo mielony czarny pieprz sól do smaku Ciasto : 480 g razowej mąki orkiszowej
Food SquareWitam serdecznie Propozycja na smaczną sałatkę z fasolką szparagową i tuńczykiem. Jest smaczna zdrowa i można ją podać jako samodzielne danie na lekką kolację lub lekki obiad. Będziemy potrzebować: 500 g fasolki szparagowej 20 pomidorków koktajlowych około 300 g ziemniaków 1 puszkę tuńczyka duże kawałki kilka łyżek oliwy lub oleju sól , pieprz Link do filmu z przygotowania: Sałatka z fasolką(...)duża szczypta) wody. Po ugotowaniu odcedzam i dostawiam do wystudzenia. Wystudzoną fasolkę kroję na mniejsze kawałki około 5 - 6 centymetrowe. Umyte pomidorki kroję razem ze skórką na mniejsze kawałki. Tuńczyka odsączam z zalewy. Końcowe przygotowanie sałatki z fasolki szparagowej: Do salaterki daję wszystkie składniki sałatki, dodaję olej lub oliwę, doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszam. Sałatka jest gotowa. Sałatka
Uwaga Babcia GotujeWitam serdecznie Propozycja na pyszną paprykę faszerowaną białym serem i tuńczykiem, papryka jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu, idealnie nadaje się do podania na obiad jako drugie danie lub na kolacje. Będziemy potrzebować: 2 duże strąki papryki czerwonej 300 g białego sera 1 puszka tuńczyka duże kawałki 100 g chleba bez skórki 1 jajko - rozdzielone żółtko od białka(...)wysypywał. Przygotowanie farszu: W misce rozkruszam widelcem biały ser Z chleba odkrawam skórki i sam miąższ kroję (lub rwę ) na mniejsze kawałki i dodaję do sera. Dodaję odsączonego tuńczyka, żółtko, mleko, doprawiam solą, pieprzem i całość dokładnie mieszam. Teraz ubijam białko na sztywną pianę, ubite białko dodaję do farszu i całość dokładnie mieszam – farsz jest gotowy. Końcowe przygotowanie papryki faszerowanej
Uwaga Babcia GotujeProsta, szybka i bardzo smaczna sałatka z roszponką, pomidorami, czerwoną cebulą i tuńczykiem z puszki. Idealna na drugie śniadanie jak i późną kolację. Najlepiej przygotować ją przed samym podaniem i na pojedynczych talerzach. Składniki: 150 g roszponki 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2 małe czerwone cebule 2 pomidory jogurt grecki (kilka łyżek) sól, pieprz ewentualnie oliwa z oliwek(...)sezam do posypania Roszponkę umyć, osuszyć. Pomidory umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić. Tuńczyka odsączyć z zalewy. Na talerzach (lub półmisku) ułożyć roszponkę, następnie dodać pokrojone pomidory, cebulę i kawałki tuńczyka. Całość posypać solą oraz pieprzem i ewentualnie polać oliwą z oliwek. Przed samym podaniem na sałatkę nałożyć jogurt grecki i całość posypać
UgotowaćPrzepis na sałatkę z tuńczykiem, kukurydzą i majonezem. Szybka do zrobienia i smaczna. Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym w kawałkach 4 ogórki konserwowe mała cebula czerwona 4 jajka na twardo puszka kukurydzy 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo. Tuńczyka i kukurydzę odsączamy na sicie. Tuńczyka rozdrabniamy widelcem. Jajka, cebulę i ogórki kroimy w kostkę
e-PrzepisyKulinarneUwielbiam makaron pod każdą postacią. A dzisiejsze połączenie z nim tuńczyka, anchois i kaparów daje powalający smak. Wykonanie jest naprawdę łatwe i szybkie. Tak naprawdę w trakcie gotowania się makaronu, przygotujemy to pyszne danie. Składniki: dwie puszki tuńczyka w oleju garść kaparów około 7 filecików anchois w oleju cebula 2 ząbki czosnku 0,5 litra pasty pomidorowej(...)świeży tymianek świeże oregano - ja dodałam suszone sól świeżo zmielony czarny pieprz łyżeczka cukru parmezan do posypania łyżka śmietany czarne oliwki do posypania (opcjonalnie) makaron Na rozgrzanej oliwie z tuńczyka zeszkliłam pokrojoną cebulę. Pokroiłam fileciki anchois, kapary. Ząbki czosnku starłam. Dodałam wszystko do cebuli. Wszystko razem chwilkę podsmażyłam. Przyprawiłam pieprzem i odrobiną soli. Składniki są słone, więc najlepiej przyprawić
potrawyregionalneMoim pierwszym wpisem zaproszę Was na lekki obiad. Sałatka jest szybkim daniem. Kiedy z nieba leje się żar wydaje się być idealnym rozwiązaniem. Proponuję zrobić ją z tuńczykiem. Dla mięsożerców alternatywą jest grillowana pierś z kurczaka. Dobrze się sprawdzi jako syty lunch do pracy. Czas przygotowania produktów równy czasowi gotowania makaronu co jest niewątpliwą zaletą. Sałatka z makaronem i tuńczykiem(...)Proporcje na dwie głodne osoby: - puszka tuńczyka w kawałkach - 2 pomidory - mała papryka ( u mnie zielona) - 1/4 pęczka koperku - kilka liści sałaty - 1/2 opakowania dowolnego makaronu ( u mnie Farfalle) - sok z cytryny, pieprz, sól, miód olej /oliwa z oliwek Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Wystudzić. Sałatę porwać, pomidory sparzyć. Wraz z papryką posiekać na drobne cząstki. Koperek posiekać. Przygotować
kawawszklanceDziś, bardzo proste i szybkie danie dla fanów tuńczyka. 3 garście makaronu (najlepiej świderki) 2 średnie cebule 1 duży ząbek czosnku 1 puszka tuńczyka w zalewie lub oleju 1 puszka krojonych pomidorów z puszki 2 garście czarnych oliwek 2 łyżki sosu swet chilli (opcjonalnie) sól, pieprz bazylia, oregano, paryka Ugotować makaron. Na głębiokiej patelni przesmażyć drobno pokrojoną cebulę(...)wyciśnięty czosnek (jeżeli używamy tuńczyka w oleju, do smażenia najlepiej wykorzystać właśnie ten olej). Dodać tuńczyka, chwilę smażyć, wlać pomidory i smażyć aż sos się zagotuje, dodać oliwki, zioła i przyprawy. Pod koniec dodać sosu sweet chilli, wg uznania, jeżeli chcemy mieć sos nieco ostrzejszy i słodszy wlać więcej sosu, smak jest bardzo ciekawy, jeżeli nie chcemy, aby danie było
Codzienne Gotowaniepysznego i zarazem zdrowego :) Jedliście kiedyś zielone naleśniki? Jeśli nie to najwyższa pora je zrobić, są fenomenalne, można je nadziać czym tylko dusza zapragnie. Ja miałam chęć akurat na tuńczyka i paprykę. Wszystko razem smakowało genialnie! Zachęcam do zastępowania mąki pszennej mąkami bezglutenowymi, są zdrowsze, a do tego wspaniale wzbogacają naszą dietę. Ostatnio królują u mnie mąka gryczana i kukurydziana(...)mąki gryczanej ( lub pszennej) 1 szklanka mleka sojowego ( lub krowiego) 1/2 pęczka bazylii 1 ząbek czosnku 1 jajko 1 łyżka oleju ryżowego ( lub inego) szczypta soli farsz 1 puszka tuńczyka 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 pomidor 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chilli 1 łyżka sosu sojowego świezy tymianek i rozmaryn świeżozmielony pieprz sos 3 łyżki jogurtu
DefinicjaSmaku