danie kuchni meksykańskiej – łatwe i szybkie w przyrządzeniu. Do przygotowania wystarczy tortilla i ser, ale możemy również wzbogacić farsz dowolnymi składnikami. W tym przypadku prezentujemy Wam quesadilla z tuńczykiem i papryką z dodatkiem szpinaku. Wyszło bardzo smacznie. Składniki Ilość porcji: 2 2 tortille pszenne 100 g serca mozzarella ( świetnie pasuje cheddar ) Oliwa z oliwek 120 g tuńczyka(...)dopraw solą i pieprzem i smaż do momentu aż papryka zrobi się lekko miękka. Usuń paprykę i szpinak. Umieść tortille na patelni, dodaj warstwę sera na połowie tortilli, następnie tuńczyka, usmażoną wcześniej paprykę i szpinak. Wszystko posyp ponownie serem i złóż na pół. Smaż przez około 3 minuty każdą ze stron. Podawaj z ulubionym sosem. Smacznego! Wartości odżywcze: Energia
ale Pyszniepizza to przekąska, której przygotowanie zajmie dosłownie kilkanaście minut i nie musisz nawet włączać piekarnika – wystarczy patelnia. W tym przypadku wykorzystaliśmy cienko pokrojone pomidory, ser mozarella i tuńczyka, ale wybór dodatków jest dowolny – pamiętaj jednak, żeby nie przesadzić z ich ilością. Składniki Ilość porcji: 2 120 g tortilli pszennej 75 g tuńczyka 120 gpomidora 60 g sera mozarella(...)Oliwa z oliwek Bazylia Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Pomidora i ser mozarella pokrój w cienkie plastry. Na tortilli ułóż pomidory, ser mozarella, dodaj tuńczyka, skrop oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnie połóż przygotowane fit pizze, zakryj pokrywką i smaż, aż ser się rozpuści. Posyp świeżą bazylią i smacznego! Wartości odżywcze: Energia
ale Pyszniemnie obudzi :-). Taka ostatnio zapiekankę wyczarowałam, taki mój przepis, żeby było kolorowo, bo moje starsze dziecko je oczami, ale smacznie też musi być. Bataty, cukinia i papryka, do tego tuńczyk i mozzarella. Staram się, żeby było jak najwięcej warzyw. Mniam :-))). Forma 26 cm. Miłego dnia :-))) Składniki: 2 bataty 1 cukinia 1 papryka 1 puszka tuńczyka w sosie własnym starta mozzarella(...)układam plasterek batata i plasterek cukinii. Paprykę układam na środku. Oprószam solą i pieprzem. Całość wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na jakieś 20 minut. W międzyczasie odsączam tuńczyka, rozdrabniam go widelcem. Po upływie 20 minut wyciągam tartę z piekarnika, na środek daję tuńczyka i całość posypuję startą mozzarellą. Wstawiam na kolejne 20 minut
kruche babeczkimnie tym razem sałatka , taka na szybko, mieliśmy ochotę, na taką z tuńczykiem i dużą ilością trawy jak to mój tato mówi he he. Jak mu ktoś mówi o sałatce, to zawsze odpowiada, że trawę to jedzą króliki :)))). On na kotletach wychowany, to dlatego takie ma podejście :-)). Ja sałatki uwielbiam i robię, jak tylko mnie najdzie. Wam życzę udanego weekendu(...)Składniki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 3 większe pomidory rukola cebulka dymka z zieloną częścią kukurydza z puszki sól pieprz oliwa z oliwek Tuńczyka odsączam z zalewy, rukole myję, wrzucam do miski, dodaje pokrojone pomidory, kukurydzę, cebulkę i tuńczyka. Całość skraplam oliwą i doprawiam solą i pieprzem
kruche babeczkiJeśli znudziły Ci się dodatki do chleba, którymi raczysz się na co dzień to jest przepis dla Ciebie. Pasta przygotowywana z tuńczyka i serka jest fajną (i zdrową!) alternatywą na smarowidło do chleba. Jej delikatny smak i wilgotna konsystencja sprawia, że nawet dzieci jedzą ją z ochotą. Polecamy! Ilość porcji: 8 – 12 Czas przygotowania: 10 minut Składniki: Puszka tuńczyka(...)sosie własnym o wadze 180g (po odsączeniu zostaje 130g tuńczyka) 130g serka naturalnego śmietankowego Łyżka jogurtu naturalnego Łyżka majonezu Szczypiorek Kolorowy pieprz W misce umieszczamy odsączony tuńczyk, następnie dodajemy serek, majonez, jogurt i szczypiorek. Mieszamy składniki i doprawiamy utartym pieprzem kolorowym. Gotową pastę przechowujemy w lodówce. Możemy podawać z ziarenkami kolorowego pieprzu. Smacznego
Kolizje Smakówjest bardzo prosta i na pewno każdemu się uda, a efekt końcowy zaskoczy domowników. Świetna zarówno jako główne danie, jak i w formie przekąski. Jest to wersja pizzy z tuńczykiem i świeżą cebulką, ale można to zastąpić dowolnymi składnikami, są tylko dwie zasady, po pierwsze nie za dużo, a po drugie dodatki muszą być małe, lub drobno pokrojone. Przepis Składniki(...)jajko 450 g mąki paczka suchych drożdży 2 łyżeczki soli 3 łyżki oliwy z oliwek szczypta cukru przecier pomidorowy 6-10 sztuk suszonych pomidorów 1 duża kulka mozzarelli puszka tuńczyka 4-5 młodej cebulki (ze szczypiorkiem) Przecier pomidorowy będzie służył jako sos, więc jeżeli przygotowujecie domowe pizze możecie go zastąpić swoim sosem, czy keczupem, lub po prostu posypać bazylią
KasiaiKrzysiu.plPuszysta pasta z tuńczyka, suszonych pomidorów i kremowego serka. Szybka i prosta. Smakuje każdemu. Podałam ją na opieczonych kromkach chleba i posypałam szczyptą chili oraz świeżą rukolą. Sprawdzi się na weekendowe śniadanie lub jako przekąska w porze lunchu. Jeśli nie posiadacie lub nie chcecie korzystać z malaksera, możecie rozgnieść odsączonego tuńczyka widelcem i wymieszać ze startym na tarce(...)czosnkiem, drobno posiekanymi suszonymi pomidorami oraz serkiem. Przygotowana w ten sposób pasta będzie mniej gładka i puszysta, ale równie smaczna. SKŁADNIKI/ 2 porcje 1 puszka (160 g) tuńczyka z puszki 2 łyżki serka kremowego (mascarpone, Almette, Philadelphia) 1 ząbek czosnku 3 suszone pomidory sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz DODATKOWO : chili w proszku ub w płatkach, rukola, kromki chleba
cool and mintyStek z tuńczyka pieczony, podany z sosem musztardowym na winie i frytkami Składniki: 4 filety z tuńczyka (świeże lub mrożone) 2 łyżki oliwy sól morska biały pieprz Sos do tuńczyka: 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 pęczek świeżej natki pietruszki 2 łyżeczki musztardy Dijon 1 łyżka octu balsamicznego(...)posiekaną natkę pietruszki. Sposób na frytki pozostawiam jako wolny wybór. (U mnie są to tradycyjnie usmażone, pokrojone ziemniaki w paski na głębokim tłuszczu) Pyszne ! Na inny przepis ze świeżego tuńczyka zapraszam tutaj . Smacznego
Wino Francja Kuchniawrzątkiem, osuszamy i ścieramy zesterem lub na drobnej tarce skórkę. Potrzebna nam jej tylko łyżeczka. Pietruszkę siekamy na mgiełkę. Cheddar i parmezan ścieramy osobno na drobnych oczkach tarki. Odcedzamy tuńczyka, a czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy. Można użyć do tego przepisu samego parmezanu, będzie bardziej po włosku. Ale jednocześnie jest to ser mniej tłusty, bardziej tępy w konsystencji(...)smaku i nie oblepi makaronu tak, jak starty cheddar. Dodatkowo – cheddar naprawdę świetnie podkręci smak tuńczyka, a przez swoją pikantność nie pozwoli, żeby całość była mdła. Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez czas podany na opakowaniu. Makaron po odcedzeniu powinien być al dente – dojdzie do odpowiedniej miękkości w sosie. Zostawiamy sobie 2 łyżki wazowe wody z gotowania makaronu, a makaron
Karo in the Kitchensałatki lubię to wiecie ;)) Tym razem sałatka z tego co było w domu, bo mnie naszło i tyle ;)) To tak, sałatka była z brokułem, tuńczykiem, kukurydzą i jajkiem :)) Dla mnie mniam :)) Składniki: brokuł 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 puszka kukurydzy 3 jajka 1 płaska łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego Brokuła, jajka gotuję. Kukurydzę wysypuję z puszki(...)sitko, żeby odsączyć. Następnie tak samo robię z tuńczykiem. Jajka po ostudzeniu kroję, wrzucam go miski, wrzucam też brokuła, kukurydzę i tuńczyka. Dodaję majonez i jogurt. Mieszam i gotowe
kruche babeczkiznowu nie ma sposobu, by taka wariacja z ryżem w roli głównej się nie udała. Porcja dla 6 ciu osób. Potrzebne nam będą: 450 g ryżu długoziarnistego, 350 g tuńczyka w konserwie, 150 g wypestkowanych czarnych oliwek, 150 g kukurydzy, 2 czerwone papryki, 1/2 pęczku pietruszki, 6 łyżek oliwy z oliwek, sól i pieprz. Przygotowanie: Gotujemy ryż według instrukcji(...)przepisu mojej perskiej teściowej na ryż po persku ( jak gotować ryż TUTAJ PRZEPIS ) . Ryż przekładamy do miski. Czekamy aż ostygnie. A w tzw międzyczasie … Otwieramy puszkę z tuńczykiem. Odcedzamy ją. Kruszymy w palcach mięso tuńczyka. Odsączamy ziarna kukurydzy. Te 2 składniki jako pierwsze mieszamy z ryżem. Myjemy paprykę. Wyjmujemy ziarnka ze środka. Paprykę kroimy w kosteczkę. Dorzucamy
MODA NA BIOpapryka odczuwalnie zmięknie i lekko zmieni swój kolor. Wrzucamy pokrojone salami, doprawiamy do smaku solą, pieprzem cayenne i suszonym oregano (mocno!). Zdejmujemy z ognia, studzimy. NADZIENIE Z RYBĄ Tuńczyka odcedzamy – łyżkę oliwy z puszki wlewamy do rondla. Bakłażana nie do końca obieramy, odcinamy mu piętkę i kroimy go w bardzo drobną kostkę. Szalotki kroimy w cienkie półplasterki. Szpinak myjemy(...)smażymy bakłażana do czasu jak stanie się szklisty i lekko przyrumieniony. Dodajemy szpinak, mieszamy, czekamy jak zmniejszy swoją objętość – nie trzeba go smażyć długo, wystarczy dosłownie półtorej minuty. Dodajemy tuńczyka odcedzonego z oliwy, solimy, pieprzymy, doprawiamy całość startą gałką muszkatołową i suszoną bazylią. Zdejmujemy z ognia, studzimy. SKŁADANIE Do ostudzonego nadzienia dodajemy ser – mozzarellę w kulce odcedzamy z wody
Karo in the KitchenPasta tuńczykowo-pietruszkowa to pomysł na zdrową pastę na kanapki. Zielona pietruszka świetnie smakuje z tuńczykiem. Jestem pewna, że polubicie poniższą pastę, ponieważ jest błyskawiczna w przygotowaniu :) Składniki na porcję dla 2 osób: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (120 g po odsączeniu) połowa pęczka zielonej pietruszki (30 g) 3 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku sól, pieprz Tuńczyka(...)odsączyć. Pietruszkę umyć, osuszyć. Do kielicha blendera dodać pietruszkę i obrany ząbek czosnku. Wlać 1 łyżkę oliwy. Całość ze sobą zblendować. Tuńczyka przełożyć do miseczki, dodać pietruszkę zmiksowaną z czosnkiem. Wlać 2 łyżki oliwy. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Wszystko ze sobą wymieszać. Jeżeli masa jest zbyt sucha dolać trochę oliwy z oliwek. Podawać z ciemnym pieczywem
Ugotowaćkanapkową w sam raz na niedzielne śniadanie. Gładka konsystencja z chrupiącymi i soczystymi kosteczkami papryki... mmmm... :-) Pasta twarogowo-tuńczykowa PASTA TWAROGOWO-TUŃCZYKOWA 200g twarogu półtłustego 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (185g) 3 jaja 1 zielona papryka 1 czerwona cebula 1 ogórek konserwowy 3 łyżeczki miękkiego masła 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżka słodkiej papryki mielonej natka pietruszki(...)sól świeżo mielony pieprz Tuńczyka odsączamy. Jaja gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i drobno siekamy. Twaróg rozgniatamy mieszając z masłem, musztardą i mieloną papryką. Dodajemy tuńczyka i posiekane jaja - mieszamy. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne, cebulę obieramy, razem z ogórkiem kroimy w drobną kostkę. Posiekane składniki dodajemy do twarogu z tuńczykiem, doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki - mieszamy do połączenia
peggiwkuchnipuszka tuńczyka w sosie własnym 1 torebka ryżu (100 g) 3 jaja na ugotowane twardo 10 małych ogórków konserwowych z chili (lub dwa zwykłe) 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka groszku konserwowego szczypiorek 4 łyżki majonezu Ryż gotujemy wg przepisu z opakowania na sypko, studzimy. Tuńczyka odsączamy i rozdrabniamy. Kukurydzę i groszek odsączamy. Jaja ugotowane na twardo obieramy i wraz(...)korniszonami drobno siekamy. Szczypiorem myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Wszystkie składniki łączymy i mieszamy. Sałatka z tuńczyka i ryżu Sałatka z tuńczyka i ryżu SMACZNEGO
peggiwkuchni