Pyszna sałaka z 5 podstawowych składników + sos na bazie jogurtu naturalnego. Składa się z rukoli, jajek ugotowanych na twardo, świeżych pomidorów oraz ciecierzycy i tuńczyka z puszki - najlepiej w kawałkach (nierozdrobniony!) i w sosie własnym. Podana jest z sosem jogurtowo-majonezowym z dodatkiem musztardy, czosnku i soku z cytryny. Sałatkę można podać ładnie ułożoną na talerzu lub półmisku lub wymieszaną(...)należy do Was. Świetnie sprawdzi się jako danie kolacyjne, na wynos, a także na różnego rodzaju imprezach (pod warunkiem, że goście lubią ryby 😉). Składniki: 100 g rukoli 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (kawałki) 3 małe pomidory 3 jajka 1/2 puszki ciecierzycy Sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny 1 ząbek
Kuchnia MagdaLenyPyszna sałaka z 5 podstawowych składników + sos na bazie jogurtu naturalnego. Składa się z rukoli, jajek ugotowanych na twardo, świeżych pomidorów oraz ciecierzycy i tuńczyka z puszki - najlepiej w kawałkach (nierozdrobniony!) i w sosie własnym. Podana jest z sosem jogurtowo-majonezowym z dodatkiem musztardy, czosnku i soku z cytryny. Sałatkę można podać ładnie ułożoną na talerzu lub półmisku lub wymieszaną(...)należy do Was. Świetnie sprawdzi się jako danie kolacyjne, na wynos, a także na różnego rodzaju imprezach (pod warunkiem, że goście lubią ryby 😉). Składniki: 100 g rukoli 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (kawałki) 3 małe pomidory 3 jajka 1/2 puszki ciecierzycy Sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny 1 ząbek
Kuchnia MagdaLenysałatka (w większej ilości) sprawdzi się również na najróżniejsze przyjęcia. Można ją wówczas przygotować w jednej dużej szklanek misce. Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię sałatki z tuńczykiem. Sałatka warstwowa w pucharkach jest nie tylko pyszna, ale też prosta w przygotowaniu. Tu wystarczy dosłownie kilka minut i… gotowe. Najwięcej czasu chyba zajmuje gotowanie jajek Koniecznie spróbujcie(...)prostej sałatki. Składniki: (na 2 porcje) 3 jajka 4 łyżki majonezu (można zamienić na 2 łyżki jogurtu naturalnego + 2 łyżki majonezu) 2 ogórki kiszone pół puszki tuńczyka w kawałkach 4 łyżki kukurydzy 2 łyżki starter mozzarelli 2 rzodkiewki 2 dymki przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do dań z jajek kiełki lub posiekany szczypiorek do dekoracji Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy
Słodkie okruszkiDzisiejsze sajgonki nie są absolutnie oryginalnym daniem kuchni azjatyckiej. To raczej ciekawa i bardzo smaczna alternatywa dla tradycyjnych kanapek. Sajgonki z pastą z tuńczyka i warzywami to świetny pomysł na lekką kolację czy obiad. W papierze ryżowym możecie zamknąć wszystkie swoje ulubione pasty kanapkowe i dodatki do kanapek. Ogranicza Was tylko wyobraźnia i zawartość lodówki. Takie roladki są najlepsze świeże(...)spożycia niedługo po przygotowaniu. Polecam, smacznego:) na ok 6-7 sajgonek: 6-7 arkuszy papieru ryżowego, puszka tuńczyka, pół czerwonej cebuli, kilka łyżeczek majonezu lub/i jogurtu greckiego, kilka łyżeczek posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie), kilka posiekanych suszonych pomidorów, garść oliwek (opcjonalnie) przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka granulowany czosnek, marchewka, duży ogórek Odsączyć tuńczyka, wymieszać z posiekaną drobno
Lekcje w kuchniOstatnio częściej jemy tuńczyka z puszki. Zresztą lubimy wykorzystywać zapasy z szafek zamiast kupować świeże produkty. Super opcją okazała się ta sałatka z tuńczykiem ;) Znika w mgnieniu oka! Przepis na sałatkę znalazłam na stronie Kulinarne Przeboje Składniki : 1 puszka tuńczyka w oleju lub sosie własnym (najlepiej w kawałkach) 1 woreczek ryżu parboiled pół puszki kukurydzy konserwowej 3 jajka(...)całkowitego ostudzenia. Jajka ugotować na twardo i również ostudzić. Następnie pokroić je w kosteczkę. Kukurydzę konserwową odsączyć z zalewy. Odmierzyć połowę puszki. Ogórki odsączyć i pokroić w kostkę. Tuńczyka również odsączyć z zalewy i ewentualnie lekko rozdrobnić widelcem. Cebulę obrać z łupin, a następnie dość drobno posiekać w kostkę. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać majonez (2-3 czubate łyżki
W kuchni bez szafekKolejna przekąska z tortilli tym razem z tuńczykiem. Takie wrapy to świetny pomysł na imprezę czy na kolację. 12 sztuk. 2 szt. placków z tortilli 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 2 kopiaste łyżki serka typu almette naturalny kilka liści sałaty lodowej 2 garście kukurydzy z puszki 2 ogórki konserwowe 1 mała cebula czerwona Oliwki do dekoracji. Tuńczyka(...)tortilli, każdy smarujemy równomiernie serkiem almette ( po 1 kopiastej łyżce na każdy) zostawiając 1 cm. margines. Następnie rozkładamy po całej powierzchni placka liście sałaty, ogórki, cebulę, kukurydzę na koniec tuńczyka. Tortillę zwijamy w rulon ( możemy dodatkowo w połowie zwijania przesmarować placek wzdłuż serkiem) Zwinięte placki tortilli zawijamy ściśle w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinke
Andzia PichciSałatki z tuńczykiem są dość popularne - proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego można je przygotować w wielu wariantach smakowych, w zależności co kto lubi. Dzisiaj na kolację i ja się skusiłam na taką sałatkę - a że akurat skończyło mi się pieczywo, to zdecydowałam się na wersję z ryżem 😁 Ryżowa sałatka z tuńczykiem - przepis na 2-3 porcje(...)przygotowania sałatki będziesz potrzebować: puszkę tuńczyka w sosie własnym, 3 łyżki groszku konserwowego, 3 łyżki kukurydzy, pół szklanki ryżu jaśminowego, sól i pieprz do smaku, szczyptę cząbru, szczyptę chili. 1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie i odstaw od przestudzenia. 2. Tuńczyka osącz z zalewy. 3. Do ostudzonego ryżu dodaj rybę i warzywa (ja wybrałam groszek i kukurydzę, ponieważ akurat miałam
Z notatnika dietetykaDelikatna w smaku warstwowa sałatka z tuńczykiem idealnie sprawdzi się jako świetna imprezowa przystawka bądź kolacja. Prosta w przygotowaniu, zachwyci gości i domowników :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 puszki tuńczyka w oleju 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 4 jajka 3 większe ogórki kiszone 5-6 łyżek majonezu 250 gram sera żółtego w kawałku, u mnie gouda (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)ogórki układamy ser, po serze żółtym rozprowadzamy połowę majonezu ok 3 łyżki, następnie wykładamy czerwoną paprykę, ( możemy zostawić odrobinę do przyozdobienia sałatki), na czerwoną paprykę wykładamy odsączonego, rozdrobnionego tuńczyka, na tuńczyka wykładamy odsączoną kukurydzę, na kukurydzę układamy warstwę jajek, smarujemy pozostałym majonezem, możemy udekorować wierzch posiekanym koperkiem, szczypiorkiem, lub papryką. wstawiamy na kilka godzin do lodówki aby wszystkie składniki przeszły
Blog kulinarny S9.PLLekka sałatka na dobry początek weekendu z jajkiem, tuńczykiem i roszponką 🥗 Idealna na śniadanie lub lunch/kolację w domu (bo jednak jajko i tuńczyk nie nadają się do ludzi). Składniki na 2 porcje: 6 garści roszponki 1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym 2 jajka 2 garści kukurydzy 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki oliwy Sól, pieprz Przygotowanie : Jajka gotujemy(...)twardo, studzimy, obieramy i kroimy. Do miski wkładamy roszponkę, tuńczyka, kukurydzę i szczypiorek - mieszamy. Na wierzchu układamy jajka. Polewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem
CzarnawisienkaProsta sałatka ryżowa z tuńczykiem Jak wiecie uwielbiam proste, szybkie i pyszne rozwiązania. I taki właśnie jest dzisiejszy przepis. Prosta sałatka ryżowa składa się z minimalnej ilości składników. Jeśli tak jak ja macie ugotowany wcześniej ryż (u mnie nic się nie może zmarnować), to przygotujecie ją dosłownie w kilka chwil. Sałatkę ryżową z tuńczykiem możecie śmiało podać w ramach(...)przyjęciach lub zabrać ze sobą do pracy. Jest pyszna i syci na długo. Spróbujcie. Składniki: 2 szklanki ugotowanego ryżu – użyłam basmati Karoon 1/4 dużej żółtej papryki 160 g tuńczyka w kawałkach 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżka naturalnego jogurtu 1 łyżka majonezu świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku Rada: Jeśli nie używacie majonezu możecie go pominąć
Słodkie okruszkiJuż od dobrych kilku lat na naszym wigilijnym stole pojawia si ę pasztet z tuńczyka. Prosta i szybka przystawka, niewymagająca pieczenia, którą można przygotować dzień przed świętami . Pasztet jest niesamowicie delikatny, kremowy a dodatek koperku, czosnku i natki pietruszki nadaje mu wyrazistości i oryginalnego smaku oraz aromatu. Pasztet można przygotować w szklanym bądź plastikowym naczyniu. Przygotowując poniższy(...)przepis, wykorzystałam foremkę w kształcie ryby, dzi ę ki której pasztet nabiera formy, przepięknie ozdabiając świąteczny stół. Polecam Wam serdecznie! SKŁADNIKI 3 ziemniaki (ok. 650 g) 250 g tuńczyka w oleju 1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka drobno posiekanego koperku 1 cytryna 1 ząbek czosnku szczypta chili s ó l, pieprz Dekoracja: czerwona papryka, ziemniak, oliwki, koperek
La grande e la piccola cuocaSałatka z tuńczykiem, jajkiem i pomidorami. Lubicie sałatki? Ja uwielbiam. Proste, pyszne, pełne składników, idealne na każdą okazję. I taka właśnie jest sałatka z tuńczykiem, jajkiem i pomidorkami. Pyszne połączenie, które sprawdzi się zarówno w ramach sytej kolacji, drugiego śniadania czy jako jedna z sałatek na przyjęcie/spotkanie z przyjaciółmi lub rodziną. Prosta, a jakże pyszna. Spróbujcie. Sałatkę można podać(...)prostym sosem winegret, sosem jogurtowym (tu wystarczy wymieszać jogurt z ulubionymi ziołami i opcjonalnie drobno pokrojoną cebulką) lub sosem pita (ja dziś wybrałam tą ostatnią opcję). Składniki: 1 puszka tuńczyka kawałki w oleju roślinnym (185 g) 2-3 garście miksu sałat 2 jajka 1 duży pomidor lub garść pomidorków koktajlowych 2 cm pora (biała część) przyprawa do sałatek w młynku
Słodkie okruszkiSzybka w przygotowaniu pasta z tuńczyka z dodatkiem serka i ziół. Idealna do krakersów ale też świetna do kanapek. To świetna pozycja na przekąski imprezowe a przecież jest karnawał:) Pasta z tuńczyka idealna do krakersów 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 150 g kremowego serka łyżeczka startej skórki z cytryny 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 pęczka koperku 1/2 czerwonej(...)cebuli 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz i ostra papryka do smaku do podania: krakersy Zioła posiekać, cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Tuńczyka odsączyć i rozdrobnić, dodać serek, skórkę i sok z cytryny, zioła i dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. 0 false 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table
Smaczny zeszyt