tuńczyk - 4768 przepisów (strona:46/318)

Peruwiańska causa z fioletowych ziemniaków z tuńczykiem 152

każda peruwiańska rodzina, można powiedzieć, że to taki południowoamerykański odpowiednik, naszej sałatki jarzynowej. Uwielbiam causę, można ją przyrządzić z kurczakiem, albo z krewetkami, ale ja najbardziej lubię tą z tuńczykiem. W Polsce mogę ją robić w różnych wariacjach, z dodatkiem pure z innych warzyw, była też na blogu causa wegańska, a ta dzisiejsza jest z pięknych fioletowych ziemniaków, przekładana tradycyjnie(...)smaczliwką, jajkiem i tuńczykiem z majonezem, a do tego czerwona quinoa i oprócz klasycznej dekoracji w postaci oliwki, jajka i majonezu, dodałam wiosenne nowalijki. Im bardziej kolorowo i wesoło tym lepiej. Składniki: 1 szklanka ugotowanej czerwonej quinoy 600 - 700 gram fioletowych ziemniaków 1 puszka tuńczyka Princes w kawałkach w sosie własnym 1 smaczliwka 2 jajka ugotowane na twardo 3 łyżki

Quinoa Raz!
Pokrzywowe pierogi z tuńczykiem 153

Wiosenne pierogi z pokrzywą młodą i tuńczykiem w roli głównej. Tuńczyk jest bardzo dobrą rybą nie tylko do sałatek ale także do farszów. W połączeniu z ryżem świetnie pasuje do pierogów. Podałam je z pysznym sosem holenderskim. Tuńczyk Princes jest idealny do tego bo ma fajne duże kawałki, a ja właśnie takie lubię. #MasterTuńczyk   ciasto: 20 dkg mąki pszennej(...)szczypta soli 2 garście duże pokrzywy młodej same czubki 2 łyżki oleju rzepakowego 1/4 szklanki gorącej wody farsz: 160 g  tuńczyk Princes w sosie własnym 1/2 papryczki chili 1 cebula czerwona 1/2 szklanki ryżu sól, pieprz 1 pęczek natki pietruszki mały 2 łyżki oliwy sos holenderki: 2 żółtka sol, pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny 50 g masła papryczka

wesoła kuchnia
SAŁATKA Z JARMUŻEM I TUŃCZYKIEM (keto, LCHF, optymalna, bez glutenu) 248

razem prosta, szybka i bardzo zdrowa sałatka z jarmużem i tuńczykiem choć robię ją również w wersjach z mięsnymi dodatkami. Gorąco polecam Wam jedzenie tego zielonego warzywa, które jest źródłem białka, witamin C i K, potasu, żelaza i wapnia oraz przeciwutleniacza sulforafanu. Zawiera błonnik i ma działanie przeciwzapalne i antynowotworowe a także przeciwdziała chorobom serca. Idealnie jest spożywać(...)się max 4 minuty aby nie stracił wartości odżywczych. Składniki na 1 porcję (wielkość porcji, makro i ilość tłuszczu zależy od etapu oraz celu) : 50 g jarmużu 120 g tuńczyka w sosie własnym/w wodzie 30 g startego parmezanu 10 g oleju MCT 10 g oliwy z oliwek 10 g oleju z awokado 10 g oleju z pestek dyni

Ola la LCHF
Tarta z tuńczykiem, bakłażanem i pomidorami 182

Dzień dobry :-) Tydzień zaczynamy od przepisu na pyszną tartę z tuńczykiem, bakłażanem, pomidorkami koktajlowymi, oliwkami, mozzarellą. Do tego sos pomidorowy z dodatkiem ajwaru. Tarta pyszna, nam smakowałam bardzo, mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu :-) Składniki na ciasto: 230 g mąki pszennej 150 g masła jajko 2 - 3 łyżki zimniej wody 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki oregano lub bazylii(...)mnie średnica 26 cm), spód nakłuwamy widelcem. Wkładamy do lodówki na około 20--30 minut. Po tym czasie podpiekamy w 190 stopniach około 20 minut. Składniki farsz: 2 puszki tuńczyka 1 mniejszy bakłażan pomidorki koktajlowe kilka oliwek u mnie czarne 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 szklanka passaty pomidorowej 2-3 łyżki ajwaru (u mnie łagodny) sól pieprz

kruche babeczki
Sałatka z jajek i tuńczyka 149

Sałatka z jajek i tuńczyka jest smaczna i zdrowa, gdyż zawiera dużo warzyw, które dostarczą nam potrzebnych witamin i minerałów. Idealna dla osób aktywnych i dbających o zdrowe odżywianie. Sałatki to najlepsze jedzenie, jeśli chodzi o łatwość przygotowania i dobór ulubionych składników.  Sałatkę z jajek i tuńczyka podałam w liściach sałaty rzymskiej, która oprócz walorów wizualnych świetnie uzupełnia również(...)świeżości. Polecam ją zarówno na przyjęcie, jak i do zabrania w pudełku na lunch do pracy. Składniki: (dla 2 - 3 osób) 4 jajka 2 puszki po 185 g tuńczyka w sosie własnym 4 łodygi selera naciowego 1 średnia papryka czerwona pęczek szczypiorku 2 ogórki kiszone 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku sałata rzymska do podania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Kuchcik gotuje
Jajka faszerowane tuńczykiem i porem 139

Witajcie, Dzisiaj chcę Wam polecić pyszne jajka z tuńczykiem i porem. To bardzo pożywne danie, które każdemu doda energii. Polecam Składniki: 6 jajek 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 150 g korzenia pora 1 łyżka masła Garść posiekanego szczypiorku 1 czubata łyżeczka musztardy 1 czubata łyżeczka jogurtu naturalnego 1 czubata łyżka majonezu Kilka rzodkiewek Sól Pieprz czarny mielony Wykonanie: Jajka(...)Ostudzić i obrać ze skorupek. Przekroić na połowę i wyjąć żółtka. Wrzucić do miseczki. Por pokroić na półtalarki. Podsmażyć na maśle tak, aby się nie zrumienił (ok.3-5 min.). Żółtka, tuńczyka, podsmażony por, szczypiorek i 3 rzodkiewki pokrojone w drobną kostkę wymieszać z solą i pieprzem. Dodać majonez, jogurt i musztardę i ponownie wymieszać. Ja dałam dużą puszkę tuńczyka

Przepisy Babci
Sałatka Wybuchowy tuńczyk 141

Smaczna sałatka, która jest doskonałym przykładem na nowoczesne połączenie tuńczyka z idealnie współgrającymi, a zarazem zaskakującymi smakami. Składniki: 1 opakowanie mieszanki mix sałat 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 270g sera feta 1 granat 5 łyżek majonezu 170g śmietany 18% 2 łyżeczki soku z cytryny Wykonanie: 1.  Mix sałat umyć i osuszyć. 2.  Tuńczyka odsączyć(...)feta pokroić w małą kostkę. 4.  Sos: Majonez wymieszać ze śmietaną i sokiem z cytryny i schłodzić w lodówce. 5.  Sałatkę układać warstwami: ½ mixu sałat,   ½ tuńczyka, ½ sera feta, ½ granatu, ½ sosu, pozostała ilość mixu sałat, pozostała część tuńczyka, pozostała część sera feta, polać pozostałą ilością sosu i udekorować resztą granatu

Szalona Kuchnia Eweliny
Tuńczyk smażony, wędzony w sianie 123

Tuńczyka w sianie smażyłam już jakiś czas temu, podawałam go jako przekąskę. Siano paliłam, w uzyskanym popiele obtaczałam kawałki tuńczyka i smażyłam. Tym razem tuńczyka ułożyłam w sianie i dopiero spaliłam siano, dzięki temu ryba się podwędziła.  stek z tuńczyka, pieprz grubo mielony, oliwa, skórka otarta z 1/3 cytryny, siano (kupuję siano ekologiczne dla zwierząt domowych), płatki soli, cząstka(...)łyżki oliwy. Ułożyć steka, smażyć dwie minuty, odwrócić na drugą stronę, smażyć 2 minuty. Odwrócić jeszcze raz rybę, włożyć masło. Powstałym sosem polać rybę z wierzchu. Przełożyć tuńczyka na talerz. Oprószyć płatkami soli morskiej i skropić sokiem z cytryny. zastawa

królestwo garów
Kolorowa sałatka z tuńczyka, kaszy pęczak i kolorowych warzyw 135

Letnia, kolorowa sałatka na bazie tuńczyka, świeżego bobu, czerwonej i żółtej papryki, chrupiącej kaszy i pachnącej natki z pietruszki. Całość polana sosem majonezowo - musztardowym smakuje rewelacyjnie i jest świetną propozycją na drugie śniadanie. Składniki: 300g bobu 200g kaszy pęczak 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1/2 pęczka świeżej natki z pietruszki sól pieprz(...)Kaszę pęczak ugotować w lekko osolonej wodzie według instrukcji  na opakowaniu. 2.  Bób ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, a następnie wystudzić i obrać. 3.  Tuńczyka odsączyć z zalewy. 4.  Papryki pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w drobną kostkę, a natkę  z pietruszki grubo posiekać. 5.  Sos: Wymieszać dokładnie wszystkie składniki sosu

Szalona Kuchnia Eweliny
Kolorowa peruwiańska causa z tuńczykiem i czarną quinoą 182

ziemniaki doprawiane sokiem z limonki, lub innych cytrusów i pikantną papryką Aji. Ciężko dostać ja w Polsce, więc ja używam innych dostępnych odmian. Peruwiańczycy najczęściej robią causę z kurczakiem, tuńczykiem, lub krewetkami, ja dziś wybrałam tuńczyka i dodatkowo czarną quinoę. Nie może zabraknąć plasterków smaczliwki, często dodaje się też jajko gotowane na twardo, a do ozdoby oliwki. Warstwy causy łączy(...)też kilka kleksów z ketchupu i sosu majonezowo-ketchupowego. Przepis, który podaję powinien starczyć na 6 dużych porcji.  Składniki: 1 i 1/2 szklanki ugotowanej czarnej quinoy 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 1 smaczliwka 1 kg ziemniaków 2 łyżeczki kurkumy  2 łyżki pikantnego ketchupu premium Kotlin 6 łyżek majonezu  4 łyżki soku z kiszonych buraczków

Quinoa Raz!
Tagliatelle z tuńczykiem, szpinakiem i groszkiem 152

Danie jednogarnkowe pachnące świeżym szpinakiem w połączeniu aromatycznego tuńczyka ze śmietanką i czosnkiem. Do tego dużo świeżego pieprzu. Idealne rozwiązanie na szybki, zdrowy i smaczny obiad. Taki obiad możecie modyfikować – zrezygnować z tuńczyka przyrządzając danie jarskie lub zamienić go na mięso, groszek na kukurydzę lub marchewkę. Dodać cebulkę i zioła. W każdym razie z pewnością zasmakuje Wam i Waszym(...)Jest bogaty w witaminę C, zawiera sporo żelaza. Powinny go szczególnie jeść osoby osłabione i cierpiące na anemię. Jedzcie go na zdrowie często! Składniki: 220 g makaronu tagliatelle puszka tuńczyka w sosie własnym (1 puszka 185 g) 80 g liści szpinaku baby (1 opakowanie) 0,5 szklanki groszku konserwowego 180 g śmietany 12% (mały kubeczek) 3 łyżeczki jogurtu naturalnego gęstego

Zasmakuj Kuchni
Tort kanapkowy z tuńczykiem i sardynkami 178

których najlepszym deserem jest śledź. Jeśli potrzebne jest coś na specjalne okazje – urodziny czy wystawne świąteczne śniadanie, to najlepiej sprawdzi się smörgåstårta, czyli prawie szwedzki tort kanapkowy z tuńczykiem i sardynkami. Mogłabym go jeść codziennie i robi się go całkiem szybko Składniki na tort kanapkowy dla 2 osób: opakowanie chleba pumpernikiel (6 kromek) warstwa tuńczykowa: 2 jajka ugotowane(...)twardo i obrane puszka tuńczyka w oliwie (dobrej jakości) pół cebuli – pokrojona drobno i oprószona szczyptą soli 6 czarnych oliwek ze słoika łyżka kaparów ze słoika sok z połowy cytryny świeżo zmielony pieprz pół pęczka koperku warstwa sardynkowa: puszka sardynek razem z olejem (lub inne rybki z puszki) 2 jajka ugotowane na twardo i obrane pół cebuli – pokrojona

Ugotowane pozamiatane
TUŃCZYK Z PATELNI NA PUREE Z KALAFIORA Z MARCHEWKĄ i GROSZKIEM 164

często go nie ma i trzeba sobie jakoś radzić. Dziś ekspresowy obiad, który mimo, że przygotowany w max 20 minut, daje radę i wizualnie i smakowo. W roli głównej tuńczyk, bo przecież mamy FISH FRIDAY! Dobra, szybko, bo nie ma czasu. Składniki na 2 porcje : 2 steki z tuńczyka po ok. 150g mały kalafior (ok. 300g) 300ml mleka 2 łyżki(...)czym przełożyć na małą patelnię z 1/2 łyżki masła i je delikatnie podsmażyć, trzymać w cieple (na przykład na tej patelni na małym ogniu). Łyżkę masła roztopić na patelni. Tuńczyka oprószyć delikatnie samym pieprzem. Smażyć na maśle (na dosyć dużym ogniu) po minucie z każdej strony. Odłożyć w ciepłe miejsce, żeby steki „doszły” i w tym czasie zająć

Dietolog
Kaszka kuskus z tuńczykiem – sałatka z kaszką kuskus 143

Witam serdecznie Propozycja na sałatkę z kaszką kuskus i tuńczykiem, sałatka jest smaczna i prosta w przygotowaniu, polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebować: 300 g kaszki kuskus 1 puszka tuńczyka duże kawałki 4 jajka ugotowane na twardo 2 pomidory (około 300 g) kilka ogórków konserwowych (około 300 g) około 6 łyżek majonezu do smaku sól, pieprz biały(...)czarny 300 ml wrzątku do kaszki kuskus (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Kaszka kuskus z tuńczykiem Przygotowanie: Najpierw przygotuję kaszkę kuskus: Do miski wsypuję kaszkę i zalewam wrzątkiem (kaszkę zalałam 300 ml wrzątku) mieszam i odstawiam do napęcznienia i wystudzenia. Końcowe przygotowanie sałatki: Napęczniałą i wystudzoną kaszkę dokładnie mieszam. Jajka kroję w kostkę i dodaję do kaszki

Uwaga Babcia Gotuje
Makaron w sosie z tuńczyka i pomidorów 129

Pyszne danie zgodne w 100% z motto mego bloga: szybko, tanio, smacznie i zdrowo. Przygotujecie je przy niewielkim wkładzie finansowym i w krótkim czasie. Połączenie tuńczyka i pomidorów z makaronem daje bardzo lekkie i sycące danie. Może jestem mono tematyczna, ale bardzo lubię makaron i kiedy tylko mogę, tworzę z niego różne dania. Tym razem lekkie danie z dodatkiem tuńczyka(...)pomidorów gościło u mnie na piątkowym obiedzie. Makaron w sosie z tuńczyka i pomidorów dobrze smakuje podany na ciepło, jak również na zimno, więc można go zabrać do pudełka i w pracy zjeść w porze lunchu. Składniki: (na 3 - 4 porcje) 250 g makaronu pełnoziarnistego 2 puszki (po 185 g) tuńczyka w sosie własnym 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry

Kuchcik gotuje