Cukinia jest dostępna w sklepach cały rok więc bez problemu możemy przygotować ją nie tylko latem. Cukinia okrągła Tondo Chiaro di Nizza wyróżnia się pięknym kulistym kształtem. Nafaszerowałam ją tuńczykiem, makaronem łezki Arc Pol i szałwią. Całe danie wyszło lekkie i pyszne. Makaron łezki idealnie sprawdzi się w sałatkach i przystawkach. Składniki: 120 g makaronu Łezki(...)puszka tuńczyka w sosie własnym pól op. ricotty 1/2 pęczka szałwii 3-4 cukinie kuliste 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 jajko sól pieprz garść sera żółtego startego Makaron łezki Arc Pol gotujemy. Z cukinii ściąć kapelusze i wydrążyć środek. Na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną szalotkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy tuńczyk
Kuchnia w oparachSałatka na kanapkę, na śniadanie czy podwieczorek. Lubię takie sałatki z tuńczykiem, jest wiele możliwości na jej przygotowanie, z różnymi dodatkami. Dziś u mnie sałatka z tuńczyka z fasolką szparagową. Smacznie i zdrowo, zapraszam, smacznego Składniki: puszka tuńczyka puszka kukurydzy garść mrożonego groszku garść mrożonej fasolki szparagowej zielonej ciętej 5 suszonych pomidorów mała cebulka łyżeczka chrzanu opcjonalnie 2 łyżki majonezu(...)opcjonalnie 2 jajka ugotowane na twardo i posiekane drobno sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Tuńczyka odsączam z zalewy, mieszam w misce z kukurydzą, posiekanymi suszonymi pomidorami, posiekaną cebulką. Groszek i fasolkę gotuję do miękkości w osolonej wrzącej wodzie, studzę, dodaję do sałatki. W misce mieszam wszystkie składniki, przyprawiam. Moja sałatka z tuńczyka gotowa
Zasmakuj Kuchnikulinarna – rzadko kiedy przygotowuję coś nowego, częściej korzystam z szybkich, sprawdzonych rozwiązań. Aby jednak na blogu pojawił się nowy wpis, odgrzebałam z zakamarków wpis na ryżowe kotleciki z tuńczykiem i cukinią. Najprawdopodobniej cały następny tydzień na blogu będą się pojawiały właśnie takie wpisy na dania, które robiłam już dość dawno temu, a jeszcze nie miałam okazji ich opublikować. Lubicie(...)ryż? Ja bardzo lubię wszelakie kotleciki ryżowe. Te z dodatkiem cukinii i tuńczyka też bardzo fajnie smakują. Podałam je solo, ale z sosem na pewno byłyby jeszcze lepsze. Początkowo miałam problemy ze sklejaniem ich, ale z odpowiednio dobraną ilością jajek i bułki tartej ładnie się sklejają i nie rozsypują przy smażeniu. Na około 12 sztuk: 250 g ryżu puszka tuńczyka
Smaki Na Talerzuprostu piękną ozdobą na talerzu. Co to dokładnie za roślina, jak smakuje i do czego pasuje? O tym przeczytacie w dzisiejszym wpisie. Sałatka z zielonymi szparagami i tuńczykiem to moja kolejna propozycja na sezon szparagowy. W cieplejszy dzień zastąpi nam obiad, a w chłodniejszy będzie pyszna przekąską lub lekką kolacją. Parę słów o musztardowcu Musztardowiec to ogólna nazwa dla gorczycy(...)Młode liście doskonale nadadzą się do sałatek – dodadzą im delikatnie pikantnego smaku. Liście musztardowca sprawdzają się również w połączeniu z białym serem albo mozzarellą. Sałatka ze szparagami i tuńczykiem Czas przygotowania: 20 minut Składniki: pęczek zielonych szparagów 1 puszka tuńczyka w oleju w kawałkach 3 jajka ugotowane na twardo 3-4 garści młodych liści szpinaku 1 garść liści musztardowca
Kulinarne przygody Gatitysałatki brokułowe? Ja lubię i robię je dość często. Moim zdaniem brokuły bardzo dobrze komponują się z pomidorami i ugotowanymi na twardo jajkami. Do jajek natomiast świetnie gra mi tuńczyk. Postanowiłam więc przygotować brokułową sałatkę z pomidorkami koktajlowymi i cząstkami jajek oraz majonezowo-tuńczykowym sosem, który nieco tą sałatkę ożywił i nadał jej niecodziennego charakteru. Taka sałatka fajnie spisze się(...)wymieszać w dowolnej ilości. 2 brokuły (u mnie każdy o wadze 500 g) 250 g pomidorków koktajlowych 4-5 jajek 1 łyżeczka soku z cytryny Sos: 1 mała puszka tuńczyka w sosie własnym 1 ząbek czosnku 3-4 łyżki majonezu sok z cytryny sól, pieprz Podzielone na różyczki brokuły gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie z dodatkiem cukru
Smaki Na TalerzuWrapy z hummusem, tuńczykiem i świeżymi warzywami to szybka i pyszna przekąska, która może posłużyć jako śniadanie, obiad, czy kolacja. Idealnie sprawdzą się na każdej imprezie, pikniku, na uczelni lub w pracy. Zapewniam, że zawsze i wszędzie będą doskonale smakowały! Koniecznie spróbujcie takiego połączenia. Niżej dodatkowo podałam Wam linki do domowych tortilli (*) oraz pasty z ciecierzycy (**). Polecam. 1 placek(...)tortilli Nadzienie: 150g hummusu 1 garść mixu sałat 1/2 puszki tuńczyka w oleju słonecznikowym Princes 1/2 pomidora 3-4 rzodkiewki Opcjonalnie: ulubione świeże warzywa, np. ogórek, papryka Tortillę posmarować hummusem i równomiernie posypać mixem sałat. Następnie należy ułożyć tuńczyka odcedzonego z oleju, kawałki pomidora i cienkie plasterki rzodkiewki. Całość delikatnie oraz ściśle zrolować, a następnie przekroić
Di gotujeDietetyczne kotleciki tuńczykowe z papryką (na mące kukurydzianej). Dziś zapraszam Was na pyszne i proste w przygotowaniu kotleciki z tuńczyka. Kotleciki są lekkie, bezglutenowe (przygotowane na bazie mąki kukurydzianej). Idealnie smakują same, jako dodatek do warzyw czy lekkich sosów. Zdrowo i pysznie! Osobiście uwielbiam dania na bazie tuńczyka. Dlaczego? Tuńczyk, to źródło pełnowartościowego białka czy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych(...)Polecam, spróbujcie. Korzystając z okazji zapraszam zachęcam do udziału w konkursie „Rodzinne gotowanie? To kulinarne wyzwanie”. Szczegóły na stronie www.konkurstunczyk.eu #MasterTuńczyk Składniki: (na 5 sztuk) 1/2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju słonecznikowym Princes (185 g) 3 łyżki mąki kukurydzianej około 1/4 czerwonej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 małe jajko sól i pieprz do smaku odrobina oleju
Słodkie okruszkiZdrowe kotleciki z namoczonej ciecierzycy, źródło białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych, w wiosennym wydaniu z zielonym młodym groszkiem , koperkiem , szczypiorkiem i tuńczykiem Princes , chrupiące z zewnątrz mięciutkie w środku, te kotleciki okazały się być pyszne w tym wydaniu, na pewno smaku dodał im sos wiedeński ze świeżym ogórkiem i kaparami, kotleciki można też usmażyć na tłuszczu lecz(...)Falafel które przełamują rutynę w gotowaniu są lepsze niż się spodziewałam J #MasterTuńczyk inspiruje! Składniki na 4 porcje/ 20 dag ciecierzycy 15 dag zielonego groszku 1 puszka tuńczyka w oleju rzepakowym Princes 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka sody ½ pęczka natki pietruszki ½ pęczka koperku Przyprawy: Kmin rzymski szczypta do smaku kolendra w proszku
Wanilia i KardamonSałatka makaronowa z tuńczykiem i ogórkiem to ekspresowa w przygotowaniu przekąska. Makaron, tuńczyk, ogórki, kukurydza i szczypiorek do tego majonez oraz musztarda to prosta i smaczna kompozycja, znakomity pomysł na śniadanie lub kolację. składniki na 4 porcje 200 g drobnego makaronu puszka tuńczyka w sosie własnym (180 g ) 2 średnie ogórki zielone pęczek szczypioru z dymki(...)skórki ogórki kroimy w niewielką kostkę i dodajemy do makaronu. Opłukany szczypior z dymki dość drobno siekamy i wrzucamy do miski z pozostałymi składnikami. Odsączonego z sosu, rozdrobnionego tuńczyka oraz odsączoną z zalewy kukurydzę łaczymy z zawartością miski. Na końcu do sałatki dodajemy majonez oraz musztardę, całość doprawiamy solą, czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę wstawiamy
Smakowite DaniaOnigirazu to połączenie japońskiej kulki ryżowej (onigiri) z kanapką. Podstawą jest ryż oraz glony nori, (takie jak wykorzystujemy do sushi), dodatki są dowolne. Do moich onigirazu użyłam tuńczyka w kawałku Princes, który z jajkiem, tworzy klasyczne i sprawdzone połączenie. Do tego kilka zielonych dodatków i pyszna przekąska gotowa! Taka sushi kanapka świetnie nada się na lunch do pracy, drugie śniadanie(...)szkoły albo na piknik w plenerze. Składniki na 4 kanapki: 500 g ugotowanego i przyprawionego ryżu do sushi 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju roślinnym Princes 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka kaparów 4 liście sałaty ½ awokado 2 jajka 1 łyżeczka masła pieprz sól 4 glony nori (takie jak do sushi) Przygotowanie: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu
KierunekuchniaMakaron z tuńczykiem, cytryną, rukolą i soczewicą to błyskawiczne, proste danie obiadowe, które możliwe jest do przygotowania ze składników, jakie niektórzy z Was mogą mieć w domu. Tuńczyk w kawałkach, soczewica gotowana na parze z puszki, makaron czy słoiczek kaparów, który po otwarciu może stać w lodówce dość długo, to produkty w jakie możecie zaopatrzyć wcześniej Waszą spiżarnię. Do tego(...)mamy składniki na prosty obiad. W trakcie gotowania makaronu (u mnie Bavette, ale można użyć Spaghetti) przygotowywany jest szybki sos: na oliwie podgrzewamy kapary, skórkę i sok z cytryny, tuńczyka i soczewicę z puszki. Dodajemy ugotowany makaron i garść rukoli. Mieszamy, wykładamy na talerze. Dekorujemy paroma listkami rukoli i koniecznie skrapiamy oliwą. Makaron z tuńczykiem, cytryną, rukolą to danie charakterystyczne
Moja Delicjazrobić jeśli jednocześnie zależy nam na smaku, na łatwości wykonania i na diecie? Najlepiej poszperać w przepisach Agaty. Dieta tkwi w szczegółach Znajdziemy tam dietetyczną sałatkę z tuńczykiem. Doskonałą na obiad, kolację czy do lunchboxa. Można ją podawać z grzankami. Kiedy szczególnie dbamy o linię, to do zrobienia grzanek wybieramy pieczywo typu graham, bogate w błonnik, który na długo daje(...)pszennym pieczywem nie pomoże zadbać o sylwetkę. Warto jeść z głową, także węglowodany. Podobnie jak kukurydzę. Tym, którzy są na rygorystycznej diecie, Agata odradza dodanie kukurydzy do sałatki z tuńczykiem. Dietetyczna sałatka z tuńczykiem Składniki na 2 porcje: 100 g ulubionej mieszanki sałat lub sałaty lodowej (mniej więcej cztery garście) 160 g pomidora malinowego (1 pomidor) 60 g czerwonej papryki
KulinarneImpresje.plWitam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na smaczną i prostą w przygotowaniu sałatkę z tuńczykiem i awokado. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali: 1 ogórek sałatkowy 1 puszka tuńczyka duże kawałki 1 mała czerwona cebula kilka gałązek natki pietruszki 2 łyżki oliwy lub oleju 1 łyżeczkę soku z cytryny sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przygotowania: Sałatka z awokado(...)kroję razem ze skórką w drobną kostkę (ogórka możemy obrać ze skórki). Awokado obieram i kroję w kostkę. Natkę pietruszki drobno siekam. Pokrojone składniki przekładam do miski, dodaję odsączonego tuńczyka, polewam oliwą, sokiem z cytryny i doprawiam solą, pieprzem. Całość dokładnie mieszam, po wymieszaniu sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Sałatka Z awokado i tuńczyka jest gotowa, można podawać
Uwaga Babcia GotujeKruche pierożki z tuńczykiem i groszkiem to pyszny obiad z piekarnika lub przekąska na imprezę. [wp-svg-iconsicon=”stopwatch” wrap=”i”] Czas wykonania: 1h 30 min [wp-svg-iconsicon=”food” wrap=”i”] Ilość porcji: 18 sztuk Składniki: Kruche ciasto: 250 g mąki (rodzaj dowolny) 150 g masła(...)jajko 3 łyżki mleka 1 łyżeczka soli (u mnie himalajska) Farsz: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 50 g mrożonego groszku 1 ugotowane jajko 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki natki pietruszki sól, pieprz (do smaku) Dodatkowo: 1 żółtko Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto przełożyć na stolnicę i zagnieść
KuchniaWeDwoje.pl